Šta je novo?

Napajanja, adapteri i konektori za Nvidia GeForce RTX 4000 i 5000

a sta bi bilo da je isekao tu sto se greje, a ostavio neke druge?

Nisam ga pitao vrv ce biti u videu za koji dan. Kupio je jos dva kabla vrv mu je to idea

Smesno je da i ovde ljudi brane NV, kakav bre user error, to sto vidite jednu sliku sa daisy chain je postavljenja od nekog NV shill ludaka...
12 pin konektor je DJUBRE i tu nikakav user error ne postoji isim shilova koji imaju potrebu da brane svog ljubimca (to kaze neko ko oduvek ima NV karte)
Niko ne brani Nvidiu, zašto bi??? Pre 4080S imao sam RX 5700XT, 6800, pa onda 7900XTX i bar ja lično nisam nikakav fanboy, 4080S sam uzeo samo zato što nisam mogao da nađem belu 7900XTX. 12pin konektor jeste možda đubre, ali novi 2x6 konektori sa plastikom u drugoj boji mogu da pomognu prilikom priključivanja.
BTW, lik sa slikom daisy chain "paljevine" od pre par postova je spalio napajanje, ne konektor na grafičkoj.
A treba samo malo razmisliti - koliko DESETINA HILJADA, ako ne i još veći broj grafičkih karata sa 12pinskim konektorom je prodato i koliko je "izgorelo". Smem da se opkladim da je cifra manja od 0,001% i da je 90% od tih 0,001% problem u ljudima. Ako nešto funkcioniše normalno u 99,999% slučajeva, to ne bi trebalo da se nazove đubretom.
Dođavola, ja sam spalio 8-pinski adapter, da li to znači da su 8-pinski konektori đubre?? Nisu, ja sam pogrešio i to priznajem, čak ni ti adapteri nisu bili krš, jer sam JA taj koji ih je spalio svojom nepažnjom.

Ti i dalje ne razumes da je 12pin i 2x6pin identicni konektori gde je razlika u idiotizmu NV skracivanje sense punova koji ne resavaju ama BAS nista.... i dalje tvrdis nesto sto ne znas, pun net izgorelih konektora sve kartice su pod garancijom sto samo znaci da je 99% otislo nazad na garanciju i sve je to primljeno cute, onaj lik kupio kucu u kaliforniji samo sa popravkom izgorelih konektora pa sad racunaj koliko je obrnu, sa tim sto 4090 sa istim konektorom vuce do 450w a 5090 ce vuci do 600w ....
(ako je do 450W gorelo zamisli sta ce tek biti kad potrosnju dignes do 600W ili ti za 50% vise.... a konektor isti samo se sad zove 2x6pin malo da lazu da je to kao nesto bolje)

Ja bi prvi kupio 5090 ali to moze samo neko ko nema mozga u glavi ne samo zbog cene vec i zbog konektora jer ako ces da je ogranicis na 360w koja je onda poenta imat takvu sakatu kartu, jos zamisljam ove sto kupe od HU svercea i skalpera koja ce to igranka i tamburanje da bude kad konektor izgori

Evo jos ma MORA DA JE USER error pa sto nisu zavrsili 2 fakulteta i to drzavna da znaju da ustekaju
1739483898311.png

Poslednja izmena:
Naravno da znam šta je 12HVPWR 2x6 kabl i u čemu je razlika između prve verzije, nisam toliko neupućen. Drugo, "pun net" je možda 3-4 pregorela konektora zbog ljudske gluposti koje svi ostali vrste i besomučno ponavljaju. Treće, 2X6 (ATX 3.1) nisu samo duži pinovi i druge vrste, nego i drugačija distribucija stuje i voltaže. Evo, sad videh da se i ovo ispod ,alopre pojavilo, pa možda i meni razjasni ponešto što sam mislio da znam, a nisam bio u pravu.

3-4 pregorala konektora, jel si ti ozbiljan, lik kupio kucu ne zna ni cist engleski da prica razvalio se od posla... a to je jedan lik i ponavljam 4090 vuce do 450W sa 50% vecom potrosnjom na 5090 problem ce skociti eksponencijalno a ne za 50% vec za 98%.... i to sve zamisli za kartu koju skalperi danas traze 3200e...

Sada sam pricao sa Romanom. To foundersi imaju problem ostale verzije nemaju tih problema. On je testirao tako sto je iskeo sve provodnike osim onog sto se greje i karta je i dalje radila. Bice uskoro video o tome i jos jednom Nvidia unicornu
Ispadoh nekako drveni advokat/gluvi telefon izmedju jonnyGURU-a i der8auer-a, haha, ovo mi nije trebalo xD

Uf, mislim da sam uspeo da smanjim strasti, i sprecim sporedne ljude da huskaju dramu i uradim malo diplomatije xD, vreme ce pokazati

Takodje mislim da uspeo da smirim strasti i izdiplomatisem izmedju jonnyGURU-a i "Ivan"-a (ako nisam pogresio ime), koji je poslao kabl+kartu der8auer-e, Romanu, malo su se zivahnije raspravljali sinoc, haha xD

Screenshot 2025-02-14 084636 - Copy.png

jonnyGURU melted a cable at 175°C

image.png

screenshot-2025-02-14-084434-copy-png.2695930

Poslednja izmena:
3-4 pregorala konektora, jel si ti ozbiljan, lik kupio kucu ne zna ni cist engleski da prica razvalio se od posla... a to je jedan lik i ponavljam 4090 vuce do 450W sa 50% vecom potrosnjom na 5090 problem ce skociti eksponencijalno a ne za 50% vec za 98%.... i to sve zamisli za kartu koju skalperi danas traze 3200e...
Valjda te je život do sada naučio da ne treba da veruješ svemu što čuješ. A za kupovinu bilo 5090 ili 4090 ili kuće, kola i bilo čega drugog, stvar je vrlo jednostavna... Ako želiš nešto da kupiš - kupiš, ako ne želiš - ne kupiš. Ne treba da lupaš glavom u zid zbog toga

Dakle, ovaj video od derbauera potvrdjuje direktno ono sto je rekao buildzoid "Karta apsolutno pojma nema preko koliko kablova vuce struju i nema nikakvog balansiranja amperaze po kablovima.

Pa kako kada su na poledjini konektora svi 12v pinovi spojeni u jedan (na FE modelu). Ne postoji apsolutno nikakav nacin da se odradi balansiranje. Eventualno da se prikopca izmedju kabla i graficke ili ono TUF V3 asusovo napajanje, sto je Dzej2c spomenuo, koje radi load balancing.

Dakle, ovaj video od derbauera potvrdjuje direktno ono sto je rekao buildzoid "Karta apsolutno pojma nema preko koliko kablova vuce struju i nema nikakvog balansiranja amperaze po kablovima.
pa... kod drugog kabla je na svakoj zici bilo 8-8.5A... znaci, nije dobar onaj kabl, nesto ne valja sa njim u kombinaciji sa njegovom grafickom, sto je i rekao u videu

Kabal je dobar ne valja ceo dizajn tog takozvanog 12pin konektora, nista oko njega ne valja od glupih sense pinova, do rubosnoti konektora, do nacina kako je pricvrscen za PCB da se ceo savija, do velicina pinova i zica koje su debele i mogu dovesto do toga da se neki pin iskrivi ili blokira i tako ka dubodes konektor kontakt je losh
Vidi se da je kod 5090 adapter uradjen sa fleksibilnijim zicama mozda i tanjim jer su primetili i taj prpblem, ali to nista ne menja da je vecina kablova i konekora na triztu jednostavno nedovoljno za RTX 4090 za sigurno koroscenje a ne za 5090, da ne pricamo o tome i kad je sve idealno sefty margin je smesan

Malo cu da objasnim to sa tankim zicama, slucajno mi je trebao CPU na pci-e naravno imam samo onaj kineski koji u zici ako ima 7-8 licni i njega kad ukljucujes, jednostavno osetis kako pinovi natezu spoljni zenski deo i updaju lepo tu gde im je mesto, sto na klasicnim debljim kablovima ne mozes osetiti, naravno zica ce se malo grejat ali ne vise od pina i to je ok... ne kazem da treba tako tanka zica ali nikad nisam video smisao daje kratak kabl uradjen sa nekim ludackim presekom kad se sve zavrsava sa pinom koji je daleko manje mase, naravno da moze i ovako ali onda konektor mora biti robusan i daleko kvalitetniji

cij je da konektor LAKO ulazi ida se oseti mehanizam koji ga zakljuca i zakljuca ga jako stabilno. to za pocetak

Poslednja izmena:
Apsolutno je irelevantno koji proizvodjac ima kakav kabl, koliko je star i koliko dugo radi konkretno kod krajnjeg korisnika, koliko puta je "ubadan" u graficke i slicno.

Relevatno je to sto je dizajn konektora los. Nisu svi vlasnici 5090 karti tehnicki pismeni, vecini nece pasti na pamet da uz kartu mora menjati i napajanje (a i zasto bi, ne bih ni ja, skoro sam ga kupio) i imati par aftermarket kablova u steku. Tumbanjem kucista i ostalih komponenti u njemu se lako moze dogoditi da se konektor malo "pomeri". Sve navedeno u praksi nikako ne bi trebalo da predstavlja problem, a u ovom slucaju samo ceka na katastrofu.

Da se nadovezem na neciji post, nece goreti svaka karta, ali ce izgoreti poneka od svakog proizvodjaca sigurno.

Imamo i slucaj da je izgoreo kabl na Asus RTX 5080 Astral, ali je korisnik na vreme video upozorenja i karta je smanjila rezoluciju i klok zaslugom njihovog sistema zastite. Doduse, izgoreo je samo na strani napajanja, ali je svakako zabrinjavajuce.

O ljudima koji brane nVidiju ne bih trosio reci.

Pa zar nece plasticni konektor, ako provede par sati na 100-120 stepeni, da se deformise, smanji propusnu moc i dovede do visih temperatura?
Cak i brze, na 2.51mm razmaka su temperature bile 100c, a na 3mm razmaka (polu ispalog konektora) evo citiram:

"In the time span of 20 minutes, the temperature shot up to 175°C. Like, it was fine for about 10 to 15 minutes, and then it just all fell apart and the temps spiked like you wouldn't believe."

image.png
image.png

Apsolutno je irelevantno koji proizvodjac ima kakav kabl, koliko je star i koliko dugo radi konkretno kod krajnjeg korisnika, koliko puta je "ubadan" u graficke i slicno.

Relevatno je to sto je dizajn konektora los. Nisu svi vlasnici 5090 karti tehnicki pismeni, vecini nece pasti na pamet da uz kartu mora menjati i napajanje (a i zasto bi, ne bih ni ja, skoro sam ga kupio) i imati par aftermarket kablova u steku. Tumbanjem kucista i ostalih komponenti u njemu se lako moze dogoditi da se konektor malo "pomeri". Sve navedeno u praksi nikako ne bi trebalo da predstavlja problem, a u ovom slucaju samo ceka na katastrofu.

Da se nadovezem na neciji post, nece goreti svaka karta, ali ce izgoreti poneka od svakog proizvodjaca sigurno.

Imamo i slucaj da je izgoreo kabl na Asus RTX 5080 Astral, ali je korisnik na vreme video upozorenja i karta je smanjila rezoluciju i klok zaslugom njihovog sistema zastite. Doduse, izgoreo je samo na strani napajanja, ali je svakako zabrinjavajuce.

O ljudima koji brane nVidiju ne bih trosio reci.
Cek, odakle sadd to da treba menjati napajanje?

Otud sto je 2x6 na 3.1 atx napajanjima iole sigurnija varijanta.

Zao sto masa veruje u NV nebuloze i lazi pa se onda misli da je 2x6 ili atx 3.1 resenj necemu a ne resava nista oko ovog problema, osim da namece skretanje paznje na nebitne cinjenica i kao sto vidimo to uspeva jer masa i ovde i vani krivi neke mod kablove, korisnike itd a 99% nije u zivotu ni videlo 4090 sto je jos smesnije

Otud sto je 2x6 na 3.1 atx napajanjima iole sigurnija varijanta.
Na osnovu cega? Jedina "sigurna" varijanta je da se iskoristi adapter najnovije generacije sa 3x8 pin(ili vise) i da se ne ubode jedan 8pin kabl i onda kartica smanji svoju potrosnju jer nema sense pin.

Jedina "sigurna"
Ili ispratiti kontrolnu listu sto napisah:

1) proveriti da PSU i GPU koriste 12V-2x6 konektore, ili alternativno za vecu sigurnost
1b) koristiti 2/3x8 pin sa strane PSU napajanja

2 uzeti PSU+GPU kombo koji dolazi sa nadgledanjem, i/ili na primer
2b) koristiti Thermal Grizzly Wireview na strani GPU ili
2bb) TG Wireview samo pokriva stranu grafike, ne i stranu napajanja
2bbb) TG Wireview nije kompatibilan sa svim 5090 kartama

2c) koristiti Asus Astral
2cc) jos uvek mora rucno da se ugasi sistem na Astral, nisma siguran da li Wireview gasi automatski

3) proveriti da je sam kabl visokog kvaliteta, idealno 16AWG debljina zice, HCS Terminali (pin-ovi na krajevima), and unsleeved/embossed or teflon rukav oko svake zice

4) uzeti napajanja koje koristi 6-layer PCB [kao na primer novo new Corsair RMx (2024)]

5) i za 100% sigurnost, ne preci 300W (ceka buducu potvrdu) preko 12+4 pin kabla xD

1) proveriti da PSU i GPU koriste 12V-2x6 konektore, ili alternativno za vecu sigurnost

2cc) jos uvek mora rucno da se ugasi sistem na Astral, nisma siguran da li Wireview gasi automatski

3) proveriti da je sam kabl visokog kvaliteta, idealno 16AWG debljina zice, HCS Terminali (pin-ovi na krajevima), and unsleeved/embossed or teflon rukav oko svake zice

4) uzeti napajanja koje koristi 6-layer PCB [kao na primer novo new Corsair RMx (2024)]

5) i za 100% sigurnost, ne preci 300W (ceka buducu potvrdu) preko 12+4 pin kabla xD
Xd ponovo Corsair,ja cekam gigabyte 5090 sledece sedmice i kacim na Vertex 1.200 koji sam koristio za 4090,,dok mi nestigne Rog Thor T3 1000w
pa javljam utiske ilti neki problem

Poslednja izmena:
Kad neko sledeci bude inovativniji i brzi, i/ili ko god sledeci pojaca PCB-ove, spomenucu i njih, isto ko sto niko drugi nije stavio nadziranje napona osim Asus-a na Astral 5080/5090 kartama, i Asus treba pohvaliti za to, nezavisno sta su radili pre xD

I zaboravio si zrtvovanje koze jednom nedeljno i gledanje u pasulj svakog jutra.

Na osnovu cega? Jedina "sigurna" varijanta je da se iskoristi adapter najnovije generacije sa 3x8 pin(ili vise) i da se ne ubode jedan 8pin kabl i onda kartica smanji svoju potrosnju jer nema sense pin.
Lepo napisah "iole sigurnija", nikako ne napisah "sigurna".

Xd ponovo Corsair,ja cekam gigabyte 5090 sledece sedmice i kacim na Vertex 1.200 koji sam koristio za 4090,,dok mi nestigne Rog Thor T3 1000w
pa javljam utiske ilti neki problem
Je l' to napajanje (Thor) ima load balancing na strani napajanja? Mislim, generalno, to je najidealnija varijanta, da napajanje pazi koliko struje prolazi kroz koju zicu.

edit: Ipak mislim da je u pitanju Tuf V3...

Nazad
Vrh Dno