Šta je novo?

Zimske gume

Pogledaj na sajtu Puteva Srbije. Izabereš polaznu i krajnju tačku i dobiješ cenu. U tvom slučaju NS - Pakovraće.
Pozdrav

Pozdrav, jel ima neko iskustva sa kupovinom guma u Republici Srpskoj? Odlucio sam se za Hankook winter i*cept rs3, i vidim da su kod njih u kemoinpex jeftinije za oko 1000 rsd nego kod nas. Kad se tu doda i povracaj poreza ispada oko 3000 rsd jeftinije po gumi u dimenziji 205/55R16.

A platićeš porez i carinu 32%
Naše haračlije više ništa ne opraštaju što je skuplje od 1500rsd

Zato i pitam, a cuo sam da povracaj poreza ne daju ako su gume montirane na auto. Znaci ostaje jedino uz neku vezu na granici kod nas, ako ne treba neki papir sa nase carine za povracaj poreza.

Vi izgelda hoćete da tema ode pod katanac...

Da ga pitamo gde on stavlja losije gume tj gde mu je bitnije da bolje hvata 😁
Знају и у Пољској да боље гуме иду напред, није нека фрка ако дупе мало побегне, па види се све на снимку.

Do 100e ide na jednu licnu kartu i vraca se pdv, ali ima malo peripetije oko tih papira. Bar je tako bilo pre par godina, da li je i dalje isto nisam siguran. Sto se tice tih guma iz RS mnogi su mi rekli da su sumnjivog kvaliteta.

Pozdrav, jel ima neko iskustva sa kupovinom guma u Republici Srpskoj? Odlucio sam se za Hankook winter i*cept rs3, i vidim da su kod njih u kemoinpex jeftinije za oko 1000 rsd nego kod nas. Kad se tu doda i povracaj poreza ispada oko 3000 rsd jeftinije po gumi u dimenziji 205/55R16.
Ja sam pre x godina kupio gume tako tj drugar. On mi ih je doneo. Za isti novac ovde sam mogao da kupim 3 gume. Ovako sam kupio 4 i ostalo mi para za pice :) Kakva je sad situacija ne znam ali s obzirom da smo ekonomski tigar kapiram da su cene svuda nize.

Poslednja izmena:
Kakva je sad situacija po pitanju letnjih zimi ako nema snega na kolovozu? Zimi obicno ne prebacim ni 1000km.

Zakonski moze sve dok nema snega i leda na putu, a sto se tice osiguravajucih kuca je veliki znak ?.

Ista kao i prošle godine.

Do 100e ide na jednu licnu kartu i vraca se pdv, ali ima malo peripetije oko tih papira. Bar je tako bilo pre par godina, da li je i dalje isto nisam siguran. Sto se tice tih guma iz RS mnogi su mi rekli da su sumnjivog kvaliteta.
Znaci nas 4 moramo po gume, svako po jednu 😂

Hvala svima na odgovoru.

Kakva je sad situacija po pitanju letnjih zimi ako nema snega na kolovozu? Zimi obicno ne prebacim ni 1000km.
Vozi samo kada je suv asfalt, gledaj svaki dan vremensku prognozu pre nego sto upalis auto. Letnja se stvrdne, kliza cim malo krene da pada sneg ili je vlažno. Zakon dozvoljava ako imas dovoljnu dubinu šare.
Mene je davno uhvatio sneg početkom novembra sa letnjim. Ostavio auto na Nbg i busom kući. Posle 3 dana otisao po njega.

Асфалт углавном има већу температуру од околног ваздуха, и док је у плусу може комотно да се вози са летњим. Проблем је у оном - углавном, и кад се касно примети да није таква ситуација, онда буде карамбол као на оном снимку са моста у подножју Кнеза Милоша.
Код мене јуче ујутру температура ваздуха 4-5 степени, а на путу танак слој леда, качио је и ХСВ сличне примере са његових брда.

Znaci nas 4 moramo po gume, svako po jednu 😂

I "treci" je naveo iskustvo od pre par godina
Ponoviću - primetio sam da naši derikože ove godine više ništa ne tolerišu, odrezuju porez ako ne carinu i na ono što je zakonski dozvoljeno
Ako se odlučiš da probaš, javi nam rezultate

Ljudi to sa carinom je "slobodno sudijsko uverenje" kako vam zapadne. Raspitajte se kada su im plate pa par dana posle toga najbolje da se proba, dok su raspoloženi 😁

Код мене јуче ујутру температура ваздуха 4-5 степени, а на путу танак слој леда, качио је и ХСВ сличне примере са његових брда.
Prethodnih par godina sam nekako pregurao sa letnjim, cak i po postenom minusu, samo nisam vozio kad ima snega po kolovozu. Naravno, uvek vozio pazljivo i izbegavao neciscene sporedne ulice.

Nije mi jasno da moze da bude tolika razlika u trenju samo zahvaljujuci sari, aditivima i procesu proizvodnje.

Pilot alpin 5
Stara 4 godine, 6-6.3mm, mislio sam da je ovde godine menjam ali rekoh da vidim kako ce da se ponasa na snegu. I dalje drži dobro.
Probao sinoć.. nagla kocenja / ubrzanja na ravnom, uzbrdo kreni stani , ubrzanje kada se uključim na vise traka.

4x4

Nju sam gledao jos tada jer u Beogradu ima vise dana mokar sneg i kisa nego suv sneg koji se sabije kao na planini.

Menjam ih uglavnom sredinom novembra i početak marta ako vidim da su velike temperature

Sa 4x4 i winterama i slicno bi prosao. 4x4 je prica za sebe.
Secam se jedne godine, zeta sa superB 4x4 iznenadio sneg pocetkom novembra na Tari. Bez problema je sve prosao sa dobrim letnjim gumama, samo gas i auto cupa i ide. Sa zimskim bi isao kao po suvom.

Evo i ja da prenesem iskustva sa Continetal allseason contact. Juče me u povratku kući "iznenadio" sneg i na krističnoj uzbrdici ka kući gde sam očekivao probleme, gume su očekivano gubile na momenat trakciju, ali sam došao kući. Veoma sam zadovoljan.
Da ne bude zabune, s obzirom da auto ima masu od 840 kg i sa novim zimskim gumama iz srednjeg segmenta se ponašao identično. Ostaje da pratim degradaciju performansi tokom godina. No svakako se ovaj auto neće voziti dok se sneg ne otopi dovoljno.

^ljudi očekuju čuda, ali kada je na putu puno snega i to utabanog, to je jedno, ali kada je tanak sloj koji se ledi pri tlu, onda to više liči na vožnju po ledu. Onih prvih par sati je bilo baš klizavo. Tu je najbitnije povećati rastojanje i smanjiti brzinu. Rade zimske odličan posao, ali ne može da se vozi kao po suvom.

Ovaj sneg je najgori, napuni saru odmah. Nema laganog kretanja, mora da se kopa.
Tigar winter polozile ispit i ove godine, uspeo sam da izadjem iz dvorista i iz neociscene ulice, sve posle toga je smejurija.
Ljudi su generalno vozili jako oprezno jutros.

Nekoliko puta sam napisao da je lakše da se vozi po planini nego po gradu kada je ovako vreme.

2 auta zaglavljena sam sreo ispred sebe

Skoda fabia Sava pokusavao da udje uzbrdo u ulicu koja nije očišćena.. Zaglavio jer nije uhvatio veci zalet.. Pa ni tamo ni vamo, zaobisao ga.

A3 wintera, iz dvorista hoće uzbrdo, kliza mu auto bočno dok vrti točkove, izašao iz mog auta gurnuli ga nazad u dvorište, meni normalno krenuo jer je 4*4.

Inace prvo sto radim kada izlazim u svoju ulicu je da odmah zabodem kočnicu da malo osetim kako kliza auto, kakav je sneg da oroverim abs esp 😁

Prilikom vožnje danas palio 2 puta TC na nekim delovima gde je krivina i uzbrdica gde treba davati gas. Navika od auta gde nije bilo elektronike.. Gas i dobar zalet.. 😁
Nemam onaj Snow režim pa mozda ne bi toliko palio TC.

Ovih sa 4x4 sam se nagledao od jutros pored puta, posto misle da je taj sistem svemocan. Q5 jutros zalistao u bankinu na autoputu. Ovaj mokar sneg je bas zeznut za voznju, samo polako i pamet u glavu.

Nazad
Vrh Dno