Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Ako su ljudi toliko glupi da kupe 5070 za iste pare, a da imaju gori perf cak i rt, onda je to na njima.

kako znas kakve performanse ima ova karta, a kakve 5070?

Čitam da će možda biti nekog iznenađenja.

Možda performanse, možda će 9070XT i 9070 imati isti broj CU, ako neće onda možda mogućnost za modovanje VBIOS-a da se 9070 pretvori u 9070XT, kao nekad, itd.

Napisah pre nekoliko dana da imam osecaj da ce 9070 biti najpametnija kupovina od svih najavljenih kartica, ali mi nesto kaze da je ovo greska u listingu. Ovakva konfiguracija bi znacila da prakticno nemaju defektne cipove, sto sumnjam, kao i da 10% visi taktovi mogu da se upakuju u identicnu potrosnju (a da sve to ima smisla sa stanovista segmentacije trzista).

Logicno bi mi bilo da ce slabija verzija imati 56CU i ~10% nize taktove, odnosno ugrubo 20% nize performanse, sa cenom od 399$ :cool:. Videcemo za 7-10 dana svakako.

Poslednja izmena:

Radnja u Danskoj prikazuje da ih već ima na stanju, a na nemačkom sajtu okačeno da je predstavljanje 22. januara, a prodaja dva dana kasnije

Vorstellung (Serie) 22.01.2025, Marktstart: 24.01.2025

1240eur je daleko od 500

I poprilično high-end cena za kako je najavljeno mid-range kartu...

Napisah pre nekoliko dana da imam osecaj da ce 9070 biti najpametnija kupovina od svih najavljenih kartica, ali mi nesto kaze da je ovo greska u listingu. Ovakva konfiguracija bi znacila da prakticno nemaju defektne cipove, sto sumnjam, kao i da 10% visi taktovi mogu da se upakuju u identicnu potrosnju (a da sve to ima smisla sa stanovista segmentacije trzista).

Logicno bi mi bilo da ce slabija verzija imati 56CU i ~10% nize taktove, odnosno ugrubo 20% nize performanse, sa cenom od 399$ :cool:. Videcemo za 7-10 dana svakako.

Dok ne izadju kartice nista nije definitivno, ali ove specifikacije imaju vise smisla.
Bice mesta i za 9600XT i za 9600 a da ima smisla (pod uslovom da su oba bazirana na istom cipu kao i 9070)...

Samo me zesce iritira sto je release novih serija par dana izmedju nvidia i amd, a amd poredjenja su sva sa PRETHODNOM generacijom. "Dodji juce" fazon.

edit: Mislim, razumem da ne mogu da uporede sa karticom koja jos nije izasla, nisam nerazuman. Samo treba sacekati review-e pa da se medjusobno pokolju u tim testovima da znamo "ko kosi ko vodu nosi", "cija majka crnu vunu prede" i "ko pre devojci sam u nju pada"...

Poslednja izmena:
Iskreno, neće prethodna generacija nigdje da ode. Većina nas je ne na prethodnoj nego onoj prije nje, tako da poređenje s nečim za šta imamo dovoljno podataka itekako ima smisla, pogotovo kad bude cijena kao dodatni faktor. Koliko god nVidia bude trpala AI frejmova u 4K na high end, ako se dobro pokaže AMD mid range i jače Intel Battlemage kartice ipak će se tu lomiti koplja, opet - kad budu tržišne cijene poznate, a ne samo MSRP.

Valjda je mislio na prezentacije na CES.

Meni sve ovo lici da ce 7900XT da bude najbolja kupovina i pored novih grafickih AMD kartica.

I nVidijinih :D

Opet imaš informacije koje niko drugi nema?
Kako niko nema? Sve procitano ovde po ovoj i nvidia 5000 temi...

5090 i 5080 krecu sa prodajom od 30. januara, negde kazu i od 21. januara. A 9070xt imas u pre-orderu od 23.01. (ko bude avanturistican).
To ne znaci da ce 9070 poceti sa zapravo prodajom 23.01. al sigurno nece u Junu, tako da tih par dana izmedju release citati kao "par nedelja"...

Preorder bez ikakve naznake cijene mi djeluje prilično avanturistički.

Kako niko nema? Sve procitano ovde po ovoj i nvidia 5000 temi...

5090 i 5080 krecu sa prodajom od 30. januara, negde kazu i od 21. januara. A 9070xt imas u pre-orderu od 23.01. (ko bude avanturistican).
To ne znaci da ce 9070 poceti sa zapravo prodajom 23.01. al sigurno nece u Junu, tako da tih par dana izmedju release citati kao "par nedelja"...
I dalje nema datuma, Q1 je sve što su zvanično rekli. Kakav preorder? Odakle ti par dana?
Opet ista priča kao i za potrošnju...

Ne vredi.

Dok ne izadju kartice nista nije definitivno, ali ove specifikacije imaju vise smisla.
Ili sam odjednom postao vidovit ili sam jednostavno previse mator :ROFLMAO:

Just my 0.02$, mislim da imaju veliku odluku da donesu po pitanju cene jer mi se cini da su iznenadjeni koliko je mali napredak koji donosi Blackwell u odnosu na prethodnu generaciju u svemu sto nije multuple frame generation. Pomenuh pre nekoliko dana u nekom threadu i situaciju od pre 17 godina (GT200 vs RV770), cini mi se da se kockice uklapaju za veoma slicnu pricu.

Imam uvid u nabavne cijene kod nas (Balkan) za Rx 9000 (ne i u performanse), i bas su jake cijene. Pored toga, kolicine su i vise nego ogranicene.

Pa podeli sa nama. Da razresimo vise misteriju. A kolicine, pa to znamo da ide na lopatu, pa koliko komada zapadne. :D

"Originally expected on January 23, the launch is now scheduled for some time after the Chinese Spring Festival, according to a report from the Chiphell forum."

Pa podeli sa nama. Da razresimo vise misteriju. A kolicine, pa to znamo da ide na lopatu, pa koliko komada zapadne. :D
Tačne cene samo u spoiler! Nećemo da znamo. Hoćemo samo da nagađamo:)

Imam uvid u nabavne cijene kod nas (Balkan) za Rx 9000 (ne i u performanse), i bas su jake cijene. Pored toga, kolicine su i vise nego ogranicene.
Da li znaš (smeš da kažeš :) ) da li su te nabavne cene krajnje cene tj. da li postoji mogućnost korekcije cene? Par puta sam naleteo na komentare da sve te cene pre zvanične objave nisu tačne, nego se koriste da bi se realizovala nabavka komponenti, kako bi na vreme stigle u prodavnice. Nakon zvanične objave cena, se na razne načine izvrše kompenzacije, kako niko ne bi bio oštećen. Dosta stvari se uklapa u tu priču da se finalne cene određuju bukvalno u zadnji čas.

Da post ne bude totalni off topic:

Stigle kartice u UK. Ni videocardz ne zna više šta da piše. Od jedne fotografije pakovanja napraviše članak. :)

Ipak je to žuta štampa pa se tako treba i tretirati.

Znam koje su cijene kod nas i za Rx 9000 i Rtx 5000, ali sam jos pod NDA. Uglavnom, ono sto mogu reci, ni blizu Nvidia MRSP, a za Amd nisam ni upratio da su izasli sa nekim MRSP cijenama. Koliko vidim, bice, koliko para, toliko i muzike.
Kartice su vec alocirane, cim istekne NDA idu u prodaju.

Nazad
Vrh Dno