Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Da al evo daj mi opciju Novebar izasao 15k. Decembar bice oko 20k Januar oko 20k Feb oko 20k i nek ode i za mart 15k. Da oduzmes po 5k za druge stvari izadje me grejna sezona oko 65-70k cela sezona grejanja za 120 kvadrata. Nemam izolaciju samo tavan. Ja se slazem treba izolacija. Al ne moze svako da investira sve odjedanput *** kupio sam kucu bez izolacije i renovirao sve unutra. Prece mi bilo da imam gde da se okupam nego da sad roknem 6k evra u izolaciju. A ima ljudi godinama se greju bez izolacije.

Da al evo daj mi opciju Novebar izasao 15k. Decembar bice oko 20k Januar oko 20k Feb oko 20k i nek ode i za mart 15k. Da oduzmes po 5k za druge stvari izadje me grejna sezona oko 65-70k cela sezona grejanja za 120 kvadrata. Nemam izolaciju samo tavan. Ja se slazem treba izolacija. Al ne moze svako da investira sve odjedanput *** kupio sam kucu bez izolacije i renovirao sve unutra. Prece mi bilo da imam gde da se okupam nego da sad roknem 6k evra u izolaciju. A ima ljudi godinama se greju bez izolacije.
Ma sad za izolaciju deru brate,meni trazili 22e za fasadu i to bilo najeftinije a kuca 3 sprata i potkrovlje 500kv,pa ti racunaj🤣
Nema opcija za jeftinije pare grejati se u ovom trenutku,sa izolacijom bi dobio komfort a usteda je mozda 30% tako da i nije neka razlika a ko ima 6k za izolaciju da rokne imace i za gas ili toplotnu pumpu ili sta je vec najbolje za grejanje.

Aj malo off the topic. Al srecna nova forumasi i da merimo Df i sledece god :)
Obrni okreni, al klima mora biti negde u kadru 😅
Danas sam po prvi put uhvatio klimu od pocetka do kraja kad radi defrost. Od potpono belog isparivaca do skroz otopljenog i ponovo pokrenute klime da greje, tacno 6 minuta.

Poslednja izmena:
Srecna Nova Godina svima :)
Treba mi pomoc.
Da li je realno da ne mogu sa Gree Amber pro 12k i Daikin FTXC25 da ugrejem 60- ak kvadrata kuce?
Nova pvc stolarija, spoljni zidovi 80cm debeli (cigla, zemlja, slama- vojvodjanska kuca), plafon 20cm + spustio sam ga jos 10cm sa gipsom.
Pre spustanja plafona i zamene stolarije 50god stare, letos je u kuci bila milina, bez klime, na spoljnih +37-38c. Kuca ima dobru izolaciju.
Racunao sam da ce najgori scenario biti: dnevna i kuhinja ( gde se nalaze klime) da ce biti pretoplo, da bi ostalim prostorijama bilo ok.
Medjutim, sinoc oko -3c i magla...kuhinja Gree jedva nekako dogurala do 24c ( do22c lagano) a u dnevnoj Daikin podesen na 25, a u sobi 20c i ne moze vise.
Dnevna ima otvoren prolaz prema hodniku, gde su ulazna vrata, ali opet mi ne ide u glavu da ne moze u toj prostoriji da nagura na 24c pri spoljnih -3c.
Isle su u defrost na svakih sat vremena ili cak i cesce.
Daikin ima 5m instalacije, Gree 4m, SJ odmaknute od zida 15ak cm.
Iskreno, da mogu kuhinju i pogotovo dnevnu da ugrejem na tih 24c a u ostalim koliko bude- bude, bio bih zadovoljan.
U kucu se jos nismo preselili, donekle je namestena, ali smo odlucili da tu docekamo NG i skoro se smrzli :(
Vrata od kupatila, spajza i male sobe( iza kuhinje) sam drzao zatvorena.
Ima neko savet- predlog?
Hvala
Moja kuca 2024.png

Poslednja izmena:
Srecna nova 2025 svima, i evo potrosnje, ovo je vec zima, a ne prosla.
1095kwh samo klime +oko 20 dzakova peleta.Mislim da sam rekorder.
Treba mi pomoc.
Da li je realno da ne mogu sa Gree Amber pro 12k i Daikin FTXC25 da ugrejem 60- ak kvadrata kuce?
Nova pvc stolarija, spoljni zidovi 80cm debeli (cigla, zemlja, slama- vojvodjanska kuca), plafon 20cm + spustio sam ga jos 10cm sa gipsom.
Pre spustanja plafona i zamene stolarije 50god stare, letos je u kuci bila milina, bez klime, na spoljnih +37-38c. Kuca ima dobru izolaciju.
Racunao sam da ce najgori scenario biti: dnevna i kuhinja ( gde se nalaze klime) da ce biti pretoplo, da bi ostalim prostorijama bilo ok.
Medjutim, sinoc oko -3c i magla...kuhinja Gree jedva nekako dogurala do 24c ( do22c lagano) a u dnevnoj Daikin podesen na 25, a u sobi 20c i ne moze vise.
Dnevna ima otvoren prolaz prema hodniku, gde su ulazna vrata, ali opet mi ne ide u glavu da ne moze u toj prostoriji da nagura na 24c pri spoljnih -3c.
Iskreno, da mogu kuhinju i pogotovo dnevnu da ugrejem na tih 24c a u ostalim koliko bude- bude, bio bih zadovoljan.
U kucu se jos nismo preselili, donekle je namestena, ali smo odlucili da tu docekamo NG i skoro se smrzli :(
Ima neko savet- predlog?
Hvala
Pogledajte prilog 474150

Druze evo ja da ti odgovorim jer grejem dve kuce. Pisao sam vec ranije ovde, klime su za dogrevanje dok su uslovi povoljni, a sada minus pa magla velika vlaznost, tu klima nema sta da trazi.Kod mene klime rade i kada vidim da se okuju ledom i vec trose dosta, palim kotao i sve do 12h nocu grejem na pelet, a od 12h do 8-9h ujutru na klime, isplatljivosti skoro da nema ako uzmes toplotu drva, uglja, peleta itd. Kuca i stan su nebo i zemlja, za kucu mora jaka toplota koju klime nisu u stanju da isporuce. Imas moju potrosnju gore pa ti vidi. Pozdrav.

Prilozi

• Screenshot_20250101_121100.jpg
    Screenshot_20250101_121100.jpg
    47 KB · Pregleda: 34
  • Screenshot_20250101_121051.jpg
    Screenshot_20250101_121051.jpg
    47.8 KB · Pregleda: 24
  • Screenshot_20250101_121043.jpg
    Screenshot_20250101_121043.jpg
    48.1 KB · Pregleda: 35
Poslednja izmena:
Treba mi pomoc.
Ima neko savet- predlog?
Hvala
Pogledajte prilog 474150

Sa tim klimama i tom izolacijom to treba da roka samo tako,nego vidim nije namestena a docekala se ng tu,znaci nije se grejalo pre ng uopste?

Srecna nova 2025 svima, i evo potrosnje, ovo je vec zima, a ne prosla.
1095kwh samo klime +oko 20 dzakova peleta.Mislim da sam rekorder.

Druze evo ja da ti odgovorim jer grejem dve kuce. Pisao sam vec ranije ovde, klime su za dogrevanje dok su uslovi povoljni, a sada minus pa magla velika vlaznost, tu klima nema sta da trazi.Kod mene klime rade i kada vidim da se okuju ledom i vec trose dosta, palim kotao i sve do 12h nocu grejem na pelet, a od 12h do 8-9h ujutru na klime, isplatljivosti skoro da nema ako uzmes toplotu drva, uglja, peleta itd. Kuca i stan su nebo i zemlja, za kucu mora jaka toplota koju klime nisu u stanju da isporuce. Imas moju potrosnju gore pa ti vidi. Pozdrav.
Evo da te utesim samo ja nemam kotao🤣
Grejalo se, posto radim tu svaki dan.Drzim ih vec mesec dana na oko 20-21c
Nesto nije u redu,barem ova u kuhinji bi morala ko iz sale da zagreje.

Prilozi

• IMG_4334.png
    IMG_4334.png
    128.5 KB · Pregleda: 56
Treba mi pomoc.
Ima neko savet- predlog?
Hvala
Pogledajte prilog 474150

Prvo ti si napako postavio klime! Trebao si Amber u dnevnu a Daikin u kuhinji zbog jacine, Daikin je slabija klima, ali to opet ne bi mnogo pomoglo, problem su defrosti na ovoj magli.

@Miroslav zv
Razumem sta mislis, ali imam par prijatelja koji sa "losijim" klimama greju svoje kuce, slicnih kvadratura.... i to bas ugreju. Otisli ljudi i kupili neke klime za 45-50 hiljada dinara i cao.

Do prosle god je ova kuca ( moji roditelji) grejana sa 3 TA peci, doduse 3 prostorije. Bila su vrata uvek zatvorena prema hodniku (tamo je bila ledara, kao i u kupatilu) nije bio onaj otvoren prolaz iz dnevne prema hodniku i ulaznim, vec dupla vrata. Jos 15-ak god unazad, grejana je sa jednim smederevcem u kuhinji i trajnozarecom u dnevnoj.... ne kontam.
Da li je moguce da ulazna vrata i hodnik "pojedu" sve iz dnevne? Razmisljam da tu stavim neka klizna vrata...pojma nemam, ali sam se zesce smorio. Ok i prozori su veliki 240x160, ali opet, jos su nocu spustene roletne.
Bas me briga koliko ce da vuku struje po "teskim" uslovima rada, samo da zagreju, koliko im zadam.
@zikapn
Daikin je u dnevnoj zbog kulture rada, pored je spavaca a spoljna pored prozora.
Kao sto kazes, opet bi trebao da se Daikin moze izboriti sa ovom kvadraturom.

Poslednja izmena:
@Miroslav zv
Razumem sta mislis, ali imam par prijatelja koji sa "losijim" klimama greju svoje kuce, slicnih kvadratura.... i to bas ugreju. Otisli ljudi i kupili neke klime za 45-50 hiljada dinara i cao.

Do prosle god je ova kuca ( moji roditelji) grejana sa 3 TA peci, doduse 3 prostorije. Bila su vrata uvek zatvorena prema hodniku (tamo je bila ledara, kao i u kupatilu) nije bio onaj otvoren prolaz iz dnevne prema hodniku i ulaznim, vec dupla vrata. Jos 15-ak god unazad, grejana je sa jednim smederevcem u kuhinji i trajnozarecom u dnevnoj.... ne kontam.
Da li je moguce da ulazna vrata i hodnik "pojedu" sve iz dnevne? Razmisljam da tu stavim neka klizna vrata...pojma nemam, ali sam se zesce smorio. Ok i prozori su veliki 240x160, ali opet, jos su nocu spustene roletne.
Bas me briga koliko ce da vuku struje po "teskim" uslovima rada, samo da zagreju, koliko im zadam.
@zikapn
Daikin je u dnevnoj zbog kulture rada, pored je spavaca a spoljna pored prozora.
Ja grejem sa voxom i aeri 70 kv,jeste da vox trosi ali greje ubija,nemam izolaciju,gore sprat nezavrsen,u kuci mi 24 st,stvarno ne znam sta ti je problem,sacekaj da ti se javi neko strucniji,ng pa dok vide ali dobices odg sigurno.

Gresis u postavci! Bas zbog toga sto Daikin ima bolju kulturu rada trebao si ga staviti u kuhinji jer je mala i bije ti direkt u glavu kad si za stolom. Amber bi u dnevnoj zajedno sa spavacom ekstra radio, vise od duplo je veca kvadratura. Resenje, zatvori predsoblje iz dnevne ka kuhinji, neka ti kuhinju i predsoblje greje Amber a dnevnu i spavacu Daikin. Jos da si Daikin uzeo 12 ticu bila bi bombona!

Kod keve isto kao sto kaze kolega, zadata 25 ugreje do 22 i ne moze jace na 48kv. Dobra izolacija. Ovi uslovi su danima bez sunca, magla treci dan komplet vlaga, zaledjena je SJ.
Koliko pomaze grejac tacne? Jel valja to cudo za dobijanje dodatne toplote?

Gresis u postavci! Bas zbog toga sto Daikin ima bolju kulturu rada trebao si ga staviti u kuhinji jer je mala i bije ti direkt u glavu kad si za stolom. Amber bi u dnevnoj zajedno sa spavacom ekstra radio, vise od duplo je veca kvadratura. Resenje, zatvori predsoblje iz dnevne ka kuhinji, neka ti kuhinju i predsoblje greje Amber a dnevnu i spavacu Daikin. Jos da si Daikin uzeo 12 ticu bila bi bombona!
Daikin i jeste 12ica...FTXC35 je...pogresno sam napisao gore.

@Miroslav zv

@zikapn
Hodnik je veliki problem i ja ga imam, klima mi u hodniku i greje dve sobe, bacanje para. Grejace to kada bude minus ali bez magle i ove vlaznosti, ali opet, zatvori taj hodnik.
Kod keve isto kao sto kaze kolega, zadata 25 ugreje do 22 i ne moze jace na 48kv. Dobra izolacija. Ovi uslovi su danima bez sunca, magla treci dan komplet vlaga, zaledjena je SJ.
Koliko pomaze grejac tacne? Jel valja to cudo za dobijanje dodatne toplote?
To cudo grejac radi ono sto treba znaci nema leda sva voda otice, ali magla ubi klime, i kad je minus 6-7c bez magle bolje rade nego sad, uzas.
Evo da te utesim samo ja nemam kotao🤣

Nesto nije u redu,barem ova u kuhinji bi morala ko iz sale da zagreje.
Nisi me utesio, ali hvala. 👍😭

Poslednja izmena:
Koliko vidim horor priče sa minusom i maglom a ja baš gledam koju klimu da uzmem za Zlatibor, 33m2 izolovan stan. Noću ovih dana od -5 do -7 i gusta magla, sve se okuje u led tokom noći, posle ovih iskustava koje čitam pitam se da li bi ijedna klima radila ok posao, a da ne košta 200k. 😂

Mislio sam KMCC 12 Fuji ali se bojim da bi se ugušila.

Na primer koje? A da su u cenovnom opsegu oko 1000e? Ili za takve klime treba 2000e?

Например Mitsubishi са Hyperheating опцијом, па Нордик модели било којег озбиљнијег произвођача (Toshiba, Panasonic, Daikin…). Не знам да ли се уклапају у цену.

Rekao bi da su te Hyperheating masine sve preko 2000€
Od kineza imas Amber Premium 12 1200€ ali onda dodje prica 35m2 i Amber :LOL:
Imas i naravno modeli od MHI Srk35 ona je oko 1150€
Ipak je to zlatibor tu bi nesto krsteno kupio da ne moram da razmisljam kad dodje tako blesavo vreme :)
Ce se jave i druge kolege sa dobre opcije

Evo amber premium 12, malo šizofreno radi, ali je u stanu toplo, zadata 24, izmerena 23.8. Potrošnja malo skočila ovih dana, 12-14 kWh dnevno, magla je vec 3 dana:

Prilozi

• Screenshot_20250101_144755_Chrome.jpg
    Screenshot_20250101_144755_Chrome.jpg
    157.6 KB · Pregleda: 78
Pular nema grejac tacne... Ja mislio da skoro svaka Gree Inverter ima ali ok.
Mozes naknadno i ja sam ranije kod stare Gree Bora on/off ubacio... 40€ sam platio :)
Znaci rupe na tacne sve zaledjene iako lula skinuta?
Kako izgleda taj grejac? Silikon kabel direkt na struju? Zaledjeno je sve sa donje strane.

Amateri...😊
Ovako klima trosi...Ili mi na cudan nacin cestita novu godinu..

Nesto je zadnjih 3-4 dana podivljala,i sa potrosnjom i sa df.

I srecna nova i sve najbolje...

Prilozi

• Screenshot_2025-01-01-15-05-38-327_com.denver.smartliving.jpg
    Screenshot_2025-01-01-15-05-38-327_com.denver.smartliving.jpg
    56.9 KB · Pregleda: 82
Nazad
Vrh Dno