Šta je novo?

Toplotna pumpa

Meni je zavrsena ugradnja TP. Stavljam slike u prilogu.
Kuca 165 kvadrata. Radijatorsko grijanje, 8 cm stiropor, pvc stolarija, tavan izolovan 10 cm vune. 2 Odvojena sprata i 2 termostata.
Stavili su 12 kw split MIDEA monofaznu i buffer ili hidr skretnicu nemam pojma evo slike u prilogu pa vi vidite. Kolike racune da ocekujem, da li ako se odlucim ici preko krivulje grijanja da li je to jeftinije i manje ce trositi i to znaci da sam bezveze kupovao termostate? Jer valjda kako sam skontao kada ide preko krivulje grijanja ne trebaju termostati vec se nastimaju na MAX.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    99.7 KB · Pregleda: 109
  • 2.jpg
    2.jpg
    104.9 KB · Pregleda: 103
Kuca 165 kvadrata. Radijatorsko grijanje, 8 cm stiropor, pvc stolarija, tavan izolovan 10 cm vune. 2 Odvojena sprata i 2 termostata.
Stavili su 12 kw split MIDEA monofaznu i buffer ili hidr skretnicu nemam pojma evo slike u prilogu pa vi vidite. Kolike racune da ocekujem, da li ako se odlucim ici preko krivulje grijanja da li je to jeftinije i manje ce trositi i to znaci da sam bezveze kupovao termostate? Jer valjda kako sam skontao kada ide preko krivulje grijanja ne trebaju termostati vec se nastimaju na MAX.
Sa srećnom da Vas dugo služi.
Uvek se ide na krivu grejanja uslovljenu spoljašnjom temperaturom, to je jedini način da sistem bude efikasan.
A sobni termostati mogu ostati. Oni će uključivati i isključivati cirk. pumpe kada treba.

Pohvala za majstora za jedan detalj koji je ugradio, ali sam mišljenja da je to jača TP nego što treba, ali u svakom slučaju neka je sa srećom.

Sve ćeš vidjeti i osjetiti kad prođe prva sezona grijanja, onda će ti sve biti jasnije. A što se tiče problema sa TP ako bude prejaka bit će veselo, ima samo da se pali i gasi. Sve je do majstora, a da bi ti bilo jasnije evo ti podatak zašto je majstor bitan. Kuća od 400 kvadrata, izolacija odlična, podno grijanje i majstor ugradio Mitsubishi Zubadan 23 kW. Nakon dva i po mjeseca TP stala, ne radi. Kad su došli iz ovlaštenog servisa i vidjeli kako je spojena od garancije nema ništa, riknula vanjska jedinica (kompresor ). Zatim su ušli u postavke TP i imala je za dva i po mjeseca 25 000 paljenja i gašenja. Na kraju rekli, gospodine uplatite 4500 KM i stavit ćemo novu. Čovjek odmah uplatio i drugi kolega otišao da postavi vanjsku, kaže da u životu nije vidio tako nešto odrađeno.

Pa ta TP je radila "short-cycle" svakih 5min! Dakle izvrti vodu i odmah se ugasi. Još ako je zapremina vode u sistemu relativno mala (podne cevi postavljene na po 20cm razmaka), tu sad jedino veliki volumizer pomaže. I naravno manja spoljašnja.

Inace radim u njemackoj i jucer sam bio pored jedne pumpe, zanimalo me jacina i model koji je. Kuca je po procjeni mojoj nekih 150-160 kvadrata. I evo koja je pumpa.

Prilozi

• IMG_2424.jpeg
    IMG_2424.jpeg
    207.7 KB · Pregleda: 70
Rotex Heating Systems GmbH, a manufacturer of condensing boilers, floor heating systems and solar water heaters, was acquired by Daikin Europe NV in 2008.

Kupio bih vazduh-voda pumpu od Daikina za kuću sa podnim grejanjem.

Kako su se pokazale njihove pumpe i da li je servis u Beogradu pouzdan?

Servisna podrska za Daikin i Mitsubishi Electric su super u BG-u.
Konkretno, za Daikin od distributera imas ACS(Zrenjaninski put, cim se sidje sa Pancevackog mosta) i u Central Gardenu, u Starine Novaka, Heating & Cooling Expert(njihov je i zvanicni sajt daikin.rs i daikinstore.rs).
Naravno, obe firme rade i celokupno projektovanje i ugradnju.

Poslednja izmena:
A za Mitsubishi?

A Mitsubishi Electric ti je Steelsoft na novosadskom putu i ako ne stoje na Mitsubishi sajtu, kod njih je Mitsubishi i LG trening centar. A pored njih, tu su Klima M u centru(ne znam ni da li rade sa krajnjim kupcima, zivim blizu i znam da im je tu samo lokal u zgradi), Energy Net na zrenjanincu u kotezu i Venting na bezaniji.
Sa Steelsoft i Energy Net imam licna iskustva i jako su pozitivna u smislu brzine resavanja reklamacija, odaziva i komunikacije.
Steelsoft i Energy Net imas i van BG-a na vise lokacija.

Da napomenem da se u Steelsoftu ne vodis po sajtu, katastrofa je i nema pola stvari koje oni imaju...uvek zvati za aktuelne cene i uvek naci na netu sta te zanima, pa ih pitati da li imaju.
Primera radi, ja sam usao u magacin i video na stotine klima, od kojih top 3 modela uopste ne stoje na sajtu da ih imaju u ponudi...primera radi, ni dan danas im na sajtu ne stoji da nude LN model klime u vgHZ varijanti(model sa heat charge elementom).
Ako ih pitas za VG model sa sajta, imaju samo noviji VG2 vec godinama, itd... :)

Sto se tice TP, gledajte ako ima neko od Valiant, Daikin, Mitsubishi, itd...nove modele na propan, R290, dosta su efikasnije i od R32 modela.
Jos jedna zanimljivost, Daikin je jedini proizvodjac na svetu koji apsolutno sve radi in-house, od elektronike, kompresora, kucista, softvera, pa sve do gasova koje koriste, a ujedno i pioniri R32 gasa.
Takodje je i dostupnost delova dobra, jer sve proizvode u Evropi, imaju fabrike u Poljskoj, Ceskoj, Belgiji, Italiji, Spaniji, Engleskoj, Turskoj, Austriji, Nemackoj i Madjarskoj.
U Nemackoj im je glavna za TP recimo, sto se tice teme.

Prilozi

• IMG_2174.JPG
    IMG_2174.JPG
    212.4 KB · Pregleda: 26
  • IMG_2176.JPG
    IMG_2176.JPG
    199.5 KB · Pregleda: 19
Poslednja izmena:
Hvala za info, ja više gledam za opciju pružanja servisa za zubadan pumpu. Evo sedma godina i fercera super ali za svaki slučaj

Imam pitanje vezano za magnetni filter. Koja je njegova uloga u SPLIT sistemu. Necistoca ne moze dospjeti do komperesora jer je veza vanjske i unutrasnje jedinice plin. Kod monobloka je druga prica ali me zanima koji su to kvarovi moguci kod SPLIT sistema ako se ne koristi magnetni filter.

Nazad
Vrh Dno