Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Koji su ti utisci nakon nedelju dana? Kvalitet espresa, urednost, lakoća korišćenja?

Razmišljam da se konsolidujem sa dva mlina na jedan, ali mora da bude dovoljon lak za upotrebu da ženu ne mrzi da mi pravi kafu, tako da nikakvi RDT, WDT, bellows ne dolaze u obzir. 😆

Zapravo i mene mrzi da radim sve to nakon bezmalo decenije ovog hobija.
Ja bih pre ženu zamenio umesto mlin, šalim se naravno. I mene interesuju utisci u vezi mlina.

@diviner_golden nisam izdrzao :) Dobar je grinder. Menjao sam kais na mom belt grinderu i shvatio da je istekao iz garancije, i prodam ga u naletu ludila. Philos se nametnuo kao resenje.Pogledajte prilog 468742
izvinjavam se, iz nekog razloga mi nije stiglo obaveštenje da si me tagovao.
njegove dobre strane uveliko prevazilaze loše. i te loše su uglavnom neke sitne zamerke.
ja se nisam bavio season-ingom, mrzelo me. jesam primetio da mi granulacija varira ali to je normalna pojava u ovom slučaju.
prelazak sa jednog tipa kafe na drugi je nikad lakši. zadržana kafa u rangu od 0.1 do 0.2g.
nikad lakši rad sa mlinom ali se slažem sa maretom, mislim da moraju iglice. mazzer ne preporučuje prskanje vodom.

Pa bez WDT sa ravnim nozevima ovakvim kakvi su tesko. Utisci su mi ok, nisam nesto sad oduvan, al nisam ni razocaran. Kvalitet izrade je dobar. Mislim nije mi bas najjasniji ovaj koncept sa malim kao hoperom, a ustvari je sigle dose grinder ocito namenjen kucnoj upotrebi. Ne treba ti nikakav bellows jer nema neki retention... Da proteram jos 1-2kg kafe da se malo stabilizuje pa cu moci detaljnije. Mislim 64mm grinder to je konkurencija velika, ima jeftinijih ima skupljih. Genaralno cena/kvalitet je odlicna ako gledamo to.
Hvala na odgovoru.

WDT sam zapravo već batalio, prešao sam na shaker, i nisam primetio nikakav pad u kvalitetu. Naravno, sad kad sam opet krenuo da gledam mlinove, skontao sam da za slične pare mogu da dobijem 83mm noževe i čak varijabilnu brzinu, ali verovatno na uštrb lakoće korišćenja i nereda.

mislim da da. jedino ti je super cena portafiltera. Sve ostalo, mislim da može sa koinima ili u drugim ali radnjama naći jeftinije. tipa ja sam tamper i powder plaćao po 200-300 dinara prošle godine.

@vargax6

Ako si naručio Timemore C3S (ne ESP) model to je baš jaka cena.
Uz carinu, to lagano može preći cenu da si ga preko KP kupio.

mozda da uzmes i jedan screen

ne vidim portafilter da li dolazi sa basketom. ako ne dolazi, onda ti treba i basket za njega

Nisam još uvek poručio. Esp je model. Jel ok?
Mozes da bacis pogled i na Bomber r3 varijantu, jos bolji mlin, a cenovno je tu negde, cca 500 do 1000 din razlika. Naravno, Kingrinder k4/ k6 ukoliko naletis na popust sada, pred praznike.

Mozes da bacis pogled i na Bomber r3 varijantu, jos bolji mlin, a cenovno je tu negde, cca 500 do 1000 din razlika. Naravno, Kingrinder k4/ k6 ukoliko naletis na popust sada, pred praznike.
Kingrinder k6 mogu da porucim za 99e na amazon.de .
Jel on najbolji od pomenutih?

Koristim samo Prolom za moju Gaggia, a ona mi je već posle mesec dana tražila da se radi descale, evo pre par dana opet. Pošto kapiram da se to automatski pali (osim ako Prolom nije počeo da brlja), koliko često zaista mora da se radi? Mašina ima oko tri meseca.

Možda odbrojava ekstrakcije, tako radi moj Sage. Nema veze što uopšte nema kamenca.

Na 200 traži backflush, a ređe descaling. Treba imati oba sredstva.

Manual kaže samo "Descaling needed".
Mislim, nemam problem da to radim svaki put kad se upali, al' ako je nepotrebno... Svakako sam kapirao jednom u pola godine, da li treba češće?

Zavisi koliko ti je tvrda česmovača, ali ne znam postoji li mesto u Srbiji gde je meka, iskreno. Čak i u selu u Vojvodini, gde makar moji nemaju problema sa čišćenjem kamenca iz bojlera (što je nama kod Bga redovna stvar) i dalje imaju kamenac, vidi se kad stoji u bokalu.
Za duži životni vek aparata svakako je bolje koristiti mekšu vodu, ili ga čistiti redovno, plus nositi u servis jednom godišnje.

Vlasina je najbolja i najisplativija, kad se uzmu baloni od 5l. Dobar test je videti da li išta ostaje u ketleru. Pošto spremam pour over češće nego espreso, koristim redovno gooseneck kettle za grejanje vode, već mesecima bez potrebe da očistim, mogu se ogledati o dno :)

Imaju online shop.
Narudžbine preko 1300 valjda su besplatne, što je nekih 7 balona od 5l. Bili su jeftiniji pre godinu dana, ali kao i sve, poskupela čak i voda :)

Dobro pitanje. Da ne prepričavam šta su meni preporučivali. Pusti doktore, čitaj šta piše na deklaraciji. Svaka voda ima i na netu svoj sastav.

Uzmi u obzir da ne odgovara svima svaka voda. Drugačija je kafa kad se toliko promeni voda, između 50 i 250 mg suvog ostatka. Za aparat je bolje kad je sa manje ostatka, ali pitanje je da li je bolje za tebe.

Zašto onda svi mogući doktori preporučuju Prolom ili MG Mivelu (plava negazirana) u slučaju problema sa kamenjem/peskom u bubrezima? :)
Pa zato što voda koju pijemo treba da sadrži minerale. U suprotnom bi bilo najzdravije piti destilovanu vodu.
Prolom je dokazano najbolja za bubrege jer sastav minerala u njoj ne pogoduje stvaranju kamenca u bubrezima i stimuliše procese u telu koji su zdravi za bubrege, tu je i PH vrednost ali da ne idemo sada u off, ovo nije tema za to.
Naravno ovde ne govorimo o zdravlju bubrega već o "zdravlju" kafe aparata i ukusu kafe

Prolom s razlogom reklamira PH vrednost na ambalaži. Suvi ostatak je druga priča, a to je ono što treba da gledamo na pakovanju, kad je kafa u pitanju. Utiče ne samo na životni vek aparata, već i na ukus vode.
Naredni korak su third wave paketi minerala za specifičnu vrstu kafe gde sami pravite svoju kombinaciju :D Ali to je dosta skupo i teško nabaviti kod nas tako da sam od te varijante odustao.
Ako nekom smeta previše meka voda Vlasine/Rose (što je razumljivo), uvek može da je pomeša sa nekom drugom, ili česmovačom, u određenom odnosu koji bi vam odgovarao.

Naredni korak su third wave paketi minerala za specifičnu vrstu kafe gde sami pravite svoju kombinaciju :D Ali to je dosta skupo i teško nabaviti kod nas tako da sam od te varijante odustao.
Ja sam jedno vreme pravio razne kombincije prema BH receptu, ali iskreno, postalo mi je preveliko cimanje u odnosu na kupovinu Rose/Vlasine. Probao sam i Third Wave pakete u par navrata i tako dobijena voda mi je bila odlična, ali kao što kažeš, dosta skupo, ali meni veći problem što se teško kod nas nabavlja.
Zašto onda svi mogući doktori preporučuju Prolom ili MG Mivelu (plava negazirana) u slučaju problema sa kamenjem/peskom u bubrezima?
To zaista ne znam, ne razumem se u to, ali kolega je pitao zašto mu aparat za kafu javlja da treba da ga očisti od kamenca, a koristi Prolom vodu, a ja sam odgovorio da je to zbog toga što je Prolom voda tvrda, što se vidi po suvom ostatku.

Sumnjam da aparat zna koliko kamenca ima u sebi, više verujem da aparat broji koliko priprema kafe je bilo i na osnovu toga traži čišćenje. U tom slučaju, vrsta i kvalitet vode nemaju uticaj.
Zna li neko tačno kako aparati odredjuju kad je potrebno čišćenje?
Pozdrav

Kada mi je sitnije mlevenje, a pogotovo kod botomless portafiltera Dedica kod mene ume da zeza. Pomeri se ona guma i počne da izbacuje vodu oko portafiltera. Da li se i vama to događa? Kako to rešiti?

Kada mi je sitnije mlevenje, a pogotovo kod botomless portafiltera Dedica kod mene ume da zeza. Pomeri se ona guma i počne da izbacuje vodu oko portafiltera. Da li se i vama to događa? Kako to rešiti?
Skini i proveri samu gumicu oko tusa (na koji naleze portafilter). Obicno bi trebalo da potraju, bez problema, makar godinu dana, mada ako jace "pritezes" portafilter, kad pravis kafu, moguce da oslabi i ranije. Uzmi neku zamensku, silikonsku (jeftine su, a malo trajnije), i probaj sa njom da li ce i dalje da curi.

Ponovio sam se danas sa matorom Jura Impressa J5. Platio sam je, kod nekog random gastosa, 120€ . Pravi dobru kafu. Računam da za neki mesec ide na čišćenje i zamenu gumica. U Despotovcu uzimaju za to oko 3.000,00 dinara.

Skini i proveri samu gumicu oko tusa (na koji naleze portafilter). Obicno bi trebalo da potraju, bez problema, makar godinu dana, mada ako jace "pritezes" portafilter, kad pravis kafu, moguce da oslabi i ranije. Uzmi neku zamensku, silikonsku (jeftine su, a malo trajnije), i probaj sa njom da li ce i dalje da curi.
proveravao sam. gumica je ok ali u tim trenucima prosto izađe iz ležišta i onda curi. kada je vratim bude ok. i da, uglavnom jače pritežem kada pravim kafu. gde se uzimaju rezervne?

Nazad
Vrh Dno