Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Je li imao neko iskustva sa ovim mlinom? Oko 80 eura je.

Тешко да је неко одавде пробао баш тај модел, али буквално пост изнад имаш један који је прилично доступан и проверен.
Поред горенаведеног, баци поглед и на 1zpresso и kingrinder, то су неки који се препоручују по резним сајтовима и форумимам.
Ја сам за 100Е пазарио Kingrinder K6 на Амазону. Презадовољан сам, брз је, довољно је фино подешавање гранулације за играње са еспресом и подешавање је на спољном прстену, што олакшава коришћење.

Drustvo dobio sam na poklon Breville Prima Late VCF045X. Ulazni jeftiniji model, ja sam navijao za drugi, makar za Delonghi Dedica ali presudilo je kako su na kraju rekli u izboru da breville ima i deo za mleko... možda je i cena igrala malo ulogu ali sta da radim poklonu se u zube ne gleda. :D

E sad moje pitanje je po iskustvima koje vi imate koje je mnogo veće od mog šta su stvari koje mogu da uzmem da bi izvuko malo više iz aparata a šta će mi olakšati život sa njim?

Da li drugi portafilter tamper ili nešto od gomile dodataka koje vidim da ima. naravno razmisljam i o mlinu koji će stići možda ne odmah ali će stići. Za njega vidim da već u temi ovde ima mnogo predloga

Pozdrav ljudi.

Krenuo sam polako u trazenje aparata i opreme za spremanje Ristretto kafe ili ti male pune sto bi rekli kod nas.
Sta bi bila neka solidna kombinacija aparata i mlina za kafu a da nije preterana sa cenom? Jos uvek nisam siguran koliko bih izdvojio za ovo jer se nece piti preterano puno kafe mesecno ali hocu da i to malo da popijem sa uzivanjem.
Koji brend kafe bi preporucili jer me zanima neki srednji nivo pecenja kafe i da se ne oseca puno gorcina i kiselost , mozda ovo nije do same kafe nego do pripreme? Makar su ovo neka moja iskustva kada sam narucivao Ristretto kod mene u gradu.

Premotaj malo pa čitaj temu. Ima sve. Ne moraš od početka, svežije, poslednjih mesec - dva.

Pozdrav ljudi.

Krenuo sam polako u trazenje aparata i opreme za spremanje Ristretto kafe ili ti male pune sto bi rekli kod nas.
Sta bi bila neka solidna kombinacija aparata i mlina za kafu a da nije preterana sa cenom? Jos uvek nisam siguran koliko bih izdvojio za ovo jer se nece piti preterano puno kafe mesecno ali hocu da i to malo da popijem sa uzivanjem.
Koji brend kafe bi preporucili jer me zanima neki srednji nivo pecenja kafe i da se ne oseca puno gorcina i kiselost , mozda ovo nije do same kafe nego do pripreme? Makar su ovo neka moja iskustva kada sam narucivao Ristretto kod mene u gradu.
ne znam da li ti je bitno ali ristreto nije mala puna. osim ako imaš šolje zapremine 20ml.
pravi ristreto se sprema u odnosu 1:1. u svom životu sam samo jednom čuo nekog da je poručio ristreto.
niko ne može da ti preporuči brend koji je dobar za ristreto (ili bilo koju drugu verziju) jer je to nešto što sam moraš da otkriješ isprobavanjem...

ne znam da li ti je bitno ali ristreto nije mala puna. osim ako imaš šolje zapremine 20ml.
pravi ristreto se sprema u odnosu 1:1. u svom životu sam samo jednom čuo nekog da je poručio ristreto.
niko ne može da ti preporuči brend koji je dobar za ristreto (ili bilo koju drugu verziju) jer je to nešto što sam moraš da otkriješ isprobavanjem...
Da mislio na te soljice , samo sam se pogresno izrazio.
Krenuo sam da polako citam od 280 strane na ovamo , koliko sam shvatio najbolje je uzeti manuelac i dobar mlin.
Koji je trenutno best buy za ovaj kombo?

Ne znam da li je ovo dovoljno ali recimo nekih 200-300 max za sada. Ne bih da se zalecem sa vecom lovom dok dobro ne savladam gradivo kako sta gde kome koliko i tako to...

Za sada je izbor aparata spao na GAGGIA RI8433/13 Viva Style i Delonghi icona vintage , na 2mm od 150 mikrona pack i jos da nadjem thumper sa oprugom.
Ostaje mi jos mlin , da li uzeti rucni ili elektricni?

Da li je neko od vas modovao Gaggia Classic (Gagguino ili nesto slicno)?

Za sada je izbor aparata spao na GAGGIA RI8433/13 Viva Style i Delonghi icona vintage , na 2mm od 150 mikrona pack i jos da nadjem thumper sa oprugom.
Ostaje mi jos mlin , da li uzeti rucni ili elektricni?
Koliko sam video ovaj delonghi je isti kao i ono iz ecp, ili stilosa serije, a skuplji, samo malo lepše izgleda... Sa gaggiom nemam lepo iskustvo, ja bih pre izabrao neki iz ecp serije delonghi, ili dedicu koja je sad u nekim radnjama na akciji... I timemore c3 mlin za početak više nego dovoljno.

Zanimljivos' pa da podelim pricu i malo slika.

Dok sam imao Decent uclanio sam se u neku Telegram grupu ovde u SG i generalno ok drustvo je tu bilo. Long story short ne znam dal iko ima Decent vise ali ekipa je kul i ima dosta profesionalaca iz sveta kafe (uglavnom wholsale, rosteri i research) pa se nekad vidjamo. Uglavnom, kako su neki ulagali u vintage lever masine poceli smo da pricamo i o tome ima li mesta dobrim Napoli style kafama medju nama. Malo po malo resili smo da odradimo zajedno neki test.

Nasli smo lika koji moze odrednjene kafe da nam nabavi, ali sveze (po commodity standardima, npr Lavazza Qualita Rosa 2 meseca posle przenja). Inace, moje iskustvo je da kod ovih kafa datum przenja ima mnoooooooooogo veci prozor za "uspesan" shot, pa rekao bih do 6-7 meseci. Nasli smo kafe, i otisli kod drugara u Coffee Lab. Kako je izgledalo prilazem slike. Nije svaka kafa bila dobra, neke su bile cak bezobrazno lose, ali bilo je jako intersantno uciti od jednog vrhunskog strucnjaka sa neverovatnom paletom. Izvukli smo najbolje sto se moglo iz ovih kafa, i moram da kazem da se neke bile odlicne kao espresso a i u mleku.

• Uglavnom su shotovi bili 1:1 oko 40 sekundi i 86C.
  • U mleku moze i malo duze npr 18/21
  • Shotovi na Stradi su bili mnogo bolji nego na Decentu
  • Shotovi sa mlina koji ima standardne ItaMill burs 83mm su bili bolji od bilo cega drugog (dokaz da za dark roast ne morate da prosipate neke pare)

Sta nam se svidelo a sta ne uglavnom je izgledalo ovako od boljih ka losijim:

1. Lavazza Qualita Rosa (apsolutno iznenadnjenje, mada je bila i najsvezija)
2. Passalaqua Vulcan
3. Kimbo Barista Napoli
4. Bristot Classico Intenso e Cremoso
5. Passalaqua Cremador
6. Kimbo Espresso Bar Crema Suprema
7. Lavazza Gran Crema

Poslednje dve su prilicno djubre, sve ostalo je moglo da se izvuce.

Da ne opterecujem forum jedna slika ovde ostale na linku https://photos.app.goo.gl/TP4a2in2HLdFEeKaA
IMG_4249.JPG

Stigao DeLonghi Dinamica plus. Za prva dva dana i 10ak kafica, ja prezadovoljan. Drasticno bolji automatik od Philips masina. Topla preporuka.
1000069500.jpg

Moj set za kafu!
Imam nameru da nabavim Aquaphor bokal sa mg filterom i termo šolje u pepku.
Od svega što sam do sad nabavio najveću razliku su doneli kafa i mlin. Tim redom!
Hvala svima na savetima, posebno kolegi daxyco! 👍

Prilozi

• IMG_20250215_102549.jpg
    IMG_20250215_102549.jpg
    80.7 KB · Pregleda: 90
Drugari nudi mi prijatelj Delonghi primadonna S evo, koja je realna cena tog aparata, vidim ima BT konekciju i sva kakve stvari, malo koriscen, za sad imam Magnificu S i dobro radi. Koja je realna vrednost otprilike i dal valja sta? Oznaka tacna na slici

Prilozi

• IMG_7692.jpeg
    IMG_7692.jpeg
    270.7 KB · Pregleda: 78
a trenutno pijem neku zelenu Tierra Brazil

Sve Lavazze "ispod" BLUE su loše, pogotovu ova.
To sam i napisao. Ona je "iznad"...

Lavazza Qualita Rosa
Čudne se stvari dešavaju.
Do skora svi (YT) su se mrštili i gadili na jeftine aparate, a u 2024., odjednom hvale espresso na jeftinim (100 eura) uređajima.
Logično pitanje da li lažu 2024 godine ili predhodnih godina :)

^

Apropo jeftinih aparata, mislim da deo odgovora leži u dimenziji portafiltera (širina, dubina).
Lans H. je skoro ovo objavio na tu temu:

EDIT:

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,
U novembru sam kupio Nespressov aparat Essenza Mini (na kapsule) i prvih par kafa su bile zaista lepe, međutim svaka naredna je sve kiselija i kiselija od prethodne. Sad je kafa toliko kisela da ne želim ni da je pijem ni da nudim da neko pije. Uz aparat sam kupio i 150 kapsula (na žalost :)). Aparat sam neki dan prao do duše nisam pronašao sredstvo za pranje aparata pa sam dooobro razmutio sodu bikarbonu.. i ništa nisam dobio sa tim.
Da li postoji neko rešenje? Nisam koristio druge kapsule odnosno od drugih proizvođača.. ali i ovde ima 15 različitih vrsta (u tih 150). Čak kad se kafa prohladi postaje neverovatno kisela..

Kupi neke druge kapsule, probaj npr one iz lidla. Čisto da vidiš kakva će biti kafa. Logično je da je do kapsula a ne aparata

A da li su i drugima kisele ili samo tebi?
Svima su kisele kafe..
Mozda je niža temperatura vode iz nekog razloga, zato hoce da kiseli...
To sam pročitao negde i sipao sam u posudu skoro vrelu vodu i opet je bila kisela..
Kupi neke druge kapsule, probaj npr one iz lidla. Čisto da vidiš kakva će biti kafa. Logično je da je do kapsula a ne aparata
Kad sam kupio aparat, te prve kafe su bile lepe.. zato mi je čudno da je do kapsula ali probaću lidlove, čuo sam da ih ljudi hvale.

Kupi original nespreso kapsule, pa vidi. Te kopije su najčešće nikakve.

Svima su kisele kafe..

To sam pročitao negde i sipao sam u posudu skoro vrelu vodu i opet je bila kisela..

Kad sam kupio aparat, te prve kafe su bile lepe.. zato mi je čudno da je do kapsula ali probaću lidlove, čuo sam da ih ljudi hvale.
Nije bitno kakvu vodu sipaš, aparat sam greje vodu. Možda je u tome problem, možda je aparat neispravan pa ne zagreva vodu dovoljno.

Kontam da je uz aparat dobio original kapsule. Kaže da je dobio 150 komada

Ima li neko kontakt nekog "madjara" koji bi uvezao Lelit Anu PL41TEM?
Kontaktirao par njih koji rade sa IT opremom i televizorima, neće da rade espresso aparate.

Vidim na kp da jedan prodavac radi Lelit ali je jači sa cenama u odnosu na mađarske cene sa porezom za 20%.

Dakle, kao što sam već napisao, poručio sam aparat ECM Puristika preko KP korisnika "j A p A n A c". Cena je bila možda 10% viša u odnosu na najjeftinije online prodavnice u EU. Čovek insistira da se za skuplje stvari uplati avans i da se preuzme lično u Subotici. Aparat sam preuzeo prekjuče, oko mesec i po po poručivanju i uplati avansa. Verovatno su mu rokovi nešto kraći u proseku, rekao mi je da otprilike jednom mesečno ide u nabavku, ali ja sam upao u procep oko praznika.

Prvi utisci o aparatu su jako pozitivni. Kvalitet izrade je vrhunski, izgleda prelepo, ergonomija je dobra. Nije mi trebalo mnogo da ubodem granulaciju za espreso jer sam prebacio VST sito i bottomless ručku sa Gaggie koju sam koristio dosad. Ručka pasuje, samo stoji pod pogrešnim uglom jer su joj perca na 2 i 7 umesto na 3 i 9 kao kod E61. Ista kafa iz istog mlina je osetno bolja nego sa GC (modovane, na 6 bar sa PID-om).

Mislim (nadam se) da mi je ovo endgame pošto ne planiram da pijem kafe s mlekom a po kvalitetu bih rekao da će trajati duže od mene.

Originalne su kapsule..
Nije bitno kakvu vodu sipaš, aparat sam greje vodu. Možda je u tome problem, možda je aparat neispravan pa ne zagreva vodu dovoljno.

Kontam da je uz aparat dobio original kapsule. Kaže da je dobio 150 komada
Mislio sam da sam mu potpomogao sa već toplom vodom, videću da reklamiram pa nek oni proveravaju.. a pre toga ću uzeti lidlove da vidim kako se ponaša sa drugim kapsulama, možda su ove duže stajale ili ko zna..

Nazad
Vrh Dno