Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

To ga linux vidi,docker očigledno ne.
Pogledaj ovde pod Exposing Devices

Kod:
https://www.home-assistant.io/installation/linux/
Čisto iz radoznalosti,zašto si išao ovim putem a ne x86 HAOS?

Da, to je ovo /dev/ttyUSB0:/dev/ttyACM0, imam to u yaml kodu.

Misliš, zašto se petljam i mučim u nešto što ne razumem? :D Ne znam, kad sam prvi put birao šta ću, više mi se dopao HA u kontejneru nego HAOS, navikao sam se na to i eto...

U suštini, to će mi biti neki plan B ako ovo ne uspe. Za sada sam uz chatGPT uspeo da saznam da na local hostu (mini PC) MQTT radi, za razliku kad mu pristupam sa drugog kompa. Kada na mini PC kucam mosquitto_sub -h 127.0.0.1 -t "#" -v dobijam response homeassistant/status online. Bar nešto odakle da krenem...

Baci pogled na ovo

Ja sam digao proxmox, pa u njemu haos, čini mi se da je to najbolje od oba sveta. Najfleksibilniji HA, ali imaš mogućnost da podigneš i još nešto ako zatreba.

I ja sam hteo proxmox, ali sam shvatio da nemam to "još nešto". Tako da je čist HAOS i zadovoljan sam. Imam još jedan mini PC koji čuči u fioci u slučaju da ovaj otkaže.

Probaj taj Docker kontejner da usmeriš na fizički kontroler putem serial ID broja, kod mene je ovako:

Kod:
   --device=/dev/serial/by-id/usb-1a86_USB_Serial-if00-port0:/dev/ttyUSB0

Ima li neko iskustva sa PC-jem na tavanu ili u kotlarnici? Kakva je situacija sa temperaturnim razlikama na tavanu? Kotlarnica ima umerenu vlagu i temperaturu ali je malo teže da sprovedem LAN kabal do tamo. Supruga se žali da joj zuje hard diskovi, pa gledam da se izmestim.

Bacite pogled na r/selfhosted, svasta nesto zanimljivo ima :D
Ja na proxmoxu imam HAOS, adguard home(kome ne treba blokiranje reklama? :D), immich(self-hosted google photos prakticno) i neki strava statistics(self-hosted strava stat).
Ima svasta nesto zanimljivo sto moze da se hostuje, planirao sam i neki document organizer da stavim, ali nikako da uhvatim vremena..

Ima li neko iskustva sa PC-jem na tavanu ili u kotlarnici? Kakva je situacija sa temperaturnim razlikama na tavanu? Kotlarnica ima umerenu vlagu i temperaturu ali je malo teže da sprovedem LAN kabal do tamo. Supruga se žali da joj zuje hard diskovi, pa gledam da se izmestim.
Loša iskustva za tavan. Ne bih baš PC koji je predviđen da radi u sobnim uslovima stavljao na +50°C koliko može lako da bude na tavanu. Zimi je OK, iako nekad bude oko 0°C.

Da li si siugran da ti zuje HDD-ovi? Onda samo uzmi SSD. Da li pričamo o hardveru za hostovanje za pametnu kuću? Meni stari mini PC sa 250GB SSD-om je zauzet samo nekoliko procenata. I CPU i SSD i MEM. A troši oko 7W

Baci pogled na ovo
Pokušao restart, ako na to misliš.

Može i tako da se protumači,ali nisam na to mislio :)
Ako nećeš da dižeš još neki kontejner,a skontao sam da nećeš,mislim da ti je mnogo lakše rešenje HAOS .
Planirao sam da dignem plex za početak i možda pihole ako može da se zaobiđe problem iza CGNAT sa tailscale.

U docker compose?
Da

Probaj taj Docker kontejner da usmeriš na fizički kontroler putem serial ID broja, kod mene je ovako:

Kod:
   --device=/dev/serial/by-id/usb-1a86_USB_Serial-if00-port0:/dev/ttyUSB0
I to sam probao...

Konstantno sad dobijam ovo u MQTT logu:
1743161501: Saving in-memory database to /mosquitto/data//mosquitto.db.
1743161501: Error saving in-memory database, unable to open /mosquitto/data//mosquitto.db.new for writing.
1743161501: Error: Permission denied.

A navodno je sve ok, ima sve dozvole, ništa ga ne blokira (AppArmor, SELinux nemam).

Konačno rešio problem kontrolera, igrao se sa putanjama i konačno došao do dobre kombinacije. Tutorial koji sam slao je očigledno zastareo, ne treba uopšte da se gađa ACM0 u kontejneru. Putanje sad izgledaju ovako:
docker-compose.yaml
devices:
- /dev/ttyUSB0:/dev/ttyUSB0
z2m config fajl
serial:
port: /dev/ttyUSB0
adapter: zstack

Sada log od Z2M izgleda ovako:
[2025-03-28 13:39:42] info: z2m: Connecting to MQTT server at mqtt://100.xx.xx.xx <--tailscale IP adresa
[2025-03-28 13:40:12] error: z2m: MQTT failed to connect, exiting... (connack timeout)
[2025-03-28 13:40:12] info: z2m: Stopping zigbee-herdsman...

Log od MQTT i dalje istu grešku prijavljuje.

Odličan,meni je u dokeru na Synology-ju.
Bas dobro radi, plus ima app za tv. Cast sa google photos sa telefona radi, ali zna da baguje jako puno, videi su katastrofa kad se kastuju. Zato je ovo mnogo bolja opcija.
Ja sinoc narucio SSD od 1TB, mali mi ovaj od 256gb sto imam na NUC-u :D

Napiši koji,tražim nešto tako :)

Loša iskustva za tavan. Ne bih baš PC koji je predviđen da radi u sobnim uslovima stavljao na +50°C koliko može lako da bude na tavanu. Zimi je OK, iako nekad bude oko 0°C.

Da li si siugran da ti zuje HDD-ovi? Onda samo uzmi SSD. Da li pričamo o hardveru za hostovanje za pametnu kuću? Meni stari mini PC sa 250GB SSD-om je zauzet samo nekoliko procenata. I CPU i SSD i MEM. A troši oko 7W
Hvala, toga sam se i plašio - videću da provučem LAN najelegantnije do kotlarnice.

Da li si siugran da ti zuje HDD-ovi? ... Da li pričamo o hardveru za hostovanje za pametnu kuću?
HomeAssistant, ali i qBittorrent :).

Za torrente namenski SSD. Ja uzeo kineski 2tb, 50ak eur je kostao. Ko ne prati aliexpress temu neka pogleda kako do novcica i slicno.
Uz sonarr/radarr se skinuti fajlovi kopiraju u library folder gde ostaju, to moze da bude na HDD ko zeli da cuva, a sa SSD se brisu nakon dovoljno seed.

Namestio sam tablet na zid. Stavio ga iznad termostata, pored vrata. Odlično radi.

1743323230788.png

Prthodni, veći, su mi deca prisvojila. Sada kad sam ih uporedio, ovaj je u stvari bolje veličine (8,7" u odnosu na 11").
Xiaomi Redmi Pad SE 8.7 koji me je koštao ~90€.
Sada ću videti koliko mi odgovara ovaj layaout, pa ću veroavtno nešto i promeniti kad sthvatim šta mi u stvari treba.
Podesio sam da se ekran ne gasi, a baterija puni od 80%. Ne planiram da ga ikada skidam sa zida dokle god bude radio, tako da nisam komplikovao sa držačima, nego sam iskoristio dvostrano lepljive trake da ga pričvrstim.

I ja sam se juče zezao sa podešavanjem svega od početka.
Samo nisam reinstalirao HAOS, ali sam sve uređaje izbacio, i iz ZHA i Z2M i zamenio koordinatore. Sada mi je Sonoff ZBDongle-P za Z2M, ZBDongle-E za ZHA. Odmah sam im namestio i udaljene kanale (11 i 25) i polako dodajem sve uređaje jedan po jedan i pazim na nazive. Imam preko 100 uređaja i stvarno je muka da se svi ponovo upare. Najteže su oni mali razbacani po kući: merači temperature, senzori za prozore i vrata i PIR i prisustvo senzori.
Ovo što sam do sada namestio, radi brzo kao nikad do sad.
Sve je krenulo od toga da mi sve postajalo nestabilno. Dešavalo mi se da se Z2M restartuje sam od sebe, pa dok se ne podigne ne možeš da upravljaš uređajem. A ZHA je umeo da s vremena na vreme ima neko neobjašnjivo kašnjenje ... Sve sumnjam da je bio neki update koji mi je pobrljavio dosta stvari...
Zdravo, potpuno sam nov u ovome. U prethodnih par dana sam podigao Debian Server, OMV, Docker sa Portainerom a u dockeru Plex, HA, i Tailscale. U zivotu nikad linux nijesam koristio ali chatGPT me je proveo kroz proces bez problema uz malo usputnog istrazivanja sa strane. Sad polako pocinjem HA da sredjujem, za sada imam samo neke wifi prekidace i svjetla po kuci koje a planiram da predjem potpuno na Zigbee. Moje glavno pitanje da li moram da imam i ZHA i Z2M, koliko sam razumio neki uredjaji bolje rade sa jednim a neki sa drugim sistemom. Kako znas koji uredjas dodajes na ZHA a koje na Z2M? Moze li jedan uredjaj biti dodat i na ZHA i Z2M? Ako moram da imam oba i ZHA i Z2M onda je tu i pitanje da li moram da imam posebne koordinatore za oba? Planiram da uzmem SLZB-06. Prastaj na gomili pitanja :)

Namestio sam tablet na zid. Stavio ga iznad termostata, pored vrata. Odlično radi.

Pogledajte prilog 486232

Prthodni, veći, su mi deca prisvojila. Sada kad sam ih uporedio, ovaj je u stvari bolje veličine (8,7" u odnosu na 11").
Xiaomi Redmi Pad SE 8.7 koji me je koštao ~90€.
Sada ću videti koliko mi odgovara ovaj layaout, pa ću veroavtno nešto i promeniti kad sthvatim šta mi u stvari treba.
Podesio sam da se ekran ne gasi, a baterija puni od 80%. Ne planiram da ga ikada skidam sa zida dokle god bude radio, tako da nisam komplikovao sa držačima, nego sam iskoristio dvostrano lepljive trake da ga pričvrstim.

Odlično. Ovo ću morati i ja da kao prvu stvar da uradim čim završim kupovinu stana i useljenje, jer u trenutnom iznajmljenom stanu mi je tablet na totalno pogrešnoj lokaciji, u dnevnoj sobi je na zidu (kačio sam fotke) i bukvalno je ostao toliko nekorišćen da sam ga u jednom trenutku i skinuo sa zida. Izuzetno je bitno promisliti gde postaviti tablet, treba biti na mestu koje je veoma prometno u toku dana, pored vrata je idealno jer tu ćeš da pališ/gasiš svetla čim uđeš/izađeš, da vidiš koliko je stepeni napolju kako da se obučeš, da vidiš ko je ispred vrata ako imaš pametno zvono/kameru, itd. Bukvalno, lokacija tableta na zidu je sve, meni nije bilo praktično da ga u tom trenutku stavim pored vrata, ali hodnik je u 90% slučajeva najbolje mesto, tako da si super postupio.

@Masster

Naravno da ne moraš oba. Izaberi koji ti se sviđa i teraj sa tim. ZHA je po dafaultu. Radi čim instaliraš HA bez ikakvih daljih podešavanja. Ja sam krenuo sa tim prvo i preporučio bih početnicima isto ZHA.
Z2M ima za neke uređaje više opcija i podržava neke retke uređaje koje možda ZHA ne prepoznaje. Pošto kupujem sa Aliexpressa dosta toga je Z2M bolje podržano.
Uvek možeš da pređeš sa jednog na drugi, a najveći posao je da se ponovo upare svi uređaji.

@Gizmo

I ja mislim da je pozicija fiksnog tableta bitna. Isto tako mi je bitno da uvek bude uključen ekran tj. da ne ide u standby ili lock. Ako moraš svaki put da otključavaš ili pališ ekran, sve nekako gubi smisao. Ovako u prolazu pogledam da li ima nekog na vratima ili kakvo je vreme napolju. Tek jedan dan ga imamo, a žena i ja već manje koristimo mobilni za HA.
Na mobilnom mi je i više stvari nabacano. Mogu da gledam i upravljam s svim u kući, a tablet je pojednostavljen samo za brzo korišćenje stvari koje su u dometu. Nema smisla da preko njega palim svetla na spratu ili da pratim potrošnju utičnice i slično. Za takve stvari ili koristim mobilni ili sednem za računar.

Pozdrav svima,

Ugradjujem spoljnu rasvetu za kuću.
  • Na jednom prekidaču imaću 13 onih malih fasadnih lampi, jačina jedne sijalice(lampe) je 5w.
  • Takodje, imam i jedan led reflektor od 50w koji nema prekidač, nego bih stavo relej u unutrašnju doznu kad ga budem povezivao.

Hteo bih da kontrolišem paljenje istih preko telefona i aplikacije.
Koliko sam istražio, vidim da dosta vas predlaže Shelly releje, ima ih više, pa nisam siguran koji model mi treba. Koji relej mi je potreban za prvi i drugi slučaj?
Jel ok shelly 1pm mini ili neki drugi predlažete?

Hvala.

Poslednja izmena:
1 mini komotno.

By the way, izasla je i 4. generacija Shelly-a sa zigbee, ima na njihovom sajtu (jos cekam na Amazon)...

Treba mi za 5 led traka napajanje i zigbee daljinsko upravljanje sa dimovanjem. Biće 99% samo warm white, ne ložim se nešto na različite boje, ali ako je cena slična za rgbww, uzeo bih možda i to. Da li neko ima preporuku za ovo što mi treba u jednom proizvodu? Video sam da postoji zigbee kontroleri koji imaju 7-24V na ulazu, a voleo bih da ne kupujem po 2 proizvoda ako može sve u jednom (i ako nije mnogo skuplje to što je sve u jednom). treba mi za trake od 1m, 3m i 4m (zbog snage). Gledao sam i te trake, do oko 10-15W po metru su. Važno, ne bih voleo da napajanja zuje, ako je to moguće.

@component stigao mi onaj kontroler sa temp sondom, verovatno za vikend montiram pa javljam šta sam uradio.

Nazad
Vrh Dno