Šta je novo?

Kupovina akumulatora

PS. Pitam lika koji prodaje šta mislio o tome što je trajao 4 godine, kaže sve preko garancije čist bonus 1-2 godine max i to je to, makar za Toplu... (isteklo vreme za edit).

• Like
Reagovanja: M J
Crvena Topla do 5 godina.
Plava Topla traje duže.

Lol, moram ovo da ispričam, nosim danas stari aku da predam u reciklažu u prodavnicu auto delova koja je jedna od većih na NBGD, donosim ovaj moj, a u radnji jedno 50 akumulatora na reklamaciji (znam po tome što u reciklaži nema nikave oznake, dok reklamacija ima broj sa reversa ili šta već). Sezona je dakle počela :D.

Odlicno, onda tu pogledas cega ima najvise od brendova. To znaci da ih se najvise prodavalo u prethodnim godinama....

Ne. Najvise ih je prodatih...

Cek, pedesetak akumulatora na reklamaciji i to ne znaci da su loseg kvaliteta? Ne, nego su kvalitetni a na reklamaciji su... zato sto se dobro prodaju?! Pa dobro.

Sta je 50 akumulatora na reklamaciji za battery shop koji radi uz to i servis? U Srbiji postoje trenutno samo 2.5 miliona registrovanih putnickih vozila i racunaj da svaki u proseku zameni akumulator jednom u 4 godine. Beograd na koji otpada verovatno 30% broja registrovanih vozila ima 7-10 krstenih servisa koji se time bave. Kada uzmes kalkulator dodjes do magicne cifre. I laici znaju da se najvise reklamacija za akumulatora javlja prilikom prvih hladnoca, kada akumulatori pokazu vecinu slabosti koje su generisali u prethodnim mesecima, uglavnom preko leta.

Nikad mi nije bila jasna ta reklamacija akumulatora. Šta treba da radim? Da izvadim akumulator iz auta, odnesem ga u servis i čekam danima (zakonski do 30 dana) da mi reše reklamaciju. Sve to vreme sam bez auta, da ne pominjem da moram da pozajmim drugi auto da bih odneo akumulator u sevis itd.
Da li to stvarno tako funkcioniše?

Nikad mi nije bila jasna ta reklamacija akumulatora. Šta treba da radim? Da izvadim akumulator iz auta, odnesem ga u servis i čekam danima (zakonski do 30 dana) da mi reše reklamaciju. Sve to vreme sam bez auta, da ne pominjem da moram da pozajmim drugi auto da bih odneo akumulator u sevis itd.
Pa funkcioniše tako što kupiš novi akumulator, a onda se nadaš ako uvaže garanciju da dobiješ pare sa fiskalnog, pošto tu popravke nema. U praxi ja ne znam da li je ikom ikada uvažena garancija. Posle 2 i više godina, tu realno šansa za fabričku grešku prestaje da postoji i više je do kvaliteta.

Bukvalno vam kažu normala degradacija usled exploatacije sve je to OK i to što akumulator nema struje za 1 verglanje posle 2 dana stajanja.

Na garanciju čisto gledaš kao ako traje 36 ili 40 meseci valjda traje bar toliko...

Prepiska sa servisom... Odgovor:
ne može imati iste performanse kao novi kupljeni akumulator koji nije bio korišćen. Akumualtor je uređaj koji se haba usled korišćenja. Garancija se ne daje na način korišćenja i gubitak kapaciteta tokom korišćenja, već na fabričke greške tkz. Spojeve u ćelijama.

Dakle ok je da ne vergla posle 2 dana... Kupi novi ako hoćeš da ne voziš auto duže od 24h a da pali i dalje.

Znači garancija ne znači ništa?
Misim da je to slučaj sa velikom većinom uređaja i našim servisima. 90% mi je negativnom iskustvo u vezi garancije. Napr mobilni telefon, ovlašćeni uvoznik. Prolupao digitajzer, nisu uspeli da ustanove kvar. Fantomska vlaga u uređajima koji nikad videli vodu nisu, imaginarna oštećenja TV ekrana koja se ne vide, ali oni znaju da su tu pa TV ne podleže garanciji, isl.

Valjda bi to trebalo da znaci da su najlosijeg kvaliteta?!

Cek, pedesetak akumulatora na reklamaciji i to ne znaci da su loseg kvaliteta? Ne, nego su kvalitetni a na reklamaciji su... zato sto se dobro prodaju?! Pa dobro.

Nekih akumulatora je prodato 2000, i 50 je vraćeno na reklamaciju.
Nekih drugih akumulatora je prodato 500, i 25 je vraćeno na reklamaciju.

Koji su po tebi kvalitetniji?!?

Neki servisi imaju i nešto zamenskih akumulatora na stanju, pa uz malo sreće može da se dođe i do nekog zamenskog dok se ne reši reklamacija

Nekih akumulatora je prodato 2000, i 50 je vraćeno na reklamaciju.
Nekih drugih akumulatora je prodato 500, i 25 je vraćeno na reklamaciju.

Koji su po tebi kvalitetniji?!?
Sta da ti kazem... Mislim, ovo pitanje je u nivou... sta bi bilo kad bi bilo. Npr. sta ako je trecih prodato 55 komada a pedeset je na reklamaciji... i tako dalje.

Istekao edit -

Da dodam... Cinjenica je da se na reklamacije vracaju proizvodi kojima kupci nisu zadovoljni. I nema teorije da u servisu stoje zato sto se najbolje prodaju a ne zato sto se kupci zale na njih.

Pošto ne znamo koliko kojih je prodato, ne možemo ništa zaključiti na osnovu broja reklamiranih "tu na gomili u servisu" (o tome smo krenuli, jel?).
Ni jedan prodavac/uvoznik neće dati statistiku prodati/reklamirani, jer ne žele da im neki proizvod izađe na loš glas i da stane prodaja.

Ako želiš neke sa što manjim brojem (vidljivih) reklamacija, jednostavno kupiš one neke no-name u supermarketima.
Njih nigde nećeš videti na reklamaciji.
:p

Zaključujemo na osnovu onoga što nam je dostupno. A to je koji su na reklamaciji. I dok god se ne pojavi relevantniji podatak, to koliko je kojih na reklamaciji je jedino validno. Sve ostalo je, kao što rekoh, teoretisanje bez ikakve podloge.

Znaš kako, ja kada sam reklamirao baterije ze Einhell, na reklamaciji su bile samo Einhell baterije. Na osnovu toga sam zaključio da su Parkside baterije kvalitetnije, jer njih nije bilo na reklamaciji.

Ono što nisam rekao je da je to servis samo za Einhell baterije.

I kakve sad to veze ima sa prodavnicom auto delova? Ti nisi ni procitao Maretov post, je l' da?!

Tako je. I opet nisi u pravu.

Kad ti se desi da ti u garantnom roku strada TV, ploca ili procesor ili sta god od tehnicke robe, da li dobijes zamenski proizvod? Nema netflixa, youtubea, instgrama i ostalih djakonija? Posto su uvoznici dusebriznici oni daju na koriscenje svoje nove proizvode jer ne zele da trziste stekne pogresan utisak o kvalitetu brenda? Oh yeah, bas i nije tako.

Nosioc garancije ima rok od 8 dana da utvrdi da li je proizvod predmet reklamacije ili ne. Ako utvrdi da jeste ima rok od 45 dana da resi tu istu reklamaciju.
Obzirom da je popravka akumulatora, doduse i vecine nove tehnike, potpuno neisplativa, akumulator se menja za novi.

Poenta ovog foruma, kao i ostalih, je da se razmene iskustva i da se dodje do odluke o najboljem odnosu cena/performanse. Svako ima pravo da bira za sebe sto misli da je najbolje, a ako neko nije previse strucan u nekom pogledu treba da sledi preporuke nekog kome veruju.
Neki servisi imaju i nešto zamenskih akumulatora na stanju, pa uz malo sreće može da se dođe i do nekog zamenskog dok se ne reši reklamacija

Nekadasnja praksa je bila da vecina servisera ima zamenske baterije. I sad dodje neki strucnjak ko zeli da reklamira akumulator i ostavi svoj i dobije zamensku bateriju. Kada se utvrdi da je akumator greskom korisnika izgubio pravo na reklamaciju, isti taj strucnjak nastavlja da se vozi sa zamenksim akumulatorom i ne javlja na pozive servisera. Zato je vecina servisa prestala da daje svima zamenske vec samo svojim proverenim kupcima.
Zivot nije fer, jel da?

Kad ti se desi da ti u garantnom roku strada TV, ploca ili procesor ili sta god od tehnicke robe, da li dobijes zamenski proizvod? Nema netflixa, youtubea, instgrama i ostalih djakonija? Posto su uvoznici dusebriznici oni daju na koriscenje svoje nove proizvode jer ne zele da trziste stekne pogresan utisak o kvalitetu brenda? Oh yeah, bas i nije tako.

Nosioc garancije ima rok od 8 dana da utvrdi da li je proizvod predmet reklamacije ili ne. Ako utvrdi da jeste ima rok od 45 dana da resi tu istu reklamaciju.
Obzirom da je popravka akumulatora, doduse i vecine nove tehnike, potpuno neisplativa, akumulator se menja za novi.

Poenta ovog foruma, kao i ostalih, je da se razmene iskustva i da se dodje do odluke o najboljem odnosu cena/performanse. Svako ima pravo da bira za sebe sto misli da je najbolje, a ako neko nije previse strucan u nekom pogledu treba da sledi preporuke nekog kome veruju.

Nekadasnja praksa je bila da vecina servisera ima zamenske baterije. I sad dodje neki strucnjak ko zeli da reklamira akumulator i ostavi svoj i dobije zamensku bateriju. Kada se utvrdi da je akumator greskom korisnika izgubio pravo na reklamaciju, isti taj strucnjak nastavlja da se vozi sa zamenksim akumulatorom i ne javlja na pozive servisera. Zato je vecina servisa prestala da daje svima zamenske vec samo svojim proverenim kupcima.
Zivot nije fer, jel da?
Znači dobro sam shvatio. Garancija na akumulator ne vredi ništa.
Po meni to bi trebalo da izgleda ovako:
Kad ti crkne akumulator u garanciji ti kupiš novi, a ovaj odneseš na reklamaciju. Ako se ispostavi da je reklamacija osnovana oni tebi pare, a ako nije osnovana znači da si sam kriv i zbog toga snosiš trošak novog akumulatora.

Edit: Ili eventualno da se uzme zamenski uz depozit. Mada ne vidim svrhu zamenskog, jer akumulator se ne popravlja. On ako nije bio u stanju da upali auto, može malo da se dopuni i da služi neko vreme ali to više nije taj akumulator.
Stvarno ne vidim svrhu popravljanja akumulatora. Može samo da se uvaži ili ne uvaži povrat para

Poslednja izmena:
Nisi dobro shvatio.

Proveri prvo da li je isključen virtuelni ram, ako nije, isključi ga pa restart telefona i onda testiraj kameru.
Ako to ne reši problem, welcome to Xiaomi, fabrički reset telefona.

Koji akumulator 80A do 100e? Nema start-stop, mozda moze malkice preko 100. Svaki dan se vozi auto, juce nije hteo da mi upali. Fabricki GM akumulator unutra star 8 godina (Varta neka). Bas je dugo i izdrzao.
Nekako sam najblizi da uzmem Exide ali sam otvoren za savete.

Koliko su skuplje u proseku start/stop varijante i imate li preporuku za nekog proizvodjaca? Poceo auto po default-u da mi drzi start/stop iskljucen. Pretpostavljam da to znaci da je akumulator pri kraju.

Nazad
Vrh Dno