Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Trenutno je na Ananasu Bergen Comfort Apollo T 12k 33.800din sa dostavom. Da li je neko imao iskustva sa ovom Bergen serijom? Jer vidim da postoji i iste oznake samo Q. Ne vidim u specifikaciji nikakve razlike, rekao bih da su identicne klime, a razlika u ceni je 1000-2000din u nekim prodavnicama.
Generalno u iscekivanju neke sto bolje cene i citajuci toliko postova na ovom forumu i par drugih, toliko klima nije vise ni dostupno za kupovinu i sad se dvoumim izmedju gore pomenute Bergen i TCL TAC-12CHSD/XA73IFS koja je nekih 4000din skuplja ali ni za nju nisam uspeo da nadjem neka iskustva korisnika. TAC 12-CHSD serija se spominjala poprilicno na ovom forumu ali ona ima 3 podserije kod nas TPG11, XA73IFS i TPG31I3AH, a generalno ni na ovom forumu niko te podserije ne spominje vec Frozzini verziju ili u generalu TAC12 sto je znatna razlika jer sve 3 podserije uopste nisu nimalo slicne i velika je razlika na samom papiru u performansama.

.
Realno

Ko da će da greje ne izolovanu brvnaru, a ne stan od 33m2. To će i neki tcl od 40000 da samelje. Hahahahahahhahahah
Mislio sam da se radi o vikendici ali garsonjera je svakako puno laksa za grijanje. Iako sam sam sebi licni svjedok da je izolacija jako bitan faktor i definitivno je velika razlika u potrosnji klime ipak bi opet bio oprezan. Bez obzira na unutrasnji prostor klima se pati sve vise sto je hladnije. Nebi bio bas tako opusten da kazem to je stancic od 33m2, grijace to... Ali evo, vreme ce pokazati, nadam se da cemo imati podjeljeno iskustvo i utiske sa ljepog Zatibora. Naravno kad temp stvarno udje u minus... Tek od -10c racunamo na hladniju zimu ali ne samo jedno jutro...

Jedan mali dodatak. Posto se ovdje konstantno spominje kvadratura i izolacija ( sto je ok ) ali "niko" nespominje utjecaj vanjske temp i rad vanjske klime kako se ponasa na visoj hladnoci. Nije valjda da od svih na forumu nikome nepredje vanjska temp bar koji dan ispod -10c ?? Posto se navodi kako manji prostor moze ( nemislim sad direkno na tebe @mk484475 da se ne osjecas neugodno, ali na kraju krajeva nisi ni ti tlc kupio ) ugrijati i jeftinija klima, haj pokazite rad vanjskih klima na jacim minusima... Ako govorimo o grijanju, mislim da bi to naj relevantnije bilo kao preporuka za klimu. Zaci ispod 800€ da radi ispod -10c a da je tiha. Znaci nesmije se cuti da bruji drugome stanaru u zgradi. Ja sam jos koji dan na vikendici ali mislim da nece biti vise jaceg minusa dok sam ovdje. Neki dan je bilo -14c ali posto je jutro rano bilo nisam snimao, mada sam mogao vanjsku. Ali na kraju krajeva necemo uopste o kimama koje su van budzeta, 800€ samo ispod.

Jedan mali dodatak. Posto se ovdje konstantno spominje kvadratura i izolacija ( sto je ok ) ali "niko" nespominje utjecaj vanjske temp i rad vanjske klime kako se ponasa na visoj hladnoci. Nije valjda da od svih na forumu nikome nepredje vanjska temp bar koji dan ispod -10c ?? Posto se navodi kako manji prostor moze ( nemislim sad direkno na tebe @mk484475 da se ne osjecas neugodno, ali na kraju krajeva nisi ni ti tlc kupio ) ugrijati i jeftinija klima, haj pokazite rad vanjskih klima na jacim minusima... Ako govorimo o grijanju, mislim da bi to naj relevantnije bilo kao preporuka za klimu. Zaci ispod 800€ da radi ispod -10c a da je tiha. Znaci nesmije se cuti da bruji drugome stanaru u zgradi. Ja sam jos koji dan na vikendici ali mislim da nece biti vise jaceg minusa dok sam ovdje. Neki dan je bilo -14c ali posto je jutro rano bilo nisam snimao, mada sam mogao vanjsku. Ali na kraju krajeva necemo uopste o kimama koje su van budzeta, 800€ samo ispod.
Znaci ja moram da spucam 3 soma na klimu da bi moj komsija bio zadovoljan hahah ma vazi,smatram da nijedna klima koja je ispravna nije toliko bucna da napravi problem sa komsijama,po tvojoj logici gde god se okrenes sve klime preko 2000e a ne obrnuto po 300e pa ljudi zive normalno😂

Trenutno je na Ananasu Bergen Comfort Apollo T 12k 33.800din sa dostavom. Da li je neko imao iskustva sa ovom Bergen serijom? Jer vidim da postoji i iste oznake samo Q. Ne vidim u specifikaciji nikakve razlike, rekao bih da su identicne klime, a razlika u ceni je 1000-2000din u nekim prodavnicama.
Generalno u iscekivanju neke sto bolje cene i citajuci toliko postova na ovom forumu i par drugih, toliko klima nije vise ni dostupno za kupovinu i sad se dvoumim izmedju gore pomenute Bergen i TCL TAC-12CHSD/XA73IFS koja je nekih 4000din skuplja ali ni za nju nisam uspeo da nadjem neka iskustva korisnika. TAC 12-CHSD serija se spominjala poprilicno na ovom forumu ali ona ima 3 podserije kod nas TPG11, XA73IFS i TPG31I3AH, a generalno ni na ovom forumu niko te podserije ne spominje vec Frozzini verziju ili u generalu TAC12 sto je znatna razlika jer sve 3 podserije uopste nisu nimalo slicne i velika je razlika na samom papiru u performansama.
Taj Bergen je Haier klima.Tasta je ima,ali je nazalost ne koristi za grejanje😉

Znaci ja moram da spucam 3 soma na klimu da bi moj komsija bio zadovoljan hahah ma vazi,smatram da nijedna klima koja je ispravna nije toliko bucna da napravi problem sa komsijama,po tvojoj logici gde god se okrenes sve klime preko 2000e a ne obrnuto po 300e pa ljudi zive normalno😂
Ne, ne... Tema je prvenstveno grijanje! Imamo razlicita misljenja sto je ok, tu smo da podjelimo iskustva kao i razmisljanja. Vidis ti kazes da ispravna klima nije toliko bucna a ja recimo smatram da pojedine jesu. Opet i to je relevantno sta kome smeta. Sto se tice komsija... Hm, izvini ali vjeruj da u normalnijoj zgradi/sredini nebi smio da ometas nekoga, pogotovo ako je zgrada, onda i nije jedan komsija i u tom pogledu budi siguran da bi ju morao skinuti. Ako je vec bucna ili trese... Neradi se o zadovoljstvu vec o uznemiravanju.. takodje neradi se o klimama preko 2000€ vec cisto pristojna klima sa cjenom, realnih mogucnosti. Ja sam izrazio svoje misljenje sto naravno moze biti pogresno ali isto tako sam dao predlog da vidimo dali ima klima koja zadovoljava za grijanje... Zimi ponavljam, takodje nemislim na toplija podrucija jer nije ni realno uopste uzimati tako nesto u obzir. Mislim da je ipak malo relevantnije uzeti cist predlog ovog puta zlatibor za koji se trazi savjet gdje ipak bude hladnije vreme. Neradi se o nicijem zadovoljstvu vec potrebi za grijanjem, vrlo jednostavno..

Ja kad bude tezak minus snimam klip. Prekjuče sam kačio klip kako prede u "teškim" uslovima. Kako da izmerim buku ima li neka aplikacija za telefon, posto kada se snima kamerom preuvelicava buku. Iskreno kada sam snimao klip nisam čuo uopšte takav zvuk kakav je na snimku ispao.

Za garsonjeru gde se retko boravi, umesto te klime kupiti norveski radijator, odlicno greje i trebace puno vremena da on potrosi razliku struje do 2-3 k eura. Nema buke i minusi mu nista nisu problem,greje i kad je - 30c napolju, a klima od 2-3k eura, ako neko ima viska novca, pozdravljam.

Nije naravno, -2 i magla kako se sećam. Ali to su neki navodili da su teški uslovi.

Poslednja izmena:
Hmm gde ode moj komentar :LOL: ja da dodam jos nesto ja izgleda izbrisa :LOL:

Ja kad bude snimam klip. Prekjuče sam kačio klip kako prede u "teškim" uslovima.
Izvini ali ti si napomenuo tlc za nekih 350-400€ da bi ugrijala tih 33m2 na zlatiboru. Ja se nebi slozio. Ok, Zlatibor nije Sibir ali... Evo nisam ni ja na nekom hladnom podruciju ali nema dugo sam se probudio sa jakom kosavom na -14c. Moje tvrdje su da iako je mali prostor, vanjska temp jako utjece na rad klime. Nema jeftine klime a da se grijes po zimi mirnog i tihog sna. I molim vas, iako je npr Decembar ili Januar po kalendaru zimsko vreme ne racunam hladnoce u nekom sitnom minusu. Evo primjera. Banja luka vremenska prognoza i slika iz auta na Dunavu prije par dana. Idemo ispod -10c
Uz to ipak smo na nizim nadmorskim visinama.

Prilozi

• Screenshot_2025-01-03-19-42-43-571_com.miui.weather2.jpg
    Screenshot_2025-01-03-19-42-43-571_com.miui.weather2.jpg
    42.3 KB · Pregleda: 84
  • IMG_20241231_063444.jpg
    IMG_20241231_063444.jpg
    52.8 KB · Pregleda: 83
Ne, ne... Tema je prvenstveno grijanje! Imamo razlicita misljenja sto je ok, tu smo da podjelimo iskustva kao i razmisljanja. Vidis ti kazes da ispravna klima nije toliko bucna a ja recimo smatram da pojedine jesu. Opet i to je relevantno sta kome smeta. Sto se tice komsija... Hm, izvini ali vjeruj da u normalnijoj zgradi/sredini nebi smio da ometas nekoga, pogotovo ako je zgrada, onda i nije jedan komsija i u tom pogledu budi siguran da bi ju morao skinuti. Ako je vec bucna ili trese... Neradi se o zadovoljstvu vec o uznemiravanju.. takodje neradi se o klimama preko 2000€ vec cisto pristojna klima sa cjenom, realnih mogucnosti. Ja sam izrazio svoje misljenje sto naravno moze biti pogresno ali isto tako sam dao predlog da vidimo dali ima klima koja zadovoljava za grijanje... Zimi ponavljam, takodje nemislim na toplija podrucija jer nije ni realno uopste uzimati tako nesto u obzir. Mislim da je ipak malo relevantnije uzeti cist predlog ovog puta zlatibor za koji se trazi savjet gdje ipak bude hladnije vreme. Neradi se o nicijem zadovoljstvu vec potrebi za grijanjem, vrlo jednostavno..
Mozda kod tebe tamo u wien,evo ti primer,gledao sam da uzmem stan,nova zgrada,u svaki stan je vec ugradjen vivax najeftiniji,znaci tako ti prodaju stan i sta sutra nekom se ne svidja buka mislis da ce neko da skida klimu,oce ali malo sutra🤣

Ma zezam se za tcl. Ali mislim da ne mora da ide sa tom varijantom koja je kod tebe od 2 3000€. Mislim da neka srednja varijanta završava posao sasvim pristojno. Nego gde smeš takav uređaj u vikendicu. Meni iz vikendice sve iznesoše tri puta.
Mozda kod tebe tamo u wien,evo ti primer,gledao sam da uzmem stan,nova zgrada,u svaki stan je vec ugradjen vivax najeftiniji,znaci tako ti prodaju stan i sta sutra nekom se ne svidja buka mislis da ce neko da skida klimu,oce ali malo sutra🤣
Šta je wien? Kaži lepo Beč.

Ma zezam se za tcl. Ali mislim da ne mora da ide sa tom varijantom koja je kod tebe od 2 3000€. Mislim da neka srednja varijanta završava posao sasvim pristojno. Nego gde smeš takav uređaj u vikendicu. Meni iz vikendice sve iznesoše tri puta.

Šta je wien? Kaži lepo Beč.
Pa tako mu pise WIEN,verovatno je tako modernije sta znam ja seljak iz Cuprije

.
I ovdje se zateknem u novoj gradnji gdje svaka soba ima svoju klimu i nije top marka. Ali vise zbog hladjenja posto ima podno dodatno grijanje. @mk484475 meni su dostavili klimu u otkljucano dvoriste i tako stajala par dana na paleti 🤣🤣 ostavim bajkove u dvoristu i nikad nista u bas tom djelu gdje sam ja. Vjeruj da kapiju nikad nisam zakljucao 🤣🤣
@Miroslav zv tvoj je predlog po meni jos naj pametniji, samo dodatno uraditi preko app da se pali kako bi se zagrijala na vreme, takodje senzor za pozar kako bi u slucaju neceg loseg se moglo na vreme reagovati ali svakako ako klima skupa ovo je bolje rijesenje

I nase komsije (bugari) nesto tvrdo muvaju oko senzora kod MHI klime :eek:
Nisu samo Nemci prolupali :ROFLMAO:
Ima tu neka frka :unsure:

Prilozi

• IMG_20241207_200325.jpg
    IMG_20241207_200325.jpg
    60.8 KB · Pregleda: 72
  • IMG_20241207_200347.jpg
    IMG_20241207_200347.jpg
    35.4 KB · Pregleda: 69
  • IMG_9390.jpg
    IMG_9390.jpg
    39.4 KB · Pregleda: 70
  • IMG_20241207_102714.jpg
    IMG_20241207_102714.jpg
    34.9 KB · Pregleda: 77
  • e07b4e975c640e1c91993b8e79c9e8ec.jpg
    e07b4e975c640e1c91993b8e79c9e8ec.jpg
    269.6 KB · Pregleda: 72
  • fc9f596e98b8e32eff4dc7349bccc87b.jpg
    fc9f596e98b8e32eff4dc7349bccc87b.jpg
    258.3 KB · Pregleda: 87
  • 111111.jpg
    111111.jpg
    82.5 KB · Pregleda: 95
Pa tako mu pise WIEN,verovatno je tako modernije sta znam ja seljak iz Cuprije
Nasmija me tvoj komentar, gledam gdje pise Wien 🤣🤣🙈 Beč je po nasem i "neispravno" je. Wien ili Internationalno je Vienna ali ja uopste nisam obratio na to paznju. Cesto porucujem nesto pa automatski, nesvjesno napisao Wien... Jos gledam o cemu vi, nesvatajuci da pise u profilu. Iako naravno nisam odavde, cak nisam ni iz Banjaluke koju cesto spomenem, mada sam "cesto" tamo sasvim nesvjesno napisao Wien.
Al ok, van teme. Imamo li klimu pa makar sa youtube da radi ispod -10c bez sunca i neronda ispod 800€ posto mislim da sam u debeloj manjini koja tvrdi suprotno pa me razuvjerite.
U svakom slucaju Milose zakomplikovali smo ti izbor 🤣🤣

Ovako slicno je uradio i clan sa naseg foruma, gdje je smanjio modulaciju na Gree Amber Premium. U ostalom, poslednja slika je bas fora🤣
Da to se secam i posle kao spustala do 350w :unsure:
Ma nisu Nemci ludaci jedan mi potvrdio da mu Amber 12 modulira na 350-400w ali jos nisam dobio odgovor sta tacno radio...
A ovde na MHI klime je problem kako sam video i citao po drugim foruma rezim on/off... pitaj boga :rolleyes:
Kao da stavljaju takve klime u 5-10m2

Koji on off ona na grejanju spušta na 170 180. Ni meni nije jasno zašto to rade. Čitao sam forum taj nemački.
Nasmija me tvoj komentar, gledam gdje pise Wien 🤣🤣🙈 Beč je po nasem i "neispravno" je. Wien ili Internationalno je Vienna ali ja uopste nisam obratio na to paznju. Cesto porucujem nesto pa automatski, nesvjesno napisao Wien... Jos gledam o cemu vi, nesvatajuci da pise u profilu. Iako naravno nisam odavde, cak nisam ni iz Banjaluke koju cesto spomenem, mada sam "cesto" tamo sasvim nesvjesno napisao Wien.
Al ok, van teme. Imamo li klimu pa makar sa youtube da radi ispod -10c bez sunca i neronda ispod 800€ posto mislim da sam u debeloj manjini koja tvrdi suprotno pa me razuvjerite.
U svakom slucaju Milose zakomplikovali smo ti izbor 🤣🤣
Beč i Nemci je najpravilnije. I poreklo tih reči vuče iz staroslovenskog. Ako uđeš malo dublje u njihovu istoriju naćićeš za svaki grad staroslovenski naziv....

Poslao sam ti u pm :LOL:

Ево графикона. ОН/ОФФ углавном плус одмрзавање у просеку сваких 45 мин.

Ok ovo je srk20zs kao kod naseg kolegu @freerage
Jedino sto sam video da su nesto kod model W2 ispravili... a sta pitaj boga

Prilozi

• MHI pp.jpg
    MHI pp.jpg
    87.1 KB · Pregleda: 81
Poslednja izmena:
To izmestanje termometra UJ ima veze sa nacinom rada klime, iliti kulture rada. Ja sam to radio jos na moju staru Galanz klimu, jos je koristim, izmestao sam sondu sa fabrickog mesta na raznorazna i trazio mesto gde mi se najvise svidja kako radi. Mozda je neko provalio da kada se izvuce senzor van kucista MHI bolje radi po nekom pitanju, ko ce ga znati!

To izmestanje termometra UJ ima veze sa nacinom rada klime, iliti kulture rada. Ja sam to radio jos na moju staru Galanz klimu, jos je koristim, izmestao sam sondu sa fabrickog mesta na raznorazna i trazio mesto gde mi se najvise svidja kako radi. Mozda je neko provalio da kada se izvuce senzor van kucista MHI bolje radi po nekom pitanju, ko ce ga znati!
Izvade sto im mnogo rade kao on/off evo grafikoni pre i posle vadjene...
Ma kao wifi modul greje sondu pa pokazuje veću temp.
Da i to kao :rolleyes: :ROFLMAO:
Ali sto sam kontao da im preporucuju non stop fan 3 nikako Auto
ili kad je stave u malu sobu onda krece non stop on/off pa preporucuju da otvore vrata itd.

Prilozi

• 9298b908bf611a6321cb58562d5da78d.jpg
    9298b908bf611a6321cb58562d5da78d.jpg
    89.3 KB · Pregleda: 47
  • IMG_9197.jpg
    IMG_9197.jpg
    55 KB · Pregleda: 34
  • 154.jpg
    154.jpg
    93.6 KB · Pregleda: 29
Poslednja izmena:
Pa to sam i zeleo da kazem, izmestanjem sonde menjaju kulturu rada klime, e sad dal je bolje ili nije i sta je bolje to oni znaju. Recimo najnovija Airy Gree klima ima sondu izmestenu sa strane, nije vise gore na usisu kod filtera, nego skroz desno van domasaja usisnog vazduha. Kako to radi ne znam, al i oni izgleda prate forume!

Misljenja sam da za los rad klime uveliko kumuje los polozaj klime u prostoriji. Da bi klima dobro odrzavala temperaturu potrebano joj je dobro cirkulisanje vazduha u prostoriji. Ako je zarobljena u nekoj ćošci ili pored nekog ormara, ili nije na sredini prostorije vec gurnuta u neku stranu, nemoguce da radi kako treba, negde ce pregrejavati a negde ce biti hladno. Tvrdim da ce i jeftina klima ako je dobro pozicionirana dobro raditi, i obrnuto.

Nazad
Vrh Dno