Šta je novo?

Xiaomi 15/15 ultra

Xiaomi izgleda super, samo me zanima da li je Vivo global ili cn? Ako je global- nažalost stvarno je džaba poredio (iz pogleda hardvera), jer one HDR greške i mutne slike se (nažalost) dešavaju samo na global sistemu (što nikako ne opravdavam, samo kažem da nije ono što Vivo treba da bude)
ja stvarno ne bih da budem dosadan, ali daj molim te, pokazi mi gde se kamera razlikuje izmedju CN i Global modela.
napisao sam pre neki dan, nigde nisam nasao razliku izmedju funtouch os-a i originos-a. samo se na jednoj temi pisalo i to kao o rumoru, gde je neko pitao da li ima razlike gde su svi rekli da nema.
jedina razlika moze biti kao i kod Xiaomi-ja sto se desava a to je da kineska verzija dobija cesca azuriranja i jedino zbog toga mogu biti razlike. dok taj update stigne na globalnu verziju, moze proci i tri meseca i onda su kamere opet iste.

Inace FYI, Ben je iz Hong Konga i koristi kineske modele i obozava OriginOS a to se i vidi na 1:46 na snimku, po interfejsu colorOS-a tako da ti i ova teorija "jer one HDR greške i mutne slike se (nažalost) dešavaju samo na global sistemu" pada u vodu.

Gledajući samo kamere, Ben da je poredio sa Ultrom tu bi ultra odnela pobedu. Rekao je da je close call I minimalna prednost Xiaomia. Taman za toliko je i bolja Ultra od X200P.
pa po Benu je x200pro bolji od x100u.

x200 ultra ce biti jako zanimljiv telefon sa time sta pokusavaju da urade ali reci da ce da pometla 15u je u jednu ruku cudno, bas zbog drugacijeg pristupa.
Kako ces porediti telefone? ajd zum i da uporedis, nece biti velika razlika u fokalnoj distanci.
kako ces main kamere? na 23mm gde nece moci da se mere zbog kropa manjeg senzora na Vivu? ili mozda na 35mm gde ce mozda i biti slicni samo zbog toga sto je main na Xiaomiju veci i bolje podnosi ISZ.

a nećeš moći ni tad da ih uporediš zbog ovoga.
1" sa f/1.6 ako se kropuje na 35mm, dobijaš tehnički 1/2.1" sa f/2.4.

a Sony lit 818, da uzmemo da će UW na Vivu imati u najboljem slučaju 1.6 otvor blende a verovatno će biti manji, krop na 23mm od 1/1.28" pravi 1/2.1" sa f/2.45 a na 28mm, drugi krop je još gore.

kako ćeš ih uporediti?
dva totalno različita pristupa.

Ehh kako li tek gruva kineska verzija ...

Screenshot-2025-03-02-22-36-59-180-com-gsmarena-android-2.jpg

Uskoro treba da predstave poco f7 seriju(base, pro, ultra) koji su rebrandirani k80 i pro i budu li sakatili baterije pozdravljam se sa x.

ja stvarno ne bih da budem dosadan, ali daj molim te, pokazi mi gde se kamera razlikuje izmedju CN i Global modela.
napisao sam pre neki dan, nigde nisam nasao razliku izmedju funtouch os-a i originos-a. samo se na jednoj temi pisalo i to kao o rumoru, gde je neko pitao da li ima razlike gde su svi rekli da nema.
jedina razlika moze biti kao i kod Xiaomi-ja sto se desava a to je da kineska verzija dobija cesca azuriranja i jedino zbog toga mogu biti razlike. dok taj update stigne na globalnu verziju, moze proci i tri meseca i onda su kamere opet iste.

Inace FYI, Ben je iz Hong Konga i koristi kineske modele i obozava OriginOS a to se i vidi na 1:46 na snimku, po interfejsu colorOS-a tako da ti i ova teorija "jer one HDR greške i mutne slike se (nažalost) dešavaju samo na global sistemu" pada u vodu.

pa po Benu je x200pro bolji od x100u.

x200 ultra ce biti jako zanimljiv telefon sa time sta pokusavaju da urade ali reci da ce da pometla 15u je u jednu ruku cudno, bas zbog drugacijeg pristupa.
Kako ces porediti telefone? ajd zum i da uporedis, nece biti velika razlika u fokalnoj distanci.
kako ces main kamere? na 23mm gde nece moci da se mere zbog kropa manjeg senzora na Vivu? ili mozda na 35mm gde ce mozda i biti slicni samo zbog toga sto je main na Xiaomiju veci i bolje podnosi ISZ.

a nećeš moći ni tad da ih uporediš zbog ovoga.
1" sa f/1.6 ako se kropuje na 35mm, dobijaš tehnički 1/2.1" sa f/2.4.

a Sony lit 818, da uzmemo da će UW na Vivu imati u najboljem slučaju 1.6 otvor blende a verovatno će biti manji, krop na 23mm od 1/1.28" pravi 1/2.1" sa f/2.45 a na 28mm, drugi krop je još gore.

kako ćeš ih uporediti?
dva totalno različita pristupa.
Prosto, uporedis kvalitet fotografija, kupis sta ti se vise svidja.

Biće ovo još bolje kada srede softver u sledećih x meseci (i kamere i trajanje baterije), kao što je bio slučaj i sa 14U. Koliko sam ispratio, tek od jula 2024. taj telefon je dobio softver u skladu sa klasom i cenom, pre toga je bilo problema i sa curenjem baterije, i sa kamerama (Xiaomi klasika).

Inače, GSM Bugari povukli test 15 Ultra, vratili ali sa ocenom 4.6 umesto 4.5. Uletela partija keš :D
Dešavalo se ovo više puta do sada. Najjače je bilo kada su (pre x godina) nekom Sony modelu dali 4.5 ocenu, i onda pomahnitali Samsung fanovi napravili pobunu u komentarima, Bugari povukli test, i vratili ga ali sa ocenom 4.3 :D

Poslednja izmena:
Ima brdo testova sa 15u, odgledao sam vecinu i vezano oko kamere je da se trenutno u ovom trenutku xiaomi izdvaja od svih. Mogu da ga volim ili ne, tako je, bez obzira sto volimo da se zezamo za najbolja cena i kvalitet, itd..
Da je 6k baterija kod nas mogu da zamislim tek kakva bi baterija bila.
Softver je najmanji problem, naviknes se posle dan- dva.
@hsv.stoned baterija je bila losa na 14u kad je izasao, @psychofedex rece da je kasnije ispravljena. A za kameru ne znam kakva je bila u pocetku, kolega mi je rekao, ali sam zaboravio.
Ova svadja oko viva, oppo i xiaomi vezano za ultra modele je glupost, njihovi tel jos nisu ni izasli i vec se vodi polemika koji je bolji, nidje veze. A i nece biti prevelike razlike izmedju njih, sva tri ce biti u vrhu, negde ce jedan biti dobar, negde drugi, negde treci.

Ova svadja oko viva, oppo i xiaomi vezano za ultra modele je glupost, njihovi tel jos nisu ni izasli i vec se vodi polemika koji je bolji, nidje veze. A i nece biti prevelike razlike izmedju njih, sva tri ce biti u vrhu, negde ce jedan biti dobar, negde drugi, negde treci.
Da, to je baš nebulozno. Ima razlika u hardveru i softveru, ali ne vidim svrhu fanbojisanja.

Suština je da su svi pomenuti Oppo, Vivo i Xiaomi modeli pravi hibrid kamera i smartfona, a ne klasični smartfoni, sa dobrim kamerama. Sa svim pomenutim modelima je moguće snimiti neverovatno dobre fotografije, iznad proseka flagship klase, ali isto tako svi oni u P&S blind testovima mogu da ''izgube'' i od matorog Pixela 6a. To su modeli za smartfon kamera entuzijaste, za sve ostale Pixeli, Samsung, iP su bolji i logičniji izbor.

@psychofedex kada bih čuvao svaki skrinšot sa interneta.. video sam pre mesec-dva to i sada hoćeš da tražim..mislim, ovaj put hoću, ali stvarno brate više..imaš dosta ljudi koji se žale da im je zoom očajan i svi do jednog su na global ili india (stavljali su i slike)

1000014495.jpg
ne mogu sada da nađem konkretno osobu koja je postavila poređenje global i id ali dovoljno ti je (nadam se) to da global/id nema super telephoto enhancement opciju..
1000014494.jpg
1000014496.jpg

@psychofedex kada bih čuvao svaki skrinšot sa interneta.. video sam pre mesec-dva to i sada hoćeš da tražim..mislim, ovaj put hoću, ali stvarno brate više..imaš dosta ljudi koji se žale da im je zoom očajan i svi do jednog su na global ili india (stavljali su i slike)

Pogledajte prilog 483117
ne mogu sada da nađem konkretno osobu koja je postavila poređenje global i id ali dovoljno ti je (nadam se) to da global/id nema super telephoto enhancement opciju..
Pogledajte prilog 483118
Pogledajte prilog 483119
Nije ni cudo sto on nema telephoto enhancement kad je to za obican x200, ne za x200 pro, lik ne zna ni sta gleda.
"Imaging is a key strength of the Vivo X200, equipped with an IMX882 Zeiss Super Telephoto, an IMX921 Ultra-Sensitive VCS Bionic Primary Camera, and a 50MP Ultra-Wide Angle Camera. The telephoto camera is enhanced by Vivo’s large model image quality enhancement technology, which improves clarity at zoom levels above 20x."
nema razlike u kamerama ne sto posto nego milion posto.

jedina razlika moze da bude izmedju azuriranja ako nesto na kineskom dodaju ili promene i onda treba 2-3 meseca dok dodje na funtouchos.

u svakom slucaju, onaj test gore gde si pomenuo je radjen na coloros-u, iako to nema apsolutno nikakve razlike.

Na stranu razlika u bateriji, ali moguće da ovaj novi TCL oled mnogo manje vuče struje nego onaj na 14u
ma nije do ekrana, gen3 je ubagovan plus veliki potrosac, elite bas mnogo manje trosi.
dok istu stvar rade, elite vuce 8W a gen3 13W. neverovatna razlika.

Ehh kako li tek gruva kineska verzija ...

Screenshot-2025-03-02-22-36-59-180-com-gsmarena-android-2.jpg

Uskoro treba da predstave poco f7 seriju(base, pro, ultra) koji su rebrandirani k80 i pro i budu li sakatili baterije pozdravljam se sa x.
dam 100e onom ko izvuce 11 sati surfujuci :D mislim da niko ni u telegram grupi od hiljadu ljudi nije prebacio 9 sati SOT-a a da nije rutovan, da ne koristi scene8 i freezer, ili da je na AOSP/Neoteric ROM-u.
meni u najboljem slucaju izdrzi 7-7:30, bas bas laganog koriscenja.
@psychofedex rece da je kasnije ispravljena
sa slaba 4 sata SOT-a na jakih 7 😂

A za kameru ne znam kakva je bila u pocetku
nije bila losa ali nije bila ni dobra, nocni mod i portret su doradili kroz par meseci, ISZ na 35mm i 2x su predobro sredili par meseci kasnije. i onda su uglavnom su dodavali opcije poput promene distance klikom na 1x, da ide na 28 i 35mm, ili sa 5x da ide na 10 i 30x, dodali 120mm portrait i tako neke sitnice. nocni mod su dodatno ispeglali sad pre par azuriranja sa HyperOS2.
po meni su i zeznuli kameru negde sredinom godine kad su izjednacili sharpness izmedju authentic i vivid moda, zbog velike kolicine korisnika koji su plakali jer im je sharpness=detalji.
do tad se bas videla razlika i authentic je bio soft, prijatan, nesto kao gcam sada, bas je odlicno izgledalo. ali su promenili zbog morona.

recimo primer
1000020147.jpg

gore authentic photo mod, dole pro sa texture na -30.
e kakva je slika dole sa pro modom, tako je pre izgledao authentic, možda zapravo još i mekše.
nije bas najbolji primer jer nemam vise full rezoluciju da okacim pa je pitanje kako se vidi sad. a ona poredjenja od ranije nemam vise. a imao sam ih tonu jer sam konstantno fotkao iste scene i objekte milion puta u svim modovima zbog gcam tuninga.
Biće ovo još bolje kada srede softver u sledećih x meseci (i kamere i trajanje baterije), kao što je bio slučaj i sa 14U. Koliko sam ispratio, tek od jula 2024. taj telefon je dobio softver u skladu sa klasom i cenom, pre toga je bilo problema i sa curenjem baterije, i sa kamerama (Xiaomi klasika).

Inače, GSM Bugari povukli test 15 Ultra, vratili ali sa ocenom 4.6 umesto 4.5. Uletela partija keš :D
Dešavalo se ovo više puta do sada. Najjače je bilo kada su (pre x godina) nekom Sony modelu dali 4.5 ocenu, i onda pomahnitali Samsung fanovi napravili pobunu u komentarima, Bugari povukli test, i vratili ga ali sa ocenom 4.3 :D
meni je i dalje genijalan onaj versus.com, kad su napravili snimak poredjenja s24u, Pura 70 Ultra, Xiaomi 14u i Vivo x100 pro, i proglasili Samsung najboljim 😂 a gledas snimak, Samsung ubedljivo, ali ubedljivo najgori, ubode jednu u 5 fotki i to da se kaze da prodje, svakako bude gori od bilo koja od ova tri, i na kraju kaze najvise poena skupio S24u. genijalno.

Poslednja izmena:

Poslednja izmena:
@psychofedex ,Jel si mozda na nekom AOSP romu,ima li sta zanimljivo u tom pravcu za X14ultra,ili si od pocetka kupovine na official romu?
Da li si se mozda prebacio na EEA HarmonyOS?

@psychofedex ,Jel si mozda na nekom AOSP romu,ima li sta zanimljivo u tom pravcu za X14ultra,ili si od pocetka kupovine na official romu?
Da li si se mozda prebacio na EEA HarmonyOS?
ne daj Bože da sam na Harmoniju 😂

zezam se, od početka sam na custom xiaomi.eu romu.
da li je bio dobar izbor ili ne, ne bih znao da ti kažem.
telefon radi dobro svakako, ažuriranja redovna. veće temperature i slabija baterija, možda je i to EU Roma ali to ne mogu da testiram više.
ima Neoteric rom, dosta je stabilan, stock cam radi, doduše ne radi varijabilna blenda direk ali ima mod, quicktile tako da je isto.
jedino ne radi Dolby vision ali s obzirom da radi samo na 1x, ni to mi ne treba.

šta znam, po komentarima na TGu vidim da je dobar, lik koji je portovao i koji održava je ok lik, već godinama radi portove za Xiaomi.
baterija dosta bolja, u idlu troši nešto mizerno malo, aktivan rad oko 10%.

planiram da ga flešujem kad uzmem novi telefon, čisto da isprobam da vidim kako radi.

ne daj Bože da sam na Harmoniju 😂

zezam se, od početka sam na custom xiaomi.eu romu.
da li je bio dobar izbor ili ne, ne bih znao da ti kažem.
telefon radi dobro svakako, ažuriranja redovna. veće temperature i slabija baterija, možda je i to EU Roma ali to ne mogu da testiram više.
ima Neoteric rom, dosta je stabilan, stock cam radi, doduše ne radi varijabilna blenda direk ali ima mod, quicktile tako da je isto.
jedino ne radi Dolby vision ali s obzirom da radi samo na 1x, ni to mi ne treba.

šta znam, po komentarima na TGu vidim da je dobar, lik koji je portovao i koji održava je ok lik, već godinama radi portove za Xiaomi.
baterija dosta bolja, u idlu troši nešto mizerno malo, aktivan rad oko 10%.

planiram da ga flešujem kad uzmem novi telefon, čisto da isprobam da vidim kako radi.
Ja imam 12t pro,u startu sam bio na official global dok nisam otkljucao telefon,posle se prebacim na EEU..Pa sa njega na XEU,bio neko vreme na njemu dok nije izasla stabilna verzija nekih AOSP romova,do tad sve bili neki Frankestajn AOSP..I zadnjih godinu ipo sam na Derpfest,A14...
Probao par puta za to vreme da predjem na Harmony,i izdrzim najvise dan ipo...
Navikao sam na gesture,drugi icon pack...Koristim Novu Launcher..
Zato te i pitam za AOSP za X14U..
Moze se progledati kroz prste i za XEU ako bas mora..
Da li X14U jede Samsung 24U?
Nesto sam se dvoumio za 24u,umalo sto nisam uzeo pre 10tak dana..
Ovo je tezak off topic u temi X25U,ali snimio sam te da imas 14u pa te nahvatao za par pitanjaca.Neka admini izbrisu nije problem.

hvala na potvrdi. @xslvr čestitam 😁

sad sam naleteo na post na Redditu, komentarišu razlike, kažu da je kineski dobio 8 ili 9 kamera ažuriranja, a global još ni jedan već 2 meseca, tako da je vrlo moguće da će sve te stvari dodati sa sledećim ažuriranjem.

isto sam našao ovog Rusa što upoređuje kineski i globalni

1000020155.jpg1000020156.jpg1000020157.jpg
bukvalno nema razlike u zum fotografijama. a to malo i što se vidi, može da se pripiše nešto drugačijem uglu jer ne fotka sa iste tačke, ali nema razlike, a možda je globalni još i bolji jer je lepše iscrtao Monday Friday I Saturday.
a isto postoji šansa da globalni već ima tele enhancement koji samo nema switch i uvek radi, kao što ne može beauty filter na kineskom da se ugasi.

1000020158.png

Edit - bio je update na globalu, sređeno im je sve
1000020159.png
@-vorens- pišem ti sutra u 14u temi ili u DM, ovde smo vala baš otišli off.

ali da admini oproste barem dok 15u ne izađe zvanično u prodaju 😂

Ako se pokaze da je ovo tacno, i da su kamere ako ne bolje onda u ravni sa Vivom a baterija sredjena, ni ta ultra od viva ne odnosi pobedu, jer je dobijes u kesici bez ikakvog papira, i to ako mozes da je dobavis. Samo da se cena Xiaomija nornalizuje i nema rasprave sta je pametnija kupovina.

Al ste dosadni sa tim poredjenjem bokje fotke. Ovaj poredi slike gde su ljudi na netu stavljali, e moj ti. Ne verujte sta sve stavljaju. Dosadili ste sa time bas bas. S druge strane, meni.je bas dizajnerski lep telefon. Pogotovo poledjina kamere i taj modul mi se bas svidja. Cena mi je previsoka al mozda ako padne i bude razumna, se i prebacim, jer sama poledjina mi je prelepa

Na stranu razlika u bateriji, ali moguće da ovaj novi TCL oled mnogo manje vuče struje nego onaj na 14u
Moguće je i da novi SoC ne srče kao prošlogodišnji.
Ko je pogledao više testova nek napiše šta kažu za zagrevanje telefona, ne stižem da ispratim.

Ala sprdačine. Biće za 2m 800e u oglasima. Treba se strpiti malo.

Tako je, trenutno najjeftiniji nov primerak 14U (na KP, sa domaćom garancijom) - 899€.

15 Ultra se sigurno neće baš dobro prodavati, pa će imati neku razumnu cenu tek krajem godine, ili dogodine u ovo vreme, verovatno opet oko 120k, kao i 14 Ultra sada.

Moguće je i da novi SoC ne srče kao prošlogodišnji.
Ko je pogledao više testova nek napiše šta kažu za zagrevanje telefona, ne stižem da ispratim.
1000020160.jpg
dosta, dosta bolje.

što se cene tiče, uvek imate izbor, poput poluproizvoda Apple-a i Samsunga po istoj ceni 😁

nema više punjača u kutiji 🤔🤔🤔

Poslednja izmena:
Slučajno videh juče da je predstavljena serija 15, i ja kao zainteresovan za običan 15 uđoh ovde da vidim komentare....i bolje da nisam ulazio. Vratiću se kad se malo strasti smire. Ovako je jedna Xiaomi/Vivo/Oppo flame tema...

Ostajem ja kod mog xiaomi 13 . Taman sam ga sad otplatio a da ponovo plaćam dve godine ipak ne . Mislim da je 13 bio pre 2 godine jedno 200 EUR jeftiniji .

Ovo je već dobar deal a ne ono djubre što uvaljuju naši. Ovo bih na prvu uzeo.
Za xiaomi 13 sam dobio slušalice koje sam prodao za 50 EUR . Kome mogu prodati projektor koji i ne znam ni koliko vredi . Za cenu telefona od 1100 EUR bar da daju neki super brzi punjač pa da vredi poklon .

Bio sam spreman da me ubede sa nekim dobrim poklonom. Na sreću mog džepa nisu uspeli u tome 😁

Nazad
Vrh Dno