Šta je novo?
Sve gledam datum clanka da nije 1. 4. 🤔😁

Imam već par godina u 3bank, ex Oportunity. Dinarska štednja sa dobrom kamatom.
Interesuje me da prebacim novac tamo na štednju odnosno po završetku kada budem hteo da šaljem nazad, kakve troškove imam tad za uplatu na racun u drugoj banci? Ako je to 1% onda bukvalno ne isplati se

Otkud ti da je 1%? Čak i da jeste, dizanje novca na šalteru je besplatno, a pošto svakako moraš na šalter jer nemaju online usluge eto kako da prođeš bez provizije.

Edit: proverio tarifnik, za din: 1,2% , maximum 10.000

Poslednja izmena:
Otkud ti da je 1%? Čak i da jeste, dizanje novca na šalteru je besplatno, a pošto svakako moraš na šalter jer nemaju online usluge eto kako da prođeš bez provizije.

Edit: proverio tarifnik, za din: 1,2% , maximum 10.000
Gde ću sa tolikim kešom na ulicu? Znači ne isplati se

Recimo za transfer deviza svaka banka ima velike provizije i ustaljena praksa je da se upravo tako "pod miškom" prenose pare kad prebacuješ iz banke u banku. Bukvalno kad sam pitao na šalteru za transfer sami mi rekli da mi da je bolje da prenesem keš nego da im plaćam proviziju. Evo AIK je nedavno reklamirao da ako oročiš devize kod njih oni će snositi troškove prenosa iz druge banke (ali ta akcija trajala samo mesec dana).
Ako je kod 3Bank velika provizija i za prenos dinara to jeste mana, ali s obzirom da su im kamate skoro uvek najveće na tržištu - meni bi se isplatilo to malo cimanje sa kešom.

Svakako se sam raspitaj ako zaista razmišljaš o tome i baš ta stvar ti je mnogo bitna, jer nisam siguran da ja dobro tumačim njihov tarifnik, sad vidim da je 45 din instant plaćenje do 300.000 din, te verovatno možeš iz više takvih transakcija da prođeš dosta jeftinije

Poslednja izmena:
Recimo za transfer deviza svaka banka ima velike provizije i ustaljena praksa je da se upravo tako "pod miškom" prenose pare kad prebacuješ iz banke u banku. Bukvalno kad sam pitao na šalteru za transfer sami mi rekli da mi da je bolje da prenesem keš nego da im plaćam proviziju. Evo AIK je nedavno reklamirao da ako oročiš devize kod njih oni će snositi troškove prenosa iz druge banke (ali ta akcija trajala samo mesec dana).
Ako je kod 3Bank velika provizija i za prenos dinara to jeste mana, ali s obzirom da su im kamate skoro uvek najveće na tržištu - meni bi se isplatilo to malo cimanje sa kešom.

Svakako se sam raspitaj ako zaista razmišljaš o tome i baš ta stvar ti je mnogo bitna, jer nisam siguran da ja dobro tumačim njihov tarifnik, sad vidim da je 45 din instant plaćenje do 300.000 din, te verovatno možeš iz više takvih transakcija da prođeš dosta jeftinije
E jedino tako ako bih slao po 299.999. Inace ako je 1.2% automatski mi zarada od kamate pada sa 5 na 3.8%

Da li otvaraju platni/tekući račun uz štedni? Tarifnik se odnosi na njega valjda, u suštini teško da sa štednog može da se direktno prebaci bezgotovinski u drugu banku. Tu bi se svakako mogao proveriti i ugovor (znam da ga TinkyWinky ima, zato napominjem), šta piše da je dozvoljeno sa štednim, mada mogu da pretpostavim da su jedine opcije isplata na šalteru ili interni transfer na platni račun (tako obično stoji drugim bankama). Bilo kako bilo, njihov platni račun je svakako besplatan, samo je pitanje da li bi dozvolili otvaranje, budući da je to platni račun sa osnovnim uslugama, koji se u principu ne otvara ako već imaš neki drugi u drugoj banci, ali nije nemoguće otvoriti ga ni tada.

Od skoro obavezno otvaraju i tekući uz štedni.
Do skoro je bilo da kad istekne rok oročenja automatski reoroče na istom štednom računu po nekoj maloj kamati, ali više nije tako.
Sad su uveli i obavezno otvaranje tekućeg uz štedni da bi se sredstva prebacila na njega kad istekne rok štednji.
Kod njih imam i štedni i avista i taj tekući koji sam morao nedavno da otvorim uz oročavanje. Svi računi koji su mi otvorili su besplatni, nisu mi do sada nijednu proviziju naplatili, mada nisam ni prebacivao ništa na druge banke, samo sam uplaćivao depozit i dizao keš na blagajni ili radio interne prenose na avista.

E, pa super, u tom slučaju je ideja da se prebacuje u više transakcija po 300k sigurno ispunjiva, a svakako dobra, jer je tako efektivna provizija oko 0,015%.

Jeste sigurni da moze?
Jer nemate tekuci vec stedni, ne secam se da moze da se salje sa njega.

Tako je. Gunđala je bankarka što sad ima još više papirologije zbog te promene :)

U ugovoru o depozitu sada piše:
"Nakon isteka roka oročenja Banka će prebaciti sredstva sa računa depozita na tekući račun Deponenta"

Dok mi je prošle godine u sličnom ugovoru pisalo:
"Banka i Deponent ugovaraju automatsko produženje oročenja, s tim da Banka ima obavezu da najkasnije 15 dana pre isteka roka oročenja Deponenta obavesti o roku na koji se produžava ovaj Ugovor i o novoj kamatnoj stopi"

RF ponovo daje 3000 za otvaranje iRacuna. I 5000 ako prenesete platu

(Mislim da nema prikladnija tema od ove, a i ovde su već pominjane mogućnosti bankomata, budući da su važan faktor u odabiru banke u kojoj se otvara tekući račun.) Danas sam primetio da je lokalni Halkov bankomat konačno aktivirao beskontaktni modul (testirao sam ga, radi), pa pretpostavljam da je aktiviran i na ostalim njihovim bankomatima. Ne znam kad se to tačno desilo, ali prošlog meseca nije radilo. Svakako dobra vest za njihove klijente, ali i za korisnike stranih kartica, ukoliko i dalje važi da (jedino) Halk ne naplaćuje naknadu za korišćenje bankomata.

To je odlično ako daju da se očitavaju i tuđe kartice, pošto barem Yettel, UniCredit i Raiffeisen izbacuju grešku kada nije njihova.

Ostale banke kod nas sada naplacuju fee za strane kartice?
Ne DCC nego bas fee?

To je odlično ako daju da se očitavaju i tuđe kartice, pošto barem Yettel, UniCredit i Raiffeisen izbacuju grešku kada nije njihova.
Uh, to nisam znao, onda bi neko morao da proba. Povezana stvar, izgleda da i dalje čekamo da na bankomatima bude omogućeno beskontaktno očitavanje (obične) Dine.

Ostale banke kod nas sada naplacuju fee za strane kartice?
Ne DCC nego bas fee?
Nemam ličnog iskustva sa tim, ali sam tako shvatio čitajući ovde i na drugim mestima. Priča je bila da se samo na Halkovim i OTP-ovim bankomatima novac može podići bez ikakvih nameta, a onda se pojavila informacija da je OTP uveo neku naknadu, pa sam otud tako formulisao prethodnu poruku.

Znam da je ovo pogrešna tema, izvinjavam se zbog toga, ali pošto su razni računi u različitim bankama ovde zastupljeni, zanima me da li postoji ponuda u nekoj banci za pripejd Master ili Visa karticu?

Znam da je ovo pogrešna tema, izvinjavam se zbog toga, ali pošto su razni računi u različitim bankama ovde zastupljeni, zanima me da li postoji ponuda u nekoj banci za pripejd Master ili Visa karticu?

U NLB Komercijalnoj Visa PrePaid izdavanje 500 dinara, bez odrzavanja, podizanje i uplate na NLB bankomatima (ako nemas tekuci racun ne dobijas aplikaciju uz karticu), vise o kartici ovde.
U RF imas iRacun, besplatno odrzavanje i uz to Visa i Dina kartice.
Alta Banka i Postanska stedionica nude Visa Internet kartice (ova iz postanske se ponasa kao obicna visa debitna / obavezan depozit koji moze da se trosi)
Erste Visa devizna kartica bez odrzavanja, izdavanje 400 din

Zavisi za sta ti treba...

Zdravo, imam studentski racun u UniCredit i planiram da predjem u OTP, pa me zanimaju iskustva korisnika Fluo paketa?
Glavne zamerke su to sto na bankomatu ne mozes uplatiti EUR, vec moras cekati u poslovnici. Posto cesto koristim karticu za kupovinu na Aliexpresu i neka placanja na Instagramu, zanima me kakav je kurs USD u EUR (pretpostavljam da ce biti isti kao u UniCredit.

Zdravo, imam studentski racun u UniCredit i planiram da predjem u OTP, pa me zanimaju iskustva korisnika Fluo paketa?
Glavne zamerke su to sto na bankomatu ne mozes uplatiti EUR, vec moras cekati u poslovnici. Posto cesto koristim karticu za kupovinu na Aliexpresu i neka placanja na Instagramu, zanima me kakav je kurs USD u EUR (pretpostavljam da ce biti isti kao u UniCredit.
Imaš sada na dosta njihovih bankomata mogućnost uplate EUR. Nije to baš kao kod Inteze koja može u gotovo svakoj filijali da prima evre ali bolje od UniCredita svakako

@PeroS postoji mogućnost da banka ponovi promociju za 3000 dinara uz otvoren Fluo u narednom periodu pa ako ti se ne žuri, sačekaj još nekoliko meseci:

Zvao sam da ih pitam da li priznaju šifru 241 kao zaradu zbog 10000, ali može samo 240, 242 i 247, odnosno i 245 za penziju pa u tom kontekstu govoreći mi je rečeno da ta kampanja će možda da se ponovi neki put, mada je bilo slučajeva da neko vreme vrte jedno te isto tako da čas bude, čas ne bude.

Hvala na odgovorima!

To je bilo u kontekstu (ino)stranih kartica. Sa domaćim (srpskim) valjda nema frke, i ja sam koristio tuđe.

U kontekstu srpskih najpre, pošto strane nemam. Dobro je da barem NLB daje, to je opet olakšavajuće. Oni barem isplaćuju po 5k.

Aha, to sam onda pogrešno razumeo. U kom tačno trenutku izbacuju grešku? Po mom iskustvu, svi uspešno očitaju karticu i zatraže unos PIN-a, što uključuje tri navedene banke (Yettel, UniCredit, Raiffeisen), ali nisam do kraja sprovodio transakcije. Samo sam testirao može li da se očita, ne očekujući da kasnije može da bude odbijena.

Odmah čim prislonim karticu. Dobijem poruku greške (istu onu kao kad bih probao Dinu recimo). Možda su to kasnije regulisali ili je eventualno bilo do aktuelnosti NFC taga. Dugo nisam probao, ali znam da ranije uopšte nije moglo pa sam računao samo pos upotrebu ako bih povlačio primanja na neki fintech.

Nazad
Vrh Dno