Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Dakle, kao što sam već napisao, poručio sam aparat ECM Puristika preko KP korisnika "j A p A n A c". Cena je bila možda 10% viša u odnosu na najjeftinije online prodavnice u EU. Čovek insistira da se za skuplje stvari uplati avans i da se preuzme lično u Subotici. Aparat sam preuzeo prekjuče, oko mesec i po po poručivanju i uplati avansa. Verovatno su mu rokovi nešto kraći u proseku, rekao mi je da otprilike jednom mesečno ide u nabavku, ali ja sam upao u procep oko praznika.

Prvi utisci o aparatu su jako pozitivni. Kvalitet izrade je vrhunski, izgleda prelepo, ergonomija je dobra. Nije mi trebalo mnogo da ubodem granulaciju za espreso jer sam prebacio VST sito i bottomless ručku sa Gaggie koju sam koristio dosad. Ručka pasuje, samo stoji pod pogrešnim uglom jer su joj perca na 2 i 7 umesto na 3 i 9 kao kod E61. Ista kafa iz istog mlina je osetno bolja nego sa GC (modovane, na 6 bar sa PID-om).

Mislim (nadam se) da mi je ovo endgame pošto ne planiram da pijem kafe s mlekom a po kvalitetu bih rekao da će trajati duže od mene.

Čestitam, sad ćes da osetis čari E61 grupe...
Kada ti nakon čišćenja grupe praškom zaškripi poluga (a hoće), nemoj da rasklapas grupu i da mazes silikonom, dovoljno je da kanes par kapi zejtina u korpu tokom ispiranja vodom, ima da klizi kao da si podmazivao.

Pozdrav svima i sa moje strane,
Uglavnom sam do sada bio aktivan na drugim temama, ali prijatno sam iznenađen aktivnošću na ovoj temi i znanju forumaša. :)
Elem, pročitao sam sigurno 50ak stranica i suzio izbor za kupovinu prvog manuelnog aparata, apsolutni sam početnik pa je možda i to bitno znati, a značila bi mi pomoć iskusnijih forumaša u izboru neke od ovih opcija:
(Napomena, sve ovo mogu da dovučem iz Nemačke, Svajcarske, Grčke pa ako znate gde tamo mogu povoljnije da prođem, značila bi mi info)

1. SAGE Barista Express - ugrađen mlin, dovoljno za početak i ulazak u svet kafe
2. SAGE The Barista Pro SES878BSS - ima ugrađen mlin, puno podešavanja (temperatura, tajmer, stepless podešavanje mlina, pritisak, itd...)
3. Profitec GO - za ovaj sam apsolutno pročitao najviše pohvala i mogućnosti koje aparat ima... Malo skuplji imajući na umu da je neophodno dodati i mlin - iz forumaškog iskustva ili ručni: Timemore ChestNut C3 ESP ili Eureka mignon.
4. Lelit Victoria ili Lelit Anna, nisam uspeo da skapiram razliku + mlin

Molim vas za savet u izboru, šta je od ovoga najbolje, ili možda nešto van ovoga...

Hvala puno!

Dakle, kao što sam već napisao, poručio sam aparat ECM Puristika preko KP korisnika "j A p A n A c". Cena je bila možda 10% viša u odnosu na najjeftinije online prodavnice u EU. Čovek insistira da se za skuplje stvari uplati avans i da se preuzme lično u Subotici. Aparat sam preuzeo prekjuče, oko mesec i po po poručivanju i uplati avansa. Verovatno su mu rokovi nešto kraći u proseku, rekao mi je da otprilike jednom mesečno ide u nabavku, ali ja sam upao u procep oko praznika.

Prvi utisci o aparatu su jako pozitivni. Kvalitet izrade je vrhunski, izgleda prelepo, ergonomija je dobra. Nije mi trebalo mnogo da ubodem granulaciju za espreso jer sam prebacio VST sito i bottomless ručku sa Gaggie koju sam koristio dosad. Ručka pasuje, samo stoji pod pogrešnim uglom jer su joj perca na 2 i 7 umesto na 3 i 9 kao kod E61. Ista kafa iz istog mlina je osetno bolja nego sa GC (modovane, na 6 bar sa PID-om).

Mislim (nadam se) da mi je ovo endgame pošto ne planiram da pijem kafe s mlekom a po kvalitetu bih rekao da će trajati duže od mene.
slobodno daj neku sliku, nećemo se ljutimo.
po mogućstvu sa kafom.

Pozdrav svima i sa moje strane,
Uglavnom sam do sada bio aktivan na drugim temama, ali prijatno sam iznenađen aktivnošću na ovoj temi i znanju forumaša. :)
Elem, pročitao sam sigurno 50ak stranica i suzio izbor za kupovinu prvog manuelnog aparata, apsolutni sam početnik pa je možda i to bitno znati, a značila bi mi pomoć iskusnijih forumaša u izboru neke od ovih opcija:
(Napomena, sve ovo mogu da dovučem iz Nemačke, Svajcarske, Grčke pa ako znate gde tamo mogu povoljnije da prođem, značila bi mi info)

1. SAGE Barista Express - ugrađen mlin, dovoljno za početak i ulazak u svet kafe
2. SAGE The Barista Pro SES878BSS - ima ugrađen mlin, puno podešavanja (temperatura, tajmer, stepless podešavanje mlina, pritisak, itd...)
3. Profitec GO - za ovaj sam apsolutno pročitao najviše pohvala i mogućnosti koje aparat ima... Malo skuplji imajući na umu da je neophodno dodati i mlin - iz forumaškog iskustva ili ručni: Timemore ChestNut C3 ESP ili Eureka mignon.
4. Lelit Victoria ili Lelit Anna, nisam uspeo da skapiram razliku + mlin

Molim vas za savet u izboru, šta je od ovoga najbolje, ili možda nešto van ovoga...

Hvala puno!

Ovo pod 4.
Obzirom da si pocetnik, za tebe sasvim dovoljno Lelit Anna ali model PL41TEM koji ima toggle prekidace i ugradjen PID (display za podesavanje temperature), imas na kupujem prodajem.
Razlika od Victorije je pored jos nekih sitnica u manjem bojleru, plasticnom drip tray-u i manjem portafilteru od 57mm sto onemogucava laksu dodatnu nabavku raznih dodataka kao sto su shower screen, basket, tamper, distributor, puck screen-a...ali sve to mozes naknadno da nabavis preko aliekspresa.

Čestitam, sad ćes da osetis čari E61 grupe...
Kada ti nakon čišćenja grupe praškom zaškripi poluga (a hoće), nemoj da rasklapas grupu i da mazes silikonom, dovoljno je da kanes par kapi zejtina u korpu tokom ispiranja vodom, ima da klizi kao da si podmazivao.
Interesantan savet za zejtin, ne bi mi pao na pamet ni za milion godina. :LOL:

Fabrički PF ne stoji tačno na 6h kada ga stavim, pretpostavljam da je do dihtunga glave. Je l imaš iskustva sa silikonskim dihtunzima, to mi je na GC rešilo taj problem?

slobodno daj neku sliku, nećemo se ljutimo.
po mogućstvu sa kafom.

Da znaš da bih mogao :)

20250218_124025.jpg

20250218_124753.jpg

Malo bezveze izgleda sa portafilterom sa strane, ali planiram da koristim fabrički (sa dve pipe) kad se još malo uhodam sa podešavanjem granulacije, pa zasad neću kupovati naked za E61. Ovaj na slikama je za GC.

To sam i napisao. Ona je "iznad"...

Čudne se stvari dešavaju.
Do skora svi (YT) su se mrštili i gadili na jeftine aparate, a u 2024., odjednom hvale espresso na jeftinim (100 eura) uređajima.
Logično pitanje da li lažu 2024 godine ili predhodnih godina :)
To sam i ja video. Čak i onaj englez koji ima preko 2 miliona pratilaca je pričao da se za 100 funti ne može kupiti ni približno dobar aparat a posle je počeo da hvali jeftine aparate. Jel neka reklama ili vredi kupiti jeftiniji aparat. Ne daju mi se velike pare za aparat, video sam gaggia za 13 000 i 19 000 ali i za 48 000. Možda dedica ili delonghi 35. 20 ili gagia automatski za 28 990, ima i mlin. Ne znam više šta da kupim. Nude mi i neke reparirane automatatske aparate. Šta vi predlažete

Fabrički PF ne stoji tačno na 6h kada ga stavim, pretpostavljam da je do dihtunga glave. Je l imaš iskustva sa silikonskim dihtunzima, to mi je na GC rešilo taj problem?

Pogledajte prilog 481354

Pogledajte prilog 481353

Malo bezveze izgleda sa portafilterom sa strane, ali planiram da koristim fabrički (sa dve pipe) kad se još malo uhodam sa podešavanjem granulacije, pa zasad neću kupovati naked za E61. Ovaj na slikama je za GC.
Ovo izgleda savršeno. Svaka čast

Poslednja izmena:
taj naked je dobar samo za snimanje videa. za sve ostalo je neupotrebljiv.
fabrički izgleda fantastično, nikad nisam koristio ecm ali izgleda da ima pola kila (što je standard za e61).

znam da nisi tražio savet ali vidim da meriš izlaz.
ja sada jedino merim ulaz (da to bude 18g). sve ostalo radim otprilike i generalno sam više opušten, a ukus je sve bolji.
svo to merenje, youtube saveti, većina mi je "just for show"...

Pogledajte prilog 481354

Pogledajte prilog 481353

Prelepa je...
Ja imam crveni silikonski i on je mnogo meksi i stoji u centru (na 6 sati), a fabricki je bio gumeni i tvrdji, i stojao je negde na sedam mada je mogao da se nategne na silu.

Dakle, treba mi silikonski dihtung, pet dana po dobijanju mašine krećem da je modujem.

1739880993935.png
taj naked je dobar samo za snimanje videa. za sve ostalo je neupotrebljiv.
fabrički izgleda fantastično, nikad nisam koristio ecm ali izgleda da ima pola kila (što je standard za e61).

znam da nisi tražio savet ali vidim da meriš izlaz.
ja sada jedino merim ulaz (da to bude 18g). sve ostalo radim otprilike i generalno sam više opušten, a ukus je sve bolji.
svo to merenje, youtube saveti, većina mi je "just for show"...
Naked je korišćen na GC prevashodno da bi bilo dovoljno prostora za vagu i šoljicu, odavno mi nije bio potreban za "dijagnostiku". Takođe je dosta lakši za održavanje, odnosno nema potrebe ni za kakvim održavanjem. Spouted mora da se pere, a u zavisnosti od geometrije, može i između šotova da se zadržava kafa pa da kvari sledeću.

Fabrički PF za ECM ima gotovo 700 grama. :LOL:

Slažem se generalno da treba pustiti da ukus bude glavni kriterijum i da se ne treba opterećivati raznoraznim parametrima, no izlaz merim kako bih dobio onoliko napitka koliko hoću, ne opterećujem se da li je šot trajao 23 ili 27 sekundi.

Pre jedno godinu dana mi je prčkanje oko espresa bilo preselo do te mere da sam kupio kapsulaš, pa sam onda krenuo lagano da pojednostavljujem proces. Puristika je najviše zbog toga i kupljena. Izbacio sam WDT, RDT, uvek blind shaker i sad mi je pravljenje kafe opet zadovoljstvo. Biće još više kad izbacim dva mlina i ubacim jedan, samo nemam ideju koji. Favoriti su mi Timemore 078s i Lagom P64, a možda je i DF64v dovoljno dobar.

Kada budem prodavao Niche Zero i DF64, javiću prvo ovde. :)

Poslednja izmena:
Otkud 2 mlina? Često menjaš kafe ili ne može jedan da se izbori sa svim vrstama kafa?

Manje-više slučajno, drugar je rešio da proda svoj Niche dok sam ja čekao da mi stigne DF koji sam već bio platio. Na kraju ostadoše oba jer DF pravi bolju kafu a Niche je mnogo lakši za upotrebu. Dosta entuzijasta ima po dva mlina, jedan sa ravnim a drugi sa konusnim noževima. Ja bih da se konsolidujem na jedan sa ravnim ali samo pod uslovom da je iole lak za upotrebu i da mi se sviđa kako izgleda.

Jasno, zato i pitam, da li je razlog različita primena za različita zrna (ili napitke), ili možda redovno koristiš više različitih zrna pa je maltretiranje čistiti mlin svakodnevno. Svakako top mašina (mašine :) ), uživaj u korišćenju!

Hvala. :)

Menjam i kafe (mada manje nego ranije), ali kod ovih zero retention mlinova i nema šta da se čisti preterano.

Poslednja izmena:
Zejtin (i mast) nije za podmazivanje ničega! Inače bi se prodavao kao mazivo.

:) jeres 1
Nikad koristio čeprkanje...

:) jeres 2

Ako ponovo procitas ono što sam napisao videces da nigde ne pise da ga savetujem da podmaže zejtinom nego je napisano : "dovoljno je da kanes par kapi zejtina u korpu tokom ispiranja vodom, ima da klizi kao da si podmazivao"

Dobio sam danas Moka pot na poklon i kafu Lavazza Crema e Gusto vakum pakovanje od 250 gr.
Posto nikada nisam koristio Moka pot ranije , imam jedno mozda glupo pitanje. Da li je izmedju kuvanja 2 kafe dovoljno samo proprati Mokia pot kroz vodu ili detaljno ocistiti ?

Dobio sam danas Moka pot na poklon i kafu Lavazza Crema e Gusto vakum pakovanje od 250 gr.
Posto nikada nisam koristio Moka pot ranije , imam jedno mozda glupo pitanje. Da li je izmedju kuvanja 2 kafe dovoljno samo proprati Mokia pot kroz vodu ili detaljno ocistiti ?
Како то мислиш "само пропрати кроз воду или детаљно очистити" ? Па мока се састоји од 3 дела, од тога један део има додира само са водом. Избаци кафу из "левка" и опери, затим опери "горњи део" и то је то. То ти је и испирање кроз воду, и детаљно чишћење.
А сада оно битније, када куваш пробај са мекшом водом (нпр Роса), са тврђом (Аква вива и чесмуша нпр), пробај и са врућом водом. Ја нисам веровао, али кафа нема исти укус.
А за кафу, мени је трунутно бр.1 Хаусбрант Оро (бела кеса са златним словима), убедљиво ми се највише свиђа.

Povremeno poželjno rastaviti grupu, skine se guma, ispadne sito. Bude unutra prljavo.

Како то мислиш "само пропрати кроз воду или детаљно очистити" ? Па мока се састоји од 3 дела, од тога један део има додира само са водом. Избаци кафу из "левка" и опери, затим опери "горњи део" и то је то. То ти је и испирање кроз воду, и детаљно чишћење.
А сада оно битније, када куваш пробај са мекшом водом (нпр Роса), са тврђом (Аква вива и чесмуша нпр), пробај и са врућом водом. Ја нисам веровао, али кафа нема исти укус.
А за кафу, мени је трунутно бр.1 Хаусбрант Оро (бела кеса са златним словима), убедљиво ми се највише свиђа.
Hvala za savet oko vode.
Mislio sam posto je Moka pot za 3 soljice a treba dva puta zaredom da kuvam da bi svima napravio sto pre kafu , da li je dovoljno samo proprati vodom ili sve rastaviti pa proci i sundjerom pa onda kuvati drugu turu.

Ma samo plakneš vodom i to ako te ne mrzi. Ako te mrzi, ne moraš ni to. Najveći problem je što je moka pot odmah nakon kuvanja prilično vreo, pa možeš i da se opečeš.
Hint: kupi još jedan i istovremeno spremaj kafu u oba na jednoj većoj ringli ;)
Pozdrav

Hvala za savet oko vode.
Mislio sam posto je Moka pot za 3 soljice a treba dva puta zaredom da kuvam da bi svima napravio sto pre kafu , da li je dovoljno samo proprati vodom ili sve rastaviti pa proci i sundjerom pa onda kuvati drugu turu.
Ja imam onu od 6 (inox) i to je taman za 2 kafe :)
Samo properi vodom dovoljno je. Ja je koristim samo na putovanjima te na kraju properem sunđerom koliko da se skinu naslage i da se ne zapuše rupe (dosta krupne te ne ocekujem baš da se zapuše).

Koja je razlika između
Gaggia EG2111/01 EU ESPRESSO style
i Gaggia VIVA STYLE
Vidim da je ovaj prvi sav od plastike i da ima 1900w a ovaj drugi ima metala i 1100 w

Da li neko ima preporuku za providnu vakum posudu za kafu? Nisam našao ništa u Srbiji a sve što ima da se poruči skupa je dostava.

Evo i mene u ovon temi.
Prvobitna ideja nam je bila da uzmemo Smeg EGF03.
Mada sada malo preispitujemo tu ideju i istrazujemo da li ici na aparat sa mlinom ili odvojeno mlin i aparat.
Ono sto malo iritira je da kombinovani aparati ne mere kafu tako da bi morala odokativna metoda.
Trenutno rucno meljemo kafu i koristimo moka pot.
Kafe pijemo uglavnom sa mlekom i trazimo da aparat ima "steamer".

Da li je Smeg dobra opcija, da li mozda kupiti neki drugi aparat i koji do cene Smega, ili da li u tom budzetu kupiti mlin i aparat odvojeno i koji?

Posle vikenda istrazivanja ideje o aparatu za espreso i mlinu cini mi se da je ovo nesto sto ce zadovoljiti moje potrebe:
- Eureka Mignon Manuale
- Gaggia Classic E24

Interesuje me misljenje ostalih clanova, da li je ovo dobar izbor?

Nazad
Vrh Dno