Šta je novo?

Kurirske službe i paketomati

Jel zna neko sta znaci status posiljke kod Post Express-a "Nerazduzen reon"? Jel se to sad vraca meni posiljka ili sta?
Poslao sam paket 13.2., primalac je trazio da oznacim da paket preuzima u Posti, u njegovu postu paket je stigao tek danas 18.2, posle 5 dana i sad vidim pise "Nerazduzen reon", nema vise "zaduzen za isporuku".
Zar ne bi trebalo da paket stoji u Posti 5 radnih dana?

Тај статус се обично појави када пакет иде на доставу по селима и мањим местима, где се пошта затвара, на пример, у 13:00, и поштар не стигне да се раздужи до тог времена, па се раздужи следећег јутра кад се на статуту пошиљке добије коначан статус. То може да буде било који статус, ''уручена'', ''остављен извештај'' итд...
Ако га зна поштар, можда му је однео пакет на адресу, без обзира на то што је одабрана опција ''испорука у пошти''.

Пост експрес и ЦЦ (пакетске) пошиљке се чувају у пошти 5 радних дана.
Вредносне (VV) и препоручене (RE) пошиљке се чувају у пошти 20 календарских дана.

Jel ima neko ideju kako se Gigatron paket prati na City Expressu (nemam tracking samo broj od Gigatron fakture)?

Ja se ne sećam kad sam nešto uzimao dostavu preko naših kurira. Uvek gledam ako ima u mom gradu da uzmem.

Spaner za vezivanje od 12e sa kp bex naplatio skoro 10e dostavu

Meni je posta naplatila ptt za graficku u njenoj org. kutiji 770/780 din i to sam u posti podigao licno. (kutija je zapravo od rx 5700)

Meni je posta naplatila ptt za graficku u njenoj org. kutiji 770/780 din i to sam u posti podigao licno. (kutija je zapravo od rx 5700)
Verovatno zbog otkupa... trebalo bi porediti cene bez otkupa, jer otkupnina varira i utice na krajnji iznos.

Moguce da mu nije islo na racun u banci vec na postara ili postnet

14500 din je bila sama grafa.

Da li proveravate koliko vam zapravo realno iznosi postarina ili samo verujete na rec kuriru? Postarina jeste poskupela, ali nije bas toliko da prestanemo sa porucivanjem.

Posto redovno saljem pakete, kuriri svesno naplacuju i duple postarine na pakete. Bas skoro sam imao slucaj gde je postarina iznosila oko 800 dinara, kurir naplatio 2K + otkupninu. Nakon sto mi je kupac poslao poruku da sam ga "pokrao", poslao mu slip koji je zapravo on trebao da trazi od kurira i lepo bi video da ga je pokrao. Naravno, imao mini raspravu sa kurirom i zavrsilo se na tome "ajde da ti verujem na rec" i kurir mu vratio 1.000 dinara.

Ovo je jedan od primera, a imam ih barem 2-3 mesecno. Generalno kurir kradu, neki na sitno, a neki reketiraju. Na zalost manjinu cine oni posteni, kurirska plata jeste mala oko 50K - 60K (kako gde). Licno ne bih imao nista protiv da mi proda pricu "nemam nista sitno" i da mu ostavim razliku. Ali kada pokusaju svesno da me pokradu, onda trazim da mi vrate sve do poslednjeg dinara

Svakako je Posta najjeftinija (ako nema otkupnine i ako je preuzimanje u posti)
Od privatnih bih izdvojio D Express i Bex, koji imaju normalne cene i uslugu

AKS i City Express licno zaobilazim u sirokom luku, sa njima radim BAS kada moram

Ja šaljem aksm, i pri preuzimanju platim dostavu a tu sumu dodam na otkup i primaoc tačno unapred zna koliko treba da plati.
Aksom šaljem godinama, postexpresom baš kada moram. Pošiljke nemam vremena da nosim u pošti a i za ono što šaljem sadnice cveća su preskupi. A dešavalo se da je kurir za moj reon na odmoru i oni tada i ne dodju po paket niti ti jave pa da se opravljaš kako znaš.
A jednom mi je kod aksa njihov šef došao po kutije jer su im kuriri bili prebukirani.

To naplacivanje vise nego sto treba obicno rade kuriri privatnih kurirskih sluzbi.
Moj drugar je pre nekoliko godina imao slucaj, kada je porucivao duvan na dzakove za dalju prodaju, da mu kurir na cenu postarine naplati jos plus 2000 dinara jer nisu smeli prevoziti duvan ali su imali dane u nedelji kad ih nije obilazila inspekcija i tada su primali sve i svasta, a kad im dolazi inspekcija onda samo ono sta smeju po zakonu. To su ljudi znali koji trguju akciznom robom znali pa su iskoristavali priliku da salju te neke stvari kao na primer duvan.
Drugaru "pukao film" posle nekoliko dostava i zalio se pa mu kurir morao vratiti pare, poceo da se dere kako on rizikuje prevozeci njegov duvan i red je da se to plati.
Kaze njemu drugar da bi ga svakako pocastio sa 500-1000 dinara za taj rizik ali da nije u redu da sam odredjuje koliko ce uzeti, posle je drigar skontao da mu je isplativije sipati goriva za 2000 dinara i otici sam po duvan jer je prodavac udaljen oko 40-50 kilometara.
I obicno uzimaju vise ako se radi o vecim stvarima koje prevoze.
Ja jos nisam imao situaciju da mi kurir trazi vise bas nesto puno vise od onoga sto treba jer obicno kaze da nema sitno pa zaokruzi cifru za 20-30 ili 50 dinara sto bi mu ja svakako i ostavio baksisa, a u dosta slucajeva je bilo kad im kazem da zaokruze i da vrate kusur da nece. Izgleda su na mom reonu sve posteni kuriri.

City express zvanično ne radi subotom.
Da li sed dešava da isporuče pakete subotom? U pitanju je Temu paket.

Poslao sam moj paket na firmu, a tamo vikendom nema nikoga. Sad mi nudi da preusmerim na paketom. Ako nose vikendom, moram da preusmerim, da ih ne jurim posle.

Nedavno smo imali situaciju da su redovni AKS paketi isporučeni subotom, i ako kurirska služba zvanično ne radi.

@PJ D Express isto ne radi vikendom, ali sam primetio da rade po neku isporuku subotom (ponekad)

Kod mene u kraju viđam subotom sve kurirske službe, manje više. Kum mi radi u Dexpressu i kaže da često raznose pakete i subotom kada im je gužva, da raščiste...

Prebacio na paket shop, tamo mogu da preuzmem i noću. Vidim da je više ljudi prijavljivalo problem sa Temu paketima, pa da ne bude da vrate nazad, jer me subotom nisu našli, niti mogu da se javim na telefon pre podne.

Cene su nenormalne a ove nove što je okačio neko City Express su tek komedija.
Poručujem redovno gramofonske ploče u Nemačkoj, tamo je poštarina od 4 do 7e (DHL, Hermes) a uporedite standard.
Kuriri ovde su postali turci.

A Nemačka zapravo važi za zemlju sa skupim kurirskim uslugama 😆
Dokle god se broj paketa povećava, kurirske službe će da povećavaju cene.

Ono što meni smeta je što cene usluga rastu, zaposlenima plate ostaju skromne, kvalitet usluge sve lošiji i lošiji.

Ma kakav aks bex city i ostali glodari. To sve treba bojkotovati. Isključivo cc preko pošte, a kada šaljem ako mi uplate unapred preko cc paket do 3 kg ide za 360 din. Ako vidim da neko šalje ovim nazovi kuririrma ni ne kupujem. Mada sam primetio da i cene poštanskih uslluga variraju po mestima. Meni recimo slali pojačalo od 13kg kao cc paket za 500din iz ns, što ja iz mog mesta nema šanse za te pare da pošaljem.

A koliko vremena stize taj paket na cc?

I ovaj nsport je bio 200 din digli ga na 350..

Ma kakav cc paket, sadnice cveća im nikad ne bih tako posao i nisam, imam naj nižu cenu još će pa oni mene uslovljavati da im šaljem kao cc paket. Ako hoće aks hoće, ako neće eto im isto moje sadnice ali od preprodavca ali po dva puta većoj ceni u cc paketu. Ja postexspres bojkotujem, sami su tome doprineli.

Ono što meni smeta je što cene usluga rastu, zaposlenima plate ostaju skromne, kvalitet usluge sve lošiji i lošiji.
E vidiš to je korenski problem, iskreno ne vidim da će se išta promeniti na bolje osim ako se i mnoge druge stvari ne promene, ali to već izlazi iz okvira ove teme.

Ima li neka kurirska služba koja prilikom dostave sigurno prima platne kartice umesto keša ? Poslednje koje sam pitao pre oko godinu dana so rekli da je jako nesigurno i da obično ne radi.

Ima li neka kurirska služba koja prilikom dostave sigurno prima platne kartice umesto keša ? Poslednje koje sam pitao pre oko godinu dana so rekli da je jako nesigurno i da obično ne radi.
Dexpress, cak se i hvale time na sajtu, bar mi je ranije iskakao pop-up svaki put kad otvorim pocetnu stranicu. Naravno i sām sam placao karticom vise puta kod njih, cak jednom i kreditnom, sto je super.

Ako kuriru iz nekog razloga ne radi POS terminal tog trenutka, džaba što zvanično prima i što je juče primao.

Nama kao pošiljaocu posebno (skuplje) naplaćuju prenos novca kada primalac plati karticom. Otprilike na svakih 10-15 otkupa, jedan bude karticom. Ali vremenom će sigurno biti sve više.

Neznam kojim su načinom bezžično povezani ti njihovi POS terminali ali nisam u nekoj pustinji nego na 12Km od centra Beograda ispod Avale i sve prodavnice imaju uspešne terminale. Signali svih mreža su vrlo dobri. sa većinom provajdera antene od 500 do 1000 metara. Trebalo bi sve da radi bar 99%. pa ipak dostavljači/kuriri kažu da je nestabilno i nesigurno. Sve izuzev na pijaci i košenje trave plaćam online i karticom pa retko imam preko 1000 dinara u kešu. Mnogo bre kasnimo sa tim, u Kanadi sam tako radio još od 1980tih godina

Terminali su na mobilnoj mreži, ali zaista nisam ulazio u priču zašto je problem da im često ne rade. Nije isključen da ih kuriri proglase neispravnim, jer onda sigurno nema bakšiša. A u kešu, postoji šansa da bude.

Nazad
Vrh Dno