Odgledah i ja sad 28 years later povucen utiscima ostalih.
Apsolutno ne vidim nikakvu poentu za raspravom o krstu koji se pojavljuje na svega par sekudni, i koga nosi jedan lik.
Totalno je njegovo pravo da vidi simboliku u tome sto nosi i nacin na koji nosi.
Ove sto se trigeruju na ovakve stvari, ne znam... ono polijte se vodom i otpevajte u sebi 3 oce nas...
Hteo sam da mrzim film i nesto mi ne uspeva ali nisam bas ni fan, narocito ako uzmemo u obzir da je ovo delo jednog od mojih omiljenih rezisera. Ali dobro, na samom pocetku filma pise Sony, tako da znamo unapred na sta ce film najvise da lici i kako da bude produciran je li... kao odredjeni produkt koji do nedavno bese ekskluziva za platstation.
Dakle paralela sa igrama je obavezna jer je puno pokupljeno iz istih. Gde prva dva filma po atmosferi podsecaju na left for dead, ovaj vise vuce na kombinaciju dayz, hellblade, last of us, cak i fortnite (na kraju oni likovi sa sarenim trenerkama sto skacu kao majmuni.
Film je meni produciran na nacin na koji je uvreda za oci. Mozda ne u bioskopu, ali na mom ekranu kuci onoliki leterbox (merio sam, oko 45% ekrana je crno, neiskorisceno i to na widescreenu) je tragikomican za 2025. godinu. Boje su prezasicene i poprilicno sam morao slajdere da smanjim ne bi li dobio nesto sto izgleda kao da je snimljeno kamerom. Color gradinga nema uopste, sto je nepojmljivo za jedan zombi film. Ceo izglda kao da je snimljen iphonom, ili gopro kamerom, sto pored uzasne muzike koja je neki mix freestyle amater trash uopste ne doprinosi atmosferi i ne pomaze da se uvucete u film. Ne bi seuklopilo ni u nastavak trainspotinga a kamo li neke depresivne postapokalipticne buducnosti.
Sad dolazimo do pitanja zombija i nacina na koji su oni odradjeni i slicno, a to je da su poprilicno neubedljivi.. barem meni. Nikad nisam mislio da cu ovo reci ali su trebali da se ugledaju malo vise na walking dead. Tamo su sminka i prakticni efekti sto se zombija tice vrh. Na svakom postoji drugaciji stepen raspadanja, cak i ako su u istoj grupi/hordi. Ovde to nije slucaj, i svi su zapravo goli statisti sa malo zapustenijom bradom/dlakama po telu i malo uvaljani u blato. To je sve. E da i okice su im malo zakrvavljene. Big whoop. Bravo Deni. Trudio si se da autenticnost bude na mestu sto se landarajucih pimpeka tice, ali zato svaki zombi isti, sa svim ekstremitetima funkcionalnim. Vrlo uverljivo. One spore sto se vucaraju po zemlji kljuca vrana i ima svega par uboda po ledjima. Ja sad da se namazem necim i krenem tako da se vucem vise bi mi stete nanele za vreme dok kucam ove utiske. Veliki minus filmu.
Glavni protagonsita, onaj klinac je poprilicno antipatican. Sve razumem, i ljubav prema majci, i taj drajv i ocaj da joj se pomogne bez obzira koliko pomoc nerealno izgledala u takvom okruzenju, ipak je malo verovatno da neko ko je jednom bio u lovu, i kome je cale namestio par ubistva da se odvazi i krene sam sa bolesnom majkom koja samo moze biti teret na tom putu, ne bi li nasli doktora koji bi eventualno u onoj divljini mogao da joj pomogne sa bolescu *******om kao sto ima.
Ralf Fajns je dobar mada je ovo daleko od njegovog kalibra glume koji je iznosio u grand budapest hotel i sindlerovoj listi. No uloga mu je generalno sra*je u filmu tako da mu i nisu dali previse pa da moze da zasija.
Dakle film je poprilicno deciji - skakavci na kraju filma u trenerkama, onaj svedski vojnik koji mora da se poistoveti sa mladim generacijama i mobilim telefonima obavezno i objasni nekome ko je postedjen poprilicno cele price zato sto je odrastao na jednom izolovanom ostrvcetu. Tu je u tim scenama i satira na estetsku hirurgiju doduse, i podeljenim misljenjima o njenog efikasnosti, za koje mislim da su na mestu. Cak i malo smesne u svojoj iskrenosti.
Svidele su mi se neke stvari. Imamo call of duty kill cams za headshotove nad zombijima, koji mislim da izgledaju adekvatno za klince za koje je namenjen film. Zombiji su malo drugacije prikazani, neubedljivo i dalje po meni, ali eto imaju krda, imaju alfe, neke svoje socijalne navike po svemu sudeci. Neka vrsta evolucije da se kaze da se malo mislilo o tome. Malo.
Dakle suma sumarum, jedan nebitan film bez koga je reziser mogao u svom portfoliu. Utisak je da ovo nije nesto sto je on strastveno rezirao kao filmove pre, vec vise kao projekat koji je Sony hteo da sprovede jer je tako procenio da bi bilo profitabilno u nekom trenutku. 28 dana, nedelja kasnije - je ipak bio solidan IP u svoje vreme, koji je poprilicno zasenio konkurenciju kada su se zombi filmovi stancali ko blesavi. Valjalo je izmusti jos malo novca, jos ako se osrednji scenario poveze sa dobrim reziserom, to nema da omane? Da bar...
5/10 od mene. 28 dekada kasnije necu gledati. Vidim kojim putem ovo ide.