Šta je novo?

Trenutno stanje u IT-u kod nas

I'll just put this here. Apropo stanja u IT, ne znam sta da mislim o ovome osim massive fail... Dal je dev znao za bug, kako je proslo PR, kako je zakazao QA i ima tu jos gomila procesa koji su fejlovali... Dal je koriscen neki AI za ovo mislim da je najmanje bitno. Postoje procesi koji sprecavaju ovo tako da ne bi rekao da je dev failovao sto lupam ne zna da koristi AI, vec je problem ceo chain of command zajedno s agentom i menadzmentom koji su upoznati s problem i nisu resili problem u sto kracem roku. Izvinjavam se ako je off

Za sada su samo mreže i cybersecurity stabilni i ne moraju se toliko plašiti AI pomame, mada firme ugrađuju agente drugih firmi i efektivno im daju sve na izvolte... ako se budu odnosili i prema cybersecutiy onda čemu taj sektor uopšte, od čega se štitimo? Ali mreže su stabilne, nisu još roboti krenuli po terenu da izlaze i šteluju rutere, a nisu baš modeli vični tome, jer često ima osnovne logike u svemu tome a AI modeli današnjice često "zakucaju" baš na najosnovnijoj logici i dok ga resetuješ da proba drugi pristup mogao si sam uočiti i rešiti problem.

Postavlja se pitanje šta je čiji proizvod, biće zabavno na sudovima kada krenu da se tuže ili će u modernom maniru raditi zakon jačeg isključivo. Nekako sa AI mu sve danas dođe open source ili bolje rečeno krade se kao nikad :D

AI ne bi znao da programira da mu nije bilo StackOverflow... i ubio je SO baš taj AI, niko frku da digne.

Što reče kolega naša snaga je domensko znanje, ako smo ga stekli. Takođe DevOps-i i dalje imaju manje ugrožen posao (ne računam terraform isl. gde su već izgubili trku).

Terraform može generisati dobro samo ako ono što generiše nije relativno mijenjano (u zadnjih 6 mjeseci), naročito ako su ti nadređeni kod klijenta Microsoft fanboysi.

Postoji jedno rešenje, a to je da će uskoro porasti glad za komplexnim rešenjima. Sećate se pre 20 godina, dev. je sam radio sve, bazu, UI, backend (često event iza WinForms), a onda su se setili da može web kao UI, pa smo dobili web developer, može deploy u cloud, pa došli DevOps, može bolji kvalitet pa dobili QA, može bolji UX, itd.

Tako će i sada, skontaće da količina koda koju jedan čovek može da napiše je veća, ali će im i apetiti porasti. Svaki napredak u razvoju alata pratio je i napredak u zahtevima. Kao što kad stigne novi node u TSMC AMD ne krene da štanca veći broj Ryzen-a sa istog wafera već dodaju keš ili jezgra, tako će i ovde, aha program od 1 000 000 linija ili 10 000 user storija umesto 10 000 000$ sada košta lupam 3 000 000, super, onda hoćemo da nam napravite 30 000 user storija da bi imali bolji proizvod. Samo karikiram, ali to se dešava već 50 godina i desiće se opet...

@Solesoslav Opet ne vidis siru sliku i opet ides u besomucno selektivno kvotovanje.
Experti/specijalisti/maheri u svom polju nece imati (toliki) problem za posao ali sve veci broj ima problem u vezi posla.
A problem je iznad njih gde je sve veci broj likova koji veze nemaju sa bransom, praksom, MO, potrebnim vremenskim rokovima itd ali sujeta, paranoja i ekonomski ekspert sindrom radi kod svih.
Ali kada pogledam prosecan IT tim iz EU, donekle ih i razumem, pogotovo kada pogledam nase u mojoj firmi a kao sveCki smo lideri u svetu u odredjenoj bransi.
Mislim da bi 20 random biranih clanova sa foruma bili efikasniji od ovih 40+.
AI ce biti samo bolji i kao sto kolega iznad rece, ko ih pre savlada, bolje za njega.

Takodje znam gomilu ljudi koji su bili dobri u svom poslu pa su opet popili otkaze iz gore navedenih + ostalih razloga.
Definitivno teska i ruzna vremena za IT.
Ovo je dosta razlicit stav od prethodnog koji je glasio
"AI ce preuzeti skoro sve..."
"Svesce se da ce AI odradjivati 90+% IT stvari"
U tom postu zakljucak
"...bacio bih se na AI alate jer je to buducnost."
je meni delovalo da ima malo drugaciju konotaciju. Zvucalo mi je kao da mislis da je dovoljno samo znanje "baratanja AI alata" bez posebnog programerskog pred znanja, ali je realnost da je koriscenje AI alati samo jos jedna vestina koju dobar DEV mora da ima. Izvini sto sam te pogresno razumeo.

Sa druge strane, ne znam kako uspevas da "pogledas prosecan IT tim iz EU" kad sam kazes da nisi u IT-ju. To je kao da ja uzmem da komentarisem o timu za izradu i opravku puteva u Kanadi. Nit sam u toj bransi pa da mogu iole dublje da razumem karakteristike poslovnog procesa, nit se stvari tamo rade kao sto se ovde rade(sto ne znaci nuzno da je ovde gore).
Kada FED, ECB i ostatak ekipe obori kamatne stope. Dodaj na to da je generativni AI poprilično smanjio potrebu za "juniorima".
Ma cuj smanjio, eliminisao je posto godinu-dve koriscenja generativnog AI-ja ce da mi izrodi mediora koji se razume u projekat.
Malo je zeznuto za infrastrukturu, mrežu i tako to, zna to i AI ali kako se drati na AI kada nešto pođe naopako :) Sa druge strane, developeri nikada ni za šta nisu preuzimali odgovornost tako da za njih nije frka da ih menja agent.

Priča od pre godinu dana, davno smo preskočili to brdo. Neće više ni seniore niko...

Posla ima za ljude koji rade proizvode, autsors propo načisto, samo nas znanje domena u kojem radimo održava iznad vode u ovim teškim vremenima. Kada kažem domena mislim da na poznavanje procesa u industriji u kojoj se radi, sa čim prosečan autsors lik nema dodira pa mu tako i pada sudbina ovih dana. Bukvalno se živi na konto neobaveštenosti domaćih menadžera, kad i njima dođe u glavu ono što znaju Microsoft, Meta, Google, biće veselo :)
Jel mozes da pojasnis? Nije mi bas najjasnije zasto outsource lik ne bi mogao da stekne znanja o poslovnim procesima industrije u kojoj je njegov projekat aktuelan.
Sada je u toku faza 5 šivača zamenio jedan sa razbojem, polako, nije ovo gotovo.

A za slučaj da bude da je balon, da sve ono što palamude Altman, Schmidt, Thiel, Musk, Zukerberg i ekipa bude magla i čisto pumpanje akcija,
super onda će pući balon i neko vreme će opet krenuti ferariji i lambordžiniji pošto bi u tom momentu broj radnika bio jako mali, mahom seniora, pa dok se priuči nova generacija juniora kojih sada nema jer niko ih ne zapošljava... biće slatka osveta i skidanje kajmaka, samo jače, bolje, brže i to na kub ovog puta :)

Zbog ličnog interesa navijam za scenario broj 2 ali nije realan. Najviše navijam da se 4 trillion dollar company spusti na zemlju i kožnjak propadne u svakom smislu...

Inače nije usko vezano za IT ali AI slop polako dobija bitku, u počeku je bilo fuj ko to konzumira, ignoriši to, podrži artiste i tako to.
A onda se prethodnih X meseci desio čuveni Italian Brainrot, SDC i onaj sci-fi serijal koji su sve AI slop projekti koji imaju "traction" među generalnom populacijom, što bi rekli.
Izvini, ali o cemu pricas ovde?

Poslednja izmena:
Za sada su samo mreže i cybersecurity stabilni i ne moraju se toliko plašiti AI pomame, mada firme ugrađuju agente drugih firmi i efektivno im daju sve na izvolte... ako se budu odnosili i prema cybersecutiy onda čemu taj sektor uopšte, od čega se štitimo? Ali mreže su stabilne, nisu još roboti krenuli po terenu da izlaze i šteluju rutere, a nisu baš modeli vični tome, jer često ima osnovne logike u svemu tome a AI modeli današnjice često "zakucaju" baš na najosnovnijoj logici i dok ga resetuješ da proba drugi pristup mogao si sam uočiti i rešiti problem.

Postavlja se pitanje šta je čiji proizvod, biće zabavno na sudovima kada krenu da se tuže ili će u modernom maniru raditi zakon jačeg isključivo. Nekako sa AI mu sve danas dođe open source ili bolje rečeno krade se kao nikad :D

AI ne bi znao da programira da mu nije bilo StackOverflow... i ubio je SO baš taj AI, niko frku da digne.
SO je ubio sam sebe time sto su bili neljubazni do zla boga i sto su prestali da daju odgovore od koristi(postoji vec slicno pitanje, thread closed i slicne varijante).

Evo da napišem i svoju trenutnu situaciju, ujedno da pitam i iskusnije kolege, šta bi uradili u mojoj situaciji:

Sad će još malo godinu dana kako sam u industriji, radi se neki pakao od tehnologije, ukratko, špageti kod, sve sklepano, samo nekako da radi, pada razvojno okruženje redovno, kompleksna biznis logika, klase od 5000 linija koda, AI apsolutno beskoristan za većinu stvari (da postoji još uvek i to da AI ne može da pomogne ništa)...

Odlučim da je možda ipak vreme, pogotovo sad dok sam na početku karijere, da probam sa nečim novim, jer ovde osetim da poprilično stagniram i da skillovi koji se koriste, na tržištu uopšte ne vrede.

Ubodem novu poziciju Spring Framework, Java 21, plata veća za 30%, full remote rad, navodno fleksibilno radno vreme, sve deluje idilično. Međutim, firma u kojoj sam trenutno podiže svima plate, dok meni nude identičan novac kao firma 2 i u decembru duplu (13.) platu, kako bih razmislio da ostanem.

I ajde ti sad budi pametan. Sa jedne strane, dal ću izdržati do decembra u ovom haosu od koda, plus, da li mi neće sad zagorčati još više život, jer znaju da sam planirao da odem.

Koliko podize plate drugima? Da si medior-senior pa i da razmislis da ostanes, ovako si mozda zavrsio na listi za odstrel. Ako su iole normalni, ne mora da znaci da bi ti to uzeli za zlo, ali s obzirom na to sta si sve drugo napisao o firmi, nije nemoguce da su zadrti.

Zasto sad novac igra ulogu kad si naveo da ti je glavna motivacija uzasan codebase i stagniranje.

Sem ako imas kredite/porodicu koju izdrzavas i jedva sastavljas kraj sa krajem ja bih rekao da se resis bede.

Ako si vec resio da ides, to verovatno nije do novca. Kratkorocno ce ti povisica popraviti psihicko stanje, ali ces kroz par meseci biri na istom. Ja bih otisao. btw, da nije ta firma na S, a zavrsava se na K? :)

Koliko podize plate drugima?
Svim juniorima dižu za tih 30%. Čisto da imate u vidu reč je o 1100€ nakon povećanja. Isti svotu sam dobio i od druge firme.

Zasto sad novac igra ulogu kad si naveo da ti je glavna motivacija uzasan codebase i stagniranje.
Pa ne igra mi toliko ulogu novac, koliko komentari nekih kolega, a i ukućana, da je glupo prelaziti za istu svotu novca u drugu firmu. To me je bacilo donekle u nedoumicu. Jer kao, da sam nakon povećanja tražio posao, mogao sam da idem na veću svotu.

Srećom, za sada nemam nekih ogromnih troškova, stambeno smo zbrinuti, živim kod mojih, nikakvih kredita....

@DjoleMC nije, reč je o jednoj korporaciji. A prelazim u manju, domaću firmu.

Svim juniorima dižu za tih 30%. Čisto da imate u vidu reč je o 1100€ nakon povećanja. Isti svotu sam dobio i od druge firme.

Pa ne igra mi toliko ulogu novac, koliko komentari nekih kolega, a i ukućana, da je glupo prelaziti za istu svotu novca u drugu firmu. To me je bacilo donekle u nedoumicu. Jer kao, da sam nakon povećanja tražio posao, mogao sam da idem na veću svotu.

Srećom, za sada nemam nekih ogromnih troškova, stambeno smo zbrinuti, živim kod mojih, nikakvih kredita....

@DjoleMC nije, reč je o jednoj korporaciji. A prelazim u manju, domaću firmu.
Ukucani su bumeri koji se vode socijalistickim mentalitetom da si nasao jedan posao i da trebas da ga cuvas do penzije. Sto se kolega tice, ako su juniori, ne zameri, pricaju iz neiskustva, ako su seniori, zbog takvih seniora je firma takva kakva jeste, razmisli dobro da li zelis da poslusas njihove savete.

Na kraju krajeva mozda bi mogao da probas da se igras pregovaranja sa novom firmom(mada bolje ne). Mogao bi da kazes da je trenutna firma nadmasila njihovu ponudu za 100e i da pitas da li bi oni mogli da malo ulepsaju ponudu.

Ja mislim da si previse mlad da se zakopas u losoj firmi. Kako si zbrinut finansijski, ja da sam na tvom mestu bih prihvatio cak i nizu pocetnu platu za priliku da radim za firmu gde mislim da bij mogao znacajno napredovati. Sad trebas da eksperimentises, menjas, skupljas znanja sa svih strana, a ne da ostanes u istom losem mestu. Realno nova firma tesko moze da bude gora od trenutne, a jos je i remote. U najgorem slucaju ces za par meseci ostati bez posla, ali realno, to tebi i ne bi bilo tolko strasno(bez uvrede), kako si zbrinut finansijski tad samo radis na sebi i na portfoliu i apliciras dalje.

Vise sam napredovao svaki put kad sam promenio firmu (3 do sad), nego kad 'zaglavnim' duze vreme u jednoj. To opet ne znaci da treba da menjas firme svakih mesec dana, ali kad osetis da stagniras, da ti ne odgovra atmosfera, menjaj, sto da ne. Posebno sto jos uvek imas taj luksuz da budes neko vreme bez posla.

Znači, ipak nisam jedini koji razmišlja na taj način.

Jer, sam se poprilično zabrinuo kad je krenula orkestrirana "hajka", kako bre prelaziš u drugu firmu za isti novac, bolje da si ostao, vidiš da bi dobio istu platu i u ovoj firmi....

A stanje na projektu u trenutnoj firmi je takvo da, rešiš jedan bug tiket, otvore ti 3 nova, i tako već tri meseca. Idem i krpim greške koje je napravio indijski tim. Da ne pričam o tome da su u jednom momentu ljudi iz višeg menadžmenta došli i rekli da moramo početi sa pisanjem testova, e sad, normalan čovek bi očekivao da je to skroz normalna praksa, ali na ovom projektu tri godine niko nije pisao testove i ajde sad ti uzmi klasu od 3000 linija koda i pokri 80% koda testovima. Pritom zaboravi na Copilot, Claude i ostalo...

Vise sam napredovao svaki put kad sam promenio firmu (3 do sad), nego kad 'zaglavnim' duze vreme u jednoj. To opet ne znaci da treba da menjas firme svakih mesec dana, ali kad osetis da stagniras, da ti ne odgovra atmosfera, menjaj, sto da ne. Posebno sto jos uvek imas taj luksuz da budes neko vreme bez posla.
Ne znam šta bih ti rekao, ja napredujem i u istoj firmi, sa legacy prešlo se na "najnovije" tehnologije. E sad koliko je to napredak upitno je ali jeste došlo do novih saznanja i iskustava tokom godina, ne mrlja se jedno te isto godinama pa i deceniju i više što viđam u nekim drugim firmama sa kojima se radi.

Sa druge strane kada vidim CV, 5 poslednjih godina 6 firmi izmenjano, od 9 do 15 meseci u svakoj od njih to je ozbiljna crvena lampica zato što je tu bio onboarding period i realno se manje očekivalo od osobe u prvih 6 meseci rada, kada dođe vreme za odgovornost i ozbiljnost u radu osoba menja posao... ne kažem da je uvek ovako ali sam video barem 5 primera ovakvih gde se maltene neko kao uhodava u posao 6 meseci (u prevodu ne radi ništa) da bi od 6 do 10 meseca pravila ta osoba konflikte kako je preopterećena, kako projekat ne valja, kako ovo kako ono samo zato što kasni sa taskovima, u prevodu pojma nema i posle inicijalnog perioda "uhodavanja" se to i pokaže. Takvi "stručnjaci" sa pet godina iskustva u 6 firmi zapravo pojma nemaju, nemaju nikakvog iskustva jer ni u jednom momentu se nisu prihvatili odgovornosti za task ozbiljno i nešto konkretno doprineli. I to je postalo jasno i ovim devojčicama što ih zapošljavaju kao HR, ne prolaze takvi više ni HR skrining, nema potrebe da se "provlače" do tehničkog gde će tech lead-ovi vrlo lako utvrditi ovo što sam gore opisao.

Mislim ima raznih ljudi, kako se ko proda. Znam "juniora" i "seniora", drugi doveo prvog u firmu. U početku je postojao gap, postoji i sada, ali mislim da se okrenulo a pozicija to ne reflektuje. Junior mnogo napredovao, usvajao nova znanja, širio se i po "horizontali", senior realno tapka u mesto, više šefuje nego bilo šta drugo. I dalje dobar, ali ne prati trendove, ne ide napred koliko bi mogao, ide u nekom drugom smeru. Ili recimo tech lead koji je prešao u menadžment u fulu ali bi i dalje da bude tech lead, samo je izgubio korak u potpunosti, mora da mu se "crta" i često i tada ne kapira šta je tema, šta je stack, kako funkcioniše... Ali korporacija je, sve tromo, svi procesi usporeni pa se i dalje ceni po nekim zaostalim aršinima i činjenicima od pre x godina, jer realno i C suite su neupućeni skroz sa realnim radom...

A stanje na projektu u trenutnoj firmi je takvo da, rešiš jedan bug tiket, otvore ti 3 nova, i tako već tri meseca. Idem i krpim greške koje je napravio indijski tim.
Jedna od pozitivnih stvari koju mogu reći za firmu u kojoj radim je da se probalo sa tim, indijcima konkretno, pokazalo se katastrofalno i više im ne pada na pamet... za sada. Realno ja sa njima da se mene pita ne bih nikad radio, ne samo u IT, ali to je druga tema.

Poslednja izmena:
Sa druge strane, ne znam kako uspevas da "pogledas prosecan IT tim iz EU" kad sam kazes da nisi u IT-ju. To je kao da ja uzmem da komentarisem o timu za izradu i opravku puteva u Kanadi
Nisam u IT a frendovi mi se javljaju da im nadjem poslove u IT... Tek ce sada da ti iskoci osigurac...

Ne znam šta bih ti rekao, ja napredujem i u istoj firmi, sa legacy prešlo se na "najnovije" tehnologije. E sad koliko je to napredak upitno je ali jeste došlo do novih saznanja i iskustava tokom godina, ne mrlja se jedno te isto godinama pa i deceniju i više što viđam u nekim drugim firmama sa kojima se radi.

Sa druge strane kada vidim CV, 5 poslednjih godina 6 firmi izmenjano, od 9 do 15 meseci u svakoj od njih to je ozbiljna crvena lampica zato što je tu bio onboarding period i realno se manje očekivalo od osobe u prvih 6 meseci rada, kada dođe vreme za odgovornost i ozbiljnost u radu osoba menja posao... ne kažem da je uvek ovako ali sam video barem 5 primera ovakvih gde se maltene neko kao uhodava u posao 6 meseci (u prevodu ne radi ništa) da bi od 6 do 10 meseca pravila ta osoba konflikte kako je preopterećena, kako projekat ne valja, kako ovo kako ono samo zato što kasni sa taskovima, u prevodu pojma nema i posle inicijalnog perioda "uhodavanja" se to i pokaže. Takvi "stručnjaci" sa pet godina iskustva u 6 firmi zapravo pojma nemaju, nemaju nikakvog iskustva jer ni u jednom momentu se nisu prihvatili odgovornosti za task ozbiljno i nešto konkretno doprineli. I to je postalo jasno i ovim devojčicama što ih zapošljavaju kao HR, ne prolaze takvi više ni HR skrining, nema potrebe da se "provlače" do tehničkog gde će tech lead-ovi vrlo lako utvrditi ovo što sam gore opisao.

Mislim ima raznih ljudi, kako se ko proda. Znam "juniora" i "seniora", drugi doveo prvog u firmu. U početku je postojao gap, postoji i sada, ali mislim da se okrenulo a pozicija to ne reflektuje. Junior mnogo napredovao, usvajao nova znanja, širio se i po "horizontali", senior realno tapka u mesto, više šefuje nego bilo šta drugo. I dalje dobar, ali ne prati trendove, ne ide napred koliko bi mogao, ide u nekom drugom smeru. Ili recimo tech lead koji je prešao u menadžment u fulu ali bi i dalje da bude tech lead, samo je izgubio korak u potpunosti, mora da mu se "crta" i često i tada ne kapira šta je tema, šta je stack, kako funkcioniše... Ali korporacija je, sve tromo, svi procesi usporeni pa se i dalje ceni po nekim zaostalim aršinima i činjenicima od pre x godina, jer realno i C suite su neupućeni skroz sa realnim radom...

Jedna od pozitivnih stvari koju mogu reći za firmu u kojoj radim je da se probalo sa tim, indijcima konkretno, pokazalo se katastrofalno i više im ne pada na pamet... za sada. Realno ja sa njima da se mene pita ne bih nikad radio, ne samo u IT, ali to je druga tema.
Jedini koji zapravo "pojma nemaju" kao sto kazes su te devojcice u HR. Stvarno mnogo projektujes, ti imas projekte koji se celi iznesu na noge od planiranja do releasa za taj vremenski period, ali si ubedjen da covek mora da bude nzm 3,4 ili cak 5 godina u firmi, inace nema pojma. Nemaju ljudi zivotni vek od 150 godina pa da se zadrzavaju na nekim mestima toliko dugo. Posle dodje porodica, krediti ovo ono i menjanje postane drasticno teze. Uzmi ispitaj ljude pa vidi dal stvarno nemaju pojma ili su uspeli na svakom poslu da pokupe bar po nesto korisno.
Nisam u IT a frendovi mi se javljaju da im nadjem poslove u IT... Tek ce sada da ti iskoci osigurac...
Jeste, ove Envoy-eve devojcice iz HR-a prvo zovu tebe da pitaju dal imas nekog, pa tek onda postavljaju post na linkedinu da nekog traze, kako da ne. Cak i da ti svi ti silni drugari sto si ih izzaposljavao daju detaljne izvestaje kao da si direktor firme, dzabe ti sve to kad si laik u industriji i neces razumeti o cemu ti pricaju, ali ne daj da te to spreci da ovde delis svoje bisere o IT trzistu u evropi. Decku treba konkretan savet sa osnovama u realnosti, a ne fantaziranje.
Znači, ipak nisam jedini koji razmišlja na taj način.

Jer, sam se poprilično zabrinuo kad je krenula orkestrirana "hajka", kako bre prelaziš u drugu firmu za isti novac, bolje da si ostao, vidiš da bi dobio istu platu i u ovoj firmi....

A stanje na projektu u trenutnoj firmi je takvo da, rešiš jedan bug tiket, otvore ti 3 nova, i tako već tri meseca. Idem i krpim greške koje je napravio indijski tim. Da ne pričam o tome da su u jednom momentu ljudi iz višeg menadžmenta došli i rekli da moramo početi sa pisanjem testova, e sad, normalan čovek bi očekivao da je to skroz normalna praksa, ali na ovom projektu tri godine niko nije pisao testove i ajde sad ti uzmi klasu od 3000 linija koda i pokri 80% koda testovima. Pritom zaboravi na Copilot, Claude i ostalo...
Mislim, na zalost nije nenormalno da projekat naknadno krene sa dodavanjem testova, tako da smanji outrage u tom delu, uz to ne znam zasto bi "zaboravio" na Copilot, Claude i sl. To je kao da mi dodje sef i kaze kreni da pises testove, ali zaboravi na desnu ruku, i slova a, s i d na tastaturi.

Poslednja izmena:

Ti sto menjaju posao na godinu dana su posebna prica, mislio sam vise na 2-3-4god, gde realno možeš da vidiš da li stagniras, da li ti je dosta okruženja i sl.

Vec smo pricali ali ko menja posao na 1 godinu,vecina ozbiljnih firmi ga precrta. Pa ti vidi.

Cak i da ti svi ti silni drugari sto si ih izzaposljavao daju detaljne izvestaje kao da si direktor firme
Nemoj biti bezobrazan, ne prilici ti.
U redu je da se ne slazes sa necijim misljenjem/izjavom, nije u redu biti cinicno bezobrazan.
Nikog ja nisam zaposlio vec poznajem puno ljudi na pozicijama.

U IT 80% poslova - pozicija se popunjava po preporuci, 20% po poslatom CV. Industrija u kojoj networkign izuzetno znači, posebno kako senioritet ide na gore, većina firmi ne zapošljava seniore preko konkursa... već preko referala (pričamo globalno).

Svidja mi se što je došlo do značajne promene u srba, sad se svi razumeju u IT mnogo više nego čak i u fudbal.

Većina napisanog ovde, čast izuzecima, je bukvalno iz žablje perspektive i nema blage veze sa bilo kakvim činjenicama. Skoro ko tinejdžeri o seksu.:)

Čist HAAS - Hype As A Service.

Ti sto menjaju posao na godinu dana su posebna prica, mislio sam vise na 2-3-4god, gde realno možeš da vidiš da li stagniras, da li ti je dosta okruženja i sl.
To je druga priča, ako firma stoji sa stack-om, ne planira da unapređuje proizvod a tebi dojadi da radiš neki legacy stack za koji su se zakucali, onda je vrlo poželjno i validno menjati poslodavca.
Ako postoje uslovi za to, problem je što trenutno nije baš idealno stanje.

Ja se u tom pogledu ne mogu žaliti, jer se stack menja i uče se nove stvari stalno tako da nije dosadno.

Treba uzeti u obzir da postoje ljudi koji zaista vole svoj posao kao i oni koji su tu zbog para. Ja sam i dalje u prvoj grupi, zato i ne gravitiram ka menadžmentu iako imam godina... jer me smara to :) Takođe to zahteva neke druge redovne aktivnosti koje nisu tehničkog tipa, treba imati takvih skilova na određenom nivou razvoja i biti spreman na neke stvari koje se nekim ljudima gade...

Nemoj biti bezobrazan, ne prilici ti.
U redu je da se ne slazes sa necijim misljenjem/izjavom, nije u redu biti cinicno bezobrazan.
Nikog ja nisam zaposlio vec poznajem puno ljudi na pozicijama.
Moram da budem malo bezobrazan jer je opasno da pises ovde.

Korisnik forbidden403 je neko kome trebaju pravi konkretni saveti o stanju IT trzista kod nas. On je mlad i ne zna da proceni koje savete i komentare treba da poslusa. U svemu tome ti, koji niti si u Srbiji, niti si u IT-ju(hvala bogu) se raspisujes nesto kako ti zaposljavas ljude po inostranstvu. Molim te, nemoj da popunjavas temu ovakvim(ne znam kako drugacije da ih nazovem nego) glupostima, coveku trebaju iskustva i saveti ljudi iz industrije i tvoje laicko poznavanje iste nije dovoljno da mu bude od koristi, samo moze da mu nasteti.

To je druga priča, ako firma stoji sa stack-om, ne planira da unapređuje proizvod a tebi dojadi da radiš neki legacy stack za koji su se zakucali, onda je vrlo poželjno i validno menjati poslodavca.
Ako postoje uslovi za to, problem je što trenutno nije baš idealno stanje.

Ja se u tom pogledu ne mogu žaliti, jer se stack menja i uče se nove stvari stalno tako da nije dosadno.

Treba uzeti u obzir da postoje ljudi koji zaista vole svoj posao kao i oni koji su tu zbog para. Ja sam i dalje u prvoj grupi, zato i ne gravitiram ka menadžmentu iako imam godina... jer me smara to :) Takođe to zahteva neke druge redovne aktivnosti koje nisu tehničkog tipa, treba imati takvih skilova na određenom nivou razvoja i biti spreman na neke stvari koje se nekim ljudima gade...
Mozda je malo off, ali ako si u godinama vec trebalo bi razmisliti o tome da razvijas te skillove i da se spremas na te gadljive stvari i da polako krenes u te vode iako ti se to ne svidja. Neces mozda uvek imati luksuz da budes deda dev.

@Markic

To što si planirao da odeš, ne verujem da će da ti uzmu za zlo. 90% developera na nižim pozicijama bi za bolju ponudu promenilo firmu, i toga su svesni poslodavci. Da sam na tvom mestu gurao bih u toj firmi barem još godinu dana. U većini firmi se posle dve godine (ako imaš znanje i inicijativu) prelazi na poziciju mediora, što ti već otvara veće mogućnosti na tržištu rada, i drugačije sagledavanje u potencijalno novoj firmi. A što se tiče AI-a, prati razvoj tehnologije i prilagođavaj se. Svi koji su se prilagodili na vreme novim tehnologijama opstali su u svom poslu. Ovo ti je interesantno štivo za čitanje u vreme pauze https://www.kaggle.com/whitepaper-prompt-engineering .

@Markic

To što si planirao da odeš, ne verujem da će da ti uzmu za zlo. 90% developera na nižim pozicijama bi za bolju ponudu promenilo firmu, i toga su svesni poslodavci. Da sam na tvom mestu gurao bih u toj firmi barem još godinu dana. U većini firmi se posle dve godine (ako imaš znanje i inicijativu) prelazi na poziciju mediora, što ti već otvara veće mogućnosti na tržištu rada, i drugačije sagledavanje u potencijalno novoj firmi. A što se tiče AI-a, prati razvoj tehnologije i prilagođavaj se. Svi koji su se prilagodili na vreme novim tehnologijama opstali su u svom poslu. Ovo ti je interesantno štivo za čitanje u vreme pauze https://www.kaggle.com/whitepaper-prompt-engineering .
Ali on radi u firmi u kojoj razuman covek ne bi hteo da bude domar, a kamoli medior.

Moram da budem malo bezobrazan jer je opasno da pises ovde
Opasno? Pretio sam fizicki nekom? Negde je zakon koji regulise da se svaka moja rec mora poslusati?

On je mlad i ne zna da proceni koje savete i komentare treba da poslusa.
Po tebi je on glup pa jadan ne zna sam da proceni? Ne budi smesan

Kao i uvek se toliko trudis da mi kontriras da ides u tesku krajnost da.... Da ne komentarisem dalje.

I zadnji put, ja ne zaposljavam nikog.
I ovde je vec napisano da uglavnom kontakti imaju prednost a ne neki cv papir, sto bi trebao i sam da znas kada si vec toliki pro.
I kod bilo kog ozbiljnijeg je uvek "da vidim osnovno znanje i kako razmislja" tj koristi glavu tj problem solving logika, nadogradnja znanja je laksa strana.
A cak i ti ozbiljniji dobijaju otkaze zbog vec navedenih razloga.
Sa druge strane, firma gde radim je vec implementirala AI alate koji postaju daily driver a ima nas u svakoj drzavi na svetu (cak i u Srbiji).
Pricas sa drugim, trecim, petim likom od velikih igraca - svi su vec do guse u AI i bice jos vise.

uz to ne znam zasto bi "zaboravio" na Copilot, Claude i sl. To je kao da mi dodje sef i kaze kreni da pises testove, ali zaboravi na desnu ruku, i slova a, s i d na tastaturi.
Nije nama zabranjeno korišćenje, ali ni Copilot ni Claude nemaju dovoljno znanje tehnologije koja se koristi, te samim tim nisu u stanju ni da urade testove, jednostavno ni iskusnije kolege nisu uspele da izgenerišu testove. Problem je višestruke prirode, jer radimo projekat koristeći neko Adobe CMS rešenje, možda je neko i čuo za Adobe Experience Manager, zasnovano na Javi 11, čak i Adobe nema valjanu dokumentaciju toga, tako da se sve radi po štap-kanap principu, uz konstantno zivkanje ljudi iz Adobe-a da pružaju podršku. Čim nema dokumentacije, a ni javno dostupnih projekata sa Adobe rešenjem, ni AI alati nisu mogli da se treniraju na tome. Na kraju krajeva, možete izguglati "AEM" i sami se uveriti u to što pričam.

E sad kako je moguće da nešto što je Adobe napravio nema dokumentaciju, a ni veliki community, to mi je odmah bila crvena lampica, jer se očigledno i sama tehnologija ne koristi toliko.

E sad, ja razumem ovaj način razmišljanja @delboy , i sam sam bio u istoj nedoumici, šta ako dođem na isto, ali opet razum mi kaže da za Spring makar imam daleko veću dokumentaciju i AI alate koji su zapravo korisni, pa samim tim neću imati toliko "udaranja u zid" u radu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno