Šta je novo?

SEPA Srbija

Sve ovo je malo čudno da je EU to dozvolio posle svih poteza koje je Srbija do sada radila... Ovo znači samo da će se sve pratiti. Onaj ko je dobio novac do sada, bolje da ide preko posrednika, jer tako neće plaćati porez i nema traga uplatioca nakon uplate na svoj račun preko neke posredne banke...

Ovo je transparentnije što oni rade (SEPA) i time bi plaćali proviziju našim bankama, pri tome bi imali trag od koga vam dolazi novac. Mnogi od nas ne želimo da banka vidi odakle je došla uplata sa paypal, skrill i ostalih servisa...

Ne mislim da će to imati taj efekat i sve što bude unutar takvih malobrojnih platformi ostaće tamo. PayPal je ok sve dok ne pristigne na naš račun, dok Payoneer prosleđuje podatke na zahtev naših organa, ali za sad alarm pali samo swift, a sepa će to samo ubrzati, dok potrošnja sa njihove pripejd kartice bi trebalo da funkcioniše kao i do sada. Kao što vidiš u Aircash temi, ljudi žele topup odavde i preko naših kartica, što će njima biti olakšano. Mi koji imamo primanja u devizama vodimo svoju brigu, ali ne verujem da će se nešto značajno promeniti, osim što će otvoriti vrata za popularne fintech-e kao Wise, Revolut, N29, Bunq i slično, pošto su postojale ranije indicije, ali pogotovo Wise, Revolut i N29 nisu uspeli u dosadašnjim okolnostima.

Da li to znaci da ce paypal app za fizicka lica postati dostupan na play store ?

Ne, ali to ne znači da ne možeš da koristiš US nalog ili ga skineš sa Aurora Store ili UpToDown.

Samo da napomenem da je Crna Gora primljena još u novembru prošle godine a tek će u oktobru banke krenuti u praksi da koristi SEPA. Dakle,ima tu još dosta koraka između. Svakako je dobra vest ako sutra budemo primljeni ali računajte još oko godinu dana do primene

Samo da napomenem da je Crna Gora primljena još u novembru prošle godine a tek će u oktobru banke krenuti u praksi da koristi SEPA. Dakle,ima tu još dosta koraka između. Svakako je dobra vest ako sutra budemo primljeni ali računajte još oko godinu dana do primene
CG nema implementirano instan placanje, Srbija ima i Srbija moze jako brzo da se bar tehnicki prikaci na SEPA infrastrukturu. Koliko znam ideja je da se samo NBS prikaci a ne svaka banka zasebno.

Svaka banka posebno, CG narodna banka tek pre dva dana saopštila da su banke podnele zahtev za pristup, pa će u junu biti upisane... i tako do oktobra kad počinje da se primenjuje (a ovo što danas Srbiji treba da se desi, oni su već prošlog novembra odradili)

Saznaćemo verovatno već danas tačan kalendar kad SEPA stupa na snagu ako budemo uopšte primljeni

1000010826.jpg

Ali si ignorisao njegov argument da vec postoji u funkciji standard za IPS, pa to moze da utice na vreme svrsetka...

Istina, ignorisao sam :) Ne znam ništa više osim medijskih izveštaja.
Sad sam potražio prošlogodišnje saopštenje Evropskog saveta za plaćanja kad su Crna Gora i Alabanija primljene. Iako je saopštenje iz 21. novembra, a za tačan datum operativnog početka je naveden 5. oktobar, u zagradi piše da je taj datum tek naknadno apdejtovan 15. januara.

The Operational Readiness Date (ORD) for payment service providers (PSPs) from Montenegro and Albania is set for 5 October 2025 (update made on 15 January 2025).

Tako da se bojim da ni danas nećemo saznati tačan datum, ako bude kao njima.

Čestitke svima, slavlje može da počne! 🥳

The European Payments Council (EPC) Board has today approved the inclusion of Serbia in the geographical scope of the Single Euro Payments Area (SEPA) payment schemes.

The geographical scope of the SEPA payment schemes now covers 41 countries.

As a result, all existing EPC payment scheme participants should be able to send or to receive SEPA Credit Transfer (SCT), SEPA Instant Credit Transfer (SCT Inst) and SEPA Direct Debit (SDD) transactions to and from SCT, SCT Inst and SDD scheme participants from Serbia as and when their financial institutions will adhere to these schemes.

The adherence of Serbian financial institutions to the SEPA payment schemes, according to the EPC calendar, will be enabled starting from November 2025. The earliest Operational Readiness Date (ORD) for payment service providers (PSPs) from Serbia is May 2026. The exact ORD will be communicated at a later stage.

Ovo znači samo da će se sve pratiti. Onaj ko je dobio novac do sada, bolje da ide preko posrednika, jer tako neće plaćati porez i nema traga uplatioca nakon uplate na svoj račun preko neke posredne banke...

Ovo je transparentnije što oni rade (SEPA) i time bi plaćali proviziju našim bankama, pri tome bi imali trag od koga vam dolazi novac. Mnogi od nas ne želimo da banka vidi odakle je došla uplata sa paypal, skrill i ostalih servisa...
Da li mozes malo da pojasnis ovo sto si napisao jer mi je kontradiktorno i nejasno?

Istina, ignorisao sam :) Ne znam ništa više osim medijskih izveštaja.
Sad sam potražio prošlogodišnje saopštenje Evropskog saveta za plaćanja kad su Crna Gora i Alabanija primljene. Iako je saopštenje iz 21. novembra, a za tačan datum operativnog početka je naveden 5. oktobar, u zagradi piše da je taj datum tek naknadno apdejtovan 15. januara.

Tako da se bojim da ni danas nećemo saznati tačan datum, ako bude kao njima.
Zanimljivo da su za S. Makedoniju i Moldaviju odredjeni isti datumi pristupanju (oktobar 2025), kao i za CG i Albaniju, iako su primljene sa razlikom od nekoliko meseci:

Inace, dobro se secam da je u zakljucnim dokumentima nakon sastanaka EU i zemalja Zapadnog Balkana 2021. , a mozda i pre, nudjeno pristupanje SEPA, ali niko nije nasao za shodno da to i realizuje, jer vlasti nije bilo briga. Evo i dokaza (tacka 14.):

A evo i zvanicnog saopstenja NBS povodom prijema Srbije u SEPA:

Poslednja izmena:
Da li mozes malo da pojasnis ovo sto si napisao jer mi je kontradiktorno i nejasno?
Deluje da se bavi nekim nelegalnim aktivnostima (ne osuđujem) pa ne želi da se vidi poreklo novca.
Od ovoga će najpre imati korist naši ljudi koje praktično izdržava familija iz inostranstva. Mnogima tih desetak eura koje je odlazilo na proviziju za svaku doznaku pravi značajnu razliku u budžetu.
Dosta će značiti i svima koji odavde šalju novac napolje, investitorima u berzu (npr. IBKR), transakcije će biti em instant em značajno jeftinije, tako da nije više problem poslati neku manju svotu. Do sada su te transakcije ka spolja bile dosta skupe pa su ljudi čekali po nekoliko meseci dok ne uštede neku veću količinu novca da ne plaćaju skupe naknade za više manjih transakcija.

Deluje da se bavi nekim nelegalnim aktivnostima (ne osuđujem) pa ne želi da se vidi poreklo novca.
Ne mislim da je to u pitanju, već je problem što u trenutnim okolnostima bismo morali da raspoređujemo prihode na članove porodice koji su zdravstveno osigurani po osnovu penzije ili radnog odnosa, a ja iz principa neću da plaćam zdravstveno koje ne mogu ni da iskoristim. Potražim uput za analizu kortizola u urinu i acetilholinskih receptora, dobijem ultrazvuk. Odem posle 3 meseca, govorim radiološkinji da mi pregleda grudnu žlezdu, kaže mi da se ne vidi na ultrazvuku i to je to. Vratim se kod doktorke na zameni, objasnim situaciju, kaže nema potrebe da mi da upute. Pitam, nećete da mi date, neću da vam dam. Onda posle kažu za nekog, umro mlad od infarkta, iznenada. Ako već moram sam da finansiram troškove, lečiću se privatno. Pametnom dosta!

"Početak praktične primene SEPA u Srbiji se očekuje u maju 2026. godine, dodao je Mali u objavi na toj društvenoj mreži."

Znači strpite se još godinu dana. Vest sa B92...

Ma Ok, ja sam mislio biće nikad, drago mi je što su nas već ubacili na SEPA mapu (doduše ne u našim ustavnim granicama).
Sad bi trebalo bombardovati sve online fintech-e koji imaju "domestic" i "international" pricing liste da nas kao rezidente SEPA članice upgrade-uju u "domestic" status.

Prilozi

• SEPA.png
    SEPA.png
    135.1 KB · Pregleda: 65
Teritorija Ksova ima svoju centralnu banku i oni nisu u SEPA, tako da ne bi ni imalo smisla da budu na toj mapi, jednostavno banke dole nisu u SEPA sistemu

Sad bi trebalo bombardovati sve online fintech-e koji imaju "domestic" i "international" pricing liste da nas kao rezidente SEPA članice upgrade-uju u "domestic" status.
To se nece desiti dok Srbija ne udje u EEA.

"Početak praktične primene SEPA u Srbiji se očekuje u maju 2026. godine, dodao je Mali u objavi na toj društvenoj mreži."

Znači strpite se još godinu dana. Vest sa B92...

Vec navedeno u izvornim vestima na prethodnim danasnjim linkovima, ko je citao pazljivo.

Teritorija Ksova ima svoju centralnu banku i oni nisu u SEPA, tako da ne bi ni imalo smisla da budu na toj mapi, jednostavno banke dole nisu u SEPA sistemu
Kosovo ce se nacekati da udje u SEPA, a sto se tice BiH, stvari stoje ovako:

Poslednja izmena:
Svaka banka posebno, CG narodna banka tek pre dva dana saopštila da su banke podnele zahtev za pristup, pa će u junu biti upisane... i tako do oktobra kad počinje da se primenjuje (a ovo što danas Srbiji treba da se desi, oni su već prošlog novembra odradili)

Saznaćemo verovatno već danas tačan kalendar kad SEPA stupa na snagu ako budemo uopšte primljeni

Pogledajte prilog 492996
U Srbiji je ideja da se ide preko NBS-a, za CG ne znam.

Pročitaj prvo pažljivo šta je napisano.
Nije rekao da postanu dostupni servisi nego da nas uvrste u države u koje je moguce putem SEPA naloga slati novac, odnosno uz nize naknade.
I ne samo to nego i ako novac sa neke platforme (zarađen npr. kroz freelance) želiš da pošalješ SEPA transferom u treću zemlju (npr. C.Goru ili Makedoniju), ako te arbitrarno kategorišu kao "domestic" cena je npr. 0 EUR, a ako te kategorišu kao "intl" cena je 10 EUR po transferu, npr. na svim tim platformama se rezidenti UK i Švajcarske kategorišu kao "domestic" iako ni jedna ni druga zemlja nisu niti u EEA niti u EU.

@m1tsu pa, ako ja tebi pustim pare sa nekog računa na skrill i ti sa skrila na tvoj devizni, banka tvoja nema uvid od koga su legle pare, sem da je sa tvog skrill naloga. Ako ti ja pustim direktno pare na tvoj devizni, logično je da banka ima uvid ko ti je uplatio novac. Ovim će olakšati plaćanje, ali će imati uvid ko je kome uplatio novac i trag za sutra ako im zatreba... Zato sam rekao da će na ovaj način lakše pratiti sve, ali isto tako lakše putovati novac bez provizije za nas obične smrtnike. Ja se i dalje držim posrednika kako ne bi imali trag. Provizije su male i bolje tako, nego da te neko sutra sačeka za neki porez za kapitalnu dobit i slično...

Nazad
Vrh Dno