Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Kakva je izolacija u podu? Kuća ili stan? Za kuću, sa 5cm u podu @-10°C gubiš oko 2.5kW, a bez izolacije u podu oko 3.5kW.

Nedavno mi se počelo čuti čudno lupkanje turbine na Daikin FTXF35D, koje je vrlo tiho i čuje se najviše noću kada je potpuna tišina. Iritiralo me i rastavio sam je, izvadio piksnu od turbine video da je potpuno suva kako sama piksna tako i osovina turbine.. Uzeo tovatne masti, namazao malo oboje i resilo je stvar. Valjda kako sam češće vadio turbinu i prao, sišla je ta mast.

Tako da, ako imate čudnih zvukova a pristupačno je, možda je ovo jedna od prvih stvari koju bi ste trebali pogledati..

Evo i snimak dotičnog zvuka, zanimljiva stvar je što je bio potpuno van ritma, nije da konstantno češe nego dodje i ode.

Prilozi

• 260CCF6D-4716-4473-BEC1-A013FEA05C32.jpeg
    260CCF6D-4716-4473-BEC1-A013FEA05C32.jpeg
    173.8 KB · Pregleda: 56
Nedavno mi se počelo čuti čudno lupkanje turbine na Daikin FTXF35D, koje je vrlo tiho i čuje se najviše noću kada je potpuna tišina. Iritiralo me i rastavio sam je, izvadio piksnu od turbine video da je potpuno suva kako sama piksna tako i osovina turbine.. Uzeo tovatne masti, namazao malo oboje i resilo je stvar. Valjda kako sam češće vadio turbinu i prao, sišla je ta mast.

Tako da, ako imate čudnih zvukova a pristupačno je, možda je ovo jedna od prvih stvari koju bi ste trebali pogledati..

Evo i snimak dotičnog zvuka, zanimljiva stvar je što je bio potpuno van ritma, nije da konstantno češe nego dodje i ode.

To me odmah podseca na famozni ticking noise kod klime!
Kao kod @Petrovic89 na novu Perfera! Pa sam mu rekao da kuciste pretisne prema zidu ili da povuce malo prema sebe i prestalo! Obicno turbina negde kaci!

Evo kako se to obicno fino cuje kod MHI SRK modela!

Poslednja izmena:
Jedan Amber Ultra to pokriva kao iz sale, ako cisto povrsinski pricamo.

Samo ne znam kako će se toplota rasporediti u tih 60kvm. Jel' to otvoren prostor?

Samo ne znam kako će se toplota rasporediti u tih 60kvm. Jel' to otvoren prostor?
Ima 45m2 otvoreni + 12m2 kuhinja i hodnik od neki 4m2! A kasnije ce da kokne u spavacu od 15m2 neku 9btu! :)
Kod mene slican prostor 45m2 otvoreni + 15m2 spavaca i kupatilo od 5-6m2! Pozicija klime je odlicna pa fino pokriva to moja Amber 9 Premium :)

Poslednja izmena:
Dal' mu je bolja 9-ka Amber za to što mu treba? Ako modulira niže (uslovno rečeno) u odnosu na 12? I ako je kod tebe isto kuća. 12&ca će sigurno odraditi to, samo je pitanje prelaznog perioda i pali-gasi režima

Dal' mu je bolja 9-ka Amber za to što mu treba? Ako modulira niže (uslovno rečeno) u odnosu na 12? I ako je kod tebe isto kuća. 12&ca će sigurno odraditi to, samo je pitanje prelaznog perioda i pali-gasi režima
Pa nema je vise nazalost Amber 9 Premium :unsure:
Ja bi je odmah kupio za gornji sprat gde je sad Muse!
Sto se tice modulacije Amber ne ide ispod 500w na grejanje da li 9 ili 12, na hladjenje ide do 90-100w!
Sto se tice rezim on/off to moze se odlicno izbegne preko I-Feel tako makar ja radim godinama :)

Isto modulira, cak meni 12 spistala nize, a nema vise da se kupi 9ka, samo 12, 18 i 24.

Gledam sad Vesica i ovu montazu... zar ne treba odvod vlage da im pad celom trasom!?
Ako ne mora onda bi se razmislio o stavljanju 18ice u hodnik stana (u sredini je). Sta mislite o toj varijanti, moze li to uspesno da hladi prostorije oko hodnika (sobicu ("i po" sobu) od 9kvm, kuhinju iste kvadrature i spavacu sobu od 16kvm. Hodnik je recimo 1.5x5m max. Dnevna ima svoju klimu.

Pa mora da ima pad kada je normalna ugradnja u pitanju. Ovde je isla pumpa za odvod sa kojom ne treba pad kada pumpa pravi pritisak u crevu i gura vodu napolje.

Vidim sad (na 9.25) da je stavljao pumpu. Je l' to nešto potpuno kompatibilno sa klimom ili budženje? Radi potpuno automatski?

Vidim sad (na 9.25) da je stavljao pumpu. Je l' to nešto potpuno kompatibilno sa klimom ili budženje? Radi potpuno automatski?
Pa to ti je prinudno rešenje ako baš nemaš teorije da napraviš pad i te pumpe su namenjene za to.
U slučaju da to odradiš budi spreman na redovno čišćenje i proveru tog dela jer je prečnik tog crevceta dušu dao da se zapušuje.

Znam da bi najbolje bilo da svaka soba ima svoju klimu ili unutrašnju jedinicu (kod multisplit sistema), ali je to meni bilo finansijski neizvodljivo. Zato sam čitajući prethodne postove gde je nego rekao da bi bilo pametno da kupi ventilatore i stavi ih na kritičnim tačkama odlučio da uradim i ja tako. I mogu da kažem da je to dobro rešenje. Verovatno nije odlično kao kad bi stavio još 2 klime u 2 prostorije koje ih nemaju, ali je dobro rešenje. Stavio sam po jedan ventilator srednje veličine ispred svake sobe koja nema klimu. I sada ja mnogo bolje. Bolja je distribucija hladnog vazduha. I to kad je ventilator na minimumu. Efekat je bolji kad se stave na maksimum. Ali nije baš prijatan osećaj duvanja. Naročito u maloj dečijoj sobi. Za spavaću može i maksimum, jer je veća.

Znam da bi najbolje bilo da svaka soba ima svoju klimu ili unutrašnju jedinicu (kod multisplit sistema), ali je to meni bilo finansijski neizvodljivo. Zato sam čitajući prethodne postove gde je nego rekao da bi bilo pametno da kupi ventilatore i stavi ih na kritičnim tačkama odlučio da uradim i ja tako. I mogu da kažem da je to dobro rešenje. Verovatno nije odlično kao kad bi stavio još 2 klime u 2 prostorije koje ih nemaju, ali je dobro rešenje. Stavio sam po jedan ventilator srednje veličine ispred svake sobe koja nema klimu. I sada ja mnogo bolje. Bolja je distribucija hladnog vazduha. I to kad je ventilator na minimumu. Efekat je bolji kad se stave na maksimum. Ali nije baš prijatan osećaj duvanja. Naročito u maloj dečijoj sobi. Za spavaću može i maksimum, jer je veća.
Za to ti je dušu dao luster ventilator. Osim što ti ne smeta on i ne duva jako. Tačnije ima i on podešavanja za brzine kao i za pravac duvanja to jest da li da duva na dole ili da izvlači na gore.
U jednoj garsonjeri ga imam mislim već 25 godina i nema ko tamo nije živeo da nije rekao da je odlična stvar za leto i da im pored njega i ne treba klima.

Je l' stavljao neko ovako kako meni treba, u hodnik, a da hladi prostorije pored? Stavio bih 18icu. Imala je baba ispod mene al *** odavno je u Valhali

Je l' stavljao neko ovako kako meni treba, u hodnik, a da hladi prostorije pored? Stavio bih 18icu. Imala je baba ispod mene al *** odavno je u Valhali
Ako misliš da li će da hladi, to hoće sigurno. Ja sa 12kom hladim ceo stan od 70m2 a vrata najdalje sobe su udaljena od klime sigurno 10m pa soba ide u stranu a klima je u drugoj velikoj sobi i duva prema hodniku. Temperaturna razlika je plafon 2 stepena a mahom je oko 1 stepen pod uslovom da radi non stop.

Zdravo svima , treba mi savet za klimu za dve prostorije od po 16m2 kod tasta. U prvoj moze da se instalira u drugoj to nije moguce bas lako. Jer je prostorija u sredini kuce. Ta prostorija nema spoljnih zidova, a prva gde ce da bude klima ima jedan spoljni zid prema jugu. Kuca je starija i nema izolaciju. Stolarija je solidna. Moja ideja je da klimu postavimo u prvoj prostoriji i da ona duva prema vratima za drugu prostoriju. Tako je do sada bez problema tast grejao sve negde do 0C obe prostorije sa obicnom nekom starom Fonko obicnom klimom. Pojaca fan na max i bez problema dobije kroz vrata u drugoj prostoriji samo za 1C manju temperaturu. Jedino sto mi se cini da je ta stara klima bas jaka i spoljna sigurno ima 35-40kg. A kada jos zahladi onda se prelazi na drva. Posto ionako hoce da kupi bolju klimu jer ova je stara sigurno bar 20 godina, onda da vidimo da se uzme neki bolji inverter koji bi mozda to mogao i na minusima da pokrije. Ja sam dosta ovde iscitao i dosao do zakljucka da klima treba da ima fiksni fan koji se zada i da to ne smanjuje kao sto radi Fujitsu koje imam. Ima li neki model od Fujitsu koji ne radi tako i ako nema onda da trazimo od nekog drugog brenda. Moze i Kineski proizvodjac, samo je bitno da klima ima snagu i da moze da duva tako ali i da dobro i kulturno radi. Polozaj unutrasnje moze da se postavi mnogo dobro i da bukvalno uopste ne smeta jaci fan u prvoj prostoriji. I ako je moguce da klima ne kosta vise od 100.000 din jer ja castim tasta koji zivi sam :)
Znaci da po mogucstvu izaberemo uredjaj koji ce da mu pokrije celu zimu a ako bas ne moze onda nije problem da se nekada na bas jakim minusima i zalozi

Poslednja izmena:
Taj model je blizu 80.000 din ? Nerazumem se bas u oznake kod Gree. To je Gree comfort amber pro 12 ?

dobro hvala ti , a mozes li da mi das tacne oznake klime jer ne mogu da se snadjem bas. Negde pise comfor pro, negde samo pro. I dali je to klima koja kosta oko 75.000 din ? Ima li jos nekih predloga za ovo sto sam pitao oko izbora klime za ovakvu namenu ?

Nema vise Comfort, samo Pro
Covek se buni sto se na netu prodaje takodje kao Amber Comfort Pro, Pro Smart UV itd.
dobro hvala ti , a mozes li da mi das tacne oznake klime jer ne mogu da se snadjem bas. Negde pise comfor pro, negde samo pro. I dali je to klima koja kosta oko 75.000 din ?
Gree Amber Pro negde se prodaje i pod nazivom Gree Amber Pro Smart UV!
Gledas samo na tezinu spoljasne ako je 29kg onda je nova serija Amber Pro, ako je 34kg onda je stara, koja je malo slabija ali zato ide ispod 200w na grejanje!
Ali sumnjam da se i dalje prodaje stara! I cena je izmedju 75-80k!
Ako hoces da budes siguran onda je kupis u energynetu za 83k ali tamo mozes da spomenes cene da je na netu ima npr. za 75k pa lako moze da se desi da ti spuste cenu na ispod 80k :)

Poslednja izmena:
Nisam siguran da je Amber pro dobar izbor ako će da stoji u prostoriji od 16m². Imam je ja, stoji u spojenom prostoru od 35 kvadrata i duva kroz vrata i pokriva još 10-15.
Ima visoku modulaciju na grejanju, tako da mislim da bi radila kao on/off često. Au kad skoči cena toj klimi toliko. Ja sam je uzeo u decembru za 70 hiljada okruglo.

Nisam siguran da je Amber pro dobar izbor ako će da stoji u prostoriji od 16m². Imam je ja, stoji u spojenom prostoru od 35 kvadrata i duva kroz vrata i pokriva još 10-15.
Ima visoku modulaciju na grejanju, tako da mislim da bi radila kao on/off često. Au kad skoči cena toj klimi toliko. Ja sam je uzeo u decembru za 70 hiljada okruglo.
Pa sve zavisi gde se kupi!
Npr. u energynetu je uvek skuplja 83k!
A na netu koliko se secam bila cena izmedju 70-85k! :)
Gledaj ti ovo kao na akciju za 82k, a bila kao 116k :ROFLMAO:
Screenshot_20250803-121459~2.jpg

Poslednja izmena:
Vrh Dno