Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Kakva je

SAMSUNG Klima uređaj inverter AR12TXHQASINEU-AR3500​

Samo danas je na akciji 48k

Nije bolji venting od tesle ni po ceni ni po opcijama.
Venting i tesla su dosta slični a razlika je što svaka tesla ima pomeranja krilca vertikalno na daljinski i na aplikaciju a venting nema.
Aplikacije su im iste 99posto. Tesla je i cenovno uglavnom bolja kupovina i skoro sam liku ugradio teslu sa grejačem tacne sasvim pristojnih gabarita a platio je oko 37k na ananasu. Taj model ima filter prašine ogozgo i mnogo lako se skida i čisti bez potrebe da otvaraš poklopac. Realno za te pare mislim da je bolja kupovina od svih marki jedino je VOX jeftiniji ali nisam našao adekvatan model za upoređenje.

Lepo pozoveš tog što ti uzeo 120e za ništa i kažeš mu da ti vrati pare ili će da ide prijava inspekciji. To je što se njega tiče a kad ti vrati pare pozoveš te sa pečatom da ti pregledaju gde curi freon i da reše problem. To nije baš uvek jednostavno i po mojoj proceni košta nekih 100-120e ali sa otklanjanjem kvara a ne samo vakumirane i dopuna.
Nije mi ni jasno za šta si ti platio 120e? Samo za dopunu freona?
Cenim da pošto ima freon mora da ima i firmu jer sada nije moguće to lako nabaviti bez licence tako da ili da popravi brljotinu ili ga prijavi inspekciji ako neće da vrati lovu.
Mada malo ti je i priča malo šuplja jer bi ti svakako trebao da imaš pečat na garanciji od prve montaže.
Slazem se da je suplja, nazalost mojom greskom jer nisam znao koliko su rigorozni za klima uredjaje. Mislio sam da je kao za sve druge uredjaje uvazavanje garancije.

Sad cu da pokusavam preko sektora za zastitu potrosaca da uradim nesto, ako ne, svakako cu demontirati klimu i probati da je prodam negde. Uzasna prica.

Imam sledeci problem sa klimom i garancijom, pa bi mi znacili saveti:

Naime, "prvi" majstori (preko izvodjaca) su mi ugradili klimu u Januaru (Mitsubishi HR25VF inverter). Testirana je taj dan i radila je. Par meseci kasnije, drugi majstor je dosao da mi pomeri unutrasnju jedinicu malko pomeri i nagne (razlog estetske prirode). Nisam bio u stanu i verovatno nije proverio uopste da li klima radi. U medjuvremenu, niko ne zivi u stanu.

Ja se useljavam sad u Junu, i ta klima koja je dirana ne hladi. Pokusavam da se izvucem na garanciju, to vidim da ce da potraje 10 dana. Zovem "prvog" majstora, ali on posto je svestan da je "drugi" pomerao unutrasnju (izvodjac je bio u stanu), okrivljuje "prvog" da freon curi jer nije nesto dobro uradio prilikom pomeranja. Zovem "drugog" da dodje u nadi da ce da prizna gresku i eventualno mi sitno naplati popravku. On mi lepo uzme 120e za freon i zamenu. Klima radi, ne ispusta freon, sve super. On okrivi samu klimu da fabricki verovatno nije imala freon. Sutradan opet ne radi klima. Sada kada ga zovem kaze da se vadim na garanciju, jer mora da se otvara spoljasnja jedinica (mogao je to da mi kaze kad je dolazio, govnar).

Ja popizdim, zovem opet ove za garanciju (Steelsoft). Oni traze pecat od ovlascenog servisa koji je ugradjivao klime. "Prvi" majstori jesu ovlasceni ali su svesni da je bio "drugi" da pomera unutrasnju jedinicu, pa verovatno ne bi ni hteli da daju pecat. A, drugi iako je rekao da saradjuje sa Steelsoft sada kada mu trazim pecat, kaze da vise nema taj pecat (govnar raspali).

Ubacio sam se u ova ***** ne znajuci koliko su rigorozne garancije za klima uredjaje. Plasi me situacija da je ceo uredjaj neispravan. Moracu da platim i demontazu i novu klimu i montazu. 😡

Bilo kakav savet koji bi mi pomogao da se izvucem na garanciju su dobrodosli.

Pozdrav i ne budite glupi kao ja.
Kad se nesto desi onda su rigorozni oko garancije.A sto nisu rigorozni oko tacnih informacija i slika,pre kupovine uredjaja?Kao da je u pitanju decji tricikl od 1000din.Stari provereni nacin poslovanja.Ko koga z....e.Nismo mi mozgom sazreli ni za obican ventilator iz Kineske radnje.

Molim za savet - imam whirlpool klasičnu 18 klimu u dnevnoj sobi koja ne radi kao pre, osetno slabije hladi. Svi filteri i izmenjivač toplote su čisti, pretpostavljam da bi trebalo proveriti koliko gasa ima i to ću verovatno prvo uraditi. Medjutim, nervira me pa razmišljam da je zamenim sa nekom inverter klimom, iz ekonomik klase. Imam takodje i VOX inverter 12 klimu koja radi u drugom prostoru odličnu. Šta da gledam?
Skoro sam čistio whirpool klimu 12ticu staru 15naestak godina i to sam komplet otvarao i skidao limove na spoljnoj jedinici. Mogu da ti kažwm da ove nove inverter nemaju ni k od tog kvaliteta.
Klima imala dvoredni izmenjivač i dan danas radi kao sat a trebalo joj je samo dubinsko čišćenje i malo da se dotegne nešto što počelo da pravi vibracije.
Kad sam očistio čovek se oduševio kako je hadila a u drugoj sobi ima gree koja je isto ćišćena i relativno novija možda par godina ali nije mogla da parira ovoj whirpool.
Ako možeš to da središ sredi jer ja to ne bi menjao na tvom mestu.
Ako ti je sve očišćeno dubinski a mislim i na spoljnu jedinicu i opet ne hladi proveri i startni kondenzator kompresora. On je nekih 5e u radnjama i lako se menja a i lako se proverava ispravnost unimerom. Najčešće se primeti da ti kompresor zuji na momente umesto da radi i stane jer se pregreva pošto ne može da startuje.
Ako baš hoćeš da zameniš i da uzmeš neki ekonomik uzmi teslinu jer je za nijansu kvalitetnija od VOX.
I da, ako do sada nisi punio gas u klimi (a i ne treba), onda to i ne proveravaj jer sigurno nije to slučaj da ne naletiš na neke da te lažu i da ti uzimaju pare kobajagi na dopunu.
Kod mene namestena na 26°C,a u sobi 24-25.Sve ispod toga,meni hladno,jer ne podnosim hladnocu.Ovo je moje idealno vreme napolju. 😃
Isto i kod mene setovana na 26 nekad i 27 a ona ionako to napravi na 24-25, I kako sada leti tako i zimi i ne razumem one koji leti rokaju klimu na 20 a zimi na 30c. Msm jel ti odgovara 20 ili 30?

Poslednja izmena:
Skoro sam čistio whirpool klimu 12ticu staru 15naestak godina i to sam komplet otvarao i skidao limove na spoljnoj jedinici. Mogu da ti kažwm da ove nove inverter nemaju ni k od tog kvaliteta.
Klima imala dvoredni izmenjivač i dan danas radi kao sat a trebalo joj je samo dubinsko čišćenje i malo da se dotegne nešto što počelo da pravi vibracije.
Kad sam očistio čovek se oduševio kako je hadila a u drugoj sobi ima gree koja je isto ćišćena i relativno novija možda par godina ali nije mogla da parira ovoj whirpool.
Ako možeš to da središ sredi jer ja to ne bi menjao na tvom mestu.
Ako ti je sve očišćeno dubinski a mislim i na spoljnu jedinicu i opet ne hladi proveri i startni kondenzator kompresora. On je nekih 5e u radnjama i lako se menja a i lako se proverava ispravnost unimerom. Najčešće se primeti da ti kompresor zuji na momente umesto da radi i stane jer se pregreva pošto ne može da startuje.
Ako baš hoćeš da zameniš i da uzmeš neki ekonomik uzmi teslinu jer je za nijansu kvalitetnija od VOX.
I da, ako do sada nisi punio gas u klimi (a i ne treba), onda to i ne proveravaj jer sigurno nije to slučaj da ne naletiš na neke da te lažu i da ti uzimaju pare kobajagi na dopunu.

Isto i kod mene setovana na 26 nekad i 27 a ona ionako to napravi na 24-25, I kako sada leti tako i zimi i ne razumem one koji leti rokaju klimu na 20 a zimi na 30c. Msm jel ti odgovara 20 ili 30?
Zato,jer vecina misli da je klima uredjaj,koji odmah kada ukljucis,u celom prostoru odmah zadata temperatura.A i sa kojim delom mozga leti namestaju 16°C,a napolju 40,a zimi 30°C,a napolju -5.Bez trunke razmisljanja.

Postoji li verovatnoca,da sace na SJ krene da korodira jer se skinula ona plava zastita?
To je, pretpotavljam, onaj takozvani "blue fin". Kako je to uspelo da se skine, koja je to klima, imas li neke fotke ?
trebalo joj je samo dubinsko čišćenje i malo da se dotegne nešto što počelo da pravi vibracije.
I na kom delu su srafovi najvise popustili nakon 15 godina, najverovatnije kuciste prvo krene da zvrnda :

To je, pretpotavljam, onaj takozvani "blue fin". Kako je to uspelo da se skine, koja je to klima, imas li neke fotke ?

I na kom delu su srafovi najvise popustili nakon 15 godina, najverovatnije kuciste prvo krene da zvrnda :
Moj pametni brat,prao auto,pa okrenuo direktan mlaz ka SJ.Kaze da je malo opere.I oprao je.Tu gde je udarao mlaz,blago je doslo do zakrivljenja saca i skinuo se na ostrim ivicama taj blue fin.Sta ces.Od pametnih,propade i ova drzava,a kamoli jedna klima 😉😃😂

Kad ne rdja ni na vecini klima koje su matore po 20 godina nece ni tebi na tvojoj.

Da ti slikam i posaljem moju spoljnu, meni je na 4-5m pored glavne ulice sa 4 trake,to je haos, mislim i da imam sliku neku, sad cu da nadjem. Uglavnom, ovako moja spoljna izgleda kad je operem, tako da, nemas ni najmanju brigu, apsolutno.
Hvala ti.I ja sam pored prometne ulice.Samo trotoar izmedju.Sve,ali prasina nikako da se ocisti.Filter na UJ cu uskoro da cistim,svakog dana.Ova moja klima je tek godinu dana stara.

Moj pametni brat,prao auto,pa okrenuo direktan mlaz ka SJ.Kaze da je malo opere.I oprao je.Tu gde je udarao mlaz,blago je doslo do zakrivljenja saca i skinuo se na ostrim ivicama taj blue fin.Sta ces.Od pametnih,propade i ova drzava,a kamoli jedna klima 😉😃😂
Ja sam pre dve sedmice prao unutrasnju parnim cistacem i gledam kroz prozor stoji hemija za pranje rostilja 🤣🤣
Reko haj da probam, i naspricao, malo sacekao i dobro isprao parom. Eno je ko nova. Nesto razlisljam poslije kakvu sam sad glupost napravio al opet kad se pere rostilj na cemu se jede valjda ce i ovo proci. Klima ko nova🙈 glupostima nikad kraja.

Au,brate.I kod mene nije nista bolje.Kolko je stara klima?
Ja sam pre dve sedmice prao unutrasnju parnim cistacem i gledam kroz prozor stoji hemija za pranje rostilja 🤣🤣
Reko haj da probam, i naspricao, malo sacekao i dobro isprao parom. Eno je ko nova. Nesto razlisljam poslije kakvu sam sad glupost napravio al opet kad se pere rostilj na cemu se jede valjda ce i ovo proci. Klima ko nova🙈 glupostima nikad kraja.
Ma dobro je da nisi video sonu kiselinu🤣

Pa uglavnom kućište ali se dešava da istrule i neke gume ili oni kao jači sunđeri a dešava se često i da motor ventilatora bruji. Uglavnom kad se otvori očisti se sve nešto se i imporvizuje i ne zvrnda ništa posle toga ako nije lager ventilatora u pitanju.

Ako mogu da zamolim za savet.

Otac je resio da jednu prostoriju koja se ne koristi pretvori u "hladnu sobu" u kojoj bi drzao zimnicu, mesne preradjevine i ostale stvari koje su osetljive na visoke temperature.
Plan mu je da u prostoriju bez prozora oblozenu kamenom vunom sa unutrasnje strane, ubaci staru klimu koju bi po potrebi palio.
U pitanju je neki stari Tadiran od 9000 BTU, sa prilicno velikom unutrasnjom jedinicom, kome specifikacija kaze da moze da izgura minimalno 16 stepeni, od po njemu idealnih 10 stepeni.
Velicina prostorije je ~6m2.

Ima li ovo smisla i koje bi po vama bile bolje opcije?

Pitaj one sto šatore rentaju,oni imaju one male hladnjace svaka ima klimu na sebi,unutra hlade pice i hranu drze.
Na koji fazon to radi zna li neko? Jel vade senzor UJ?

1000043024.jpg
Evo kako Daikin modulira. Ovo na početku sam se ja nešto igrao. Podešeno na 26 stepeni, u sobi 25, meni ovo ok.
Sensira je u pitanju.

Ja danas pustio novu
MITSUBISHI ELECTRIC MSZ-AY50VGKP/MUZ-AY50VG
Gledao potrošnju na 23 podešena troši nekih 550 do maksimalnih 750 w podešena na automatski
Da li je to mnogo po vašem iskustvu. Jer trebam jednu od 7 kw da montiram mislio sam da stavim MSZ-AP
Da li je to dobar uređaj. Pre sam ima Vox 24 Iva. I stvarno se ne mogu uporediti. Doduše i cena im je tri puta veća
Hvala Vam puno

Ja danas pustio novu
MITSUBISHI ELECTRIC MSZ-AY50VGKP/MUZ-AY50VG
Gledao potrošnju na 23 podešena troši nekih 550 do maksimalnih 750 w podešena na automatski
Da li je to mnogo po vašem iskustvu.
Normalno da ce na zadatu 23c da trosi, kad je napolje skoro 40c! Pusti je sutra na 25-26c! :)

Poslednja izmena:
Treba malo informacija oko kvadrature, izolacije, stolarije itd.
Onda ce se javu sigurno ljude sa preporuke!

Poslednja izmena:
Ako mogu da zamolim za savet.

Otac je resio da jednu prostoriju koja se ne koristi pretvori u "hladnu sobu" u kojoj bi drzao zimnicu, mesne preradjevine i ostale stvari koje su osetljive na visoke temperature.
Plan mu je da u prostoriju bez prozora oblozenu kamenom vunom sa unutrasnje strane, ubaci staru klimu koju bi po potrebi palio.
U pitanju je neki stari Tadiran od 9000 BTU, sa prilicno velikom unutrasnjom jedinicom, kome specifikacija kaze da moze da izgura minimalno 16 stepeni, od po njemu idealnih 10 stepeni.
Velicina prostorije je ~6m2.

Ima li ovo smisla i koje bi po vama bile bolje opcije?
Svaka klima je setovana na 16 c minimalno. Klima može da se preradi da ide i ispod toga ako uspeš da prepraviš elektroniku ili da ubaciš drugi termostat koji će da pali i da gasi kompresor na određenu temperaturu. Za komore se koriste "full gauge" uređaji a ima i drugih jeftinijih na temu i kod kineza.
Elektronika klime bi trebala da ide van komore jer nisam siguran da će biti ok na 5 - 10 c da bude unutra tako da ima tu dosta da se prepravi a ne samo da se izbaci sonda koja meri temperaturu i da se lažira informacija prema elektronici klime.
6m2 može da bude i 12 ali i 18m3 a za bilo koji proračun bitna je kubikaža.
Dobro i sad mi ovde treba da bacimo pasulj i da znamo o kom prostoru ti pričaš da bi ti dali neko mišljenje ili da bi uporedili sa svojom situacijom.
Meni recimo Hisence hi comfort 12tica na 70m2 stana ima slične oscilacije kao kod tebe a podešena na 26.

Ljudi, potrebna mi je pomoć.

TESLA TD34TP2T-1232IA 12000 BTU.

Šta mislite o njoj? Razmišljam da je stavim u spavaćoj sobi ili u hodniku pa da hladi hodnik i dve spavaće sobe.

Zdravo ljudi,

U procesu sam kupovine klime. Sluzila bi i za grejanje i za hladjenje. Zamisao je da bude postavljena pored balkonskih vrata (na crtezu je cyan boja). Budzet do 100000, razmisljao sam o Gree Clivia 18 ili Midea Extreme, s tim sto vise naginjem ka Gree posto sam video da Midea ima neke cudne defrostove, pa bih to izbegao, ispravite me ako gresim. Izolacija je stiropor 5cm, pvc stolarija, sve dihtuje lepo, dvojna kuca. U principu smo zadovoljni i izolacijom iako je samo 5cm, radjena je davno. Iznad ima potkrovlje sa izlolacijom 25cm, stepeniste izmedju soba vodi gore i ono je otvoreno sve do vrata od sobe u potkrovlju sto znaci da ce tu da odlazi toplota. Kvadratura je ispisana na crtezu, dnevna soba je spojena sa kuhinjom i sa hodnikom. U potkrovlju ima 15-20 kvadrata korisnog prostora, tu je u planu isto neki inverter jednog dana.
Sve sugestije su dobrodosle! :D

Prilozi

• klima.png
    klima.png
    41.3 KB · Pregleda: 39
Vrh Dno