Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Meni daikin radi nonstop na Comfort rezimu tj autofan i obori krilo u krajnju poziciju nadole, fakticki imitira podno grejanje. Temperatura mi je svuda ujednacena, dole na podu 21-22c mereno laserom. Ne zebu noge.

Imam kotao na drva i 12m3 u podrumu od pre dve godine. Ove sam definitivno prešao na klime. Jeste parno grejanje konfornije ali lozenje cele zime crnački posao. Lako je pričati i to niko ne računa tog ko loži 5, 6 meseci na dva sata mora se do kotla. Meni je grejanje na invertere preporod. Naravno ja sam ložač. Drva nisu ništa jeftinija nego struja, barem u mom slučaju, ali zato ne mislim o grejanju.

Imam kotao na drva i 12m3 u podrumu od pre dve godine. Ove sam definitivno prešao na klime. Jeste parno grejanje konfornije ali lozenje cele zime crnački posao. Lako je pričati i to niko ne računa tog ko loži 5, 6 meseci na dva sata mora se do kotla. Meni je grejanje na invertere preporod. Naravno ja sam ložač. Drva nisu ništa jeftinija nego struja, barem u mom slučaju, ali zato ne mislim o grejanju.
I moji roditelji su prije lozili na centralno, robija je to, onaj ko je lozio zna vrlo dobro koji je to posao, ali sad kako se griju sa klimom nisu zadovoljni. Iako je daleko lakse, cisce i jeftinije nije to to. Za decembar je potroseno 307kwh ili nekih 23€ sto je bas dzabe ali ipak ako imas vise prostorija to je lose rjesenje.

Prilozi

• Screenshot_2025-01-04-01-05-14-372_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2025-01-04-01-05-14-372_com.coolkit.jpg
    55.8 KB · Pregleda: 44
Takodje i ja sam lozac, klima jeste odmor, ali imam stare roditelje koji mora da greju kupatilo, kad se kuva da otvore prozorce, pa duvan, pa sobica gde klima slabo dobacuje. Kad sve to izostavim, imam unuka od 18 meseci koji mora da se kupa, kako ja da stavim klime u sve sobe i dva kupatila.Sve u svemu, dobro je umati vise opcija za grejanje, u to sam siguran. Stoje mi spremne u rezervi dve panelne grejalice po 2kwh, jedan uljni radijator od 2.5kwh i naravno smederevac 9tka sa otprilike 3 do 5 metara suvih drva, u Srbiji se nikada nezna. 😂

Takodje i ja sam lozac, klima jeste odmor, ali imam stare roditelje koji mora da greju kupatilo, kad se kuva da otvore prozorce, pa duvan, pa sobica gde klima slabo dobacuje. Kad sve to izostavim, imam unuka od 18 meseci koji mora da se kupa, kako ja da stavim klime u sve sobe i dva kupatila.Sve u svemu, dobro je umati vise opcija za grejanje, u to sam siguran. Stoje mi spremne u rezervi dve panelne grejalice po 2kwh, jedan uljni radijator od 2.5kwh i naravno smederevac 9tka sa otprilike 3 do 5 metara suvih drva, u Srbiji se nikada nezna. 😂
Iz tog razloga ja nisam za klime.. Ja cu na ljeto renovirati jednu garonjeru za roditelje u prizemlju i obavezo ide podno u kupatilo. Moze i ona el mreza, samo neka nisu plocice hladne.

Iz tog razloga ja nisam za klime.. Ja cu na ljeto renovirati jednu garonjeru za roditelje u prizemlju i obavezo ide podno u kupatilo. Moze i ona el mreza, samo neka nisu plocice hladne.
Podno je super ali moj ti savet neka bude i radijator obavezno,bolje i brze zagreje. Kod podnog mora prvo da se ugreje kosuljica pa plocice, a za to treba i vremena i toplotne energije.Znam ovo iz razloga sto mi kum i brat imaju podno. Kod mene u kuci je kupatilo 10m2 i klima iz hodnika duva u njega, ali dzabe hladno i bas je neprijatno. Nema i jare i pare, ako hoces toplo mora da kosta, stalno neke prepravke na kuci. Cerka mi zivi u stanu oko 3000 din mesecno grejanje i mora da se otvore prozori, mnogo zagusljivo. A ja se cimam u skoro 50 god. Budala.

Ja sam u sustini zadovoljan grijanjem na klime, i ako osjecaj nije isti, barem stalno toplo 24/7, nema kad se ustanes da je hladna kuca. Sto se duvanja tice, to i meni smeta, ali ako se klima fino pozicionira tu problema nema. Ove godine su i moji presli na klimu i mogu reci da su zadovoljni, to jest ne zale se, meni najvaznije, zaboravicemo pricu na bacanje para i da ce se pomesti na pocetku🤣. U slucaju da zahladni neka loze, drva ima, mada sada ce se sigurno 2 dana loziti, pa ce klima odrzavati uvece, nece je gasiti.
Ja se nadam da cu iduce godine da se grijem sa multisplitom, da vidimo kako i to radi😃.

Poslednja izmena:
Pa super ih je imati, i ja zadovoljan sa cinjenicom da nisam u obavezi da ubacujem pelet i cistim kotao ako me mrzi. Jedino mi se muce kada je magla, i problem hladnog wc a,i jos da dodam da mi temp nije kao sto sam navikao, ali.....

Ja se nadam da cu iduce godine da se grijem sa multisplitom, da vidimo kako i to radi😃.
Multisplit je dvosekli mač, u slučaju kvara nema grejanja, a osim toga, kad je u defrostu takodje nema nigde grejanja. Ipak dve odvojene klime bi trebale da rade rasterećenije i da jedna pokriva drugu dok je u df, jer retko kad ce obe u isto vreme otici u df.

Znas sta je tu problem brate... da neki MHI modeli imaju na -1c neki automatski skok... Od minimalne modulacije 170w odmah skok na minimalnoj modulaciju od 400-450w i tako odmah senzor reaguje i krece on/off
Npr. ona greje i odrzava zadatu na 200-300w (0c ili +1c) kad dodje -1c ona automatski skace na preko 400-450w iako bi mogla i dalje da odrzava zadatu na 250-300w i tako reaguje odmah senzor sto pregreva prostor... I tako krece taj on/off rad

I taj skok je proveren na nekoliko stranice... Kao sto Mr.Wolf rekao za neke Fuji modeli
400 450w je mnogo čini mi se da sam ti u minusu slao slike sa potrošnjom od 300 350w/h ne sećam se. Mada i moj prostor zahteva više od 350w kada je minus, pa se zato meni nikad ne gasi. U dobro izolovanim prostorima to onda može da bude problem ako je i problem. Zato je bitno da se dobro izabere uređaj. Mada I mi tražimo savršenstvo i tražimo mane koje 90%ljudi ne vidi. Čitam na onom bugarskom forumu većina problema je vezana za w1 tip. Ja ne mogu da proverim taj skok jer kod mene na minusima nema šanse da radi ispod 350w.

Multisplit je dvosekli mač, u slučaju kvara nema grejanja, a osim toga, kad je u defrostu takodje nema nigde grejanja. Ipak dve odvojene klime bi trebale da rade rasterećenije i da jedna pokriva drugu dok je u df, jer retko kad ce obe u isto vreme otici u df.
Pa znam sve mane, sto se kvara tice nadam se da se kvariti nece, barem prvih nekoliko godina😄 Sto se defrosta tice, mi iz PG ne znamo sta je to, to kod nas ne postoji, zadnjih 3 godine, ova trenutna, ne znam je li odradila 2 defrosta, mada meni je primarnije da imam hladjenje na +40°, nego grijanje u svakoj prostoriji, a nemam mogucnost za postavljanje 3 vanjske jedinice.

Poslednja izmena:
Aj da pitam i ovde posto je veci auditorijum nego na temi za Mitsubishi - sta moze biti uzrok tome da izmenjivac samo delimicno zaledi pre dF? znaci uvek je ovako, nikad nisam video ceo izmenjivac da je pokriven injem ili ledom. Nebitno koja je temperatura napolju (blizu ili ispod 0 naravno). Na drugoj potpuno istoj uglavnom zaledi veci deo ali samo 2,3 puta sam je uhvatio da cela zaledi pre dF, ovu bukvalno nikad. Zvacu instalatera posle vikenda ali ajde prvo ovde da vidim kakva su misljenja. Postavljene prosle godine, Mitsubishi 25ZSW, 27m2, 20cm siropor, 30 vuna tavan, plocice bez izolacije dole, prizemlje kuce.

Da dodam, COP je dobar, racunao sam vise puta, na 1.5 kWh sto joj je max iz uticnice bije kao kalolifer

1735994025595.png

Kotao nisam ložio nijednom otkako su tu klime... i ne da se nisam pokajao što sam prešao na ovaj vid grejanja, nego su mi mnogo smešne žalopojke na defroste i sl. "muke" s klimama. :D

400 450w je mnogo čini mi se da sam ti u minusu slao slike sa potrošnjom od 300 350w/h ne sećam se. Mada i moj prostor zahteva više od 350w kada je minus, pa se zato meni nikad ne gasi. U dobro izolovanim prostorima to onda može da bude problem ako je i problem. Zato je bitno da se dobro izabere uređaj. Mada I mi tražimo savršenstvo i tražimo mane koje 90%ljudi ne vidi. Čitam na onom bugarskom forumu većina problema je vezana za w1 tip. Ja ne mogu da proverim taj skok jer kod mene na minusima nema šanse da radi ispod 350w.
Ja ukupno mogu da vidim 4 Mitsubishi HZ i samo jedna se vrti nisko u minusima ali ta jedna je u stanu 47m2 strasno dobro ususkan. Tu klimu nisam kao primjer uzimao zato sto je za moje okruzenje specifican primjer. Evo kako radi

Prilozi

• Screenshot_2025-01-04-14-11-20-716_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2025-01-04-14-11-20-716_com.coolkit.jpg
    38.4 KB · Pregleda: 38
  • Screenshot_2025-01-04-14-11-32-991_com.miui.weather2.jpg
    Screenshot_2025-01-04-14-11-32-991_com.miui.weather2.jpg
    42.2 KB · Pregleda: 21
  • Screenshot_2025-01-04-14-11-20-716_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2025-01-04-14-11-20-716_com.coolkit.jpg
    38.4 KB · Pregleda: 18
  • Screenshot_2025-01-04-14-11-15-091_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2025-01-04-14-11-15-091_com.coolkit.jpg
    33.7 KB · Pregleda: 24
Aj da pitam i ovde posto je veci auditorijum nego na temi za Mitsubishi - sta moze biti uzrok tome da izmenjivac samo delimicno zaledi pre dF? znaci uvek je ovako, nikad nisam video ceo izmenjivac da je pokriven injem ili ledom. Nebitno koja je temperatura napolju (blizu ili ispod 0 naravno). Na drugoj potpuno istoj uglavnom zaledi veci deo ali samo 2,3 puta sam je uhvatio da cela zaledi pre dF, ovu bukvalno nikad. Zvacu instalatera posle vikenda ali ajde prvo ovde da vidim kakva su misljenja. Postavljene prosle godine, Mitsubishi 25ZSW, 27m2, 20cm siropor, 30 vuna tavan, plocice bez izolacije dole, prizemlje kuce.

Da dodam, COP je dobar, racunao sam vise puta, na 1.5 kWh sto joj je max iz uticnice bije kao kalolifer

Pogledajte prilog 474601

Ne znam druze moje Amber i Muse budu skroz bele kao snesko belic dok ne krene DF :)
Mozda ce se neko javi sa MHI

Mozda je kod srk35 taj minimum skok ispod -1c na 350w, A kod 20/25 na 450w
Video sam i ja zbog W1 i W2 na pocetak vise se zale na buchsne od turbine :)
Tek sam bio na 15 stranicu od 200 :LOL:

Poslednja izmena:

Pogledajte prilog 474601
Ne znam na 35zsw ceo izmenjivač je beo.

Ma vi ste mi @style53 i @mk484475 pisali vise puta na temi tamo tako da znam kako je kod vas...nego rekoh da vidim ovde jel se neko susretao sa ovakom situacijom. S obzirom da one kada krenu u dF rade to na 35-40 minuta regularno pa ni ne stigne mozda da zaledi ceo izmenivac jer je dF algoritam neverovatno glupo odradjen. Ali neverovatno mi je da ni grama inja nema gore, kao da je mrtav taj deo a to je oko 30% povrsine izmenjivaca. Zato i pisem, da vidim da nije do gasa, vakumiranja sta znam problem, nesto sto bi potencijalno moglo da se sredi, mozda i fabricka falinka pa da smaram firmu od koje sam pazario.

Ako neko ima ideju, neka pise...

Izmenjivač beli odnosno mrzne ravnomerno. Serviser treba da ih pogleda nisu one uredu nešto. Koliko se secam da si pisao ti si ih skidao odnosno nije prva montaža.

Izmenjivač beli odnosno mrzne ravnomerno. Serviser treba da ih pogleda nisu one uredu nešto. Koliko se secam da si pisao ti si ih skidao odnosno nije prva montaža.
Tako je....ova sto manje mrzne je skidana zbog izolacije pa vracana bez bilo kakve dodatne akcije (vakumiranje ili bilo sta drugo). Spoljna samo naravno. Ali koliko se secam i prosle godine je bila ista situacija, da nije mrznuo ceo.

Ma vi ste mi @style53 i @mk484475 pisali vise puta na temi tamo tako da znam kako je kod vas...nego rekoh da vidim ovde jel se neko susretao sa ovakom situacijom. S obzirom da one kada krenu u dF rade to na 35-40 minuta regularno pa ni ne stigne mozda da zaledi ceo izmenivac jer je dF algoritam neverovatno glupo odradjen. Ali neverovatno mi je da ni grama inja nema gore, kao da je mrtav taj deo a to je oko 30% povrsine izmenjivaca. Zato i pisem, da vidim da nije do gasa, vakumiranja sta znam problem, nesto sto bi potencijalno moglo da se sredi, mozda i fabricka falinka pa da smaram firmu od koje sam pazario.

Ako neko ima ideju, neka pise...

Ma tu nesto nije u redu! Zovi servisera ili bolje gde si kupio te klime! Moras da budes dosadan druze, to moraju da rese... zaprijeti da ces ih prijaviti trzisnoj inspekciji itd. sto te voze tamo/ovamo. Nije to klima od 40k pa ajde ok ***
Imas i slike kako je samo 70% bela
A drugo: Ovde na forumu je bitnije ko ce da ispadne pametniji ili da se sprdnja na tudje muke nego da se stvarno nekome pomogne...
A najvise oni takozvani s..tasi sto im klime isto idu na svaki sat u DF :LOL:

Poslednja izmena:
Da se ne vraćam da čitam ali smo ti rekli za servisera, gas i da kako si ti opisivao nije normalno da rade. Evo prošlo mesec dana i ti opet postavljaš isti problem. Neće samo od sebe da se reši.

Da se ne vraćam da čitam ali smo ti rekli za servisera, gas i da kako si ti opisivao nije normalno da rade. Evo prošlo mesec dana i ti opet postavljaš isti problem. Neće samo od sebe da se reši.
1. Nisam bio u zemlji veci deo tih mesec dana i ne bih sigurno mogao da se uskladim sa serviserom, iza nedelje cu imati vremena.
2. Rade dosta slicno kao i kod ljudi koji su pisali po stranim forumima (Nemacka, Bugarska...), mislim na jako ucestale dF i ON/OFF i na minusima tako da sam bio nesiguran u to da li sam i sam lud ili ne radi kako treba.
3. Znam kako funkcionise reklamacija/prituzba kod nas u Srbiji i znam da ce vecina servisera i servisa pokusati da me pravi ludim kako radi sve kako treba. Da ne idem u off skroz ali za Sony X900H koji su mi polovan prodali kao nov u renomiranoj prodavnici u BG mi je trebalo 3 nedelje, brdo mailova, razgovora itd da reklamiram uspesno iako 3. dan kod mene on ima 2600 sati rada panela u servis meniju tako da mi je to uvek zadnja opcija jer sam zaista kratak sa zivcima kad je to u pitanju. Na kraju je decko koji radi u toj prodavnici nahebao zbog toga sto sam ga prevario da pred nas 5 udje u servisni meni i svi smo videli koliko je sati radio TV i njegov sef koji ga napusava pred nama preko telefona. (opet se izvinjavam za off topic)
4. Niko sem @mitar1982 do sada nije izasao sa izricitim uzrokom problema sta bi moglo da je problem a sto ce mi dosta pomoci kada dodje serviser. Ne da bih mogao da ga napadnem servisera kako je nesto on zeznuo jer je stvarno vise nego ok decko vec da bismo pokusali da sredimo problem zajedno. Ok jesu neki spomenuli da bi moglo da bude do nedostatka gasa, priznajem, ali opet niko nije kao malopre tagovani clan rekao decidno sto mi je ulilo poverenje da je mozda video ovako nesto ranije (mozda se i varam ali sam stekao takav utisak)
5. Pisao sam i na ovoj temi jer znam da je prati vise ljudi nego onu specificnu za MHI/ME i samim tim vise ljudi moze da izadje sa predlogom ali i veci broj ljudi da vidi post i ako danas-sutra ne daj Boze budu u istoj situaciji, mozda se sete da su videli ovde moj problem i sta bi moglo da bude resenje. Znaci, pisao sam ovde u "duhu" kulture foruma jer smo mi svi ovde da bi pomogli jedni drugima i razmenili iskustva.

Eto, razlozi zasto to nisam odradio do sada i sto sam pitao opet...

Piši u temi za MHI kako se ponašaju kad završiš posao.
Ma bolje i ovde da pise... Tamo je mrtva tisina niko se ne javlja a ovamo videli smo vec da neko ugradio grejaci itd. mozda je i vise koriste za hladjenje i prelazni period :unsure:
Ti si jedini sa srk35 ko je redovno aktivan i greje celu zimu ;) (y)

Nemaju ljudi probleme završava im posao.
Da 3-4 samo greju u prelazni period... Isto i onaj clan sa ZSX, sto imaju zimi centralno
Pisao sam vec ja sa svi njih :)
Jedino ti i @banacanin i jos jedan koji greju celu zimu... A on vec ugradio grejac tacne sto je dobra stvar ako npr. potraje magla i minusi 5-7dana :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno