Šta je novo?
@fruska99
Yettel besplatno odrzavanje MAX paket uz mesecni trosak debitnim karticama 30k rsd ili 250-ak evra.
Master debitna 0 rsd odrzavanje, provizija za placanje u EUR 0%.

годину џаба
Kakav je to račun? Ako si otvorio iRačun, nema održavanja do daljnjeg. Jedna godina je za pravna lica.

Треба ми да банка има банкомат на којем могу уплаћивати девизе да не морам ићу и банку.
Za ovo je definitivno Yettel jedina besplatna opcija (i to uslovno), a da ispunjava i ostale zahteve.

ПОштанска мислим да нема паметне банкомате а остало код њих има?
Imaju jedan u BG koji je meni poznat. Nalazim ovde čak stranicu posvećenu toj zoni, a ovde se pominju još tri, ali ne znam imaju li one isto što i prva. Svakako, uplata je samo u dinarima, mada im je u kurs u menjačnici odličan. Ti si, međutim, iz NS, tako da ti ne znači kako god da okreneš.

ili 250-ak evra
Da li je ovo provereno? Zvanično je 30k dinara, čini da se tu inostrane transakcije ne računaju.

Za ovo je definitivno Yettel jedina besplatna opcija (i to uslovno), a da ispunjava i ostale zahteve.
Mislim da je neko nedavno pomenuo ovdje na temi da Alta banka nudi slicnu uslugu free (devizni racun sa uplatno-isplatnim bankomatom za devize). Ali mozda sam pobrkao nesto.

Nemam licnog iskustva ali me je zanimalo pa su mi preko Chat-a potvrdili.
Rano je svakako za lična iskustva, to je tek krenulo. Potvrda preko četa mogla bi se računati u provereno, ali ostaje nejasno kako onda ide obračun, tj. po kom kursu ti evre svode na dinare kada proveravaju da li si ispunio uslov.

Alta banka nudi slicnu uslugu free (devizni racun sa uplatno-isplatnim bankomatom za devize)
Devizni račun im jeste besplatan, a besplatna je i kartica (Visa) ko ima dinarski (koji isto može biti besplatan). Nemaju uplatne bankomate, to je skorije napisao jedan član, pa si možda to pogrešno pročitao kao da imaju. Čak se čini da su im i strogo dinarski, pošto na stranici posvećenoj deviznom računu reklamiraju samo podizanje gotovine na šalterima, kao da je revolucionarna usluga što je to bez provizije.

Imaju jedan u BG koji je meni poznat. Nalazim ovde čak stranicu posvećenu toj zoni, a ovde se pominju još tri, ali ne znam imaju li one isto što i prva. Svakako, uplata je samo u dinarima, mada im je u kurs u menjačnici odličan. Ti si, međutim, iz NS, tako da ti ne znači kako god da okreneš.
I na tom jednom jedinom koji navodno ima tu funkciju (preko puta Pravnog, ugao Bulevara i Beogradske) im nešto softverski glitch-uje.
Voleo bih da znam ako je neko stvarno uspeo tu da uplati novac, ja sam probao u Petak poslepodne čisto da to testiram i nakon izbora opcije za Uplatu u meniju - pojavio se neki servisni meni na engleskom i nije davalo nikakvu dalju mogućnost za uplatu.
Inače ako ti se kupovina u inostranstvu svodi samo na Ali i Temu, možeš na oba sajta da pazariš DINA karticom PŠ i ne treba ti ni Visa ni Master, sve bez provizije, na Ali-ju izabereš USD valutu i skinu ti s dinarskog po srednjem kursu NBS, a na Temu-u ti skinu tačno u dinar.

Svratio danas u 3bank nekim poslom i reče mi savetnica da od ponedeljka ima akcija na dinarsku oročenu štednju na 10 meseci i kamata od 5%. Minimum za oročenje je 500k.

@fruska99
Yettel besplatno odrzavanje MAX paket uz mesecni trosak debitnim karticama 30k rsd ili 250-ak evra.
Master debitna 0 rsd odrzavanje, provizija za placanje u EUR 0%.
Nedavno sam otvorio račun u Yettel-u, isključivo zbog štednje. Tamo je bilo 4% ali su već posle mesec dana kamatu spustili na 3%.
Obzirom da je to štednja po viđenju sa mesečnom isplatom i obračunom kamate u svakom momentu mogu ponovo da snize kamatu.
Kamata je naravno 3% na godišnjem nivou a kamatu obračunaju i pripisuju mesečno.
Bank MAX paket je sa besplatnim održavanjem ali pod uslovom da prenesete platu ili neki deo plate, mislim 30% minimum da bi ste imali taj benefit.
Ja sam otvorio Bank Lite račun i on je potpuno besplatan. Međutim, u odnosu na Bank Max na primer devizni kurs je u širem rasponu i nepovoljniji, proverio sam sa drugarom koji ima Bank Maks i na njegovoj aplikaciji kurs za kupoprodaju deviza je bio povoljniji. U bank Max paketu nemate proviviju za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka. Ali ako ne prenesete platu plaćaćete mesečno održavanje, sa Bank Lite-om ne.
Kod Erstea aplikacija m.banking je odlična u suštini iste mogućnosti kao kod Yettel-a. Ako u Erste imate Gold Visa karticu nemate proviziju za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka, možete izabrati jedno od tri osiguranja, zatim u bankama imate prednost na šalterima-kada provučete nakrticu na "redomatu" prvi sledeći slobodan šalter je vaš bez obzira na broj kllijenata koji čekaju u redu. Erste banci ne treba vaš novac, kamata na štednju je deprimirajućih 2% i na zahteve starih kliljeata za veću kamatu na štednju uglavnom ne odgovaraju ili kažu da su prosledili zahtev "gore" ali odgovor nećete dobiti (nakon toga otišao sam u Yettel ali i oni su namazani). Održavanje Premium računa sa Gold Visa karticom košta 620 din mesečno, za sve benefite koje sam naveo gore. Gold kartica je Mixed varijanta i možete plaćati preko interneta i u inostranstvu, novac se skida sa vašeg dinarskog računa po srednjem kursu, praktično vam devizna debitna kartica i ne treba.
Ko planira da uzme kredit neka prvo dobro prouči kamate i uslove a zatim izabere banku.

Bank MAX paket je sa besplatnim održavanjem ali pod uslovom da prenesete platu ili neki deo plate, mislim 30% minimum da bi ste imali taj benefit.
Uplate primanja većih od 35k (plata, bolovanje, prenos sa preduzetničkog pod šifrom 241, penzija) ili provlačenje debitnih kartica više od 30k oslobađaju trošak održavanja.

@Zoran_P Da li si siguran da Visa Gold vezana za dinarski račun u inostranstvu skida po srednjem kursu? Ja doduše imam u Erste MC Gold, i mislim da za nju to tako ne radi.

Nisam bio 100% siguran u sve detalje ali cilj mi je bio da napišem mogućnosti koje postoje. Detalje svakao treba detaljno proveriti.
Još jedan savet za korisnike Erste Bank.
U aplikaciji privremeno blokirajte kartice koje su aktivne ali ih ne koristite i stoje vam kod kuće. Dešavalo se da hakeri provale karticu i naplaćuju usluge sa vaše kartuce. Ne bih da dužim... Banka će vam vratiti pare nakon reklamacije. Od inspektora u MUPu dobio sam odgovor da banka plaća te krađe jer ih jako skupo košta unapređenje sistema kako bi sprečili takve situacije.

• Like
Reagovanja: uji
Zdrava logika kaže da je promena core sistema trebalo da reši ovakve situacije, što i jeste učinjeno oko prvomajskih praznika prošle godine, ali ako se i nakon toga isto to dešava, onda sledi zaključak da postoje neki repovi koji su ostali.

Ne vidim namjensku temu za Banka Postansku Stedionicu (bar ne otkad je zakljucana tema za bivsu MTS banku), pa da pokusam ovdje.

Kazite mi da li mozete da se logujete na mBank aplikaciju (Mobi BPS, tj. reskin bivse MTS banke)?
Mora da su promijenili app, ali nikakvo obavjestenje nisam dobio, a postojeca ne radi vec danima unazad (mozda i mjesecima, nisam imao potrebe da se logujem vec duze vrijeme).

Ne vidim namjensku temu za Banka Postansku Stedionicu (bar ne otkad je zakljucana tema za bivsu MTS banku), pa da pokusam ovdje.

Kazite mi da li mozete da se logujete na mBank aplikaciju (Mobi BPS, tj. reskin bivse MTS banke)?
Mora da su promijenili app, ali nikakvo obavjestenje nisam dobio, a postojeca ne radi vec danima unazad (mozda i mjesecima, nisam imao potrebe da se logujem vec duze vrijeme).
Skini novu BPŠ mbank aplikaciju

Obaveštenje stoji na sajtu banke već mesecima, kao i uputstva za sve.
Tema je ovde: https://forum.benchmark.rs/threads/banka-poštanska-Štedionica-bivša-mts-banka-2024.499195/

Hvala puno obojici!
Ocekivao bih da bar posalju neki e-mail o migraciji. Ali ipak je to drzavna banka.

Pocetkom decembra jesam dobio e-mail o promjeni brojeva racuna, ali ne o migraciji aplikacije!
Moguce da su to ucackali negdje u prikacene PDF dokumente (koje su btw prvo poslali pogresne pa se onda ispravili u drugom mail-u, bar meni).

U svakom slucaju, uspjesno sam se ulogovao na novu app.

P.S. Nadjoh Viber poruku, tu su zaista naveli da rade i migraciju aplikacije. Vjerovatno sam detektovao kao reklamu i samo stavio na ignore, kao i dosta drugih poruka koje dolaze kroz taj business inbox.

• Like
Reagovanja: uji
...Ono što znam je da Bankera izdaje kartice sa našim pasošem, ali pod uslovom da stigne na EU adresu i ako se ne varam, da se makar fiktivno dostavi neki račun tipa za telekomunikacije koji se vodi na isto ime.
Planiram da otvorim besplatan Bankera račun, glavni razlog je nasleđena nekretnina u C.Gori za koju moram da plaćam godišnje porez na imovinu (na račun Prve Banke CG), a pošto u Bankeri nude besplatne SEPA transfere (A CG će operativno već od oktobra biti u SEPI, formalno su već član), to bi mi nekako izašlo najpovoljnija solucija (pošto ipak ne verujem da će nas iz političkih razloga u dogledno vreme primiti u SEPU, a Prva Banka izgleda ne namerava da uspostavi platni promet sa Srbijom).

E sad imam drugara u Nemačkoj na čiju adresu (90489 Nürnberg) ću da poručim svoju besplatnu VISA karticu, treba mi samo ako neko može da mi pošalje ili me usmeri ka verodostojnom nemačkom lokalnom telekom računu (u Photoshop-u ću naravno malo da editujem i ubacim svoje ime i drugarevu adresu i ako bude trebalo nešto eventualno oko QR kodova/barkodova takođe da se prilagodi).

Planiram da otvorim besplatan Bankera račun, glavni razlog je nasleđena nekretnina u C.Gori za koju moram da plaćam godišnje porez na imovinu (na račun Prve Banke CG), a pošto u Bankeri nude besplatne SEPA transfere (A CG će operativno već od oktobra biti u SEPI, formalno su već član), to bi mi nekako izašlo najpovoljnija solucija (pošto ipak ne verujem da će nas iz političkih razloga u dogledno vreme primiti u SEPU, a Prva Banka izgleda ne namerava da uspostavi platni promet sa Srbijom).

E sad imam drugara u Nemačkoj na čiju adresu (90489 Nürnberg) ću da poručim svoju besplatnu VISA karticu, treba mi samo ako neko može da mi pošalje ili me usmeri ka verodostojnom nemačkom lokalnom telekom računu (u Photoshop-u ću naravno malo da editujem i ubacim svoje ime i drugarevu adresu i ako bude trebalo nešto eventualno oko QR kodova/barkodova takođe da se prilagodi).
Ne znam koliko ti je to dobra ideja da otvoriš racun u Bankeri, čitam stalno iskustva ljudi kojima blokiraju SEPA transfere, i onda se čeka po mesec dana da se vrati novac… Pogledaj recenzije na trust pilot-u, 2.9/5.

Bilder bi mozda mogao da posluzi istoj nameni, njihove recenzije su bolje, 4.3/5

Koliko ti je taj porez godisnje?
Da ti nije lakse da ti on plati godisnji iznos, ti njemu nekako dinare/evre dole, a za godinu dana mozda i mi udjemo u SEPA pa si se cimao...

Mada sam ja to za nemacki/korejski pasos i ulazak u EU rekao jos 2002.pa sam ispao bilde :D

Nazad
Vrh Dno