Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Imaju online shop.
Narudžbine preko 1300 valjda su besplatne, što je nekih 7 balona od 5l. Bili su jeftiniji pre godinu dana, ali kao i sve, poskupela čak i voda :)
1733678496691.png
1733678519365.png

Pozdrav društvo,
čitam temu već neko vreme, od kad sam rešio da pređem sa Dolce gusto aparata na nešto bolje.
Bila mi je ok ta kafa ali zadnja dva meseca me nervira, imao sam utisam kao da pijem neku aromatizovanu vodicu.

Drug je uzeo polovnu Delongi magnificu - neku - sa mlinom, automatska, bolja je kafa od Dolce gusta ali ni to nije bilo zadovoljavajuće.
Milsio sam da bi sa novom DELONGHI Magnifica S ECAM22.113.B završio priču, ima u Gigatronu za 38kdin ali onda sam izašao na youtube i počeo da čitam ovde. :)
U međuvremenu su mi opcije bile Gaggia classic pro iz baga, ali zbog bojlera sam se dvoumio, i Dedica 680/685, ali zbog ovog videa sam rešio da za prvu mašinu izaberem ECP 33.21:

Inox bojler, to što nije termoblock, takođe ne pravim napitke sa mlekom, tako da je zaključak da je za espresso malo bolji ECP bio prelomni.

Možda sam vas udavio do sad, ali moja potraga je trajala dva meseca! :)

Za sad koristim mlevenu kafu. Iako imam utisak da nije veliki pomak, tj da nisam postigao željen rezultat, kad sednem u neki kafić vidim da kući i nije tako.
Namera mi je da prvo uzmem neki mlin. Opcije su Timemore C3eps sa 6 grebena kao što je Nidža savetovao, tu je i ovaj novi C3 pro (ne znam da li je bolji od esp)
Po youtube kažu da je Kingrinder K4 bolji od Timemore, tu je i Bomber R3 koji je takođe neko preporučio. Opcije je i sage dosecontrol sa KP za 190 eur.

Kupiću ovih dana kad uhvatim malo vremana vagicu timemore sa AE, puckscreen, a u nekom trenutku i depresurized ručku sa korpom. I tu mi je dilema da li neku kinesku korpu ili IMS.

Tema je odlična, značila mi je da "uđem u materiju"! (y)
A ovom prilikom bih se i javno zahvalio i članu "daxyco" koji mi je pomogao savetima i dao konkretne predloge šta kupiti na putu do dobre kafe.

Prilozi

• IMG_20241127_125137.jpg
    IMG_20241127_125137.jpg
    113.8 KB · Pregleda: 76
Ne razumem što uopšte i dalje prave pločicu sa 12 zuba. Jednostavno treba da je izbace.

Kada mi je sitnije mlevenje, a pogotovo kod botomless portafiltera Dedica kod mene ume da zeza. Pomeri se ona guma i počne da izbacuje vodu oko portafiltera. Da li se i vama to događa? Kako to rešiti?
zalio sam se na to pre par strana :)
ali nista jos nisam uradio po tom pitanju

proveravao sam. gumica je ok ali u tim trenucima prosto izađe iz ležišta i onda curi. kada je vratim bude ok. i da, uglavnom jače pritežem kada pravim kafu. gde se uzimaju rezervne?
Ja sam sa AliEx uzimao ili ako imaš neki servis, u blizini. Skini originalnu, premeri unutrašnji i spoljni prečnik pa naručiš po toj dimenziji zamenski. Na AliEx imas bas tipske za Dedicu...

proveravao sam. gumica je ok ali u tim trenucima prosto izađe iz ležišta i onda curi. kada je vratim bude ok. i da, uglavnom jače pritežem kada pravim kafu. gde se uzimaju rezervne?
Kako jače pritežeš na Dedici? Ako se portafilter teško postavlja u krajnji položaj, onda ili stavljaš previše kafe, ili je sam portafilter loš. Pošto kažeš da se to dešava sa bottomless, pretpostavljam da je ovo drugo u pitanju. U svakom slučaju, prebriši dihtung gumu i podmaži je.
Pozdrav

Kako jače pritežeš na Dedici? Ako se portafilter teško postavlja u krajnji položaj, onda ili stavljaš previše kafe, ili je sam portafilter loš. Pošto kažeš da se to dešava sa bottomless, pretpostavljam da je ovo drugo u pitanju. U svakom slučaju, prebriši dihtung gumu i podmaži je.
Pozdrav
Čime se podmazuje?

Prolom voda nije meka, ima suvi ostatak 148 mg/l u odnosu na 52 mg/l kod npr. Rose.
Ja sam ubeđen da su ljudi ovde preporučivali Prolom, uz tu Vlasinu. A kako se kod mene u kući pije Prolom zato sam to i gurao, nisam siguran da je Rosa bila u opticaju uopšte.
I niko da odgovori koliko često čiste svoje mašine od kamenca... Onda mi i svejedno kakvu vodu stavljam (osim gradske naravno).

Ja ne mogu reći za sebe jer mašinu imam od aprila, tako da dosad još nisam radio dekalcifikaciju :) Ali ja koristim Vlasinu od starta, nijednom nisam proturio česmovaču kroz aparat.
Imam ortaka koji koristi GCP i sipa česmovaču, jednom godišnje nosi na servisiranje. Njemu se zapuši i group head jer je ne čisti uopšte - što je neophodno jer bez obzira na vodu, sama kafa se uvuče u grupu pod pritiskom i sitne čestice ostaju unutra.
Za to se onda radi backflushing, što ja činim jednom u mesec-dva, uz Puly Caff sredstvo za čišćenje, stavi se tipa 2-3g u blind basket i mašina stavi u mod za čišćenje, ovo je kapiram osobeno svakoj mašini, pa ne znam kako funkcioniše za ostale.

Ja sam ubeđen da su ljudi ovde preporučivali Prolom, uz tu Vlasinu. A kako se kod mene u kući pije Prolom zato sam to i gurao, nisam siguran da je Rosa bila u opticaju uopšte.
I niko da odgovori koliko često čiste svoje mašine od kamenca... Onda mi i svejedno kakvu vodu stavljam (osim gradske naravno).
Sasvim je moguće da su preporučivali i to oko izbora vode za kafu je svakako otvoreno za diskusiju, ali lično višegodišnje iskustvo mi je pokazalo da je za kvalitetne valjano i svetlije pržene kafe uvek bolji izbor mekša voda, kako za espreso, tako i za filter. Tvrda voda takve kafe jednostavno "zamuti" ako tako mogu da kažem, pa umesto da budu transparentne, one budu zatvorene. Espreso aparat imam malo jače od 10 godina i potpuno se slažem sa pristupom kolege @Ainur, tj. u njega nikada nisam sipao ništa osim Rose i nikada ga nisam ni čistio od kamenca niti sam imao problema sa aparatom u vezi sa tim. Redovno radim bekflaš grupe sa deterdžentom i slepim sitom. Za filter kafu uglavnom koristim Kolonin Peak Water bokal sa filterom podešen na skoro najmekšu postavku koja TDS beogradske česmovače spusti sa cca 300 ppm na cca 50 ppm.

Pozdrav
hvala na savetu. retko kada prepunim portafilter ali da desava se često da mi teče voda sa strane prilikom ekstrakcije i vrlo moguće da je do samog portafiltera. prosto se ta guma malo pomeri i onda moram da okrecem aparat i vracam je na mesto.

Ima, zove se vazelin za ruke i još po nešto :)
Vazelin ne za gumu nikad, pošto je na bazi nafte. To je univerzalno pravilo koje treba znati jer gume može biti na mnogo mesta gde se nešto podmazuje. Mora veštak neki, sintetika, silikon ili tako nešto.

@psihodel da li ima uopšte bitne razlike između peak i rose (vlasine) ? Neka razlika verovatno mora da postoji.

Nije mogao ovde da se upload klip..

Zbog čega kaplje na početku i na kraju?

Koristim mlevenu kafu 8g single basket, dok ne stigne sva oprema...

To je normalno za dedicu i sve masine koje nemaju 3-way solenoid valve. Kada zavrsis pripremu espressa neka kolicina vode ostane u portafilteru pod pritiskom i normalno ke da nastavi da kaplje. Kada masina ima 3-way solenoid valve ona taj visak izbaci na drugu stranu. Sto se pocetka tice i to je normalno, jer ona pusti pre-infusion i kada je kafa krupnije mlevena (mlevena kafa iz supermarketa) brzo se natopi pak i pocne brze da kaplje. Videces kada stigne mlin i korpa koja nije pod pritiskom, bice drugacije ( ovaj deo na pocetku klipa). Kafa ce naravno da uspori posto ces sitnije da meljes i trebalo bi da bude ukusnija...

To je normalno za dedicu i sve masine koje nemaju 3-way solenoid valve. Kada zavrsis pripremu espressa neka kolicina vode ostane u portafilteru pod pritiskom i normalno ke da nastavi da kaplje. Kada masina ima 3-way solenoid valve ona taj visak izbaci na drugu stranu. Sto se pocetka tice i to je normalno, jer ona pusti pre-infusion i kada je kafa krupnije mlevena (mlevena kafa iz supermarketa) brzo se natopi pak i pocne brze da kaplje. Videces kada stigne mlin i korpa koja nije pod pritiskom, bice drugacije ( ovaj deo na pocetku klipa). Kafa ce naravno da uspori posto ces sitnije da meljes i trebalo bi da bude ukusnija...
Hvala na brzom odgovoru! :)

Lakše lansirati raketu u svemir nego napraviti dobar Espresso 😃

da li ima uopšte bitne razlike između peak i rose (vlasine) ? Neka razlika verovatno mora da postoji.
Definitivno ima razlike, u ukusu kada se probaju jedna i druga uporedo se najbolje vidi. Sigurno ima razlike i u sastavu. Meni je Rosa odlična voda za kafu (možda ne najidealnija, ali blizu), vrlo je konzistentna i znam šta sa njom da očekujem. Kao što rekoh, godinama je koristim za espreso. Peak je super zato što možeš da se igraš sa tvrdoćom tako što se reguliše koliko voda brzo prolazi kroz filter. Iz Peak-a sam probao vodu od cca 120 ppm pa nadole i definitivno mi više leži mekša voda i tu. Čak sam i uporedo kuvao filtere sa Rosom i Peak-om i više mi se sviđaju kafe skuvane sa Peak-a pošto imaju veoma sličnu transparentnost kao sa Rosom, ali uz malo punije telo.

Da li je neko možda poredio Rosu i Vlasinu za espreso? Već neko vreme razmišljam da se prebacim na Vlasinu, ali nikako da to stvarno i uradim :)

Ja sam ubacivao Rosu kada fali Vlasine, nema nikakve primetne razlike. Uzmi šta ti je dostupnije. Po Rosu sam išao u radnju, a Vlasina me čeka ispred vrata kada dođem sa posla, samo unesem balone.

Uzeo bih za Gaggia Viva style unpresurized basket, sito za duplu dozu i ono sito sto ide preko kafe da bi se voda ravnomerno rasporedila.
Da li neko ko ovo poseduje za ovaj aparat može da napiše koji precnik basketa sita itd odgovara ovom aparatu, još bolje bi bilo ako bi mogao i link na ali expresu za sve ove dodatke jer ja stvarno ne mogu da nađem odgovarajuće dodatke.

Uzeo bih za Gaggia Viva style unpresurized basket, sito za duplu dozu i ono sito sto ide preko kafe da bi se voda ravnomerno rasporedila.
Da li neko ko ovo poseduje za ovaj aparat može da napiše koji precnik basketa sita itd odgovara ovom aparatu, još bolje bi bilo ako bi mogao i link na ali expresu za sve ove dodatke jer ja stvarno ne mogu da nađem odgovarajuće dodatke.

Na aliexpressu nisam uspeo da pronađem, ali sam pronašao na amazonu: LINK
U opisu piše da je za taj model.

1733913483243.png

Imaš već aparat? Ne treba ti ništa dodatno da kupuješ za depressurized PF, samo treba da izvadiš gumeni deo iz PF. Korpa nije presurizovana sama po sebi. Puck screen uzimaš 53mm, uzmi što deblji nađeš (1.7 - 2mm).

Imaš već aparat? Ne treba ti ništa dodatno da kupuješ za depressurized PF, samo treba da izvadiš gumeni deo iz PF. Korpa nije presurizovana sama po sebi. Puck screen uzimaš 53mm, uzmi što deblji nađeš (1.7 - 2mm).
Koliko se secam gumeni deo je za single sito.
Rucka mora da se rastavi da bi se napravila "depressuruzed".
Nidzo ima taj aparat pa može da pojasni.

Vrh Dno