djalf
DJ u penziji
- Učlanjen(a)
- 27.11.2004
- Poena
- 2,645
Nismo jos nista dobili sem neke grafikone u koje ne smem da verujem dok ih neko nezavistan ne potvrdi, jer prosli put kad sam verovao AMD grafikonima ispalio sam se zestoko.I tako... dobili smo ono sto je poznato duze vreme - raster performanse izmedju 7900xt i 7900xtx, bolji rt i cena ~600 dolaraNapisah u ovoj temi jos pocetkom januara da je sve to najverovatniji ishod, jedino sto sam mislio da ce 9070 biti 499$ i dosta bolja kupovina.
Mislim da je povecanje potrosnje u poslednjem trenutku (sa 260 na ~300 za XT kartu) posledica toga da je Blackwell podbacio, odnosno da su shvatili da mogu biti jako blizu 5070Ti karte (provukoh to izmedju redova pre par dana u nekom odgovoru). Voleo bih da vidim performanse sa inicijalno planiranom potrosnjom, mozda se neko seti da proba.
Ostaje da se vidi realna dostupnost po MSRP cenama i kako ce raditi FSR4 u osnodu na novi DLSS.
Hoces reci da nece biti kada se koristi MFGJa se ne bih iznenadio da bude cak i nesto brza
![]()
Kolika mislis da mogu biti losije u odnosu na ovo sto je navedeno? Ozbiljno pitamNismo jos nista dobili sem neke grafikone u koje ne smem da verujem dok ih neko nezavistan ne potvrdi, jer prosli put kad sam verovao AMD grafikonima ispalio sam se zestoko.
Nadam se da je zaista tako kao sto AMD predstavlja, ali nadanje ludom radovanje.
Mozda ne mogu da dodju do GDDR7 cipova, a bez njih jace kartice bi bile zestoko unesrecene zbog malog memorijskog bandwith-a. Mislim, mogu oni da prosire memorijsku magistralu, ali bi onda cip verovatno bio primetno veci i primetno vise trosio od RTX 5080, svakako bi im zarada na takav cip bile nize, a kao sto se pisalo puno puta, broj vafera je ogranicen.Pogledajte prilog 482831
Ok cene, ali je pitanje da li AMD ima u planu nešto jače od ovoga ili ostaje na ovom segmentu? Čudno je da nemaju ništa bar u rangu 5080 ako već ne mogu top da dostignu. Biće verovatno kasnije ali je logično da idu prvo sa jačim modelima pa onda kasnije ovo slabije izlazi, kao najavljeni RX 9060.
Tesko ti je da poverujes da je 9070 XT blizu 4080 performance?Nismo jos nista dobili sem neke grafikone u koje ne smem da verujem dok ih neko nezavistan ne potvrdi, jer prosli put kad sam verovao AMD grafikonima ispalio sam se zestoko.
Nadam se da je zaista tako kao sto AMD predstavlja, ali nadanje ludom radovanje.
Cini mi se kroz maglu da je bila u pitanju Ryzen 5000 serija, ali mi se sve nesto mota da se ponovilo i sa Radeon RX7000. Prosto, predstavljali su svoje proizvode kao osetno konkurentnijim nego sto su bili. Ovog puta nisu postavljali FPS brojke, pa ih ne mogu ljudi toliko lako isprozivati(a i manje rtx 5070 Ti postoji u opticaju da narod uradi svoje testove).Kolika mislis da mogu biti losije u odnosu na ovo sto je navedeno? Ozbiljno pitamMislis da mogu biti sporije 5, 10, 20%?
Ne, nadam se da je cak i brzi, ali tesko mi je da poverujem u AMD marketing materjal kad je firma dokazano lazirala rezultate u proslosti.Tesko ti je da poverujes da je 9070 XT blizu 4080 performance?
Ne verujem da ne mogu da dodju do cipova, nego kontroler treba da se "preradi", sto im se trenutno ne isplati. Verujem da bi AMD presao na gddr7 da nije tako, skuplji je gddr7 nekih 20-30%, nista znacajno, tipa 10-15$ na 16gb.Mozda ne mogu da dodju do GDDR7 cipova, a bez njih jace kartice bi bile zestoko unesrecene zbog malog memorijskog bandwith-a. Mislim, mogu oni da prosire memorijsku magistralu, ali bi onda cip verovatno bio primetno veci i primetno vise trosio od RTX 5080, svakako bi im zarada na takav cip bile nize, a kao sto se pisalo puno puta, broj vafera je ogranicen.
Niko, ona služi da bi se prodala 9070XT.Pa ko će uzeti običnu 9700 za 50 dolara manje?
Izgleda da su Trumpove sankcije samo zaobišle Srbiju. EU, Kina, Kanada, Mexico, Rusiji produžene. Svi su dobili sem nas.
Po tome kod nas bi trebalo da budu jeftinije kartice jer Eu prati USA uvek u cenama![]()
Mislim, to rade apsolutno svi, niko nece izaci na binu i reci - us***i smo motku, sta da se radi. Zamisli tek one mucenike koji su morali da "brane" Bulldozer, GTX 480 ili Arrow LakeProsto, predstavljali su svoje proizvode kao osetno konkurentnijim nego sto su bili.
Ajde?!Mislio je na 9070, ne na Ati 9700 ☺️
Da, baš sam to hteo da pitam, zašto su oni ostali na GDDR6 a sad vidim da je do kontrolera, meh, zar to nisu mogli da promene...Mozda ne mogu da dodju do GDDR7 cipova, a bez njih jace kartice bi bile zestoko unesrecene zbog malog memorijskog bandwith-a. Mislim, mogu oni da prosire memorijsku magistralu, ali bi onda cip verovatno bio primetno veci i primetno vise trosio od RTX 5080, svakako bi im zarada na takav cip bile nize, a kao sto se pisalo puno puta, broj vafera je ogranicen.
Nije sve to tako jednostavno kao što misliš, jer 5070ti ima manje TMU, manje ROPS-a, manje CUDA jezgara, troši manje, a daje iste rezultate kao 4080.Ne vidim da je GDDR7 nesto preterano pomogao 5070Ti da bude mnogo brza od 4080. Manje sejdera ali sa vecim IPC i brzom memorijom i na kraju ispadnu egal, nema nekog preteranog benefita od skoka na skuplji GDDR7, jedino one "neparne" velicine memorije od 3GB/cipu.
Sa aspekta cene i upotrebljivosti bolje 16GB GDDR6 nego 12GB GDDR7 za istu cenu kostanja (a bandwidth slican +-5%).
Bice GDDR7 u UDNA.
Pa ciljano ovako rade, sigurno je da mogu da naprave 5080/5090 konkurenta, ali po kojoj ceni? I sami su rekli u predstavljanju da najveci broj ljudi kupuje bas karte koje kostaju ispod 700$, i zato ovako i rade, i mislim da je pametno razmisljanje, njima treba rast na trzistu, pa u kom god segmentu bioRealno, procijenili su po njima "zlatnu sredinu" i bacili sve resurse u to da imaju konkurentan jedan proizvod po prihvatljivoj cijeni. Ovo može lako da znači da će biti veća količina dostupna odmah. Nisu slučajno poređenja sa 3080/90 i 7900GRE, to su modeli s kojih bi, opet po njima, očekivali upgrade u klasi.
Ne trosi manje skoro uopste. Skuplje rtx 4000 kartice su imale GDDR6X, otud male razlikeNije sve to tako jednostavno kao što misliš, jer 5070ti ima manje TMU, manje ROPS-a, manje CUDA jezgara, troši manje, a daje iste rezultate kao 4080.
Kod AMD-a je situacija čudna, u najmanju ruku, verovatno što ja nisam inženjer pa ima dosta stvari koje ne razumem, niti me zanimaju.
9070xt ima manje svega od xtx-a, a ponaša se slično, recimo i da je 10% slabija karta, rekao bih odlično. Možda gddr7 ne daje toliki skok u perf kod 9070 da bi ga stavili na mid range kartu, pa ne žele da menjaju ponašanje kontrolera ili šta već, ali zato verujem da hoće da naprave pandan 5080 karti, da bi to uradili u roku od 7 dana, ali im se ne isplati, više 9070 karti po vaferu i veća zarada samim tim, viši yield itd.
Pulse je 2x8.Da li će biti 9070xt sa dva osmopinca...? Ako ne bude moraću da idem na 9070 običnu...
Challenger je skroz ok.Ne znam ko dizajnira izgled za AsRock Graficke i Maticne, ali definitivno zasluzuje otkaz
Polako, sačekajmo testove petog.Od svega ovog, najprijatnije sam iznenadjen Raytracing performansama, nisam ocekivao toliki skok
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari