Šta je novo?

Napajanja, adapteri i konektori za Nvidia GeForce RTX 4000 i 5000

jonnyGURU objasnio sta je u pitanju, citiram:

"His pin 1 crimp is coming undone or the terminal is loose and backing out."

"I wish I still had the pictures of the 4090 I had. I posted them earlier this month."

"The connector was pushed in and 1/2 the terminals were bent down pulling the terminals out of the socket."

"It would have been nice to put a "cable comb" of sorts over the terminal legs bvefore snapping on the connector. This would have solved everything in this instance."

A odvojeno, dodatno, moze I ovo da se desi:

2025_01_15_15_11_09_668.png
20250115_150620.JPG
20250115_150602.JPG

Ma sve oko ovog konektora je cista propast od kvaliteta do zamisli i svih problema, ovo ko da je projektovao neko ko ne zna ni osnove....
i opet sad zakljucujemo da nikakvi korisnici nikad nisu bili problem, vec sam dizajn konektora pa cak i los dizajn same kartice koja ne moze da utvrdi da li je neki pin izgubio kontakt a ona 4 sense pina su cista glupost

i da moze karta da utvrdi dzabe, ovo je najverovatnije sve do problema u proizvodnji, kontrole kvaliteta

Nije samo to, nista ne moze da bude idealno... krivljenje pinova je cist propust u dizajnu, ocekivanje da nesto moze da radi na granici takodje, jos da je konektor lose uocljiv dal je 100% ustekan je isto los dizajn, a ono na videu da i sa OK corsair kablom 2 zice su preopterecenje ne vredi komentarisat, ovo su majmuni konstruisali, nisam strucan da ocenim kako se to moze desiti da neka zica bude 10x vise opterecena ako se vidi da je konaktor fizicku ok, ali to je nedopustivo

Jos to je generalno single rail na oba kraja, koliko znam jedino da neke zice nemaju spoj to bi se desilo ali onaj corsair kabl i konektor izgleda 100% ok

Def bi bilo bolje da je konektor vise *****-proof, i da je manje zahtevan za proizvodnju i kontrolu kvaliteta

i da moze karta da utvrdi dzabe, ovo je najverovatnije sve do problema u proizvodnji, kontrole kvaliteta
pa ne moze da bude losa kontrola kvaliteta za nesto sto kosta 3000eur, moze za nesto sto kosta 300 (mada realno i za 300 ne sme da bude losa)

to kao kada bi veyronu pukao menjac kada ide 400km/h... jer je losa kontrola kvaliteta

Nema opravdanja za ovaj cirkus.

Ja naprosto ne verujem da se ovo dešava na karticama od 3000€. Čak i da namerno neko to radi, nije lud da rizikuje požar i baca tolke pare.
A čim sa video taj konektor kod 40x0 serije odmah sam pomislio biće brdo problema. Što nisu stavili deblje pinove i da budu dimenzije kao 8-pin.
Ajde za 4080 sam uzeo custom sa moddiy.com da nemam onu budžu, ali kako god sam konektor ne ulivanje poverenje da gura karticu kao 5090.
4080 ajde jer naspram 5090 je razuman potrošač.

Stavljanje debljih pinova ne bi resilo problem, cela ideja i sama arhitektura konektora je losa.

Nego, to znaci da ce svaka FE karta da gori? Ono kabl sa najmanjim otporom ima da bude najopterecenije, ne? (posto nema nista drugo da regulise/razdvaja struju)

nismo jos videli da gore, osim ove jedne gde se istopila jedna zica kabla i konektori. jedan na koliko prodatih? ne znamo koliko. ako ce sve da gore mislim da bi vec bilo po internetu

To što se par 5090/5080 konektora spalilo, to je, dajem desnu ruku, faktor ljudske greške, a ne problema u proizvodnji. I meni se desilo posle nekog petljanja sa kompjuterom da ne gurnem dovoljno adapter u grafičku. I to onaj stari, dobri 8-pinski. Srećom, ovi adapteri su bili jeftini krš, tako da se jedan lepo istopio (na slikama) a grafičkoj nije falilo ništa osim što se pin malo oprljio. Od tog trenutka ubadam kablove u grafičku minimum pet minuta dok se ne uverim da je dobro naleglo.

Prilozi

• 000.jpg
    000.jpg
    156.5 KB · Pregleda: 67
  • 001.jpg
    001.jpg
    169.9 KB · Pregleda: 57
To što se par 5090/5080 konektora spalilo, to je, dajem desnu ruku, faktor ljudske greške, a ne problema u proizvodnji
Starost kablova takodje potencijalno, jonnyGURU kaze da Corsair baca kablove u djubre posle 30 koriscenja, jer su samo rate-ovani za 30 mating ciklusa
Od tog trenutka ubadam kablove u grafičku minimum pet minuta dok se ne uverim da je dobro naleglo.
Radeci to (pogotovo sa silom, i puno ponavljanja), stavljas mehanicki stress na nogice terminala na grafickoj, sto moze da dovede do kurslusa xD (kao na slikama ispod:)

Takodje kompletno vadjenje i stavljanje, oduzima od 30 guranja/vadjenja, i smanjujes mu zivotni vek xD

2025_01_15_15_11_09_668.png
20250115_150602.JPG
20250115_150620.JPG

Radeci to, stavljas mehanicki stress na nogice terminala na grafickoj, sto moze da dovede do kurslusa xD
Dobro, ne guram BUKVALNO pet minuta. Stvar je u tome, a i meni je smešno što sam to uradio, kad sam uzeo strimere i prvi put ubo u grafičku, jedno minut sam sa lupom i svim meni dostupnim "povećalima" gledao da li se negde vidi plava plastika konektora. Mada, reč je o 12HVPWR 2X6 konektoru koji je, ipak, nešto ozbiljnija priča...

Ovaj genije je miješao kablove i daisy chainovao produžetke.... na 5090...

Šta je ovaj lik uradio ne mogu da shvatim ni posle pet minuta gledanja fotografija ove gomile (nepotrebnih) kablova, ali ovo je dovoljno shvatiti da nije Nvidia kriva za nečiju glupost.
"I do realize that the white cable (Corsair) is not supposed to be connected to my power supply. I made this mistake 4 years ago and completely forgot that PSU cables need to originate from the brand, in this case EVGA."
Takodje kompletno vadjenje i stavljanje, oduzima od 30 guranja/vadjenja, i smanjujes mu zivotni vek xD
To znam, nikada nisam gurao kao sivonja (što se videlo i po zapaljenom adapteru) ali sad kad imam strimere kabl od napajanja isključujem samo sa druge strane, ne sa grafičke karte. :)
Mada, ja imam 4080 Super a ta ne povlači struje toliko da spali konektor. Bar se nadam. :)

Poslednja izmena:
Iz prve ruke mogu da potvrdim sledeće;
Žice na 12V-2x6 kablu blizu konektora na grafičkoj su na dodir, ne mogu reći čak ni tople, pre nešto između mlakog i toplog. I nijedna od žica nije toplija od drugih (u pitanju je MSI 5090 Trio OC i NZXT atx 3.1 napajanje).
To se slaže sa onim što sam saznao pričajući sa ljudima na stranim forumima koji imaju istu kartu (a i drugih proizvođača tipa Gigabyte, Asus) koji su imali termalne kamere i izmerili temperaturu na kablu i žicama od nekih 40-50 C.
Sve to naravno pri full load-u GPU-a.
Der8auer je u tom videu izmerio na jednoj ili dve žice čak 150 C.
Sad, ako struja krene većinom kroz samo jednu žicu, ta žica se brzo zagreva što (koliko znam) odmah znatno povećava otpor u toj žici. Po prirodi stvari struja bi trebalo onda da 'traži' liniju manjeg otpora i da se izniveliše kroz ostale žice (što potvrđuje ono što rekoh da nijedna žica nije toplija u odnosu na druge). A to se očigledno nije desilo u videu.
Tih par slučajeva pregrevanja žica i topljenja su se desila na FE karticama (što naravno ne znači da se sigurno neće desiti na partnerskim kartama).
Da li je možda problem u samom dizajnu FE karti, ostaje nam da vidimo

Samo da potvrdim da sve radi kako treba, jedini problemcic je sto konektor teze ulazi u grafiku u odnosu na stari 12VHPWR, potrebna je malo jaca sila da se zakljuca "zubic" i ne cuje se ono standardno kliktanje. Proguglao sam malo i videh da je to generalno problem sa novim konektorom.
Teže ulazi, tačno, ali kontam da to i jeste bila ideja, da bude "tesno", tj čvršća konekcija. I za "klik" potvrdjujem

Smesno je da i ovde ljudi brane NV, kakav bre user error, to sto vidite jednu sliku sa daisy chain je postavljenja od nekog NV shill ludaka...
12 pin konektor je DJUBRE i tu nikakav user error ne postoji isim shilova koji imaju potrebu da brane svog ljubimca (to kaze neko ko oduvek ima NV karte)

Na to dodati skalpere koji ce sad dodci jer ono na KP ne mogu da prodaju precenjeno i problematicnu robu pa je sad potrebno pogurat prodaju

slazem se u potpunosti svaka karta koja trosi vise od 375W treba da bude recall i cao

Koliko ja znam taj konektor i standard nije nV smislila.

Intel, Dell i nVidia su glavni kolaboranti na tom dizajnu

prosto mi je fascinantno da osobe ovakve inteligencije uspeju u zivotu da imaju mogucnost da bace 2-3000$ onako niz vetar like who cares… gde mi zivimo…. Srbijo……

To je red herring post shila NV... da se opet okrive koricnici, ja sam imao 3x dasiy chain sa 3 molex kabla + pci-e 8pin jer na KM3 seasonic bili losi kablovi i to je radilo na 450w 3 meseca dok nisu stigli novi kablovi, sad sa novim kablovima koje mi je sesonic slao 2 puta (jer je i zamneski izgoreo sa obicnom gtx 1080) imam 4090 + jedan je custom kabl i radi ok naravno karta je limitirana na 350w.... sve to stoji da ima losih kablova, sesonic mi je trazio da slikam konektor da vise zazor na pci-e jer su tvrdili da ima serija gde su pinovi presiroki
Iskreno sta je tu bio problem ne znam sad mi ne pada na pamet da preko istog povucem preko 100-120w naravno ostaje pitanje da li svi pinovi i dalje valjaju

opet citamo ovakve gluposti koje je NV podvalila a kabl i konektori muski su identicni i 2x6 je notorna glupost koja ne pomaze nimalo
"Whatever the root cause is, the issue is now becoming more common despite the RTX 5090 and RTX 5080 not being widely available. However, we have yet to come across problems with a 12V-2x6 connector, which is the upgraded 16-pin connector one should use with these GPUs."

sense pin su oduvek bili nepotrebni i jedino su sluzili da jave grafici ako si zaboravio da ustekas 8pin ili 16 pin i to je to kako ista ne bi pokusala da preko pcie 16x slota povuce 100+ W
sense pin da totalno izgubi spoj i da javi grafici problem ti treba konektor dopola da istekas a ne 1-2mm, i samim tim redizajn gubi svaki smisao osim da se problem skrene i okrive opet korisnici

Sada sam pricao sa Romanom. To foundersi imaju problem ostale verzije nemaju tih problema. On je testirao tako sto je iskeo sve provodnike osim onog sto se greje i karta je i dalje radila. Bice uskoro video o tome i jos jednom Nvidia unicornu

Prilozi

• IMG_20250213_142847.jpg
    IMG_20250213_142847.jpg
    162.6 KB · Pregleda: 57
Nazad
Vrh Dno