Šta je novo?

Intel 14th gen. LGA1700 "Raptor Lake Refresh"

Undervolt radi na B ploči kako treba.
Sa UV temp su niže i nema smanjenja performansi u CB23.
Probano na 0x12B mikrokodu i sada na najnovijem 0x12F.

Kada sam napisao da je vazdušno hlađenje dovoljno podrazumeva se da sam mislio na 100% opterećenja npr u Cinebench...

Problem kod ovih procesora su matične ploče različitih proizvođača jer stavljaju drugačija default podešavanja i zato bude dosta varijacija u radu.

Svoje iskustvo iznosim sa Asus pločama i tu undervolt radi kako treba.
Čak i na H610 Asus ploči radi undervolt na 14600KF, na CB23 je izbacio 23800 bodova na default kloku.

@jurodivi
Ocigledno je sve ovo sti pises nesto sto si pricitao negde. Samo zbunjujes coveka bezveze. Ubise ovde da pokazes kako si u pravu kao da je to bitno a ne da covek dodje do pravih infrmacija. Caki i ovo vezano za 13/14600k nije tacno, dosta igara vec sada ima benefita od 8P jezgra i po nekog E jezgra, licno sam pretestirao, a tek ce imati.
Covek ocigledno sporadicno koisti komp za igrice, kupice sada CPU pa ko zna kada ponovo. Ulaganje u grafiku svakako ce doneti vise, ali to mora da bude daleko vece ulaganje da bi se nadoknadio eventualni nedostatak jezgara (usko grlo), daleko vece nego sto je ulaganje u adekvatan CPU.

@voki88

Ako planiras da menjas masinu za 1~2god onda mozes da ides i na 13/14600, ako planiras malo duze da je koristis od toga onda je 13/14700 bolje resenje, i dovoljno dobro za sve trenutno aktuelne graficke kartice. Ako ti je samo za igre uradi ono sto sam ti napisao u predhodnim porukama jer to je sve u prakticnom radu provereno tacno, imaces najbolje za gejming i svakodnevni rad na kompu.

Ulaganje u grafiku svakako ce doneti vise, ali to mora da bude daleko vece ulaganje da bi se nadoknadio eventualni nedostatak jezgara (usko grlo), daleko vece nego sto je ulaganje u adekvatan CPU.
Pokusavam da shvatim kako veliko ulaganje u grafiku moze da nadoknadi usko grlo :) U stvari je potpuno suprotno, samo moze da ga produbi.

Graficka karta sa 30% vise snage ce obicno u svim situacijama biti toliko brza.

30, 50, pa i 100% brzi CPU (po sirovoj snazi) ce u vecini slucajeva biti mizerno brzi od jeftinijeg procesora kada je igranje u pitanju. 6c/12t Alder Lake je dovoljno jak da ce zasititi ogromnu vecinu grafickih kartica na trzistu, a pogotovo 3070 koja je trenutno u racunaru.

Cak cu otici korak dalje i reci da se za igranje upgrade u okviru istog socketa kada je Intel u pitanju apsolutno ne isplati (i takva je situacija vec duze vreme, godinama unazad).

14600k i kf su jeftiniji od 13600k i kf..na njegovom mjestu prije bi uzeo 14600k/kf. sto se tice gpu, sve opet zavisi od igara..neke traze cpu, neke gpu..on koliko vidim i ne igra nesto..cak i ne pali pc...znaci samo ga malo svrbi dlan da uzme nesto novije..😜

Hvala vam ljudi svima. Videcu sta i kako. Dosta toga ste mi rekli. Koliko vidim ovde kod nas nema polovnih i7. Ima neka i5 a i to je retko. Razmisljam se da sacekam jos neko vreme , a mozda i uzmem taj i5 pa kroz neko vreme kupim i7. Nije mi problem da menjam ako se nadje neki oglas sa i7.

Pokusavam da shvatim kako veliko ulaganje u grafiku moze da nadoknadi usko grlo :) U stvari je potpuno suprotno, samo moze da ga produbi.

Graficka karta sa 30% vise snage ce obicno u svim situacijama biti toliko brza.

30, 50, pa i 100% brzi CPU (po sirovoj snazi) ce u vecini slucajeva biti mizerno brzi od jeftinijeg procesora kada je igranje u pitanju. 6c/12t Alder Lake je dovoljno jak da ce zasititi ogromnu vecinu grafickih kartica na trzistu, a pogotovo 3070 koja je trenutno u racunaru.

Cak cu otici korak dalje i reci da se za igranje upgrade u okviru istog socketa kada je Intel u pitanju apsolutno ne isplati (i takva je situacija vec duze vreme, godinama unazad).
Da pojasnim sta sam hteo da kazem kad si se vec uhvatio za to :ROFLMAO:
Poneta je u ulaganju, sta je pametnije u njegovom slucaju. Tamo gde je cpu usko grlo jos vise ce da kolje jacu grafiku od njegove 6800xt, a ta jaca grafika koja bi nadoknadila nedostatak boljeg procesora kosta 300~500e vise dok cpu koji ce da izvlaci max iz koje god grafike grafike kosta 100 max 200e vise od nekog koji je usko grlo, konkretno od njegovog 12400.
Imao sam 10900k pre nego sto sam presao na 13900KF, 3800 grafika je prodisala negde su performanse bile bolje i 50% a razlika u ceni ta dva procesora u tom trenutku bila je 200e, tih 50% ni 4090 ne bi mogla da nadoknadi, e sad ja sam menjao ceo sistem pa ne moze da se gleda samo cpu, ali recumo kod njega je 12400 cpu na KP najniza cena 90e a 13600k 160e, za tih 70e ta masina ima da poleti
U 99.9% slucajeva se dobija vise ulaganjem u graficku nego u procesor ako hoces da se igras na racunaru. Brzim procesorom si otklonio teoretsko usko grlo koje se jako retko srece, u vrlo specificnim situacijama.
aj ti sad nadji grafiku koju moze da ubaci mesto 6800xt ne mora za 70e za 200e vise koja ce da dovede do toga da taj sistem poleti u igra.

Resenje na duze staze za njega je 13700k eno na KP sa contactframe za 300e nov ne koriscen.

Poneta je u ulaganju, sta je pametnije u njegovom slucaju.
O tome govorim od samog pocetka. Prodao je svoj CPU i treba da ulozi ~200% novca da bi dobio (i bicu veoma velikodusan u procenama) 25 (ili vise) % performansi u 5% slucajeva, 5-10% u 15% slucajeva i manje od 5% (da bas ne kazem 0 ;) ) u preostalih 80% slucajeva. I to pod uslovom da ne planira da mrdne od 1080p rezolucije.

Sa druge strane, prodas graficku kartu, ulozis onih ~200eur u upgrade te komponente (5070 mozda) i dobijes ~20% performansi u prakticno svim situacijama.

Uloziti i jedan jedini eur u upgrade platforme koja je vec mrtva, a racunar se koristi iskljucivo za igranje, je bacanje novca. Verovatno bi vise performansi dobio da proda tog Intela i kupi B450+5700x3d za tih 300eur (ne da mu savetujem da to uradi, naravno, ali bi mi i to imalo vise smisla nego ulaganje koje @voki88 planira). Naravno, just my 0.02$, svako neka trosi novac kako mu je volja.

Uloziti i jedan jedini eur u upgrade platforme koja je vec mrtva, a racunar se koristi iskljucivo za igranje, je bacanje novca. Verovatno bi vise performansi dobio da proda tog Intela i kupi B450+5700x3d za tih 300eur (ne da mu savetujem da to uradi, naravno, ali bi mi i to imalo vise smisla nego ulaganje koje @voki88 planira). Naravno, just my 0.02$, svako neka trosi novac kako mu je volja.
Taj 5700x3d nije bolje resenje u odnosu na 13600k/13700k, nije ni 5800x3d a kamolu 5700x3d. Evo tabele iz testova pa vidi, Njegovo ulaganje u jaci procesor na sistem koji vec ima daleko je od besmilenog tipa kada bi pazario 14700k bio bi na 9% od brizne koju bi mogo da ima sa najbolji gaming procesorom 9800x3d, a tih 9% je zanemrljava razlika. To je tako u proseku.
Kada uradi sve sto sa mu predlozio vezano za HT i E jezgra dobice jos nekih 1~2% u perfomansama, stabilniji FPS, manje kojekavih sckanje i cimanja tokom igre.

relative-performance-games-1920-1080.png

Njegovo ulaganje u jaci procesor na sistem koji vec ima daleko je od besmilenog... To je tako u proseku.
I stvarno mislis da je to vredno doplate od 200%? Covek ima 2k 165Hz monitor, razlike su tu toliko minorne da bi 6c/12t Alder Lake bio verovatno unutar 15% od 9800X3D kada se koriste najjace karte danas, a sa 6800XT razlika je svakako ispod 10%. Maltene ispada da upgrade-om od 200EUR dobijes... 5%... ponegde... ako je sekcija igre posebno CPU bound?

Zbog toga kazem da je (za mene) upgrade unutar istog socketa samo za potrebe igranja kada je Intel u pitanju corav posao i totalno bacanje para. Ispravljas neko potencijalno usko grlo, trosis novac i dobijes neporoporcionalno mali napredak. Posebno sto se ovde ulaze u LGA1700, mrtvu platformu. Stedite pare za novu graficku, jedino sto nije besmislen upgrade kada je igranje u pitanju.

Naravno, mozda je zastita od stresa sto ces jednom godisnje videti iskoricenost GPUa od 75% vredno tih 200eur. Meni nije, ali opet podvlacim, svako neka potrosi novac kako mu je volja. Ako je merak imati 24t procesor (mislim na 13700k, da ne bude zabune ;) ), onda nek je merak.

@Dusan K
Drugar, tu si coveku predlagao...
...a dobice zapravo nesto manje perfomansi. Sad bi i dalje nesto da razglabamo 200~300% mani se lebati :p
Covke na svojoj intel platformi u ovom trentku da doda 70e za 13600k resava svako usko grlo koje moze da se pojavi koje potencijano ima sa 12400f i dobija sistem koji je na 14% od najbrzeg moguceg resenja a to je sistem sa 9800x3D... Na duze staze sa 13700k dobija sistem koji je na 9% od najbrzeg i resava potencijalni problem koji moze da ima sa nekim novim igrama, a verovatno ce imati bolju podrsku za neku buducu Nvidia/AMD graficku zbog +2P jezgra.

Da sad prodaje ovo sto ima to je tek pogresan potez jer sta da kupi 5700x3d :ROFLMAO: ? Sve ovo sto se nudi CPU ploca manje vise u istom je rangu max razlika 15%, tako nema tu neke dramticne razlike samo za potrebe igrica. Cak je i 12400f ok statisticki gledano ali u praksi vec sada po negde debelo kasni za recmo 13600k a tek ce kasniti kako vreme bude prolazilo. Razlika u kloku procesora je skoro 1000mhz i to pravi kljucnu razliku, jos malo dobija nesto boljom arhitekturom 13/14gen. Ili tako nesto ili 9800x3d cime bi dobio u odnosu na 13600k +14% performasni u igrama sto bi ga kostalno ne znam koliko posto vise para to je vec tvoja oblast :ROFLMAO:

Izvin zbog sarkazmu, ali ovaj nepromisljeni predlog za 5700x3d prosto inspirise :)

A mislim da sam bio dovoljno jasan u ova dva dana da bi moj savet bio da ne trosi pare na bilo kakav upgrade procesora na LGA1700 platformi, posebno ako se igra u 2K high refresh rate (sto njegov monitor sugerise).

Sto se 5700x3d tice (za koji sam jasno napisao da mu ne savetujem, ali si se eto uhvatio za to)... prema tom testu koji kacis on je ~4% slabiji od 13700k u 2K rezoluciji sa jacom kartom koja vise izlaze CPU problem (oko 100% jaca od njegove). Za 300eur koliko ga kosta procesor moze da kupi 5700x3d, b450 plocu, proda intel plocu i stavi u dzep ~50eur za neki buduci upgrade. Karikiram, ali ako ne shvatas tu matematiku i sta sam hteo da pokazem, sta da ti radim.

Mislim, tvoj predlog je da se proda 12400 (lupam, ~100eur) i doda jos najmanje 200% novca preko toga za 13700k da bi dobio mozda 9% u 1080p i manje od 5% u 2K. Bukvalno bacanje para koje nema nikakvog ekonomskog smisla, ali kazem, ako hoce da ima 16c/24t procesor i ima novca, go for it.

Prodao sam svoj i5 12400f. Razmisljam se izmedju 14600kf ili 14700f.
14700 dosta je skup kao nov u odnosu na 14600 ali ako naleti neki polovan mozda i uzem ili ga jednostavno uzmem novog. Videcu sta cu, moracu da uzmem i hladjenje neko vazdusno uz to sve. Klokovanje nece biti zbog ploce.
Ovo je prva poruke koju je covek napisao.
Mislim, tvoj predlog je da se proda 12400 (lupam, ~100eur) i doda jos najmanje 200% novca preko toga za 13700k da bi dobio mozda 9% u 1080p i manje od 5% u 2K. Bukvalno bacanje para koje nema nikakvog ekonomskog smisla, ali kazem, ako hoce da ima 16c/24t procesor i ima novca, go for it.
Nije moj predlog covek je vec prodao taj procesor bez da mu je bilo ko bilo sta predlagao, citaj malo sta se pise u temi pa onda filozofiraj sta je kolko posto novca skuplje :ROFLMAO: Sve se vrti oko toga da ga zanima nesto tipa 14600~14700 objasnio je i zasto, ne mogu da mu predlozem 5700x3d :ROFLMAO: i objasnjavam ekonomiju tog predloga kad covek nije ostavo mogucnost za tako nesto. Ako cemo tako aj da mu predlozimo da sve to proda i ode na letovanje jer ce se leps igrati u pesku na 40c nego na kompu :ROFLMAO:
Dobio je od mene odgovoro u skladu sa onim sto ga zanima, i obrazlozenje detaljno sta zasto kako. Sve sto sam napisao tacno je i po testovim koji mogu da se vide na netu i po nekom mom skromnom iskustvu iz prve ruke.

A mislim da sam bio dovoljno jasan u ova dva dana da bi moj savet bio da ne trosi pare na bilo kakav upgrade procesora na LGA1700 platformi, posebno ako se igra u 2K high refresh rate (sto njegov monitor sugerise).
Nisi bio dovoljno jasan jer slusas samo sebe mesto da procitas sta je covek napisao da je vec prodao CPU tako da ce nesto morati da kupi.

Sto se 5700x3d tice (za koji sam jasno napisao da mu ne savetujem, ali si se eto uhvatio za to)... prema tom testu koji kacis on je ~4% slabiji od 13700k u 2K rezoluciji sa jacom kartom koja vise izlaze CPU problem (oko 100% jaca od njegove). Za 300eur koliko ga kosta procesor moze da kupi 5700x3d, b450 plocu, proda intel plocu i stavi u dzep ~50eur za neki buduci upgrade. Karikiram, ali ako ne shvatas tu matematiku i sta sam hteo da pokazem, sta da ti radim.
Prema tom testu koji kacim mozemo da se osvrenemo i na 4K tu tek nema neke razlike, i onda ponovo da se dotaktnemo teme zasto se procesori testiraju u 1080p i da nije to bas sve tako kako mozemo videti u 4k testovim. Procesor koji mu resava problem uskog grla tamo gde ga ima kosta ga 70e vise, a procesor koji mu resava neke buduce probleme 210e vise. Tako da dovoljan je i ovaj koji kosta 70e vise.

Znaci svati za kraj ove diskusije da covke mora da kupi CPU jer je prodao taj koji ima i budi malo realan ne mrsi bezveze u prazno bez ikakve smislene poente. Trenutno je neki 13600/14600 za njega najbolje resenje, a na duze staze i 13700, a ako ce da ulozi koji dinaric za vodeno tek da ne bi nista cackao u bosu sem ofseta onda je 14700 konacno i ultimativno resenje jer iz iskustva znam koliko je tim procesorima potrbno vcore za te defaultne kolkove koji svaki od njih ima i sta moze a sta ne moze da ohladi vazdusnim hljadnjem a da pritom ostane ispod 100c u svakom trenutku.

Izvinjavam se, stvarno nisam video da je covek vec prodao CPU, ali to ni najmanje ne menja sve sto sam napisao - bilo kakav upgrade procesora na LGA1700 platformi se ekonomski ne isplati ako se racunar koristi za igranje. Mozda neko drugi ko razmislja o upgrade-u nadje thread, pogleda grafikone, razume procente o kojima se govori i shvati da ne treba bacati novac na ovu egzibiciju.

Od srca zelim da @voki88 (ili bilo koji drugi korisnik koji je u njegovoj situaciji) promeni platformu daleko pre nego sto dodje u situaciju da golim okom vidi te potencijalne benefite o kojima mu ti pricas, koje ce mu negde u buducnosti doneti 13700k (a da ne govorimo 13600k) sa njegovom trenutnom karticom.

Auuu da sam znao da ce ovakva diskusija da bude da je ne pokrecem hahaha.
Ja mislim da je meni najeftinije resenje samo da uzmem cpu. Da menjam platformu bice mi opet veci troskovi nego samo da zamenim cpu.voleo bi ja da uzmem i najnoviju amd ali to povlaci sa sobom dosta para. Iskreno imam i drugih troskova( more i tako neke sitnice :D )
Opet sam zahvalan sto ste me uputili i reki ,ali ja sam resio da menjam cpu i to je to. mislim da je to najbolje trenutno resenje. Ostajem na ovoj paltformi dokle mogu.

Auuu da sam znao da ce ovakva diskusija da bude da je ne pokrecem hahaha.
Ja mislim da je meni najeftinije resenje samo da uzmem cpu. Da menjam platformu bice mi opet veci troskovi nego samo da zamenim cpu.voleo bi ja da uzmem i najnoviju amd ali to povlaci sa sobom dosta para. Iskreno imam i drugih troskova( more i tako neke sitnice :D )
Opet sam zahvalan sto ste me uputili i reki ,ali ja sam resio da menjam cpu i to je to. mislim da je to najbolje trenutno resenje. Ostajem na ovoj paltformi dokle mogu.
Diskuija je korisna, kako bi znao kojesta korisno za to sto te zanima bez diskusije... Budi svestan da na forumima vis njih prepricava nesto sto su negde procital sa 0 licnog iskustva, a pisu samouvereno kao da su apsolvirali temu, sa 0 samosvesti da to nema nikakvu ponetu jer sustinski zavlace nekog ko ima dilemu ili problem svojim poluinformacijama. Tako da sve uzmi sa rezervom sta god da negde procista. Za sebe garantujem da nikada necu napisati nesto u sta nisam siguran, al opet kako ti to mozes da znas. Kad kupis cpu primeni nesto odo ovoga sto sam ti prelozi pa ces videti da je to tako :)

Intel je napravi problematican procesor 13/14gen koji prosto tera nekog ko je odgovoran poput mene da nadje resenje, otuda i sve ovo sto sam ti napisao. Kod mene 13900k koji je solidan primerak sa AIO360 max moze da radi na 5.4/4.4ghz da drzi taj klok u kontinuitetu a da temeperatura ne prelazi 90c 5.3/4.3 je sigurica. Imao sam prilike da se poigram se nekoliko 13700k sa vazdusnim hladjenjem i max potrosnja koju moze da ohladi vazdusni hladjenje od 40e je 200w a to je klok od max ~5.2ghz za neki srednje dobar primerk. Ako posao prepustim automatici imaces kloko od 4.2~4.7 za P jezgra sto je corav poso.

Poslednja izmena:
Ja se javljak sta sam uzeo. Uglavnom necu pogresiti ni sa i5 i i7. I5 zavrsavace posao a i7 na duze staze :D
Mozda mi familija zavrsi neki cpu u nemacku i7 tamo ih ima ako mogu , ako ne ovde sta bude uzecu :D

Pozdrav ljudi. Da vas obavestim uzeosam 13700f. Doduse jos je u Minhenu ali sticice iduce nedelje haha.Pa na tamo kada uzmem neko hladjene montiracu ga, nije mi hitno. Javljam se kada ga stavim :D

Pozdrav ljudi. Da vas obavestim uzeosam 13700f. Doduse jos je u Minhenu ali sticice iduce nedelje haha.Pa na tamo kada uzmem neko hladjene montiracu ga, nije mi hitno. Javljam se kada ga stavim :D
Ako ti u igrama taj cpu bude radio na 5.2ghz kao sto bi trebalo i ako tokom R23 ne udara u 100c a ne bi trebalo sa poslednjom verzijom biosa, to je to, neces morati nista da cackas u biosu. Mada moja ti je preporuka da iskljucis HT, i da iskljicis 4E core jer bangavi win ume da zabudali kada ima vise od 16 tredova, da neki pozadinski procesi pocnu da se vuku i ceo sistem da usporavaju, isto tako igrce umeju po nekad da seckaju iz istog razloga, 12c je idelna konfiguracija za igre.
Sledeca tema ja vazdusno hladjenje, i obavezno uzmi contactframe koji ne moze da odmogne ali moze mnogo da pomogne ako socket fabricki nije kako treba a cesto ume da ne bude jer procesor je nezgodnog malo izduzenog pravougonog oblika pa se nesto zacas izvitoperi sto dovede i do 10c vece temperature nego sto bi trebalo.

Ako ti u igrama taj cpu bude radio na 5.2ghz kao sto bi trebalo i ako tokom R23 ne udara u 100c a ne bi trebalo sa poslednjom verzijom biosa, to je to, neces morati nista da cackas u biosu. Mada moja ti je preporuka da iskljucis HT, i da iskljicis 4E core jer bangavi win ume da zabudali kada ima vise od 16 tredova, da neki pozadinski procesi pocnu da se vuku i ceo sistem da usporavaju, isto tako igrce umeju po nekad da seckaju iz istog razloga, 12c je idelna konfiguracija za igre.
Sledeca tema ja vazdusno hladjenje, i obavezno uzmi contactframe koji ne moze da odmogne ali moze mnogo da pomogne ako socket fabricki nije kako treba a cesto ume da ne bude jer procesor je nezgodnog malo izduzenog pravougonog oblika pa se nesto zacas izvitoperi sto dovede i do 10c vece temperature nego sto bi trebalo.
Vazi druze kada ga osposobim javljam ti se ja, pa ako treba neka pomoc pitam te obavezno.

Nazad
Vrh Dno