Šta je novo?

Hisense Energy Pro X Black 12K - QH35XV3B

Ma ne vredi otkad imam nju tri meseca odvalili me racuni za struju definitivno ne vazi ono njihovo naj efikasnija usteda struje to je samo na papuru veliki je potrosac
Nisam ispratio sve unazad ali reklamiraj i trazi pare nazad! ili makar zamena za neku drugu krstenu klimu...
Kako vec ide zakonski do 6meseci itd.

Trazio sam bili juce tehnicki je ispravna cekam odgovir trazio pare nazad

Nema Nordic kontrolni df, i ona najvise ide y Df kada je +1 kada ne radi grejac. Evo sinoc bio sam budan do 4 temp kod mene bila -8 . Na ovakvim temp zna samo da odradi jedan ujutru mada i ovaj peek od 1000w ne mora da znaci da je bio df. Sad mogu da poredim na ovim ladnim danima Scop Nordica koji je 5.1 i 18kmta koji je 4.5. za prosecnu klimu. 18kmta potrosi 2-3kwh vise na ovim debelim minusima. Kada je oko 0 one odprilike slicno potrose. Ali kad dodje lepse vreme gde 18kmta ima 6.4 a nordic 5.6 topla klima. Onda bude obrnuto nordic vise potrosi bar 2-3kwh. Inace one zajedno greju ceo sprat 70-80 kvadrata dve sobe dva hodnika i kupatilo vrata izmedju soba nema samo vrata od hodnika za sprat su zatvorena.
Ne znam kako tako upoređuješ SCOP? Pdesign za taj Hisens je 2,6kW, a za 18kmte je 4,8kW. Naspram Pdesign se računa SCOP. Da je postavlen na 2,6kW za 18kmta, računski SCOP bi bio i veći

I meni cudna. Definitivno ću tražiti zamenu od prodavca. Čekam da prođe zima ili bar hladni dani.
Kod druga koji je kupio 3 komada po mojoj preporuci, rade dobro.
Ova moja limun. Greje ona dobro al odsustvo kontrole je čini slabo upotrebljivom osim da greje do besvesti. Troši 25 do 30kWh dnevno noć minus 5 dan plus 7.
Držim je pomoću stapa i kanapa na 23 stepena mereno na daljincu.
Auuu druže, meni 12LT troši 400W kad je napolju 0°C. To mu u proseku dođe 10kW na dan, a greje 40kvm.

Troši 25 do 30kWh dnevno noć minus 5 dan plus 7.
To je u ovom prostoru? Na koliko stepeni održava unutrašnju temperaturu?
Prostor je kuća, vezani hodnik dnevna i kuhinja manje od 30m2, dobro izolovan, sendvič zid sa presovanom kamenom vunom ukupne debljine 38cm, plafon 25cm mineralne vune

Jel jos nekome defrost odjednom traje krace nego pre? Pre je bilo oko 6 min, sad 3min. Ko da se desio neki system update 😅

Jel jos nekome defrost odjednom traje krace nego pre? Pre je bilo oko 6 min, sad 3min. Ko da se desio neki system update 😅
Evo čekam je da odradi defrost pa da izmjerim vrijeme al od jutros ga nema na obje klime a po ovom vremenu bi obično radila defrost.

Prilozi

• Screenshot_20250217_162802.jpg
    Screenshot_20250217_162802.jpg
    57.9 KB · Pregleda: 32
  • Screenshot_20250217_162756.jpg
    Screenshot_20250217_162756.jpg
    57 KB · Pregleda: 34
Ljudi, jel mozete tacno napisati koliki su vam bili racuni za struju u Januaru?
Evo meni je bio 13500 din. s tim sto mi u spavacoj sobi radi Gree Muse, dok je u dnevnoj Hisense. Pisao sam u prethodnim postovima, ali ponovicu. Hisense radi u 27kv (po aplikaciji potroslila 500kw), Gree u 16kv. Tavanice su cist beton, nikakva izolacija iznad, direktno krov. U dnevnoj je jedan spoljni zid sa 5cm stiropora, dok su u spavacoj 2 spoljna zida takodje sa 5cm stiroporom.
Nije da sam zadovoljan potrosnjom, ali kontam da i mnogo gubitaka imam. Po kalkulatoru, gubici su 4kw za dnevnu sobu. Za narednu godinu planiram da izolujem tavan, pa cemo videti. Ali evo ne mogu da kazem da nam je bilo hladno. Gree Muse definitivno bolje radi od Hisense u manjoj kvadraturi, pretpostavljam da bi jos bolje radila u vecoj.

19800rsd Januarski racun. Grejanje 80 kvadrata prvi sprat 18kmta i Hiseanse nordic. Drugi sprat nordic 27 kvadrata nocu preko dana dogreva i hodnik 15tak ovadrata. i prvih 10 dana u 15 kvadrata na spratu radio norveski imao goste. Kuca nema izolaciju na zidovima. Na tavanu 15cm-20cm vune. Stolarija dole nova alu a gore dupli prozori. Mislim da ces sa izolacijom tavana znatno da smanjis potrosnju meni je investicija za 80tak kvadrata tavana izasla 50k sam postavljao. Al mislim da Feb ce biti veci racun vise hladnih dana nego u Januaru. Ove dve slike su ti dole. Gore je potrosila 300kwh. Ali gore cas mi radi ba 20 stepeni dok dole na 24 stepena.

Prilozi

• Screenshot_20250218-011329.png
    Screenshot_20250218-011329.png
    123.1 KB · Pregleda: 18
  • Screenshot_20250218-011246.png
    Screenshot_20250218-011246.png
    122.4 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_20250218-011158.png
    Screenshot_20250218-011158.png
    239 KB · Pregleda: 32
@PapaHet11 upravo tako, ti praktično nemaš izolaciju tako da su ti računi kakvi god da su realnost.
Radi ilustracije ovo su toplotni gubici za 4x5 metara objekat na -7 spoljnje i +22 unutrašnje temperature.
5.5kw toplotnih gubitaka je u skroz neizolovanom objektu a tri puta manji gubici su u 10cm izolacije na zidovima i tavanici (pod neizolovan).
Na -7 prosečna klima 12-ka ne bi ni mogla da održava unutrašnjih 22 stepena a stalno bi radila i trošila na 100%.
1000006684.png
1000006682.png

Ljudi, jel mozete tacno napisati koliki su vam bili racuni za struju u Januaru?
Evo meni je bio 13500 din. s tim sto mi u spavacoj sobi radi Gree Muse, dok je u dnevnoj Hisense. Pisao sam u prethodnim postovima, ali ponovicu. Hisense radi u 27kv (po aplikaciji potroslila 500kw), Gree u 16kv. Tavanice su cist beton, nikakva izolacija iznad, direktno krov. U dnevnoj je jedan spoljni zid sa 5cm stiropora, dok su u spavacoj 2 spoljna zida takodje sa 5cm stiroporom.
Nije da sam zadovoljan potrosnjom, ali kontam da i mnogo gubitaka imam. Po kalkulatoru, gubici su 4kw za dnevnu sobu. Za narednu godinu planiram da izolujem tavan, pa cemo videti. Ali evo ne mogu da kazem da nam je bilo hladno. Gree Muse definitivno bolje radi od Hisense u manjoj kvadraturi, pretpostavljam da bi jos bolje radila u vecoj.
7.200 din Januar. Jedna klima (toshiba shorai edge, 13-ca) greje 55 kvadrata. Stan dobro ususkan, nova pvc, izolacija 10 cm. Klima potrosila nesto menje od 200 kwh.

19800rsd Januarski racun. Grejanje 80 kvadrata prvi sprat 18kmta i Hiseanse nordic. Drugi sprat nordic 27 kvadrata nocu preko dana dogreva i hodnik 15tak ovadrata. i prvih 10 dana u 15 kvadrata na spratu radio norveski imao goste. Kuca nema izolaciju na zidovima. Na tavanu 15cm-20cm vune. Stolarija dole nova alu a gore dupli prozori. Mislim da ces sa izolacijom tavana znatno da smanjis potrosnju meni je investicija za 80tak kvadrata tavana izasla 50k sam postavljao. Al mislim da Feb ce biti veci racun vise hladnih dana nego u Januaru. Ove dve slike su ti dole. Gore je potrosila 300kwh. Ali gore cas mi radi ba 20 stepeni dok dole na 24 stepena.
Koliko si UKUPNO potrošio kWh za celo domaćinstvo? Dakle sve sa računa. Jesi li ušao u crveno?

5700din, 430kwh, od toga klima oko 300kwh. Zivim sam u stanu od 50 i kusur kv, kuvam na plin. Aktivno se greje nekih 40kv

Koliko si UKUPNO potrošio kWh za celo domaćinstvo? Dakle sve sa računa. Jesi li ušao u crveno?
1532kwh. Na samoj granici. Na spratu imam dve sobe koje se ne greju i gde mi je plan kasnije da ubacim jos dve male klime. Ali definitivno pre toga mora da se uradi izolacija na zidovima i novi prozori da bi mogao mozda da izguram da ne udjem u crveno. Kad su ovi veliki minusi dole ove dve klime potrose i do 36-37kwh za dan u 80 kvadrata sto mu dodje veliki gubitci.

Bojler po potrebi, nemam komp samo laptop koji punim jednom u 2 dana, tv samo sport 😃

Drugar kupio pre par nedelja 2 Hisnese klime. Roditeljima HiNano, a sebi Pro X 12k.
HiNano radi kako treba, fino greje, trosi ok, lepo i precizno odrzava, defrosti jako retki.
Pro X greje dobro, ali mora da se zada 27-28c da bi u prostoriji bilo 23-24c. Ono sto je zanimljivo, nema tih famoznih "kontrolnih" defrosta, vec dnevno samo 1-2 df uradi, sto je super, a spoljna jedinica je bukv uvek suva...pa ti sada budi pametan...svi se zale na df kod nje, a ovde ih nema ni na mapi.

Ono sto nije super, jeste da dok greje tako, podesena na 27-28c trosi 1,2- 1,4 kw !!! Haos!
Kada se to kompenzuje, sa manjom potrosnjom dok klima odrzava postignutu temp. neki prosek potrosnje je 22-23kw na dan.
To je situacija od prosle i pretprosle nedelje, danju plus 5-7c a nocu 0- -3c.
Greje se oko 50ak m2 bas dobro izolovanog prostora.

To guta struju! Jeste li sigurni da je dobro imerena potrošnja?

Podesena na 27 - 28 a vani oko nule i minus je najnormalnija p0trosnja

Vrh Dno