Zanimljivos' pa da podelim pricu i malo slika.
Dok sam imao Decent uclanio sam se u neku Telegram grupu ovde u SG i generalno ok drustvo je tu bilo. Long story short ne znam dal iko ima Decent vise ali ekipa je kul i ima dosta profesionalaca iz sveta kafe (uglavnom wholsale, rosteri i research) pa se nekad vidjamo. Uglavnom, kako su neki ulagali u vintage lever masine poceli smo da pricamo i o tome ima li mesta dobrim Napoli style kafama medju nama. Malo po malo resili smo da odradimo zajedno neki test.
Nasli smo lika koji moze odrednjene kafe da nam nabavi, ali sveze (po commodity standardima, npr Lavazza Qualita Rosa 2 meseca posle przenja). Inace, moje iskustvo je da kod ovih kafa datum przenja ima mnoooooooooogo veci prozor za "uspesan" shot, pa rekao bih do 6-7 meseci. Nasli smo kafe, i otisli kod drugara u Coffee Lab. Kako je izgledalo prilazem slike. Nije svaka kafa bila dobra, neke su bile cak bezobrazno lose, ali bilo je jako intersantno uciti od jednog vrhunskog strucnjaka sa neverovatnom paletom. Izvukli smo najbolje sto se moglo iz ovih kafa, i moram da kazem da se neke bile odlicne kao espresso a i u mleku.
- Uglavnom su shotovi bili 1:1 oko 40 sekundi i 86C.
- U mleku moze i malo duze npr 18/21
- Shotovi na Stradi su bili mnogo bolji nego na Decentu
- Shotovi sa mlina koji ima standardne ItaMill burs 83mm su bili bolji od bilo cega drugog (dokaz da za dark roast ne morate da prosipate neke pare)
Sta nam se svidelo a sta ne uglavnom je izgledalo ovako od boljih ka losijim:
1. Lavazza Qualita Rosa (apsolutno iznenadnjenje, mada je bila i najsvezija)
2. Passalaqua Vulcan
3. Kimbo Barista Napoli
4. Bristot Classico Intenso e Cremoso
5. Passalaqua Cremador
6. Kimbo Espresso Bar Crema Suprema
7. Lavazza Gran Crema
Poslednje dve su prilicno djubre, sve ostalo je moglo da se izvuce.
Da ne opterecujem forum jedna slika ovde ostale na linku
https://photos.app.goo.gl/TP4a2in2HLdFEeKaA
