Šta je novo?

Raiffeisen bank

da, pricam upravo za iracun, zato mi j ei bilo cudno.

kad sam pregledao uslove, tu sam prekinuo apliciranje, nazalsot na drugom kompu mi j eostlaa dokumentacija, skoro sam siguran da ne pricam o biznis karticama ve o najobicnijoj visa elektron koja ide uz taj racun, otud moje pitanje.

Taj račun je bez dodatnog plaćanja za kartice koje uz njega idu 😃

Imam iračun i želeo bih da otvorim običan dinarski, tj ovaj može start. Kako onda funkcioniše logovanje na aplikaciju, jel podržava dva naloga? I pošto vidim na ovoj ponudi da uz start dolazi debitna kartica, a uz ovaj neki ekstra visa gold što je pretpostavljam kreditna, da li je moguće uz start paket kasnije zatražiti kreditnu karticu?

Imam iračun i želeo bih da otvorim običan dinarski, tj ovaj može start. Kako onda funkcioniše logovanje na aplikaciju, jel podržava dva naloga?
Ne. Podržava dva tokena, odnosno maksimalno dva uređaja po istom korisniku, odnosno nalogu.
I pošto vidim na ovoj ponudi da uz start dolazi debitna kartica, a uz ovaj neki ekstra visa gold što je pretpostavljam kreditna
Nije. Gold je isto debitna. Razlika je u višim standardnim limitima potrošnje (mada su od nedavno za Classic kartice izuzetno visoki) i eventualno Visa benefitima uz Gold kartice.
Da li je moguće uz start paket kasnije zatražiti kreditnu karticu?
Moguće je zatražiti uz bilo koji račun, ali ona se ne uključuje u paket, odnosno nije sastavni deo nijednog paketa i naplaćuje se posebno.

U aplikaciji ćeš videti sve svoje račune, kartice, itd...
Pozdrav
P.S. Ne trebaju ti dva naloga, na jednom nalogu ćeš imati dostupne sve svoje račune.

Zahvaljujem, sve jasno.

Imam još jedno pitanjce za limite na aplikaciji. Dakle kada bih stavio sve na npr. 5000 to znači da limitira sva plaćanja koja idu preko mobilne ili web aplikacije. A da li to limitira i online kupovine gde aplikacija nije uključena? Npr na aliexpress se samo unesu podaci sa kartice i odmah plati, nije implementiran 3d secure. Dakle za njega limit ne važi?

Kada bih stavio sve na npr. 5000 to znači da limitira sva plaćanja koja idu preko mobilne ili web aplikacije.
Limiti se odnose samo na naloge za prenos.
Da li to limitira i online kupovine gde aplikacija nije uključena?
Ne limitira korišćenje kartice. Posebni su limiti u dinarima i evrima, pod pretpostavkom da si vezao karticu za devizni. Ti limiti mogu da se povećaju na lični zahtev u ekspozituri. Standardnu visinu limita možeš da vidiš u RaiPay.
Npr na aliexpress se samo unesu podaci sa kartice i odmah plati, nije implementiran 3d secure. Dakle za njega limit ne važi?
Važi. Nema veze što AE kao trgovac ne koristi 3DS.

sms o odlivu i prilivu jel naplacuje banka? Jednokaratno, po sms ili ne naplacuje uopste. BankMAX Yettel naplacuje po sms-u 6 dinara, sramota!
naravno ako imamo i-racun

pa nemoj tako dosta njih to radi i otp i erste e sad za raiffeisen nemam ukljuceno to ali npr u unicredit to je ukljuceno uz paket ali ti mozes da iskljucis sms notifikacije na yettel ako te to muci

sms o odlivu i prilivu jel naplacuje banka? Jednokaratno, po sms ili ne naplacuje uopste. BankMAX Yettel naplacuje po sms-u 6 dinara, sramota!
naravno ako imamo i-racun
Ne iRacunu stize sms o prilivu besplatno a ostalo sve preko notifikacija. Za Yettel iskljuci sms a ukljuci email obavestenja da stizu i resen problem ☕️

• Like
Reagovanja: uji
sms o odlivu i prilivu jel naplacuje banka?
Ne naplaćuje sms o prijemu plate (samo šifra 240) i po potrošnji karticom u inostranstvu. Ostalo, a pokriveno notifikacijama aplikacije, se po difoltu ne šalje. Kompletan set sms obaveštenja košta 100 dinara mesečno.

Jel moze da se iskljuci sms notifikacija na rajfajyenu, vrv da.
Pa sramota je za Yettel, kad vec imaju svoju mrezu mob. Nravno, iskljucio, stize preko meila.
MTS je sms besplatan koliko sam upucen.

tako dosta njih to radi i otp i erste

Kod OTP banke ne naplaćuju na svim paketima SMS notifikacije, a takođe nisi primoran da ih koristiš, možeš da dobijaš push notifikacije, ali da više ne idem u off topic za ovu temu 😃

Uđeš u aplikaciju, dole desno u one crtice gde piše "Više", profil i prebaciš se na tab notifikacije. To je za iOS aplikaciju, a sms su, za iRačun, uključene isključivo za inostrane transakcije i ne naplaćuju se, kao što ti je @uji već napisao 😃 Domaće transakcije su push notifikacije.

• Like
Reagovanja: fiy
Mislim da to osnovno ne može da se isključi, a dodatni paket se ugovara u poslovnici na lični zahtev, te nemaš razloga da brineš.

U inbox Moja mBanka (pisamce u gornjem desnom uglu). Uputstvo imaš u pp.

Sad gledam tarifnik. Za devizni iRačun stoji da se plaća godišnja članarina od 1000 din za Visa karticu (za dinarski iRačun je bez naknade). Da li ovo znači da će mi naplatiti godišnju članarinu za Visa karticu ako postojeću karticu vezanu za dinarski iRačun vežem za devizni iRačunom za transakcije u inostranstvu ili se godišnja članarina naplaćuje samo ako je posebna Visa kartica vezana za devizni iRačun?

Samo ako se uzme posebna, odnosno dodatna kartica za devizni.

Sad gledam tarifnik. Za devizni iRačun stoji da se plaća godišnja članarina od 1000 din za Visa karticu (za dinarski iRačun je bez naknade). Da li ovo znači da će mi naplatiti godišnju članarinu za Visa karticu ako postojeću karticu vezanu za dinarski iRačun vežem za devizni iRačunom za transakcije u inostranstvu ili se godišnja članarina naplaćuje samo ako je posebna Visa kartica vezana za devizni iRačun?
Neće. Već sam pisao da se tarifni stav odnosi na devizni račun po viđenju ugovoren u poslovnici (možeš ako hoćeš da ga otvoriš, ali nisi u obavezi da uz njega tražiš izdavanje Visa kartice). U konkretnom slučaju, to je kategorički kartica dinarskog iRačuna i za nju je bez naknade, pošto je ugovorena na daljinu (fusnota ispod). Po deviznom iRačunu može samo i isključivo da se uzme Dina kartica, ali ni to čak ni nema naročitog smisla, jer sa dinarskim karticama se na Rajfajzenovim bankomatima autorizuješ kao korisnik pa ti isti nudi isplatu po svim tvojim računima, čak iako ne bi kartice bile vezane za njih.

Imas tri opcije u ponudi prilikom vezivanja

• da se za potrosnju dinara/deviza skida sa iDinarskog
  • da se za potrosnju dinara/deviza skida sa iDeviznog
  • da se za potrosnju dinara skida sa iDinarskog, a deviza sa iDeviznog

Da li u trećem slučaju to znači da ako imam sredstava na dinarskom, a nemam na deviznom računu transakcija u devizama biti naplaćena sa dinarskog ili će biti odbijena? U MTS i Yettel banci kod deviznih transakcija u nedostatku sredstava na deviznom računu su nedostajuća sredstva skidana sa dinarskog. Ali tamo je multivalutni račun, a ovde su dva odvojena računa.

Biće odbijeno.

Da li u trećem slučaju to znači da ako imam sredstava na dinarskom, a nemam na deviznom računu transakcija u devizama biti naplaćena sa dinarskog ili će biti odbijena? U MTS i Yettel banci kod deviznih transakcija u nedostatku sredstava na deviznom računu su nedostajuća sredstva skidana sa dinarskog. Ali tamo je multivalutni račun, a ovde su dva odvojena računa.
Prema mejlu koji sam dobio tokom procedure vezivanja racunai:

Za plaćanja nastala korišćenjem kartice u zemlji i inostranstvu možete odabrati samo dinarski račun kao partiju potrošnje, zatim samo devizni račun, a možete odabrati tako da se za plaćanja u zemlji koristi isključivo dinarski račun, a za plaćanja u inostranstvu isključivo devizni račun.

Ispostavlja se, međutim, da nije baš tako kako kažu, zar ne? Ja nemam devizni, pa nije iskustvo iz prve ruke, ali kačio je neko skorije snimke ekrana kojima potvrđuje da su mu transakcije sa Temua (valuta RSD, ali procesor u Irskoj, dakle u inostranstvu) naplaćene sa dinarskog računa, iako ima povezan i devizni. Citiraću u nastavku i samu poruku, pa možete naći ceo razgovor.

Kod mene iako imam povezan i devizni, na temu sve je islo u dinarima.

Prema tome ispada da izbor računa za naplatu nije prema državi transakcije (dinarski u Srbiji, devizni van nje) već prema valuti (dinarski za plaćanja u RSD, devizni za ostale). Ovo možda ima više smisla iz ugla korisnika, posebno onih koji nemaju devizni račun (izbegavaju nepovoljnu konverziju), ali ne pokapa se sa onim što banka kaže.

Predstavlja i neočekivani bezbednosni rizik onima koji misle da su tom podelom sačuvali dinarski račun u slučaju krađe podataka i zloupotrebe u inostrantstvu (video sam da je neko to naveo kao prednost ovog sistema), jer će plaćanje proći ako se ukradeni podaci iskoriste na procesoru koji postavi RSD kao valutu, što je često kod onlajn kupovine.

Jedino, ali jedino se to desava sa temu, kako su oni to resili ili nisu resili to je pitanje...

Mada na temu ja i ne mogu da stavim eur, iskljucivo dinar.

Prema tome ispada da izbor računa za naplatu nije prema državi transakcije (dinarski u Srbiji, devizni van nje) već prema valuti (dinarski za plaćanja u RSD, devizni za ostale). Ovo možda ima više smisla iz ugla korisnika, posebno onih koji nemaju devizni račun (izbegavaju nepovoljnu konverziju), ali ne pokapa se sa onim što banka kaže.
Ovako je. Imao sam više transakcija na više inostranih sajtova gde je valuta bila u RSD i svuda je prolazilo kao na Temu-u.

Mada na temu ja i ne mogu da stavim eur, iskljucivo dinar.
Pa da, mnogi onlajn trgovci fiksiraju valutu na osnovu tvoje lokacije. Kod nas je na Temuu fiksno dinar, a slično važi za mnoge druge. Retko ko ti i da izbor.

Ovako je. Imao sam više transakcija na više inostranih sajtova gde je valuta bila u RSD i svuda je prolazilo kao na Temu-u.
Hvala na dodatnoj potvrdi! Zanimljivo bi bilo proveriti da li ovo važi samo za onlajn transakcije (vrsta plaćanja "E-Commerce" prema terminologiji banke) ili se odnosni i na fizička prodajna mesta (vrsta plaćanja "Plastična kartica", odnosno "Telefon"). Zašto ovo kažem: neki POS terminali nude dinamičku konverziju valuta (DCC), što znači da dozvoljavaju plaćanje u valuti kupca, koju odrede nakon očitavanja kartice. Ako bi takav terminal svaku srpsku karticu smatrao podrazumevano dinarskom (ne znam, doduše, kako to određuju, možda nije samo po državi izdavanja), ponudio bi plaćanje u RSD, što je mogućnost koja predstavlja dodatni rizik onima koji su smatrali da su sačuvali dinarski račun time što postoji podela zaduženja.

Može neko ko koristi iracun za temu i aliexpress, da mi kaze sledece:
Za temu idu dinari +1% provizije (dinarski racun)
Za aliexpress idu euri +1% provizije (devizni racun)

Upravo kupio usb kablove sa alija preko iracuna
Stavio u apk, kao valutu , prvo eure, pa dolare

Interesantno, isto mi je skinulo (dinarski racun)
0.51$ = 60.51 din
0.51€ = 60.51 din

Kurs 118.65 din, sto je dobro, preko nlb kartice je kurs kad se konvertuje 120 din.

Ako povezem dinarski za dinare, devizni za eure, sta se desava ako trenutno nemam devize na deviznom, jel mogu da izvrsim kupovinu sa alija preko dinarskog kao sada, ili ne?

Upravo kupio usb kablove sa alija preko iracuna
Stavio u apk, kao valutu , prvo eure, pa dolare

Interesantno, isto mi je skinulo (dinarski racun)
0.51$ = 60.51 din
0.51€ = 60.51 din

Kurs 118.65 din, sto je dobro, preko nlb kartice je kurs kad se konvertuje 120 din.

Ako povezem dinarski za dinare, devizni za eure, sta se desava ako trenutno nemam devize na deviznom, jel mogu da izvrsim kupovinu sa alija preko dinarskog kao sada, ili ne?
Ja stalno koristim dinare naAliju
Necu da propadnem ovako na sitno
787,76din + 8,30 din= 6,80$

Nazad
Vrh Dno