Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi (2025)

Ne znam koja repriza po redu... The Shining
Postoje neke stvari u filmu (za sad) koje su mi delovale da nemaju smisla a zapravo imaju,
jer Kubrick takve stvari sebi ne bi dozvolio da mu promaknu, i zato mislim da sve njegove filmove treba gledati najmaje 5x.
...Stavicu u spojler, poduze je, u slucaju da neko nije gledao, ali shvatite da je ovo samo moje licno misljenje,
Inace, obicno ne gledam synopsise pred gledanje istih, a ovaj film(cinu) nemam pojma po koji put gledam.
Ovaj spojler je organski :)
1. Bliznakinje u filmu...Na pocetku filma, tj. prilikom useljenja i upoznavanja Jacka sa sefom hotela... devojcice koje su sekirom nastradale od oca alkosa imaju 8 i 10 godina. WTF, to ne mogu da budu bliznakinje!
2. Apollo prsluk je Kjubrikovo trolovanje na konto teorije da ameri nisu sleteli na mesec, nego je on rezirao sletanje u studiu..nista vise. Odlican trol. Kada spojite moon + shinning, sta se dobija? :D
2A. Indijanski vizuelni elementi u hotelu su tu samo da stvore osecaj nelagode i neke "duhovnosti" koja se temelji na apsurdnoj cinjenici da je hotel izgradjen na indijanskom groblju. Nista vise

2B. Krv koja siklja iz lifta se odmah vidi da je u pitanju crveno vino, a ne krv. Pogledajte bele zidove u holu, nakon prskanja.
3. Jack je alkos, koji je "prestao" da pije pre 5 meseci...
4. Jack potom govori ghost konobaru koju mu sipa zestinu... da je poslednje pice popio pre 3 godine, kada je prema Deniju bio los, tj. u filmu kada mu je maltene iscupao ruku iz ramena.
Alkoholicari vise ne mogu da se pohvataju sa istinom, timelineom i cinjenicama, jer uvek lazu, prvo sebe, pa potom i okolinu.
5. Jackov izraz lica kada je cuo na pocetku filma za axe tragediju, faca mu je apsolutno nepromenjena, neleceni alkosi imaju takav poker face inace.
5A. Jackov izraz lica posle sredine filma, gde izgleda kao da je poludeo tj. da je u psihozi... ili mozda u delirium tremensu
6. Poslednji Kjubrikov film je napravljen na konto knjige "Dream Story", koju je skroz prepravio, kao i Kingovu o kojoj je sada rec. U oba puta je razvalio, filmovi su ispali bolji od knjiga (sto je retkost)
7. Deca u godinama u kojima je sin Deni neretko izmisljaju "imaginery frienda". Koji je traumu vec prosao, i zna sta ga ceka, kada samo njih troje ostanu u izolaciji.

Kao pisac i reziser nije imao kompromisa, ako mu se nsto svidi, on ce to da uzme, i napravi bolju verziju istog.
I bole ga uvo sta ce autor knjige da misli, pogotovo sto su prava i pre filma placena od strane studia za koje je radio za zivota.

Pa da ponovim.. Alkoholicari uvek lazu u vezi svog konzumiranja pica, kao i duzine apstinencije. Svi.
Jackovo spavanje do podneva, neizlazak napolje iz hotela, kao i zabrana supruzi prilaska pisacoj masini, tj. delu hotela gde on "radi"?
Mozda film uopste nije horor onako kako mi ocekujemo horor da bude i kako smo ga gledali, mozda je horor u porodicnom smislu.
I to izvrstan!

Na pocetku filma Vendi sa socijalnom radnicom ili doktoricom (sta vec) to opravdava kao i svaka zena koja ima muza alkoholicara. Malo se zaneo, pa je zato tako reagovao ka Deniju, jer mu je prosuo papire knjige... uz ocigledni strah na licu.

Kad ga pogledam jos jednom/dvaput, mozda ce mi biti jasnije, zasad mi je enigma da li je u pitanju klasican delirium tremens koji je izuzetno brzo nastupio po dolasku u hotel overlook, u nedostatku alkohola ...
Nista novo, jer se desava u ljudskom drustvu odavno... otud mozda i cela ona prica u WC-u... kada mu ubica kaze da je Jack oduvek bio caretaker (sto na eng moze da znaci i neko ko se brine za svoju porodicu, ali i kao neko ko, znate vec....). Mozda je duh hteo da mu da do znanja da krene da se zaista brine o svojoj porodici... ne znam...

Pomalo nabacano, ali pisem utisak dok je svez.. ne zamerite na zidu texta. Zasad mi se cini da je film o alkoholizmu u porodici.
Gde ces bolji horor...
I naravno, apsolutno sam otvoren za raspravu, ako tema dovoljava...

Poslednja izmena:
"Straw"
Od ovog filma se neću oporaviti i neću ga zaboraviti. Nikada.
Nema ocene, kategorija za sebe.

Ne znam koja repriza po redu... The Shining
Postoje neke stvari u filmu (za sad) koje su mi delovale da nemaju smisla a zapravo imaju,
jer Kubrick takve stvari sebi ne bi dozvolio da mu promaknu, i zato mislim da sve njegove filmove treba gledati najmaje 5x.
...Stavicu u spojler, poduze je, u slucaju da neko nije gledao, ali shvatite da je ovo samo moje licno misljenje,
Inace, obicno ne gledam synopsise pred gledanje istih, a ovaj film(cinu) nemam pojma po koji put gledam.
Ovaj spojler je organski :)
1. Bliznakinje u filmu...Na pocetku filma, tj. prilikom useljenja i upoznavanja Jacka sa sefom hotela... devojcice koje su sekirom nastradale od oca alkosa imaju 8 i 10 godina. WTF, to ne mogu da budu bliznakinje!
2. Apollo prsluk je Kjubrikovo trolovanje na konto teorije da ameri nisu sleteli na mesec, nego je on rezirao sletanje u studiu..nista vise. Odlican trol. Kada spojite moon + shinning, sta se dobija? :D
2A. Indijanski vizuelni elementi u hotelu su tu samo da stvore osecaj nelagode i neke "duhovnosti" koja se temelji na apsurdnoj cinjenici da je hotel izgradjen na indijanskom groblju. Nista vise

2B. Krv koja siklja iz lifta se odmah vidi da je u pitanju crveno vino, a ne krv. Pogledajte bele zidove u holu, nakon prskanja.
3. Jack je alkos, koji je "prestao" da pije pre 5 meseci...
4. Jack potom govori ghost konobaru koju mu sipa zestinu... da je poslednje pice popio pre 3 godine, kada je prema Deniju bio los, tj. u filmu kada mu je maltene iscupao ruku iz ramena.
Alkoholicari vise ne mogu da se pohvataju sa istinom, timelineom i cinjenicama, jer uvek lazu, prvo sebe, pa potom i okolinu.
5. Jackov izraz lica kada je cuo na pocetku filma za axe tragediju, faca mu je apsolutno nepromenjena, neleceni alkosi imaju takav poker face inace.
5A. Jackov izraz lica posle sredine filma, gde izgleda kao da je poludeo tj. da je u psihozi... ili mozda u delirium tremensu
6. Poslednji Kjubrikov film je napravljen na konto knjige "Dream Story", koju je skroz prepravio, kao i Kingovu o kojoj je sada rec. U oba puta je razvalio, filmovi su ispali bolji od knjiga (sto je retkost)
7. Deca u godinama u kojima je sin Deni neretko izmisljaju "imaginery frienda". Koji je traumu vec prosao, i zna sta ga ceka, kada samo njih troje ostanu u izolaciji.

Kao pisac i reziser nije imao kompromisa, ako mu se nsto svidi, on ce to da uzme, i napravi bolju verziju istog.
I bole ga uvo sta ce autor knjige da misli, pogotovo sto su prava i pre filma placena od strane studia za koje je radio za zivota.

Pa da ponovim.. Alkoholicari uvek lazu u vezi svog konzumiranja pica, kao i duzine apstinencije. Svi.
Jackovo spavanje do podneva, neizlazak napolje iz hotela, kao i zabrana supruzi prilaska pisacoj masini, tj. delu hotela gde on "radi"?
Mozda film uopste nije horor onako kako mi ocekujemo horor da bude i kako smo ga gledali, mozda je horor u porodicnom smislu.
I to izvrstan!

Na pocetku filma Vendi sa socijalnom radnicom ili doktoricom (sta vec) to opravdava kao i svaka zena koja ima muza alkoholicara. Malo se zaneo, pa je zato tako reagovao ka Deniju, jer mu je prosuo papire knjige... uz ocigledni strah na licu.

Kad ga pogledam jos jednom/dvaput, mozda ce mi biti jasnije, zasad mi je enigma da li je u pitanju klasican delirium tremens koji je izuzetno brzo nastupio po dolasku u hotel overlook, u nedostatku alkohola ...
Nista novo, jer se desava u ljudskom drustvu odavno... otud mozda i cela ona prica u WC-u... kada mu ubica kaze da je Jack oduvek bio caretaker (sto na eng moze da znaci i neko ko se brine za svoju porodicu, ali i kao neko ko, znate vec....). Mozda je duh hteo da mu da do znanja da krene da se zaista brine o svojoj porodici... ne znam...

Pomalo nabacano, ali pisem utisak dok je svez.. ne zamerite na zidu texta. Zasad mi se cini da je film o alkoholizmu u porodici.
Gde ces bolji horor...
I naravno, apsolutno sam otvoren za raspravu, ako tema dovoljava...

Kod shvatanja filmova uvek se držim one Linčove svako ima pravo da doživi i shvati film na svoj način.
Obožavam simboliku i to ne samo u filmovima, pesmama, serijam već i u stvarnosti. Volim tu igru i puštam da me vode znakovi. Br.27 decenijama.ako vidim negde moram da vidim o čemu se radi.

Nisam razmišljao tako o Shiningu a apsolutno ima logike. Jedino drugi deo ne ide u tom smeru ali drugi deo nije Kjubrik.

Što se tiče Stenlija i originalnih autora i njegovog srednjeg prsta istima tu je smrskana crvena vw buba u Shiningu čist primer kako im je davao do znanja šta misli o njihovom zahtevu da se više drži originalnog materijala. U knjizi Jack vozi crvenu WC bubu a u filmu žutu. Ima scena gde se prikazuje sudar gde je crvena buba smrskana.

Baziran na istinitim događajima, ali loše urađen, mnogo praznog hoda, mnogo fokusa na nebitne stvari, dosta stvari izostavljeno i sl.

Mnogo potencijala koji je ostao neiskorišćen.

5/10

Ako nekoga zanima fun fact u svetlu trenutnih događanja na bliskom istoku: jedini poginuli izraleski vojnik u napadu na aerodrom u Entebeeu je bio Yonatan Netanyahu, brat sadašnjeg izraelskog premijer Benjamina Netanahyua

Kod shvatanja filmova uvek se držim one Linčove svako ima pravo da doživi i shvati film na svoj način.

Potpuno se slazem, nikada ne postoji univerzalno shvatanje, bilo kakvog filma ovog kalibra.

Sto se Kjubrika tice, prvo sto nema puno filmova iza sebe (sa razlogom)
ne secam se da je ijedan njegov film bio istog zanra kao neki prethodni (hmm, mozda Full Metal Jacket i Dr. Strangelove imaju malo poveznice, ali tanke),
On generalno gledajuci nije imao mnogo humora u svojim filmovima (iako svi koji su radili sa njim kazu da je imao fantastican smisao za humor, ali to ide ruku pod ruku sa velikom inteligencijom, koju je on definitvno imao)
Humor je ubacivao tamo gde je trebalo da sluzi kao protivteža, recimo u Full Metal Jacket u prvoj trecini filma pogotovo.
Nesto kao humor u Lepim Selima, sluzi istoj svrsi...
Jer je tema filma uzasavajuca i bio je potreban relief u nekom smislu.
Recimo, koliko god puta gledao FMJ, svaki put sam morao da pauziram i par puta premotam jednu scenu, jer od placa nisam mogao da gledam na oci:
Da ne pisem iz glave, bolje SS sa imdba:
Screenshot 2025-06-19 at 17-10-59 Full Metal Jacket (1987) - Quotes - IMDb.png
EVo dok citam SS, opet placem od smeha na golf ball i bastensko crevo :D

Poslednja izmena:
Taj drill sargent je onakav kakvog ga svako od nas zamislja , od figure, face, boje glasa, stava...svega.
Sto je najzesca fora, ja sam imao sličnog u vojsci. Film sam gledao godinama kasnije sa neverovatnim uzivanjem.

On je i bio drill sargent u marincima tako da i nije morao puno da glumi tu... Odlican bio u Texas Chainsaw Massacre

28 Years Later, koliko je trejler sa onim boot mantranjem bio dobar e toliko je film ali u minus. Otprilike nivo nekog maturskog rada iz osamdesetih. Negde pre polovine sam počeo da gledam na sat u fazonu kad će kraj.

Odgledah poslednji Mission Impossible odnosno Nemoguça nemoguća nemoguća misija. Znači aj što su toliko nenormalni sa izmišljanjem najnemogućnije misije nego što trećinu filma objašnjavaju šta se dešava dijalogom 5 učesnika. Prvi deo odnosno prethodni mi je u boljem sećanju. Nije loše za bioskop ali meh... neka bude 7 samo zbog audio vizuelnog doživljaja i gospodina USA proagande Tome Kruza.

Takodje ga ocrnise neki kriicari kojima verujem. Tesim se time da su gresili za neke filmove u proslosti, ali za ovaj sumnjam da spada medj te delije.

Gledam ga veceras ali ovaj trend :starija osoba + tinejdzer team up: mora da izumre.

Samo čekaj još malo da nam generacija ostari ima da idu dedurak i sin od 40ak godina da poraze zlog čarobnjaka

Vec imamo igru o tome

1750515237579.png

Fugitive dobra repriza, drugi deo nikakav.

Jarhead, ugasio nakon 15 min... to je takva kopija (bar tih 15 min) Full Metal Jacketa,
da mi je bilo neugodno, ... u prevodu, Krindz!
Inace volim Dzejka.. kako god se prezivao

jarhead je odlican film, mrs nazad na gledanje...

btw, svi su oni donekle kopije jedni drugih - zezanja, ekipa, zenske im se kuravisu, psiholoska kriza...
sad sam nabrojao dobre delove jedno 30 ratnih filmova.

odoh da nastavim da gledam spustene glave... nadam se da ce biti bar headshotova..

Ко да изумре? Тинејџер или старија особа? :unsure:
:ROFLMAO:
U mom kraju kazu: "Svi ce gi potepa".
Upravo odgledao Final Destination: Bloodlines. Nisam ocekivao nista posebno. Gledao jer sam gledao sve filmove ovog serijala. Ovog puta se prikljucila i supruga.
Film ko film...Krvav u duhu serijala... Mada sam vise uzivao u reakcijama supruge koja i ne voli bas horore.
Ocena 5/10.

Vrh Dno