Šta je novo?

Sopstveno održavanje klime

To nije nacin za ocistiti klimu. Napisao sam gore sve. Dzaba ti sprej.

Za sredstvo za čišćenje, pretražite za "Mabosol" ima ga na oglasima i kod domaćih prodavaca. Pravi se rastvor sa vodom, jačina zavisi od zaprljanosti, najbolje u boce pod pritiskom.

Za sredstvo za čišćenje, pretražite za "Mabosol" ima ga na oglasima i kod domaćih prodavaca. Pravi se rastvor sa vodom, jačina zavisi od zaprljanosti, najbolje u boce pod pritiskom.
Koliko znam To je koncentrat tj kiselina za ispiranje isparivača. Ne znam kako se ponaša za čišćenje turbine i plastičnih delova, mada po nekoj logici stvari trebalo bi biti dobro. Za kućne radinosti više je primenjiv neki odmašćivač poput Diplo, Smac, Axel Sgrasso..

Nemam taj džak ili vreću za pranje.
Kupiš na Ali ili Temu za 10-15e. Dobiješ i četkice i sve.
A o majstorima nema reči. Čak mi jedan koga dobro znam rekao ne mora da se čisti ništa bez 5-6 godina. Pretpostavljam da me otkantao u sezoni, jer mu to cimanje, ali bre kakav si ti profi kad ni savet ne daš.

Klima ima bakterije, gljivice/budj i prljavstinu, masti tesko da ima. Odmascivac se sa tim ne bori, osim sto je dovoljno jak da skine vecinu prljavstine.
Moze taj Zep, a ima i jos sredstava.
Mogu i neke mesavine uvek da se prave, odmascivac, asepsol, antigljivicno(ovo su obicno jako zaebana sredstva i ne treba biti i sobi dok rade, oko 15ak min)...sve zavisi i koliko se klima koristi, nekome je jedva za ciscenje posle 2 godine.
Bitno je samo prvo istraziti da li neke hemikalije stete izmenjivacu ili plastici...
Takodje je uvek bolje rucno isprati to, a ne samo da se spira kondenzacijom.

Da, vidim da ima na Temu taj set za čišćenje.

Samo moraću da malo vidim, kod roditelja i na jednoj staroj klimi je filter, a onda i rebra koja se čiste, sa prednje strane klime, inače je valjda tako, ali na ovoj mojoj LG Dual Inverter je to gore na vrhu, sa gornje strane se pristupa filtrima, a valjda se onda i odozgo čisti, ili ne, moraću to da vidim. Nemam tu baš lak vizuelni pristup tome, ako je to sve odozgo.

Vjerujem da stanje klime zavisi koliko se koristi, ja sam za cijeli jun potrošio 4.17 kW na klimi, a na drugoj temi sam vidio da su neki toliko trošili dnevno.

Meni radi 11 meseci godisnje 24/7 :)

Da, vidim da ima na Temu taj set za čišćenje.

Samo moraću da malo vidim, kod roditelja i na jednoj staroj klimi je filter, a onda i rebra koja se čiste, sa prednje strane klime, inače je valjda tako, ali na ovoj mojoj LG Dual Inverter je to gore na vrhu, sa gornje strane se pristupa filtrima, a valjda se onda i odozgo čisti, ili ne, moraću to da vidim. Nemam tu baš lak vizuelni pristup tome, ako je to sve odozgo.

Vjerujem da stanje klime zavisi koliko se koristi, ja sam za cijeli jun potrošio 4.17 kW na klimi, a na drugoj temi sam vidio da su neki toliko trošili dnevno.
Skida se kompletna maska sa unutrašnje jedinice. Na donjem delu se sve drži na dve prednje žabice i više zadnjih žabica. Ostatak, tj. veći deo maske se drži na dva šrafa. Tek kada to skineš pristupaš pranju izmenjivača, skidanju kadice...

Vreca s Temu ceka vec 2 mjeseca spremna. Crijevo 6 metara,nastavak za cesmu je tu. Spojit cu u kuhinju i lagano.

Prilozi

• 20250703_210614.jpg
    20250703_210614.jpg
    129.5 KB · Pregleda: 140
Ovo sam sve ja posebno uzimao. Crijevo 6 metara kupio na mjeru,imaju radnje koje režu koliko ti treba. Ove spojnice i prskalicu ima svaka radnja,bingo fis itd. Jedino ovaj mesingani nastavak sto se uvrne na cesmu e on je s Temu jer ovo nisam vidjao po nasim radnjama. Lakse ovako imas vrucu ,hladnu vodu,imas pritisak bolji. Ova prskalica 5 modova prskanja ima. Bolje nego one pumpice

Pazi samo da dobro namestis tu kesu, da se slucajno ne pomeri dok radis, jer ces na ovaj nacin imati mnogo vise vode nego sa pumpicom, lako moguce da nece sve uspeti odma da ode kroz odvod same klime pa da ne pocne da curi po zidu.

Ovo sam sve ja posebno uzimao. Crijevo 6 metara kupio na mjeru,imaju radnje koje režu koliko ti treba. Ove spojnice i prskalicu ima svaka radnja,bingo fis itd. Jedino ovaj mesingani nastavak sto se uvrne na cesmu e on je s Temu jer ovo nisam vidjao po nasim radnjama. Lakse ovako imas vrucu ,hladnu vodu,imas pritisak bolji. Ova prskalica 5 modova prskanja ima. Bolje nego one pumpice
Valja i za ciscenje terase ljeti. Naci ce namjena jos pored klime.

Pazi samo da dobro namestis tu kesu, da se slucajno ne pomeri dok radis, jer ces na ovaj nacin imati mnogo vise vode nego sa pumpicom, lako moguce da nece sve uspeti odma da ode kroz odvod same klime pa da ne pocne da curi po zidu.
Vidis o tome nisam ni kontao. Na onoj vreci i jest onaj odvod ko za k. Starom metodom cu ja. Najlon zaljepim ispod unutrasnje i dole veliku kantu stavim i voda samo klizi u kantu

Nece to toliko vode izlaziti da ne moze da 'osvoji' odvod u vreci. Pa prskalica redukuje mlaz, a i kontrolisano pritisces.

Konačno sam odradio i drugu klimu po ovom paklu, zeznuo sam se što nisam ranije, sledeće sezone ću se bolje organizovati.
Klima je Midea Mission 9ka, relativno nova tako da nije bila nešto puno prljava. Prilično se lako skida sav oklop, mnogo lakše od druge klime koju sam čistio (stara Galanz 12ica).

E sad jedini problem je što je turbina nekako baš uvučena i što je jako teško približiti pumpu-prskalicu do turbine, bilo bi mnogo lakše da imam nešto sa crevom, to je bilo zeznuto i voda mi je išla dosta okolo i pored zaštitne kese ali šta da se radi.

setup :

klim5.jpeg
pre:
klim6.jpeg

posle:

klim7.jpeg

Skida se kompletna maska sa unutrašnje jedinice. Na donjem delu se sve drži na dve prednje žabice i više zadnjih žabica. Ostatak, tj. veći deo maske se drži na dva šrafa. Tek kada to skineš pristupaš pranju izmenjivača, skidanju kadice...
To je valjda ovo: Cleaning maintenance LG Dual Cool

Taj ga je baš rastavio :)
Do turbine ima dosta da se skida.

Da nema neko mozda nesto slicno:

Kakva su iskustva, je l' bolja stvar nego rucna prskalica za bastu koju vec imam.
Planirao sam da uzmem jer se bavim svakodnevno ciscenjem, nije neka velika cena. Doduse jedino me plasi pritisak koji izbacuje da ne bude preslab, inace su to bacene pare!

Planirao sam da uzmem jer se bavim svakodnevno ciscenjem, nije neka velika cena. Doduse jedino me plasi pritisak koji izbacuje da ne bude preslab, inace su to bacene pare!
Ne vjerujem da je slabiji pritisak nego na rucnoj pumpici za baštu. Meni ona zavrsava posao (za izmjenjivac, ostalo poskidam i turbinu i kadicu i sve), cistim samo svoju klimu, 1-2x godisnje. Jedino sto smara rucno podizanje pritiska (pumpanje).

Ako koristis svakodnevno vrijedi imati, meni ne vrijedi za povremeno koriscenje zbog baterije.

I ja sam razmisljao o crijevu kao neko iznad, ali odustao, preveliki je pritisak za ovo, prskalo bi vjerovatno, i jos bi mi trebalo to da pukne ili da se smakne crijevo pa da se prospe po parketu, pa da bude vise stete nego koristi...

Za malo manje novaca ima da se nabavi ovaj vap perač. Dobra stvar je što može da se nakači na česmu, a može da vuče vodu iz kante ili boce koja se navrne direktno na njega.

Prilozi

• IMG_0883.jpeg
    IMG_0883.jpeg
    1,017.4 KB · Pregleda: 67
Da nema neko mozda nesto slicno:

Kakva su iskustva, je l' bolja stvar nego rucna prskalica za bastu koju vec imam.
Ovo je glupost....
i rucna pumpa pravi sasvim dobar pritisak,
ali je neupotrebljiva zato sto nema crevo.

Znaci nije bitno da bude elektricna, nego treba pumpa sa crevom kako bi mogao da je zavuces.

Ovo je glupost....
i rucna pumpa pravi sasvim dobar pritisak,
ali je neupotrebljiva zato sto nema crevo.

Znaci nije bitno da bude elektricna, nego treba pumpa sa crevom kako bi mogao da je zavuces.
Apsolutno netacno, zasto bi bila neupotrebljiva ako nema crevo? Gde da je zavlacis? Ako ima podesiv mlaz, sve moze da se predje.

Gde da je zavlacis? Ako ima podesiv mlaz, sve moze da se predje.
Gde??

Kako ćeš tim da operes zadnju stranu spoljnje jedinice, ili gornju stranu unutrašnje?

I to sve pod pretpostavkom da si turbinu skinuo, jer sa crevom može i u turbinu da se zavuce bez skidanja

Poslednja izmena:
Gde??

Kako ćeš tim da operes zadnju stranu spoljnje jedinice, ili gornju stranu unutrašnje?

I to sve pod pretpostavkom da si turbinu skinuo, jer sa crevom može i u turbinu da se zavuce bez skidanja
Ne znam za tebe, ali ja sve lepo operem prskalicom. Kacio sam slike pre, savrseno opere.
Nisam imao jos ceste potrebe za detaljnim ciscenjem spoljnih jedinica, ali tu bi dobro doslo nesto sa crevom ili vap.

Prilozi

• IMG_0389.jpeg
    IMG_0389.jpeg
    221.6 KB · Pregleda: 54
  • IMG_0393.jpeg
    IMG_0393.jpeg
    186.9 KB · Pregleda: 29
  • 94FDB51B-CFEB-43B7-84E7-DA286A757A6F.jpeg
    94FDB51B-CFEB-43B7-84E7-DA286A757A6F.jpeg
    210.3 KB · Pregleda: 34
  • 716211F7-4BA4-4BE7-9EC9-4C365AE909EF.jpeg
    716211F7-4BA4-4BE7-9EC9-4C365AE909EF.jpeg
    397.4 KB · Pregleda: 70
Gdje god odem turistički - katastrofa...

Nisam slikao klimu u prvom smještaju, a imala je još više prašine - doslovce ima maltera po njoj, znači ko zna kad se radio neki moleraj i krpanje plafona i od tad nije dirnuta...

Rekoreder mi je kod jedne babe na Korčuli, doslovce 10 godina nije očistila, to je sloj bio od jednog cm prašine (bez preuveličavanja), nožem stružeš da dođeš do mrežice.

Prilozi

• IMG_20250704_104136.jpg
    IMG_20250704_104136.jpg
    163.5 KB · Pregleda: 59
  • IMG_20250704_103444.jpg
    IMG_20250704_103444.jpg
    320.1 KB · Pregleda: 55
  • IMG_20250704_103016.jpg
    IMG_20250704_103016.jpg
    224.7 KB · Pregleda: 63
Vreca s Temu ceka vec 2 mjeseca spremna. Crijevo 6 metara,nastavak za cesmu je tu. Spojit cu u kuhinju i lagano.
Danas uradjeno ciscenje. Ovo s crijevom je pun pogodak,puno lakse sve odraditi. Turbina samo naspricana zutim diplom i sve ostalo je odradio mlaz vode,nikakva cetkica nije koristena a cak su mi se i gljivice pocele javljati na turbini .
Na kraju naspricao dezinfekcijsko sredstvo za klimu,isprao ga i opet neko dezinfekcijsko koje se ne ispire

Nazad
Vrh Dno