Šta je novo?

Bojler za kupatilo

Nov bojler i sa njim stigao i nov ventil.
Tako da ne bih rekao...

Možda je previše duboko ušrafljen, pa cev od bojlera pritiska mehanizam u ventilu?

Mslm da taj ventil ima na sebi podesavanje jer nije svuda isti pritisak.Ne sme ni da kaplje,a ovaj klip je snimao neki ludak.

Nikad mi nikedan sigurnosni ventil nije kapao ako je sve ispravno ali koliko vidim sa slike ovaj ventil nema podesavanje pa sa njim nemam iskustva jer sam uvek imao ventil koji se podesava tako da ne curi i postoji procedura kako se to radi.Ne zvuci mi normalno da kaplje bojler po kupatilu,a pogotovo je blesava ideja sa crevom.
Probaj da stavis ventil sa podesavanjem ili pogledaj mozda se cak i ovaj tvoj steluje nekako.

Ne volim bilo šta da preporučujem, niti pametujem u vezi ovoga.
Ako bojler radi na 6 bara a ventil je deklarisan na 8 bara, onda ne sme da kaplje ni malo, niti bilo kada, osim u havarijskom slučaju.
Meni se čini da taj ventil ima štelovanje za tu oprugu broj 3 na kojoj kaplje. Ali se okreće cela ta ručica za pražnjenje u cilju održavanja ventila. Nije baš da ona mora da bude okrenuta na dole, niti je svuda isti pritisak na liniji vodovoda,
Bukvalno pri svakoj montaži bojlera, ta se opruga podešavala na kap. Nisam nekoliko godina več menjao bojler ali nema tu neke pameti oko principa rada.
Imaš, obično ima, dole u podrumu zgrade, glavni ulaz vodovoda. Ima manometar i glavni ventil. Ako neko nije skrnavio, trebalo tu da možeš da vidiš koliko je pritisak.

Ako si zabrinut oko neke neispravnosti, za sve bezbedno, pametno... zoveš majstora koji ima baždarene instrumente, tj. manometre i isproverava radne pritiske na ventilu.
Ovo na netu je postalo malo suludo u vezi uradi sam saveta :)

E tacno to-podesavanje na kap.Zvuci mi logicno da se steluje na toj rucici pa probaj ali sigurno ne sme da curi nigde nista.Podesava se tako sto se odvrne da pocne da curka pa se polako zvrce bukvalno dok ne ostane kap da visi ali se ne secam da li se to radi sa toplom ili hladnom vodom pa pitaj nekog.

Taj model ventila se šteluje preko kapice i normalno je da se povećava pritisak u bojleru kad zagreva. Ventil treba da bude naštelovan nešta malo više od pritiska vode u mreži što znači kad je zagrejana voda u bojleru zavrće se dok ne prestane da kaplje ili na hladno kad prestane da kaplje mrvicu se dotegne.

Nema kod ovog ventila nikakvog štelovanja:

13904_20230906115615_mobile.webp

Imaš, obično ima, dole u podrumu zgrade, glavni ulaz vodovoda. Ima manometar i glavni ventil. Ako neko nije skrnavio, trebalo tu da možeš da vidiš koliko je pritisak.

Zgrada iz 1959-e, pre ćemo neku boleštinu naći nego to izmeriti :)

Ako si zabrinut oko neke neispravnosti, za sve bezbedno, pametno... zoveš majstora koji ima baždarene instrumente, tj. manometre i isproverava radne pritiske na ventilu.
Zvao, po njima nije to ništa strašno, doći će :D

Mozda se rucica odvrce i zavrce pa se tako i steluje opruga ila ako nema onda menjaj ceo ventil.

Moja je iz '68 pa ga ima dole :) Pogledaj, za nove gradnje nisam u toku, starije su to obavezno imale ugrađeno. Moja nema pumpe (šest spratova) i bio je do 4 bara pritisak. Za više zgrade ne znam, možda imaš i pumpu.

Ja stvarno ne znam, zato budi oprezan oko ovoga. Dosta se promenilo, grejači više nisu kao što su bili, ventili se ne dreniraju ... Možda su i to sada neka nova rešenja bojlera i ventila... Trenutni Ariston je majstor ugradio ni sam ne pamtim kada,
Meni je bojler nad kadom, sigurnosni je isto došao sa njim i prvi put sam video da stižu bez opcije za podešavanje te opruge. Deklarisan na ne znam koliko bara i to je to, nema curenja dok nema havarije. Nema bukvalno nikakvo podešavanje, zaptiveno gde je ta ručica, a nekada su bili sa onim čepom što si mogao da našteluješ.

Malo sam pogledao na netu, ovaj rus kaže da je normalno to kapanje pri opisanom problemu sa tvoje strane, tj. dok radi grejač.

Meni i dalje nije normalno rešenje da bojler može uopšte da postigne 8 bara (ako je to pritisak na kom ventil otvara) a maksimalni mu je 6 bara, i onda tuda otpusti "višak" :) Stvarno mi nije jasno.
Bojler mi je na maksimalnom, stalno uključen osim kada se kupaš. Ne znam, pregazilo me vreme izgleda :)
Mislim da ne ide tu bilo kakvo pvc crevo, trebalo bi da je silikonsko zbog temperature vode.

Podigni ručku kada počne da kaplje da ispereš sigurnosni ventil pa vrati. Normalno je kada se poveća pritisak u bojleru u odnosu na pritisak u mreži da nepovratni ventil (donji deo tog ventila) zatvori.

Stavio PVC fi 6mm crevo i sproveo u odvod za mašinu i sad je sve suvo, trenutno vikend pa dok ne dođu "majstori" u ponedeljak :)
Mada znam da će samo da promene sigurnosni ventil i da to neće biti rešenje, već će morati reducir (umanjivač) pritiska da se instalira i podesi na 3.5 bara:

533251.png.webp

Poslednja izmena:
Isto, pre dva meseca kupili Metalac inoks kazan, "suvi" grejač. Pitao za preporuku, rekli mi da uzmem neki sa najdužom garancijom, a ovi daju 15 god na kazan i 5 godina na sve ostalo.

Ružan je kao lopov, ali za sad je dobar u primarnom poslu.

Gospođa zagreva vodu do ključanja (bukvalno jedva izdržavam kad je slavina na pola - pola hladno-pola toplo) zato je malo potrošnje veća, ali za normalne ljude koji vole normalnu vodu i sa tog aspekta bi bio ok.
Ja sam kupio sebi Metalac bojler sa suvim grejačem, Aurora se zove, pre 2 godine mislim, ali samo dobio 10 godina garancije. :/
Kod njih je dobro što grejač nije u dodiru sa vodom, tj. ne nagriza ga kamenac, samo treba kazan da izdrži. Koliko će izdržati nemam pojma, mom majstoru je to bio tek drugi takav bojler koji je montirao.

Mora da se servisira da bi ti vazila ta garancija.

Uz bojlere idu ventili upitnog kvaliteta. Kupite hercov, oni su ozbiljan proizvodjac.

Taj sto je on napisao da ima je najjeftniji... a neki smislen odgovor nece dobiti dok ne izmeri (sazna) pritisak vode u zgradi.

Taj se dobijao iz bojler, proizvođač: Emvetron Slivenija
Garancija je 3 godine i na više mesta piše da se kapanje ventila smatra normalnom pojavom i NE podleže garanciji :)

20250427-214701.jpg

Poslednja izmena:
Normalno je pod uslovom da je pritisak taj i taj. Btw kod skupljih je duza garancija. Veoma je retko da imas u zgradi konstantno pritisak 0.6MP, ali to ti moras da utvrdis.

Poslednja izmena:
Sme li da se stavi sigurnosnii ventil na više od 8 bara? Koliki pritisak može bojler da izdrži?

Требало би да пише на бојлеру.

Za bojlere je ispitni pritisak 10bar ali to nije radni pritisak, znači manji je.
Što se tiče pritiska za sigurnosne ventile uglavnom ih rade na max 8 ili 9bar dok nepovratni ventil bi trebao da reaguje na razliku u pritiscima od 0,1bar.

Došli majstori, zamenili sigurnosni ventil od 8 bara za isti samo na 9 bara...

Za sad ne kaplje pa ćemo videti :)

Majstori su prvo trebali da stave novi od 8 bara i ako i on curi da se traži drugo rešenje. Ovako stavio si ventil koji će za nedaj bože sporije da reaguje.

To je skoro pa neznatna razlika. Ukoliko dodje do nekog kvara na bojleru pa pocne da nabija pritisak, koji god ventil da je postavljen (8 ili 9 bara) mora odreagovati, sa zanemarivom vremenskom razlikom.

Mislim da se ranije stavljali i 10 bara. Ima ih svakakvih i sve zavisi od propisa, standarda, dimenzionisanja itd... ali ako pušta na deklarisanih 8 bara onda ili ventil nije ispravan ili ti bojler nije kako treba.
Trebalo bi da je cela instalacija (bukvalno sve od cevi, slavina...) na radnom pritisku od 3-3,5 bara. Npr. Rosan baterije imaju u specifikaciji 5 bara maksimalni pritisak. Za cevi opet zavisi koje su ugrađene, imaš 6, 8, 10, 12 ... bara. Taj sigurnosni ventil je prvo mesto na udaru i služi da brzo spusti pritisak. Da se ne ošteti instalacija u slučaju nekog kvara bojlera.
Mislim da je nekih 60 ili 70 stepeni maksimalna temperatura za instalaciju. Sve zavisi šta je gde ugrađeno.

Onaj kuhinjski iznad sudopere nema sigurnosni i jednostavno probije vrela voda kroz slavinu kada zakaže termostat. Zato njega obavezno isključim iz struje kada idem negde i na par dana.
To uglavnom znaju tačno projektanti prema standardima. Ne znam kako idu kod nas starndardi tačno. Da li na republičkom ili npr. opštinskom nivou.
Zaboravi na pritisak od 6 bara, ne bi smelo da ga bude osim ako nije prisutna pumpa u sistemu. Onda mora reducir ali crkavale bi ti prvo slavine.

Kao ti se bojler ponaša? Na koliko si stavio (npr. kod mene je na 3 od 3)? Da li ti ode skala pokazivača na maksimum (obično mi je preko pola)?
U principu ili je loše dimenzionisan, odnosno neispravan ventil, ili ti termostat ne radi kako treba pa npr. pregreva vodu.
Ponavljam, ne znam ništa sigurno. Zavisi kako ti je projektovana instalacija. Ako ti bojler u redu, onda si jednostavno zapatio loš ventil. Ne bi trebalo da brineš dalje oko toga ali prati neko vreme radi sebe.

Za sada evo ne kaplje ništa :)
55°C je zadatak temperatura, a grejač se automatski uključuje kada se temperatura spusti na 51°C.

Onaj kuhinjski iznad sudopere nema sigurnosni i jednostavno probije vrela voda kroz slavinu kada zakaže termostat.
Samo da korigujem terminologiju. Kada se kaže da se nešto probije, misli se da je put zatvoren, pa se pod pritiskom otvori :)
Kod malog bojlera je put tople vode uvek otvoren, bez obzira na položaj slavine. Bojler nikada nije pod pritiskom. Zato mogu da se prave plastični kazani.
Kada otvorimo toplu vodu, mi, u stvari, pustimo hladnu vodu u bojler, koja izgura toplu.

Pojednostavi to, kuhinjski bojler je male zapremine i to što malo podigne pritisak voda iz mreže kompenzuje. Kod kupatilskih bojlera sigurnosni ventil se stavlja zbog nepovratnog ventila koji ima ulogu da smanji gubitke energije (vraćanje vode u mrežu).

Pojednostavi to, kuhinjski bojler je male zapremine i to što malo podigne pritisak voda iz mreže kompenzuje. Kod kupatilskih bojlera sigurnosni ventil se stavlja zbog nepovratnog ventila koji ima ulogu da smanji gubitke energije (vraćanje vode u mrežu).
Sigurnosni ventil se stavlja zbog nepovratnog ventila? Nisam znao da su to dve odvojene stvari..

Nazad
Vrh Dno