Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Brate šta tu ima da se zakomplikuje,crna i braon faza,plava nula,ž/z zemlja 🤣
Kad stigneš napiši koliko dugo ih koristiš,za koje potrošače u smislu snage i da li je neki pravio probleme ili crkao.

Koristim ih par godina. Nikakvih problema nisam imao. Od jakih potrošača su bojler, toplotna pumpa, indukciona ploča, rerna...

A za struju... eh. Imam 20 kablova sa 3 žice od strane osigurača + 40-tak raznih kablova ka sobama. Sve to treba međusobno povezati i postaviti uređaje za automatizaciju. Čitavo prepodne sam obeležavao da znam gde je šta... kupio još 2 elektro ormarića, pa mi fali 1cm da mogu na sva 3 da stavim maske. A klincima dosadno bez TVa i Interneta, pa mi trče oko nogu, a ja na merdevinama satima... najgore mi sto sam zatvorio sav alat za rad sa strujom, pa malo malo tražim nešto... ali polako napredujem...

Verovatno piše na onom delu koji si odsekao. Ovo je samo deo slike.
Postavi link gde si to našao.

Po slici što se vidi,kao što sam napisao,ukupna potrošnja u kWh,e sad za koji period ne znam,ne vidi se.

Neznam da li sam dobro izračunao. Verovatno je neka greška 0.0006W je potrošnja uređaja?

Šta se večeras desi sa HACS-om?
Ništa nisam čackao/apdejtovao, udjem u apk da pogledam nešta, kad ono sve se ucrvenilo.
A do pre 1h sve bilo ok, gasio sam preciscivac vazduha. 🙄

Prilozi

• Screenshot_20250107-230416.png
    Screenshot_20250107-230416.png
    156.2 KB · Pregleda: 27
  • Screenshot_20250107-230512.png
    Screenshot_20250107-230512.png
    130.9 KB · Pregleda: 16
  • Screenshot_20250107-230542.png
    Screenshot_20250107-230542.png
    93.3 KB · Pregleda: 11
  • Screenshot_20250107-230556.png
    Screenshot_20250107-230556.png
    118.6 KB · Pregleda: 11
  • Screenshot_20250107-230616.png
    Screenshot_20250107-230616.png
    140 KB · Pregleda: 11
  • Screenshot_20250107-230622.png
    Screenshot_20250107-230622.png
    49.5 KB · Pregleda: 27
Kupio sam nov stan, pa bih da automatizujem neka svetla u kući, i neke roletne koje su motorizovane.
Imam već neke Xiaomi sijalice, robot usisivač i prećišćivač vazduha, pa bi mi odgovaralo nešto što se slaže sa Google Home ili sa Mi Home. Šta je za preporuku, a šta za izbegavanje? Poželjno je da je dostupno u Srbiji za kupovinu, pošto bih da rešim to u narednih mesec dana. Aquara, Sonoff, Wise?

inace za Tongou Smart Circuit Breaker na netu kazu da ih koriste vise godina i da ima sertifikat za Evropu i da su zadovoljni. meni se jako svidja i ima super funkcije. ima i drugih proizvodjaca, neznam da li Tongou radi na isti nacin, earu electric je dosta jeftiniji jedino sto ga ja ne bih opterecivao vise od 15-20A. evo i pricip rada pa zakljucite sami

Šta se večeras desi sa HACS-om?
Ništa nisam čackao/apdejtovao, udjem u apk da pogledam nešta, kad ono sve se ucrvenilo.
A do pre 1h sve bilo ok, gasio sam preciscivac vazduha. 🙄

Nešto se dešava sa HA u poslednje vreme, vidim po netu dosta problema i to prilično različitih. Meni lično već duže vreme ne radi Tuya integracija i Dyson preko HACS-a. I ne mogu da namestim nikako. Na githubu rešenja nema, samo se gomilaju postovi +1.

Hmm,meni Tuya radi sasvim normalno,verovatno će sad prestati kada sam rekao :)
Koju integraciju koristiš,local Tuya iz HACS-a ili onu iz Add-ona?

Hmm,meni Tuya radi sasvim normalno,verovatno će sad prestati kada sam rekao :)
Koju integraciju koristiš,local Tuya iz HACS-a ili onu iz Add-ona?

Local tuya mi ne radi (verovatno zbog mog problema sa IP adresama iz WSLa), ovo je njihova zvanična integracija ali nije iz Add-ona jer sam na dockeru, ne na HAOS.

Poslednja izmena:
Ova?

Da, nakon reinstaliranja, radi minut-dva i prestane da reaguje. Pritom, kroz Smart Life i Tuya app sve radi normalno, dakle nije do servera. IoT je ažuriran, tačnije ona njihova glupost od besplatne subskripcije na 6 meseci je obnovljena.

Smart Life integracija mi se isto ponaša, proba sam je.

Poslednja izmena:
Potpuno isto kao iz add-ona,zato me čudi zašto ti ne radi,ali da ne pametujem sigurno si sve probao :)
Nov sam u ovome pa mi je interesantno da polemišem na tu temu :)

Kupio sam nov stan, pa bih da automatizujem neka svetla u kući, i neke roletne koje su motorizovane.
Imam već neke Xiaomi sijalice, robot usisivač i prećišćivač vazduha, pa bi mi odgovaralo nešto što se slaže sa Google Home ili sa Mi Home. Šta je za preporuku, a šta za izbegavanje? Poželjno je da je dostupno u Srbiji za kupovinu, pošto bih da rešim to u narednih mesec dana. Aquara, Sonoff, Wise?
Ja kao laik sa 10ak uređaja, u Srbiji vidim opciju za philips koji je preeeeeeskup i xiaomi. Ja koristim Xiaomi, recimo da sam zadovoljan. Doduše nisam probao nikada ništa drugo pa ne znam koliko je xiaomi dobar tj loš. Takođe bih voleo da neko napiše neki predlog ili iskustvo. Ono što mene nervira jeste kad neko od ukućana ugasi svetlo preko prekidača na zidu pa sijalica ode u offline...

Sad kapiram da nisam bio dovoljno jasan, a isteklo vreme za edit. Zanimaju me smart prekidači za svetlo i prekidači za roletne. Planiram šinsku rasvetu, pa sijalice nisu opcija :)

Nešto se dešava sa HA u poslednje vreme, vidim po netu dosta problema i to prilično različitih. Meni lično već duže vreme ne radi Tuya integracija i Dyson preko HACS-a. I ne mogu da namestim nikako. Na githubu rešenja nema, samo se gomilaju postovi +1.
Ništa ne čackam vec duze vreme , a u zadnjih par meseci samo iskacu problemi, sami od sebe.
Sada sam ovo resio tako sto sam odradio bekap. Nisam nasao drugo resenje...

Ja kao laik sa 10ak uređaja, u Srbiji vidim opciju za philips koji je preeeeeeskup i xiaomi. Ja koristim Xiaomi, recimo da sam zadovoljan. Doduše nisam probao nikada ništa drugo pa ne znam koliko je xiaomi dobar tj loš. Takođe bih voleo da neko napiše neki predlog ili iskustvo. Ono što mene nervira jeste kad neko od ukućana ugasi svetlo preko prekidača na zidu pa sijalica ode u offline...

Ja za svetla koristim ovakve:

Možeš ih staviti iza običnog prekidača. I onda bilo koja sijalica postaje pametna.

Koristim i ja takve,ali su lutrija,dva komada su mi crkla u par meseci a nikakvo opterećenje,tipa led sijalica od 10w.Samo počne da cakće i ćao...
A opet tri komada rade normalno tipa godinu ipo dana.Ko će ga znati...
Nisu Aubess nego neki random,a njihove dve utičnice su mi crkle za par meseci a isto nikakvo opterećenje.
Slike su od tog random.

Prilozi

• IMG_20250106_161256.jpg
    IMG_20250106_161256.jpg
    166.2 KB · Pregleda: 16
  • IMG_20250106_161420.jpg
    IMG_20250106_161420.jpg
    202.8 KB · Pregleda: 19
  • IMG_20250109_165447.jpg
    IMG_20250109_165447.jpg
    132.5 KB · Pregleda: 19
Kupio i ja 3 komada pre nekoliko godina, dva su dosla u belom pakovanju, a treci u narandzastom (isti mandrak unutra - kao i na fotkama u postu iznad). Samo jedan je ostao da radi, ali i on jednom u X meseci ispadne sa mreze i moram da ga resetujem i ponovo uparim... Led traka, led sijalica i ovaj sto radi je na led reflektoru. Jedan cakce i random se ukljucuje iskljucuje, a drugi je riknuo totalno, samo blinka plava lampica, ali ne radi ni njegov taster niti moze da se upari... Tako da sam odustao od dalje nabavke istih, sve cekam neko jeftino a provereno resenje, koje nikako da se pojavi xD

Da,i meni jedan ode u offline bez ikakvog vidljivog razloga,na metar ipo je od acess pointa,čim uđem u aplikaciju pređe u online.
Čekam ovi da mi stignu,ne očekujem ništa spektakulano :) ali bar su Zigbee varijanta pa očekujem da veza bude stabilnija.Mada na sajtu ih nema u podržanim uređajima pa ću videti kada stignu šta i kako.

Vrh Dno