Šta je novo?

Carina na pošiljke (2024 / 2025)

Mene su odrali tako za 3-4 hiljade jednom, nakon što sam čuo takse i sve i ja sam takođe odustao, ne bih ni dobio neki povrat jer bih uplaćivao te gluposti. Čim mi je žena u pošti krenula nabrajati rekao sam daj paket i evo ti novac, bar neću gubiti živce za 2 hiljade dinara
pricamo o opciji da se paket vraca nazad / odbija se prijem?

Koliko sam shvatio citajuci pravilnik, u slucaju da se retroaktivno trazi povrat, sleduje samo admin. taksa od 560 RSD?

Teško da bi prošlo sa zahtevom za refundaciju jer na carini u tom slučaju prolazi izvod iz banke i faktura a skrin teško da je validan, druga je priča kad se radi prvo carinjenje.

pricamo o opciji da se paket vraca nazad / odbija se prijem?

Koliko sam shvatio citajuci pravilnik, u slucaju da se retroaktivno trazi povrat, sleduje samo admin. taksa od 560 RSD?
Ja sam pitao koji je proces ako odbijem paket zbog pogrešne carine i krenula je da mi nabraja tonu nekih taksi i procesa (NS pošta / carina). Da li je mene neko levatio ili ne, pojma nemam, ispalo bi na kraju da ne bih ni ostvario neki povrat i ako prihvate žalbu

U velikom broju slučajeva se i dešava upravo ta situacija. Carinik odredi iznos dažbina taman toliko da ljudi ne žele da se mlate za 1500-2500 dinara, i da potencijalno budu globljeni neko naredno vreme za svaki paket.

Pozdrav, zanima me da li ovo znaci sa je posiljka odbijena i vracena nazad posiljaocu

Prilozi

• IMG_0164.jpeg
    IMG_0164.jpeg
    130.9 KB · Pregleda: 65
Da, tako izgleda.

Šta je u paketu.Možda si poručio nešto što ne možeš da uvezeš kao fizičko lice?

Treba neki paket da mi stigne iz inostranstva. Obzirom da postoji solidno velika sansa da necu biti u drzavi kada stigne paket a samim tim necu moci da ga preuzmem (koliko znam rok za preuzimanje je 5 dana, a ja verovatno necu biti u mogucnosti da preuzmem bar 10ak), da li neko drugi moze da plati sve sto treba i preuzme paket umesto mene? Da li je neko imao slicna iskustva?

Treba neki paket da mi stigne iz inostranstva. Obzirom da postoji solidno velika sansa da necu biti u drzavi kada stigne paket a samim tim necu moci da ga preuzmem (koliko znam rok za preuzimanje je 5 dana, a ja verovatno necu biti u mogucnosti da preuzmem bar 10ak), da li neko drugi moze da plati sve sto treba i preuzme paket umesto mene? Da li je neko imao slicna iskustva?
Moze na kucnu adresu da dostave pa neko drugi da preuzme. Samo prati ako je proslo carinu gde je posiljka. A jel kinez ili neki druga drzava?
Ako je kinez moze za 20 dana da se preuzme to je rok najveci.

U pitanju je posiljka za koju cu morati da platim i carinu. U svakom slucaju je kucna adresa za dostavu. Do sada nikad nisam narucivao stvari koje podlezu carini, pa ne znam ni da li moze neko drugi da plati carinu a kamoli da preuzme moju posiljku.

U pitanju je posiljka za koju cu morati da platim i carinu. U svakom slucaju je kucna adresa za dostavu. Do sada nikad nisam narucivao stvari koje podlezu carini, pa ne znam ni da li moze neko drugi da plati carinu a kamoli da preuzme moju posiljku.
Moze nema sta da brines.

Ocekivao bih da nece uopste doci posiljka do adrese pre nego sto platim dazbine.

Dogovori se sa poštarom da ne bude ne nosi i samo ostavi obaveštenje. Razjasni prvo sebi da li je paket ili pismonosna pošiljka, pakete ne nose poštari.

Paket je (knjige neke su u pitanju), provericu ko ga dostavlja (moguce da ce biti DHL/FedEx gde je verovatno procedura malo drugacija). Videcu kad zapravo stigne paket, u nadi da cu moci da kontaktiram ko god treba da ga dostavi i sve dogovorim.

Ako je DHL mozes da na sajtu zakazes isporuku za datum koji hoces. Kod Fedexa isto kao moze ali ne radi. To bi trebalo da ti pise u mailu ili SMS koji dobijes od njih kada posiljka stigne. Ako je obicna posta, rok za podizanje je 20 dana od pokusane dostave.

Ako je DHL mozes da na sajtu zakazes isporuku za datum koji hoces. Kod Fedexa isto kao moze ali ne radi. To bi trebalo da ti pise u mailu ili SMS koji dobijes od njih kada posiljka stigne. Ako je obicna posta, rok za podizanje je 20 dana od pokusane dostave.
Sad sam proverio, salje se preko USPS-a, tako da to ide kroz nasu regularnu postu. Ako je rok 20 dana za izmirivanje dazbina i podizanje, onda sam skroz lagan. Hvala na informaciji.

Porucio sam sa iherba i deknuli su me carinu. Znaci pdv + carina + posta sto naplacuje otvaranje paketa ili sta vec.

Order summary:
Subtotal
55,41 €
Shipping​
0,00 €​
Tax​
0,00 €​

Order total
45.62 €‎
Payment method:
PayPal ....​
45.62 €‎​
Rewards​
9.79 €‎​

Ovaj rewards mi je umanjio racun da bude ispod 50e, free shipping sam valjda dobio kada se ubacio neki skuplji California gold nutrition preparat. Na izvestaju carine pise da je osnovica 62$ i na tu cenu su ovo racunali. Ispadne da ti popusti mogu nista da ne znace jer oni ako provere bice cena bez popusta dok ne stigne.

Kako izgleda procedura zaljenja? Jer mi gubi smisao da jurim popuste, ubacujem reward kada na kraju platim i vise.

meni su rekli da po zakonu carina gleda vrednost proizvoda bez ikakvih popusta. nekada se zalomi da carinik radi sve po zakonu.

Onda to bas menja stvar. Ima smisla ali opet nije fer. Ipak vecina nas gleda te sitnice da uzmemo sto povoljnije i cekamo neke popuste i jurimo neke kodove, rewardse i slicno. Sledeci put ce mi granica biti do nekih 45e bez ikakvih popusta.

Često se dešava da u pratećoj dokumentaciji je upisana vrednost robe bez popusta, to je merodavno carini. Proveri cene bez popusta i videćeš da li ima razlike.

Onda to bas menja stvar. Ima smisla ali opet nije fer. Ipak vecina nas gleda te sitnice da uzmemo sto povoljnije i cekamo neke popuste i jurimo neke kodove, rewardse i slicno. Sledeci put ce mi granica biti do nekih 45e bez ikakvih popusta.
Pretpostavljam da je išlo običnom poštom, a ne DHL/UPS? U tom slučaju i kad je ispod 50 evra naplatiće ti 20% PDV od iznosa + otvaranje paketa.

Jeste postom. Uglavnom fedexom porucujem ne znam zasto sam ovaj put postu odabrao, mozda i greskom posto je po defaultu. Ovaj put nije samo pdv + otvaranje paketa nego je i carina uracunata a oni su procenili i skuplje da vrede preparati.

A DHL/UPS ako porucim preko 50e necu platiti carinu?

^
Pisano je već o tome - DHL do 50 evra ne naplaćuje ništa, ni PDV, ali je skupa poštarina. UPS naplaćuje PDV, ali je jeftinija poštarina od DHL-a i to toliko da se više isplati (uglavnom). Stižu istom brzinom, 3-5 dana. Sve ovo važi za iHerb. Preko 50 evra ni slučajno preko DHL/UPS, naplatiće ti pored carine i PDV i špediciju, ne isplati se.

znaci prostom matematikom dolazimo do zakljucka da i DHL (Express) naplacuje PDV (jer mora) samo se to ne vidi kao posebni trosak vec je uracunato u shipping :)

^
Pisano je već o tome - DHL do 50 evra ne naplaćuje ništa, ni PDV, ali je skupa poštarina. UPS naplaćuje PDV, ali je jeftinija poštarina od DHL-a i to toliko da se više isplati (uglavnom). Stižu istom brzinom, 3-5 dana. Sve ovo važi za iHerb. Preko 50 evra ni slučajno preko DHL/UPS, naplatiće ti pored carine i PDV i špediciju, ne isplati se.
To vazi i sa popustima na robu tako da ako nabacim do 49.xx eura to ce biti zaista ta cena koja i pise?

Nazad
Vrh Dno