Šta je novo?

Aku busilica?

Rucne busilice sa cekic funkcijom nisu funkcionalne za beton, tu je ipak udarna zakon.

Ja zato od Boscha uzimam samo GSR a ne GSB.

P.s. Imam i GSR 18 21 ;-)

IMG_2709.jpeg

Ja preferiram GSB upravo zbog tog udarnog dela koji GSR nema. Dobra ti je ova kolekcija :).

Znam da sam već pitao, ali izašla ponuda u DE za Parkside Akku-Bohrschrauber 20 V PABSP 20-Li C4za 35€ (samo uređaj i kutija, bez punjača i baterije), kao i baterija 20V/4Ah PAPS 204 B1 za 30€. Garancija na šrafilicu je 5 godina, a na bateriju 3 godine.
Jel to dobra ponuda? Koji onda punjač uzeti?

Gledao sam i Bosch, ali ipak bude više od duplo skuplje za istu stvar, a meni treba amaterski.
I koja je razlika između ove gore baterije i PAPS 204 A1 i PAP 20 B3

1733081303445.png

Ova skuplja ti je smart baterija. Može da poveže preko Bluetooth na aplikaciju za Parkside. Tu imaš razne opcije. Npr. da ograničiš snagu da duže traje i obratno, da ti javi ako se pregreva, i slično. Takođe, crni Parkside alati "pricaju" sa takvom baterijom i imaš u aplikaciji neke opcije.
Ne znam da li vredi tu razliku u ceni, ali meni se dopalo pa sam uzeo nekoliko tih pametnih, pošto vec imam dovoljno običnih.

Pametna baterija ti je duplo manja i ispirucuje jacu struju od "obicne" 4 ah.

Za ove pare nema bolje definitivno.

Ovo je u Kauflandu, tamo ima skoro uvek i normalan punjac da se kupi, mislim da je 10-15 evra.

Koliko vidim i ova iz Kauflanda sa slike (B1) i sa prvog linka (A1) su pametne ili grešim?
A na linku za A1 piše da je u odnosu na B1 (ali A1 4Ah vs B1 2Ah):
  • duplo više kapaciteta
  • 70% više snage (discharge current)
  • kontrola i prikupljanje podataka preko aplikacije

Ne znam da li je onda bolje uzeti A1 za ~50€ ili B1 iz Kauflanda za 30€.
Mada se pojavljivala i A1 za 30-ak evra, ali ne znam jel ebay ili regularna radnja.

@ikac2000
Jel misliš na PLG 20 C1 2,4 A? Ako on može da puni i A1 bateriju, onda mi ne treba skuplji za hobi povremeno korišćenje.
Pored toga vidim i PLG 20 C3 4,5 A za 16-20€ (trenutno u Lidlu isto za 10€) ali mi razlika u punjenju baterije od 4Ah 1vs2 sata ne pravi razliku.

Koliko vidim i ova iz Kauflanda sa slike (B1) i sa prvog linka (A1) su pametne ili grešim?
A na linku za A1 piše da je u odnosu na B1:
  • duplo više kapaciteta
  • 70% više snage (discharge current)
  • kontrola i prikupljanje podataka preko aplikacije

Ne znam da li je onda bolje uzeti A1 za ~50€ ili B1 iz Kauflanda za 30€.
Mada se pojavljivala i A1 za 30-ak evra, ali ne znam jel ebay ili regularna radnja.

@ikac2000
Jel misliš na PLG 20 C1 2,4 A? Ako on može da puni i A1 bateriju, onda mi ne treba skuplji za hobi povremeno korišćenje.
Pored toga vidim i PLG 20 C3 4,5 A za 16-20€ (trenutno u Lidlu isto za 10€) ali mi razlika u punjenju baterije od 4Ah 1vs2 sata ne pravi razliku.
Da, ja imam taj od 2.4 A i puni sporije, sto je i bolje za bateriju. Ja njime punim i 8Ah bateriju bez problema.

Ove oznake A1, B1 su po godini kada izlaze novi modeli.

Ova u Kauflandu je skroz OK, sve je to isto manje vise za ove smart baterije.

Sad vidim da ima i PPBSSA 12 BF24 A1 sa 5Ah baterijom, punjačem i koferom, a skida joj se vrh i ima displej. Koja je bolja između te i ove iznad?
Ja laički vidim samo da je ova druga sa 80Nm a ona iznad ima 60Nm, ali je broj obrtaja manji (1.500 vs 2.100).

1733151010662.png

Ako si u 12v sistemu Parksidea, OK je, mada je dosta glomazna. Licno bih pre isao na 20v, onu prvu sto si kacio, jer ima dosta interesantnih 20v alatki i dodataka.

Ovu od 12v je pravio ovaj DE Youtuber, imas na YT celokupnu reportazu kako se pravi u kini. Ima i anti kickback, RGB diode (malo vise bezveze), prikaz procenta baterije na LCD-u, ali za razliku od ostalih 12V Parkside, ne mozes da stavis futer ako vec imas bit na njoj. Postoje bolja Parkside resenja, evo ti primer sa Zone Alata (imam je i stvarno je odlicna, bit u njoj pa preko burgija u futeru):

Ja imam zelenu 12-icu takvu, moze futer da se stavlja iako ima nastavak. Ne znam zasto ovde ne bi moglo. Samo zbog toga sam je i uzeo. Kada se futer skone jako je kratka i moze da se zavuce gde druge ne mogu. Koriscenje te opcije kao nesto za 2 alata nije previse korisno jer dok skines i vratis futer isto bih izmenio i burgiju i nastavak. Za nju se prvo hvatam, uvek mi je tu negde pri ruci.
Radio sam 2 godine sa GSR. Ima dosta razlike izmedju modela. U principu, koliko para toliko muzike.
@ikac2000 Kako te sluzi brusilica mala? Nisam je nikada probao a hteo sam bio da je uzmem u jednom trenutku.

Ja imam zelenu 12-icu takvu, moze futer da se stavlja iako ima nastavak. Ne znam zasto ovde ne bi moglo.

To je bilo i moje ocekivanje, ali na ovoj novoj ima Rohm futer za 80 Nm, i bilo je na reviewu iste od strane kreatora (Bauform24) da na ovoj ne moze.

@ikac2000 Kako te sluzi brusilica mala? Nisam je nikada probao a hteo sam bio da je uzmem u jednom trenutku.
Bosch mala je super, plus dobro izgleda u odnosu na Lidl od 12v (imam zelenu).

Inace Lidl je izbacio novu od 12V, crnu Brushless, koja po svim testovima kida. u Srb jos nije dosla, ali verovatno hoce ubrzo.

Izvinjavam se što "upadam" u temu i razgovor, ali vidim ovde se piše i o aku bušilicama i odvijačima.
Apsolutno ne znam ništa o tome, ali sam se nedavno odvojio i živim sam i nemam ništa alata.

Meni treba za povremeno (tipa možda nekoliko puta godišnje) aku odvijač/zavrtač/zavijač (kako god se zove) ali da može i da probuši poneku rupu u drvetu. Da li tako nešto postoji i koji preporučujete?

Dakle, ništa ozbiljno i specijalno, nikakve napredne funkcije, samo te dve:
1) zavijanje/odvijanje šrafova i
2) bušenje rupa u pločastom nameštaju.

Pre dosta godina sam video jedan majstor je koristio takav zavijač i samo je odjednom ubacio burgiju da izbuši nešto. Ali se ne sećam ni uređaja ni brenda ni majstora.

Budući da bih to retko koristio, verujem da mi trebao neki brend/model za koji će biti da se kupe baterije kada original crkne vremenom, ili neki koji prima univerzalne baterije (ako tako nešto postoji). Naravno, ništa profi skupo, ali ne bih ni nešto kinesko, ok mi je da izdvojim neki novac da znam da će biti ok.

Nadam se da nisam ispao smešan jer se baš ništa ne razumem, a na forumu toliko informacija da sam zaboravio i šta tražim.

Hvala :)

Ti si bukvalno ciljani kupac Lidla, pogledaj Parkside kad budes imao vremena.
Pre svega hvala na brzom odgovoru.

Našao sam sledeće trenutno u ponudi:
1) Aku udarni odvijač PDSSAP 20-Li D3
2) Aku bušilica-odvijač PABSP 20-Li C4

Da li meni treba funkcija "udarni"? Odnosno, za šta se koristi? I da li taj model "udarni" može da se koristi i kao bušilica ili jedno isključuje drugo?

I samo još jedno pitanje pošto se ovde o tome diskutovalo: ovo što piše 20V video sam da je neko pominjao 12V pa se kao bira da li si u 20V ili 12V "svetu". Verujem da za šta se sad odlučim kasnije kupujem opremu na osnovu toga da li je 12 ili 20V? Ako je tako, šta je dostupnije? Hvala.

Prilozi

• Snimak ekrana 2024-12-12 001605.png
    Snimak ekrana 2024-12-12 001605.png
    382.7 KB · Pregleda: 46
  • Snimak ekrana 2024-12-12 001610.png
    Snimak ekrana 2024-12-12 001610.png
    173 KB · Pregleda: 71
Narucio ovu "busilicu", cena je smesna, dolazi sa baterijom i punjacem. Trebalo mi je nesto kompaktno za mesanje epoxy-a, tako da verujem da ce za taj posao biti odlicna.

1733959369492.png

Narucio ovu "busilicu", cena je smesna, dolazi sa baterijom i punjacem. Trebalo mi je nesto kompaktno za mesanje epoxy-a, tako da verujem da ce za taj posao biti odlicna.

Pogledajte prilog 471240
Video sam i za neke Womax modele da piše "Bušilica" samo pa ne znam da li može da se koristi i kao odvijač. Vidim kod te tvoje isto piše "drill", ali eto kažeš može da bude i odvijač.
Ja sam našao ovaj set sa slike pa ne znam da li može i kao odvijač da se koristi.

Oni modeli iz Lidla ispadnu dosta skuplji kada dodam i bateriju i punjač pa se sada lomim.

Prilozi

• Snimak ekrana 2024-12-12 005438.png
    Snimak ekrana 2024-12-12 005438.png
    375.8 KB · Pregleda: 53
Pre svega hvala na brzom odgovoru.

Našao sam sledeće trenutno u ponudi:
1) Aku udarni odvijač PDSSAP 20-Li D3
2) Aku bušilica-odvijač PABSP 20-Li C4

Da li meni treba funkcija "udarni"? Odnosno, za šta se koristi? I da li taj model "udarni" može da se koristi i kao bušilica ili jedno isključuje drugo?

I samo još jedno pitanje pošto se ovde o tome diskutovalo: ovo što piše 20V video sam da je neko pominjao 12V pa se kao bira da li si u 20V ili 12V "svetu". Verujem da za šta se sad odlučim kasnije kupujem opremu na osnovu toga da li je 12 ili 20V? Ako je tako, šta je dostupnije? Hvala.
Ta na kojoj pise udarna sluzi za odvrtanje/zavrtanje. U teoriji bi mogao da skines automobilski tocak (ako nije nepropisno zategnuto, i zapeklo). 226 Nm je verovatno na donjoj granici za takav alat, i ja ga sigurno ne bih kupovao kao jedini tog tipa. Da ti treba ovakav alat, mislim da bi znao.

Ova druga je klasicna kombo busilica/srafilica kakva ti verovatno treba. Ona nema to cukanje koje poveca obrtni moment, tako da ima "samo" 60 Nm, ali je odlicna za busenje i srafljenje po kuci (nije za tockove svakako). 60 Nm je u stvari dosta jako za taj tip alata, jer cak i one s upola manje mogu pristojno da posluze.
Busi drvo/metal/plastiku i slicno. Nije predvidjena za busenje zida jer nema nikakve udarce, cak ni vibracije za ciglu (moze da probusi ciglu na silu i bez tih vibracija uz dobru burgiju, ali nije za to).

Imaj u vidu da su ovo cene bez baterije i punjaca. Oba alata su 20V, i svakako preporucujem da se ide na 20V, pogotovo ako je to prvi aku alat i ako je za opstu namenu.
Mislim da 12V ima smisla samo za ljude koji mnogo koriste alat kao srafilicu, i hoce da bude sto laganiji, da bi se manje umarali (npr. stolari/monteri koji rade na terenu).

edit: 12V moze da ima smisla i ako si potpuno nezahtevan korisnik pa juris nesto sto jeftinije (kao taj womax npr. koji moze da posluzi kao srafilica i prirucna busilica)

Poslednja izmena:
Ta na kojoj pise udarna sluzi za odvrtanje/zavrtanje. U teoriji bi mogao da skines automobilski tocak (ako nije nepropisno zategnuto, i zapeklo). 226 Nm je verovatno na donjoj granici za takav alat, i ja ga sigurno ne bih kupovao kao jedini tog tipa. Da ti treba ovakav alat, mislim da bi znao.

Ova druga je klasicna kombo busilica/srafilica kakva ti verovatno treba. Ona nema to cukanje koje poveca obrtni moment, tako da ima "samo" 60 Nm, ali je odlicna za busenje i srafljenje po kuci (nije za tockove svakako). 60 Nm je u stvari dosta jako za taj tip alata, jer cak i one s upola manje mogu pristojno da posluze.
Busi drvo/metal/plastiku i slicno. Nije predvidjena za busenje zida jer nema nikakve udarce, cak ni vibracije za ciglu (moze da probusi ciglu na silu i bez tih vibracija uz dobru burgiju, ali nije za to).

Imaj u vidu da su ovo cene bez baterije i punjaca. Oba alata su 20V, i svakako preporucujem da se ide na 20V, pogotovo ako je to prvi aku alat i ako je za opstu namenu.
Mislim da 12V ima smisla samo za ljude koji mnogo koriste alat kao srafilicu, i hoce da bude sto laganiji, da bi se manje umarali (npr. stolari/monteri koji rade na terenu).

edit: 12V moze da ima smisla i ako si potpuno nezahtevan korisnik pa juris nesto sto jeftinije (kao taj womax npr. koji moze da posluzi kao srafilica i prirucna busilica)
Hvala puno, mnogo mi je jasnije sada. U suštini 20V sam odbacio jer smatram da je overkill za mene, a i glomazniji su uređaji. Mislim da bi mi 12V bila sasvim ok za to što meni treba, a udarni efekat mi neće trebati.
Izbor je pao na ova dva modela:
1) Womax GP-AS 12-2 LI
2) Womax GP-AS 16.8-2 LI
Koliko vidim, isti su samo ovaj drugi ima jaču bateriju? Ili ima još neke razlike bitne pomena?

Hvala puno, mnogo mi je jasnije sada. U suštini 20V sam odbacio jer smatram da je overkill za mene, a i glomazniji su uređaji. Mislim da bi mi 12V bila sasvim ok za to što meni treba, a udarni efekat mi neće trebati.
Izbor je pao na ova dva modela:
1) Womax GP-AS 12-2 LI
2) Womax GP-AS 16.8-2 LI
Koliko vidim, isti su samo ovaj drugi ima jaču bateriju? Ili ima još neke razlike bitne pomena?

Pa ova druga je duplo skuplja :D

skuplja je zato sto je motor bez cetkica (kompaktnija, izdrzljivija, i nema menjanja cetkica - nista od ovoga nije preterano bitno za hobistu). Bez cetkica je i crni Parkside, a najjeftiniji Womax je s cetkicama, naravno.

@pistachiomiss
Aku busilice su generalno mali i lagani alati, tako da kao hobista ne moras previse brinuti oko toga koliko je konkretan model kompaktan/lagan. To jeste bitno ljudima koji koriste svakodnevno, ali mislim da je nekome ko kupuje za svoj stan bitnije da ne plati vise nego sto mora, i da mu pokrije sve poslove za koje mu moze zatrebati. Da kupujes tzv. hilti busilicu za kucnu upotrebu, svakako bih savetovao da se obrati paznja i na dimenzije, ali za ove male je prosecan covek dovoljno jak da mu ne pravi problem za to sto ce da uzme par puta godisnje da glumi majstor Mileta. Pritom, onaj crni Parkside je za svoju snagu poprilicno kompaktan alat, jedino sto je po ceni overkill za nezahtevnog korisnika.

Ako si siguran da ce ti trebati iskljucivo za potpuno nezahtevne poslove, kupi najjeftiniju.
Meni se uopste ne svidja sto na ovom jeftinom Womaxu ne pise obrtni moment, cak ni u uputstvu (sada sam pogledao par uputstava, i za svaki model im pise pise, osim za ovaj najjeftiniji, koji doduse ima neku tabelu za kvacilo gde se moze naslutiti da je 25 Nm, ali neobicno je da se tako pise. Ako je stvarno 25 Nm, to je prihvatljivo), ali posto moze da se kupi online, imas pravo da kupis, probas, pa ako je kriminalno slaba, prosto je vratis.

Ne znam koliko je 25Nm odgovarajuće za zavrtanje vijaka do kraja u univer. Kod kvalitetnijeg univera sa predbušenjem kod dosta alata zna da bude mučenje da se glava vijka poravna sa univerom (da se ušrafi do kraja). Ovo sam napisao čisto čovek da zna ako mu padne na pamet da sklapa nešta od univera za sebe.

U Lidlu trenutno ima ponuda crnih brushless 20V bušilica, i baterija. Da, jeste to jača cena, bušilica plus baterija plus punjač, bude valjda 7600din.

Ali...

Lidl baterije će još dugo biti da se kupe. I međusobno su kompatibilne. Rade na svim Parkside aparatima. Uključujući i neke čudne. Kompresor za gume npr.

Ovaj neki drugi najjeftiniji baterijski alat, baterije kada crknu (a crknu brzo čak i kada se ne koriste), teško su nabavljive, i koštaju nesrazmerno puno u odnosu na ceo aparat. Garantujem da za dve tri godine, ta neka Womax baterija neće terati bušilicu ni 5 min, a za 4-5 god neće moći ni da ga pokrene (a ni da se napuni).

Ako ti je crna Lidl ponuda skupa i nije hitno, sačekaj ponudu zelenih Lidl bušilica. Nisu skupe, a baterije su zamenjljve i biće duži niz godina dostupne.

Poslednja izmena:
U Lidlu trenutno ima ponuda crnih brushless 20V bušilica, i baterija. Da, jeste to jača cena, bušilica plus baterija plus punjač, bude valjda 7600din.

Ali...

Lidl baterije će još dugo biti da se kupe. I međusobno su kompatibilne. Rade na svim Parkside aparatima. Uključujući i neke čudne. Kompresor za gume npr.

Ovaj neki drugi najjeftiniji baterijski alat, baterije kada crknu (a crknu brzo čak i kada se ne koriste), teško su nabavljive, i koštaju nesrazmerno puno u odnosu na ceo aparat. Garantujem da za dve tri godine, ta neka Womax baterija neće terati bušilicu ni 5 min, a za 4-5 god neće moći ni da ga pokrene (a ni da se napuni).

Ako ti je crna Lidl ponuda skupa i nije hitno, sačekaj ponudu zelenih Lidl bušilica. Nisu skupe, a baterije su zamenjljve i biće duži niz godina dostupne.
Hvala na informaciji. Sačekaću onda zeleni asortiman pa ću uporediti sa Womax u tom trenutku.
Vidim sad u Lidl katalogu imaju samo neke naprednije baterije i to svega 2 opcije, videću kada odem u radnju da li ima i nekih drugih "ne-pametnih" jeftinijih. Jeste da kažeš da su baterije univerzalne, ali vidim imaju i oni različite modele. Npr. za model bušilice "PABSP 20-Li C4" kažu preporuka je baterija "PAPS 204 A1 (4 Ah)" a u katalogu imaju samo "PAPS 204 AB (4 Ah)". Verujem da niko u radnji ne može da mi pomogne da sklopim kit bušilica + baterija + punjač i da sve radi međusobno :D

Sve te 20V baterije ce raditi na lidlovim 20V alatima. Nema veze ni da li je alat crni ili zeleni, tako da su to bas lepo napravili.

Ova cena 7600 koju ti je NShappy napisao se odnosi na alat + komplet punjac i 2Ah baterija.
Da, preporuka jeste 4Ah, ali radice i sa 2Ah, nesto manjom snagom, i uz brze trosenje, ali radice.

Imas testove na youtube. Parkside je jako popularan u Evropi, i sve ljudi testiraju. Imas i na srpskom dosta testova, i to odlicnih. Zona Alata se zove kanal.

Odgovara i jedna i druga. Razlika je samo u tome jedna vrsta podržava povezivanje sa alatom preko BT i neka sitna stelovanja i dzidzabidze

I ja sam ''hobista'', iz tog razloga sam gledao ponudu modela u rasponu 6-10k din. Računao sam da mi ne treba neki dobar brend, za tih x korišćenja mesečno, i da nema potrebe da bacam pare.
Onda sam odgledao više testova niskobudžetnog alata, čitao utiske sa neta i zaključio da je ipak bolje da kupim provereno dobar alat, pa makar ''na papiru'' bio malo ''slabiji'' od generičkog kineskog. Najviše zbog loše kontrole kvaliteta i (nekonzistentnosti), jer ne mogu da razmišljam kakav primerak će mi zapasti.

Naleteh letos na ovaj model na sniženju, i pazario skoro upola redovne cene: https://www.bosch-professional.com/rs/sr/products/gsr-120-li-06019G8000
Do sada se baš dobro pokazao, još nisam imao situaciju da fail-uje, iako su specifikacije i snaga daleko od impresivnih. Kompaktnost i 2 baterije su prednost u ovom slučaju. Mada, ponekad pomislim da sam mogao da sačekam neki duplo jači Bosch model na sniženju, jer ko zna, možda će mi nekada zatrebati.

Nazad
Vrh Dno