Šta je novo?

Odvlaživači vazduha iskustva

Stavio sam merac kod keve u prizemlju u spavacu sobu bas da vidim koliko ce pokazati ujutru. Ona kaze da nemaju uopste vlage na prozorima. Pitam se pitam odakle tolika vlaga na spratu, ok nas 5 koristimo isto kupatilo ali svako veče otvorim prozor na sat vremena da sva ta vlaga izađe iz kupatila i hodnika napolje nebitno kolika je spoljna temperatura. U dnevnom boravku na spratu nemam problema samo u spavaćoj i dečijoj sobi. Stavio sam i kod klinca bas da vidim koliko ce izmeriti ujutru.
Dišete li vas petoro? Znojite li se?

Jutros napolje 13 stepeni i uopšte nije bilo vlage u spavaćoj, kod keve dole 55%. Reko ostavi ga sutra ce biti hladnije pa cu videti koliko ce joj izmeriti.

Kaže keva jutros 50% u njihovoj spavacoj, gore kod klinca 62%.kako je moguce da se pravi tolika razlika prizemlje vs sprat a isti objekat? Ko šta radi po kuci samo otvaram prozore i vetrim i na kraju džaba.

Погледај два поста изнад.

Disemo naravno ali ne znojimo se ako si na taj post mislio

Да, на то сам мислио.
Не можеш поредити сениоре са физички активном децом и млађим особама.
Не знам каква су твоја деца, али моји када су кући, нису фикуси. Увек је нека јурњава, па чак и када седе и играју Сони, тада је адреналин на врхунцу као да играју фудбал.

Imamo jedno dete i da je kod njega veca vlaga nego kod nas u spavaćoj to bi imalo smisla što pričaš. Kaze keva da je to zbog gejanja na drva jer je termoglava u spavacoj između 2.5 i 3 - temp 22 i onda u toku noci krene da pada i ujutru bude 20 al zato vlaga ubi. Ispod spavaće sobe je ajnfor a na plafon ajnfora 10cm stiropora i mislim da je to malo. Možda bi drigs priča bila da se na ajnfor stave segmentna vrata kad to košta boga oca.

Влага се кондензује тамо где се јаве хладни мостови, а не тамо где се ствара. Ја у кухињи немам нигде влаге, а тамо се највише влаге ствара (немам аспиратор).
Не знам како било који вид грејања па самим тим и на дрва утиче на елиминацију воде из ваздуха.

Ima li neko da preporuci neki odvlazivac koji:
1. Moze 10tak litara dnevno pokupiti
2. Nije preglasan, pogotovo kompresor
3. Ima posudu malo vece zapremine da se ne mora praznit x puta dnevno

Evo posle skoro mesec dana od korišćenja xiaomi odvlaživača neka mišljenja. Uhvatila sam na ananas u neki popust i koštao je 17.000
Ni jedan dan nije bilo kapljica po prozorima, zidovi beli, spasila sam se varikine 😄. U početku sam ga šetala po prostorijama i onda mi je dosadilo a sada mi stoji u hodniku, vrata od soba i kupatila su otvorena stalno i čini mi se da je baš u centru stana. (45kvadrata) Uglavnom je na 55-60% i ni jednom nije spustio ispod toga samostalno, stavila sam na aplikaciji target 50 međutim nije nikad došao do toga a da ne moram da luftiram. Čim izmeri preko 60 ja izluftiram. Uopšte ga ne gasim kad sam u kući, samo kad izlazim iz kuće, uveče radi celu noć. Sad, dal tripujem, ne znam ali kao da je svežiji vazduh u stanu i da je hladnije nego inače. Nije bučan uopšte, čije se kao klima recimo. Naručila sam i xiaomi termometar, nije mi još stigao pa planiram njega da šetam po stanu da vidim dal je vlaga svugde ravnomerna

Kada postoji strujanje vazduha, subjektivni osećaj je da je malo hladnije.

Takođe odvlaživač bi trebalo da greje prostor u kome se nalazi, temperatura ne bi trebalo zbog njega da bude niža.

Ma bre ne znam kako nisam znala za ovo pošle zime, evo jedne lepe slike od prošle godine... Ovde godine nema toga hvala bogu bila sam baš očajna jer se na istom mesu vraćala buđ svake druge nedelje nakon što zid očistim varikinom i premažem termo prwmzom, verovatno da sam na tom mestu stavila grejno telo nebi bilo problema ali bi u sobi bilo prevruće i tesno.

Prilozi

• 20240116_085224.jpg
    20240116_085224.jpg
    173.2 KB · Pregleda: 83
  • 20240116_145254.jpg
    20240116_145254.jpg
    59.7 KB · Pregleda: 85
Konačno mi je stigao Hisense D20HW. Sad radi na dugme, jer ne mogu da ga povežem na aplikaciju, probao sam i Connect Life Small Devices (sa QR koda) i Connect Life sa Playstore-a. Stoji mi P2 na displeju kako treba, ali aplikacija ga ne vidi. Koja je fora?

I ja sam se jedva povezao, malo je komplikovano ali samo prati uputsvo iz aplikacije koju skineš, connect life.

I ja sam se jedva povezao, malo je komplikovano ali samo prati uputsvo iz aplikacije koju skineš, connect life.
Uspeo sam sa Connect Life, ali kako sam ga dodao piše da je offline. Neka radi offline kad je glup :). Ako mi stakla u predsoblju budu suva uveče kad se vratim s posla biću zadovoljan.

Pozdrav,
Gledam Hisense D16CW Odvlaživac, ali vidim da pise R290 gas, jel to znaci da treba se se dopunjuje kao klima sa vremena na vreme ili to zapravo nema veze?

Ja sam mojima pre mesec i po, dva, nabavio Hisense D12HW, prostorija oko 15ak kvadrata. Ukopana prostorija, zid od kamena 80ak cm i za sad da kucnem u drvo vlage nema!
Prosle zime je bio uzas sa vlagom, od 4 zida 3 su bila budjava, inace pre toga prostorija je grejana na kreku Veso pec i vlaga nije postojala, lozen ugalj. Planiram ove godine inverter da im ubacim da imaju i grejanje zimi a i hladjenje leti.

Ima više od godinu dana otkako sam kupio Midea MDDF-20DEN7-QA3, pisao sam o tome ovde: https://forum.benchmark.rs/threads/odvlaživači-vazduha-iskustva.484357/page-8#post-7003223

Znam da je filter potrebno čistiti povremeno, na oko mesec dana. Odvlaživač je za ovih godinu i kusur dana baš dosta radio, skoro non-stop.

Jedno pitanje: Da li je potrebno otvarati i čistiti ih? Ako da, da li postoje neki servisi koji to rade?
A možda i nije mnogo komplikovano, možda bih mogao da otvorim i očistim, mada voleo da vidim neki video kao primer, neke instrukcije, čisto da budem upoznat na šta treba obratiti pažnju i sl.

Ovo pitam zato što se baš napunio prašine unutra, kako na onim rešetkama tako i na samoj turbini (a sigurno je veoma prljavo i u drugim ununtrašnjim delovima koji nisu vidljivi spolja).
Ovo na rešetkama sam probao usisivačem i finom četkicom da koliko-toliko očistim, ali nema šanse:

20250123_180201.jpg

20250123_180247.jpg

Ako budem otvorio uređaj, verovatno bi dobro bilo da imam neki blagi ("nežni") važdušni kompresor, da "poteram" đubre, a takođe bih morao da vidim dal neka hemija može da se koristi da se to malo spere/dezinfikuje unutra.

Nađi tutorijal za pranje klime i izvoli...

Evo da podelim utiske posle desetak dana korišćenja Hisense D20HW: završava posao iako posle tuširanja i dalje budu zamagljeni prozori, logično jer kupatilo nema ni ventilator ni prozor ka spolja. Do ujutru bude sve suvo. Mogli su da smanje brzinu ventilatora na low, tek je za nijansu tiši od high i suviše je bučan da biste boravili u istoj prostoriji. No, meni radi posao.

Ovo je suviše extreman slučaj, ali (barem meni) izgleda užasno komplikovana za*ebancija:

ima 4 reda tih rešetki, i da bi mogao da ih očisti mora da ih izvadi... a da ih izvadi mora da mnogo toga rastavi... Ne znam, možda je Midea jednostavnija nego taj model, mada verujem da su veoma slični.

Nađi tutorijal za pranje klime i izvoli...
da... ok...

Ima više od godinu dana otkako sam kupio Midea MDDF-20DEN7-QA3, pisao sam o tome ovde: https://forum.benchmark.rs/threads/odvlaživači-vazduha-iskustva.484357/page-8#post-7003223

Znam da je filter potrebno čistiti povremeno, na oko mesec dana. Odvlaživač je za ovih godinu i kusur dana baš dosta radio, skoro non-stop.

Jedno pitanje: Da li je potrebno otvarati i čistiti ih? Ako da, da li postoje neki servisi koji to rade?
A možda i nije mnogo komplikovano, možda bih mogao da otvorim i očistim, mada voleo da vidim neki video kao primer, neke instrukcije, čisto da budem upoznat na šta treba obratiti pažnju i sl.

Ovo pitam zato što se baš napunio prašine unutra, kako na onim rešetkama tako i na samoj turbini (a sigurno je veoma prljavo i u drugim ununtrašnjim delovima koji nisu vidljivi spolja).
Ovo na rešetkama sam probao usisivačem i finom četkicom da koliko-toliko očistim, ali nema šanse:

Pogledajte prilog 477638

Pogledajte prilog 477639

Ako budem otvorio uređaj, verovatno bi dobro bilo da imam neki blagi ("nežni") važdušni kompresor, da "poteram" đubre, a takođe bih morao da vidim dal neka hemija može da se koristi da se to malo spere/dezinfikuje unutra.
Ja saće sa tvoje prve slike usisavam na 2 nedelje. Mora nežno, znaju da se iskrive. Za turbinu prođem sa ovim nastavkom kroz proreze. Letos sam otvarao odvlaživač i čistio samo one delove kojima sa mogao da priđem/znao da vratim. Nije bilo strašno, s obzirom da ga redovno čistim.

Pogledajte prilog 477638

Pogledajte prilog 477639

Ja imam kazi ga isti samo manju verziju sa 12l/na dan. Vrlo cesto cistim plasticnu resetku pozadi narocito ako se susi ves tada skupi uzasno mnogo vlakana. Nao ćebe bude. E sad za ciscenje ostalog , probao sam one pene za ciscenje klima/auto klima to pretvori prljavstinu u suvu materiju pa usisas, za "resetke" je dobro rešenje parocistac on sve spere i ode u posudu za kondez. Veci problem je ventilator,ali kombinacija pene i parocistaca resava i to. i jedna "žica" tipa ona za pranje flaša na kraju umotana krpicom i resis problem. ne bude to prefektno,ali zadovoljavajuce je, ja tako radim vec 4 godine. E da ne znas sta je muka kada dete ubaci kroz resetku plastičnu dominu.... kad to izvadis postajes neurohirgurg....
Pozzz,.

Poslednja izmena:
Za turbinu prođem sa ovim nastavkom kroz proreze.

Ništa ne izlazi kada kliknem na ovim (nastavkom). Može li neki običniji link/slika?

Inače da dodam, jeste, stvarno malo ljudi pominju kako se ovo čudo čisti. A *** mora. Ako se rešetke previše blokiraju, smanjuje se efikasnost odvlaživanja plus sva prljavština.

Poslednja izmena:
Zaboravih, meni je slično rečeno ili neka hemija specijalno za klime ili asepsol (u aluminijumske rešetke). Za sada prskam asepsolom a turbinu još ljudski nisam pokušao da sredim.
U mom slučaju ne bih da otvaram. Još je pod garancijom a i da ne budem maler i zafrknem nešto.
Šteta kako nisu napravili turbinu bar malo pristupačnijom, dosta ****** se nakupi.

Ja imam kazi ga isti samo manju verziju sa 12l/na dan. Vrlo cesto cistim plasticnu resetku pozadi narocito ako se susi ves tada skupi uzasno mnogo vlakana. Nao ćebe bude. E sad za ciscenje ostalog , probao sam one pene za ciscenje klima/auto klima to pretvori prljavstinu u suvu materiju pa usisas, za "resetke" je dobro rešenje parocistac on sve spere i ode u posudu za kondez. Veci problem je ventilator,ali kombinacija pene i parocistaca resava i to. i jedna "žica" tipa ona za pranje flaša na kraju umotana krpicom i resis problem. ne bude to prefektno,ali zadovoljavajuce je, ja tako radim vec 4 godine.
Pozzz,.

Ja saće sa tvoje prve slike usisavam na 2 nedelje. Mora nežno, znaju da se iskrive. Za turbinu prođem sa ovim nastavkom kroz proreze. Letos sam otvarao odvlaživač i čistio samo one delove kojima sa mogao da priđem/znao da vratim. Nije bilo strašno, s obzirom da ga redovno čistim.

Zaboravih, meni je slično rečeno ili neka hemija specijalno za klime ili asepsol (u aluminijumske rešetke). Za sada prskam asepsolom a turbinu još ljudski nisam pokušao da sredim.
U mom slučaju ne bih da otvaram. Još je pod garancijom a i da ne budem maler i zafrknem nešto.
Šteta kako nisu napravili turbinu bar malo pristupačnijom, dosta ****** se nakupi.
Pa to su kinezi, oni navikli sve da pipkaju onim njihovim bambus štapićima, ali asepsol je neophodan povremeno svugde gde je kondezacija, malo odstoji i to se samo spere. Ventilator je nesrecan,ali i tu bas mogu neke cetkice za likovno... brzo se sve to zaprlja nema potrebe perfekcionizmu...

Nazad
Vrh Dno