Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

I ja sam tako mislio dok nisam video test, naravno pričamo o kartama sa 16GB memorije, može da se vidi pojedinačno u svakoj igri a i prosek na kraju, meni je ovo prihvatljivo. Da je podrška za FSR4 bolja išao bih verovatno na 9060XT 16G

Ako je samo 4% razlika to je sasvim prihvatljivo. Nekako sam stekao utisak da bi bila dosta veća razlika po onome koliko su upozoravali na problem što je 5060 x8 a ne x16.
Razlika je minimalna dok god ima dovoljno video memorije, problemi pocinju kad je vram potrosnja blizu kapaciteta karte pa se prebacuje u ram napred-nazad preko pcie sto cini igru neigrivom od stalnog seckanja, koliko znam neke igre rezervisu nesta veci deo deljenje memorije da bi radile na npr 8gb pa se seckanja desavaju i na manjoj potrosnji a ne samog limita, sa 16gb nebi trebalo da bude ikakvih problema.
Evo jedan primer sa 6500xt (4gb) koja ima x4 pcie konekciju, u ovom testu skoro svi naslovi trose blizu ili preko 4gb vram, dok witcher 3 na ultra jedva 2gb.

Evo nesto malo aktuelnije:

PS ovaj kanal deluje legit (mnogi slični rade fake testove gde samo "nalepe" model kartice ili procesora)... imate dosta situacija testirano pa bacite pogled i na ostale videe

Koji je raspad ovaj 5060... ovo nije smelo da košta više od 180$ ni u kakvoj varijanti... žalosno šta (žele da) nam prodaju za 300$...

Poslednja izmena:

koliko vidim na ovom yt, 5060 razbija 9060...

i svako kupuje ono sto misli da mu je najbolje

Evo i TPU testa 8GB verzije. 5% sporija :D

Koji je raspad ovaj 5060... ovo nije smelo da košta više od 180$ ni u kakvoj varijanti... žalosno šta (žele da) nam prodaju za 300$...

Znaju oni to, samo pokusavaju jos da provuku koju seriju tako, a ako ljudi budu kupovali i uspece.

Kakva bruka za TPU koji sam do sada smatrao za merodavan, 5060Ti 8GB brži nego 16GB. Ko god je igrao Horizon Forbidden West na karti sa 8GB na podešavanjima preko "medium" zna kako izgleda kad uđeš u naseljeno mesto pa se fps surdukne sa 80 na 15

Problem je što prave pametne engine igre gde se texture autmatski skaliraju tj. ignoriše se postavka u igri ako kartica nema VRAM. Ili još gore ne renderuju se uopšte, tako da je jako nezvahvalno objaviti samo cifre.

Problem je što prave pametne engine igre gde se texture autmatski skaliraju tj. ignoriše se postavka u igri ako kartica nema VRAM. Ili još gore ne renderuju se uopšte, tako da je jako nezvahvalno objaviti samo cifre.
Monster Hunter Wilds ne radi nikako sa kartama od 8GB, igra u FHD povuce lagano 14GB video memorije i jos 19GB RAM-a, tu ne pomaze nikakva NGridija texture compresion, DLSS, Multi Frame gen baljezgarija... jednostavno stavis 16GB memorije i ne pravis se pametan. A ne da nam pricaju kako je 8GB dovoljno, dovoljno za CS2...

kako povuce 14GB VRAM ako imas 8GB VRAM? i kako povuce 19GB RAM kada imas 16GB?

kako povuce 14GB VRAM ako imas 8GB VRAM? i kako povuce 19GB RAM kada imas 16GB?
Pa ako imas graficku sa 16GB VRAM ne znaci da tvoj racunar ima isto 16GB RAM memorije. Procitaj ponovo post ako ti nesto nije jasno.

Kakva bruka za TPU koji sam do sada smatrao za merodavan, 5060Ti 8GB brži nego 16GB. Ko god je igrao Horizon Forbidden West na karti sa 8GB na podešavanjima preko "medium" zna kako izgleda kad uđeš u naseljeno mesto pa se fps surdukne sa 80 na 15
Vise video memorije znaci veci napor za vram menadzment, zato je ista kartica sa manje memorije uvek minimalno brza pod uslovom da neki naslov ne prekoraci kapacitet kao npr ovde 8gb, sta se tice ovog TPU testa izgleda su testirali na mestima sa manje potrosnje i kratke scene, po onoj "relative performance" tabeli na 1080p i 1440p.

Pa ako imas graficku sa 16GB VRAM ne znaci da tvoj racunar ima isto 16GB RAM memorije. Procitaj ponovo post ako ti nesto nije jasno.
procitao sam, jedino onda da ima drugacije komponente nego sto pise u My gear

Ne pricam za sebe, evo ovde

Eponuda izlistala 9060 modele, 8GB verzije od 46K a 16GB 55K, sto znaci da smo najverovatnije dobili samo zamenu za RX7700 a ne za 7600-7600xt kad pricamo o cenovnoj zameni

Monster Hunter Wilds ne radi nikako sa kartama od 8GB, igra u FHD povuce lagano 14GB video memorije i jos 19GB RAM-a, tu ne pomaze nikakva NGridija texture compresion, DLSS, Multi Frame gen baljezgarija... jednostavno stavis 16GB memorije i ne pravis se pametan. A ne da nam pricaju kako je 8GB dovoljno, dovoljno za CS2...
Dovoljno je za dobro optimizovane igre, ne za AAA slop...

S obzirom da je 16gb verzija na KP 380e skupo je kod nas u maloprodajama, skoro 30% više.

To bi bilo otprilike 7600xt cena u maloprodaji, pitanje je kolike su zalihe 7600xt karti i koliko ima uticaja na 9060xt ceni u maloprodaji?

S obzirom da je 16gb verzija na KP 380e skupo je kod nas u maloprodajama, skoro 30% više.
Gledao samo malo po Evropi, uglavnom je 420-430, to 380 su cene na oglasima ali pitanje je koja je prava cena. No, i 450 EUR bi bilo OK i onda sad čovek "pa dobro, daj još 50". Ali problem je što za 700 ima 9070..

Moralo je ovo da bude mnogo jeftinije.

Gledao samo malo po Evropi, uglavnom je 420-430, to 380 su cene na oglasima ali pitanje je koja je prava cena. No, i 450 EUR bi bilo OK i onda sad čovek "pa dobro, daj još 50". Ali problem je što za 700 ima 9070..

Bice jeftinije, ali za dve godine...

Ovo su cene u nemackoj (mindfactory.de)

123456.PNG

Dakle vodite računa sa čim uparujete nove kartice, slično kao B580/570 ovo nisu kartice da udahnu život u stariji PC, ni blizu...

Dakle vodite računa sa čim uparujete nove kartice, slično kao B580/570 ovo nisu kartice da udahnu život u stariji PC, ni blizu...

16gb model sasvim dobro radi i na PCIe3.0, ovde izgleda samo da je 8gb problem, em sto ima malo memorije em sto je on sakati sa brzinom PCIe slota. Malo je i konfuzno ovo gledati. Bolje da je samo 16GB model testirao na 3.0 vs 4.0 vs 5.0 pa da vidimo koliko se gubi sa starijim platformama, malo mi je bezveze ovo testirao

Evo testa 16GB modela, performanse se nisu gubile, koji procenat. Znaci 16GB model i nema brige.

Poslednja izmena:
Koja tuga od proizvoda ova 8GB karta. Ovo jedino da se uvali za neki amaterski render, CAD, video edit... i to opet za projekte za koje je dovoljno 8GB. Da su je nazvali 9060 LE, ili još bolje 9050, pa i nekako.

Nazad
Vrh Dno