Šta je novo?

Napajanja, adapteri i konektori za Nvidia GeForce RTX 4000 i 5000

Poručio na kraju kabl ispod, probao sa termo bužirom belim ali ispade kao viršla 🤣. Tako da moralo je na kraju ovo, što je i verovatno najbolja solucija...

Stigao kablić, iskreno sam očekivao više za tu cenu, sa dostavom je izašao oko 45€... Rezervni kablovi koji su bili u pakovanju napanja izgledaju kvalitetnije nego ovaj što je stigao, nadam se da će izgurati i 4090 ako bude došla na red u dogledno vreme...

1000006473.jpg

sa dostavom je izašao oko 45€.
To je dosta, u DreamBigByRay prodavnici ispadne jeftinije, a ima veci izbog, za kablove, za koji imaju bolji osecaj pod rukom, ili drugih boja

Samo sto je jonnyGURU preporucio da se ne koriste Silicone kablovi, za 4090/5090 karte zbog temperatura/pregrevanja, sto eliminise odlican estetski izbor :(
nadam se da će izgurati i 4090 ako bude došla na red u dogledno vreme...
Izgurace sigurno, estetika izgled/osecaj pod rukom nema nikakvih dodirnih tacaka sa kvalitetom/dugotrajnoscu
Rezervni kablovi koji su bili u pakovanju napanja izgledaju kvalitetnije nego ovaj
Sta ti najveca razlika, po cemu su ti rezervni bolji ?, izgled, osecaj pod rukom kad se prodje, savitljivost ?, drzanje oblika/rezanac ponasanje ?

Najveća razlika je osećaj u ruci, nekako su deblji stari kablovi sa debljim koncem i čini se kvalitetnijom plastikom, uz to su i nekako masivniji i teži. A kao što kažeš, to verovatno nema nikakve veze sa kvalitetom. Ovaj je novi napetiji i napravi se lepši ugao kada se savije, stari su bili mekši i savitljiviji, ali budu zbrčkani nekako, jedva se izvuče da pristojno izgleda, dok je ovde to lakše.

Najveća razlika je osećaj u ruci, nekako su deblji stari kablovi sa debljim koncem i čini se kvalitetnijom plastikom, uz to su i nekako masivniji i teži.
A vidim, sta hoces da kazes, imas verovatno 2017-model sa individualno "paracord" sleevo-vanim, da ti su def imali lepsi/premium osecaj xD

Ovi novi Corsair sad su "jeftinija varijanta", "embossed" se zovu (takodje "Teflon" ispadnu slicno, da drze oblik tako, samo bolji osecaj pod rukom od ove embossed plastike)

Unutra kvalitet, debljina, same zice, i terminali/pin-ovi i konektori su isti, nego ruvak/zavrsetak je sad drukciji, ima "jefitniji" osecaj, i i nisu kuvani spageti savitljivi, nego nesto na pola, sto drzi oblik malo

ali budu zbrčkani nekako, jedva se izvuče da pristojno izgleda, dok je ovde to lakše.
Mislim da je jonnyGURU vise izgurao da budu malo cvrsci/napetiji, da ne treba previse zatezanja/utezanja, sredjivanja

45€ za kabl od maksimum par eura. 😵‍💫

A vidim, sta hoces da kazes, imas verovatno 2017-model sa individualno "paracord" sleevo-vanim, da ti su def imali lepsi/premium osecaj xD

Ovi novi Corsair sad su "jeftinija varijanta", "embossed" se zovu (takodje "Teflon" ispadnu slicno, da drze oblik tako, samo bolji osecaj pod rukom od ove embossed plastike)

Unutra kvalitet, debljina, same zice, i terminali/pin-ovi i konektori su isti, nego ruvak/zavrsetak je sad drukciji, ima "jefitniji" osecaj, i i nisu kuvani spageti savitljivi, nego nesto na pola, sto drzi oblik malo

Mislim da je jonnyGURU vise izgurao da budu malo cvrsci/napetiji, da ne treba previse zatezanja/utezanja, sredjivanja
Tako je, iz te godine je napajanje, baš taj osećaj, ovi su plastičniji kao što kažeš, a ovi stari kao konac. Sećam se da sam tada uzeo novo napajanje za nekih 110e sa hrpom rezervnih kablova i nastavaka, sećam se da je bilo 2x8 pin za grafu 2kom u rezervi kada se sve sve poveže, 1 za cpu, nekoliko za hdd, i još nekih kablića i to sve za tih 110e što mi je tada bilo fascinantno...

Pojavio mi se problem, možda ima veze sa kablom, od kada sam ga stavio 2 puta mi se desilo da mi se pri renderovanju ekran ugasio i da se zavrteo ventilator na max, rešenje je bilo restart i radi normarlo kada se upali. Navodno sam našao na netu da se to dešava kada kabl ne legne lepo, očistio sam slotove u napajanju i gurnuo koliko je moglo, kao i kod grafe, videćemo da li će se ponoviti. To mi se sa onim nastavkom nije dešavalo, mada nisam imao prilike ni da renderujem pre zamene kabla, tako da ne mogu biti siguran da li je kabl uzrok.

Da li se dešavalo slično ovo nekome?

ima li neki event (bugcheck)? deluje kao kada pukne driver

Lik ubija kako je objasnio problem da svi razumeju i kako se moglo resiti zastvarno

Krenulo je, pocela su da se tope napajanja sa 4 sloja PCB-a, tope im se 12v-2x6 konektorima na samim napajanjima, 6 layer PCB je buducnost (i sadasnjost za neka napajanja xD)

FSP Hydro GT PRO

Screenshot 2025-02-10 075028 - Copy.png

Iskreno ne znam kakve veze ima PCB kad se istopio budjavi 2x6 koenktor da je problem u PCB odlemio bi se ceo konektor i nagorela bi ploca ili bi se videlo ostecenje, inace pre nedelju dana onaj kabl sto je izgore je bas nov od corsair-a pa je tad uradjen spin da ga je nacela 4090 karta a na 5090 je vec bio ostecen...​

A desava se ono sto sam rekao 2x6 na oba kraja je duplo zlo :D bolje onaj adpater od NV na 4x 8pin ili da kabla nije nije modularan uopste na PSU :) samo i PSU proizvodjaci pre udovoljavaju glupostima sta korisnici zele umesto da su jednostavno zalemili isti ili napravili svoje konektore robusnije i kvalitetnije konektore na PSU

Mozda, ne znamo tacno, Spanac nije otvorio napajanje da pokaze daughter-board, i glavni board,

jonnyGURU kaze da tek sa 6-to slojnim PCB-om (daughter board samo pretpostavljam, mada mozda i glavnim), napajanje izdrzavaju stress testiranje

samo i PSU proizvodjaci pre udovoljavaju glupostima sta korisnici zele
Kad Nvidia/Jensen kaze skoci, svi pitamo koliko ? xD

Poslednja izmena:

Iskreno ne znam kakve veze ima PCB kad se istopio budjavi 2x6 koenktor da je problem u PCB odlemio bi se ceo konektor i nagorela bi ploca ili bi se videlo ostecenje, inace pre nedelju dana onaj kabl sto je izgore je bas nov od corsair-a pa je tad uradjen spin da ga je nacela 4090 karta a na 5090 je vec bio ostecen...​

A desava se ono sto sam rekao 2x6 na oba kraja je duplo zlo :D bolje onaj adpater od NV na 4x 8pin ili da kabla nije nije modularan uopste na PSU :) samo i PSU proizvodjaci pre udovoljavaju glupostima sta korisnici zele umesto da su jednostavno zalemili isti ili napravili svoje konektore robusnije i kvalitetnije konektore na PSU
Napajanje GT Pro ima 12VHPWR. Klasicno topljenje konektora zbog loseg kontakta...

Niko ih ne tera da sa te strane imaju "takav" konektor. Ludost, ali i hrabrost :)

Pa ne ali i onu su poverovali u NV lazi da je konektor dobar..... ovako bi morali da stave 2-3x 8pin-ca ili 2x 12 pin na PSU delu
Vidim da neki brandovi PSU to vec rade od nedavno

2 x 12pin treba i na PSU i na GPU strani.Tek onda bi imalo smisla ceo konektor

Da kad gori ne znas odakle ide :)

Vidim da neki brandovi PSU to vec rade od nedavno
Svi prestaju polako, zadnja firma bez 12v-2x6 na strani napajanja je bila SuperFlower, ali su i oni prikazili nove modele, i sad sva napajanja od svih firmi koja ce da izlaze imaju nove konektore na PSU strani
2 x 12pin treba i na PSU i na GPU strani.Tek onda bi imalo smisla ceo konektor
bice za 5090 Ti, Titan i verovatno 5090 Extreme OC xD

Vec su najavljena napajanja sa 4 x 12V-2x6 konektorima na strani napajanja
Pa ne ali i onu su poverovali u NV lazi da je konektor dobar.....
Ne bas, dokle god im broj RMA i reklamacija i tuzbi nije problematican, koristice 12v-2x6

Poslednja izmena:
Napajanje GT Pro ima 12VHPWR. Klasicno topljenje konektora zbog loseg kontakta...
Da se nastavim oko ovoga, Topljenje konektora na strani napajanja je bilo i sa PCIe 6+2pina i grafikama 3080/3090 tako da to nije nista specijalno vezano za 12VHPWR ( govorim o topljenju na konektoru napajanja ). 12VHPWR cak i ako nisu dobri kontakti na napajanju, napajanje radi i moze da dodje do topljenja. 12V 2x6, ako nije dobar kontakt na strani napajanja, napajanje nece da radi. Zato su i promenjeni konektori na napajanjima.

Da se nastavim oko ovoga, Topljenje konektora na strani napajanja je bilo i sa PCIe 6+2pina i grafikama 3080/3090 tako da to nije nista specijalno vezano za 12VHPWR ( govorim o topljenju na konektoru napajanja ). 12VHPWR cak i ako nisu dobri kontakti na napajanju, napajanje radi i moze da dodje do topljenja. 12V 2x6, ako nije dobar kontakt na strani napajanja, napajanje nece da radi. Zato su i promenjeni konektori na napajanjima.
Ista prica kao Asus ROG Loki SFX-L iz der8auer video snimka iznad, oba napajanja nemaju nove unapredjenje 12V-2x6 konektore

Vecu problem kod videa je da grafa kroz jednu zicu povuce 250w+ a tek temperature konektora i zice.. Wtf

5090 i 4090 Prototipi sa 4x12v-2x6 konektora:

Svi problemi reseni xD

NVIDIA-AD102-Ada-Lovelace-GPU-Prototype-1.png

pa ako sve bude isko kroz jednu ili dve zice….

Nazad
Vrh Dno