Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ti ocigledno ne kapiras da standard utice na cijenu radne snagu, a ne na cijenu uredjaja. Poredis drzave dje su primanja dijametralno razlicita i ocekujes da ti skandinavac radi po balkanskoj dnevnici. ha ha ha evo ti cijena u Engleskoj za isti posao. Skuplja instalacija nego klima. Inace duplo siromasnija zemlja od Norveske... A ne moramo predaleko ni ici... Eto ti u Hrvatskoj vec sad cijena montaze 300e. Kao tvoj vox 😄
Znaci siromasnija zemlja a skuplja ugradnja od norveske i gde je tu logika?Znaci standard ne utice na cenu kolko vidimo,eto to hocu da kazem,isto i kako ljudi zive u Moskvi i u Norveskoj,nisi svestan kolko ovde ljudi imaju para i kako zive jer Moskva je druga prica od ostalih gradova u rusiji i dzaba ti i bdp i ostala ******,i opet su smesne cene o tome ja pricam ali ono svejedno mi brate necu se raspravljam oko ugradnji klime samo sam prokomentarisao da mi je to bolesno za jednu ugradnju klime a ne dnevnice cak ma koliki god standard bio,pozdrav.
Za Niksic za 40 kvadrata 18 slobodno + zato sto je prizemlje

Covjek je iz CG nije isto grijati na 40m nadmorske visine i 640m nadmorske visine, zato i pitam.
Salim se 🤣

Drug ja sam tu istu klimu platio 2600€ jer mi puko film sa Gree. Dali se isplati??? Isplati, vjeruj. Mirna, tiha, nerazmisljam o minusima, nebudi me, netrese tako da nemislim hoce li komsiji smetati pa da me i to jos sekira a da nekazem kad stegnu debeli minusi pa tek onda pogledas potrosnju i bez problema postize temparaturu. Rekao bi u leru to radi. Naravno kad imas sa necim iskustava dobroga uzmes opet i opet. E sad kako moze drugacije za te pare a da valja?? Nemoze drug nikako, uvalcenje podnog grijanja, toplotna puma ( ako kupujes da valja, ne opet nesto ljevo pa se opet pokajes ) pa dok to sve slozis izadje puuuuno skuplje nego tih 2000€+
Sta ostaje?
Sve ok, vase su pare, ali mislim da bi i sa jeftinijom npr mideom zavrsio posao. Meni klime nisu jedini vid grejanja, ali i najeftinije mi greju kucu, nema buke, i sve je kako treba. Sa klimama grejem dve kuce, imam tri klime, i danas sam pustio pelet zbog bebe da kupatilo bude toplo, razlika u konforu je kao nebo i zemlja.Kuca od 170m2 otprilike se greje sa pumpom voda voda kod mog brata, sve je platio 3050eura jedino sto mu drugar busio bunar, 2600e za klimu je bas mnogo.

Pozdrav svima! Da li bih pogriješio kada bih kupio klimu 18icu za grejanje oko 40m2 solidno izolovanog stana (inače stan kompletan je 76m2, ali su sobe zavučene pa njih ne bih grejao), pošto većina kaže da bi to mogla i 12ica da zagreje?

Ako bih uzeo 18icu, i ako bi ona stalno palila-gasila da li to utiče na njen životni vek, kao i na povećanu potrošnju (čuo sam da taj ON/OFF režim nije preporučljiv).

Gree Clivia 18 koju sam planirao da uzmem moduliran najniže na 400-450W po riječima jednog učesnika ove diskusije.

U prilogu skica stana. Crvenom bojom sam zaokružio prostorije koje želim da grejem.

Unaprijed hvala na pomoći.
Slobodno 18ca, kod mojih roditelja greje oko 40m2,ventilator pojacan na 4 i nema nista da smeta.

Jeste bre 500e u hrvatskoj
A sto se tice voxa 65.000 ako te bas interesuje,meni nije to butno dal je vox ili vivax ili hisense bitno je da greje ne masturbiram ko pojedini na ove opasne marke🤣
Nisi skontao da te zezam jer si se iznad javio neprozvan sa komentarom "sto ti imas protiv voxa"? 🙂

Prilozi

• Screenshot_20241201-003252.png
    Screenshot_20241201-003252.png
    173.7 KB · Pregleda: 155
Dajte ljudi, napraviste od Nikšića Žabljak 🤣. Poslednje nekolike godine odje nije bilo snijega (pane i zadrzi se po nekolika dana). Nema ni nekih ekstremnih minusa. Mozda 10 dana u vrh glave godisnje bude -10 plafon. Prema SCOP koeficijentu vodimo se kao srednja zona. Gree Clivia tu ima efikasnost A+.

Dajte ljudi, napraviste od Nikšića Žabljak 🤣. Poslednje nekolike godine odje nije bilo snijega (pane i zadrzi se po nekolika dana). Nema ni nekih ekstremnih minusa. Mozda 10 dana u vrh glave godisnje bude -10 plafon. Prema SCOP koeficijentu vodimo se kao srednja zona. Gree Clivia tu ima efikasnost A+.
Pa to ti je zona kao u cijeloj Srbiji. Bio je jedan komentar iznad misleci na CG poput Podgorice. Podgorica je topla zona, Niksic je srednja zona kao i Srbija. Imas Daikin ftxc50 100e skuplja od clivie. Sa daikinom sam zadovoljan, za cliviu ne mogu da komentarisem jer nisam upucen

Ok brate, znam ja o cemu ti pricam, no radi kako oces, pare su tvoje😄. Ja sam mojima uzeo parapetnu Azuri za kucu u NK i za sada obavlaj fino posao, ovaj mjesec ti je potrosila 360kWh, ali je moji ne stede uvece 22,23° preko dana 25°( za sada gura ~50 kvadrata). Dobro je bilo zahladnilo nekolika dana kad sam bio, bilo je defrostova, pisao sam o tome. Nema minusa, ali ti si na prizemlju, ispod je atomsko(zaklonjenije i toplije jeste nego podrum, ali opet vuce). Ako oces finu modulaciju, a da se osjecas prijatno mozda uzmi Daikin ftxc50

Ok brate, znam ja o cemu ti pricam, no radi kako oces, pare su tvoje😄. Ja sam mojima uzeo parapetnu Azuri za kucu u NK i za sada obavlaj fino posao, ovaj mjesec ti je potrosila 360kWh, ali je moji ne stede uvece 22,23° preko dana 25°( za sada gura ~50 kvadrata). Dobro je bilo zahladnilo nekolika dana kad sam bio, bilo je defrostova, pisao sam o tome. Nema minusa, ali ti si na prizemlju, ispod je atomsko(zaklonjenije i toplije jeste nego podrum, ali opet vuce). Ako oces finu modulaciju, a da se osjecas prijatno mozda uzmi Daikin ftxc50
Brate hvala na savjetovanju. U pravu si sto se tice prizemlja, atomsko je hladno, mnogo hladno. Svako da bi stepen-dva bilo toplije da je komsija ispod. Ova Daikin mi je skupa 970e. Cliviu 18 imam u Tehnomax za 800e. Ugradnja je 120e. Ja se jedino bojim da stavim prejaku klimu i da uvijek radi na svom minimumu tj. da se pali-gasi stalno. Po pravilu oa bi trebala da je upaljena stalno i da održava temperaturu.

Prosjecna godisnja temperatura je 10,7 u Niksicu ; u Beogradu 11,7.
Brate hvala na savjetovanju. U pravu si sto se tice prizemlja, atomsko je hladno, mnogo hladno. Svako da bi stepen-dva bilo toplije da je komsija ispod. Ova Daikin mi je skupa 970e. Cliviu 18 imam u Tehnomax za 800e. Ugradnja je 120e. Ja se jedino bojim da stavim prejaku klimu i da uvijek radi na svom minimumu tj. da se pali-gasi stalno. Po pravilu oa bi trebala da je upaljena stalno i da održava temperaturu.
Daikin ide na 330w ali uz jace duvanje, u drugoj brzini

Ja hteodh ti predlozim 18kmta jer bas ima malu modulaciju ide do 150-250w al brate deru dole :(

Prilozi

• Screenshot_20241201-014427.png
    Screenshot_20241201-014427.png
    98 KB · Pregleda: 128
Prosjecna godisnja temperatura je 10,7 u Niksicu ; u Beogradu 11,7.

Daikin ide na 330w ali uz jace duvanje, u drugoj brzini
Daikin ide na 270W u grejanju, po tehničkoj dokumentaciji. Ima moj tast dva komada, super zadovoljan, PEVA. Ne mora da loži više

Clivija 18 trenutni rad oko nula stepeni.Ove godine nijedan defrosta za sada

Prilozi

• Screenshot_2024-12-01-07-06-03-097_com.tplink.iot.jpg
    Screenshot_2024-12-01-07-06-03-097_com.tplink.iot.jpg
    41.8 KB · Pregleda: 130
Daikin ide na 270W u grejanju, po tehničkoj dokumentaciji. Ima moj tast dva komada, super zadovoljan, PEVA. Ne mora da loži više
FTXC50? Ja je imam i nisam vidio da ide ispod 330-320.
Ja hteodh ti predlozim 18kmta jer bas ima malu modulaciju ide do 150-250w al brate deru dole :(
Ma pusti... Slozice se Cikii s tobom pa ce reci ma koje 1300e, zna on ljude za 800 i montaza 25. Sto rece odje 90% ljudi laze o modulaciji... Osim sto je dobar analiticar, izgleda da je i podjednako dobar statisticar 😄

Nisam hteo da otvaram novu temu samo za jedno pitanje.
Interesuju me iskustva ljudi koji vec poseduju ove klima uredjaje.
Neckam se izmedju Hisense Energy Pro X i GREE Comfort Clivia AI 12k. Klime slicnih cena, performanse na papiru idu u korist Hisense-a, a opet vidim da dosta ljudi hvali Cliviu.
Klima mi je potrebna prvenstveno za hladjenje (50 kvadrata), a od sledece sezone bi dogrevala jednu sobu od 16 kvadrata od ponoci do jutarnjih casova. U kuci se svakako grejem na drva ali kada se pec koja je u drugoj sobi ugasi, u sobi gde bih spavao bi ukljucio klimu da odrzava toplotu do ujutru.
Trazim klimu koja bi bila sto manji potrosac i sa sto manje gremlina (crvcanje, pucketanje, hujanje, brujanje, vibriranje). Naravno, imam zdravu dozu razuma i ne ocekujem da ce trositi mizerno malo ali da to nisu potrosaci od 400-500kw mesecno.

Hiseance ti je tisi od Gree to definitivno. Za dogrevanje sobe to sto kazes samo u nocnom periodu ako tu sobu otvoris da udje topao vazduh pa samo upalis posle klimu da odrzavas potrosnja ce ti biti mizarna. Ali ne znam kako ces iz te male sobe da hladis bas svih 50 kvadrata. U toj sobi mora da bude veoma ladno da bi u drugim bilo prijatno

Hlađenje će obe odraditi lagano, a za to dogrevanje 16 kvadrata ne znam kako će se snalaziti Hisense jer ima visoku modulaciju i verovatno bi drndala kao on/off klima. S druge strane nemamo podatke o potrošnji Clivie 12-ice, za 18-icu ima podataka.

Hiseance ti je tisi od Gree to definitivno. Za dogrevanje sobe to sto kazes samo u nocnom periodu ako tu sobu otvoris da udje topao vazduh pa samo upalis posle klimu da odrzavas potrosnja ce ti biti mizarna. Ali ne znam kako ces iz te male sobe da hladis bas svih 50 kvadrata. U toj sobi mora da bude veoma ladno da bi u drugim bilo prijatno
Tako sam i razmisljao za dogrevanje. Da uvece samo zatvorim vrata kada idem na spavanje, upalim klimu i ujutru kada ustajem potpaljuje se vatra u peci, a klima se gasi.
Za hladjenje nisam razmisljao da ce biti jako hladno u toj manjoj sobi jer bi klima bila bukvalno naspram vrata koje vode u tu vecu prostoriju od 34 kvadrata. Duvala bi na sama vrata.
Hteo sam da stavim klimu u tu manju sobu bas zbog dogrevanja iste, inace bi je stavio u sobu pored nje koja je znatno vece kvadrature.
U ovoj kuci nisam nikada imao klima uredjaj ali u prethodnom stanu koji je imao nekih 34 kvadrata sam imao Vox Inverter klimu. Iako su prostorije bile odvojene, kada se otvore vrata nisam primecivao da je bilo vece razlike. Tipa da je jedna bila znatno hladnija, a druga toplija. Mene su svi sprdali jer sam drzao tu klimu na 24-26. Generalno mi ne prija osecaj kao da sam u frizideru, a svima je to bilo smesno pa su se salili sto leti dogrevam stan :ROFLMAO: 24-25 sam koristio kada su najjace temperature tokom poslepodneva, a 26 predvece i tokom noci kada se spava.

Hlađenje će obe odraditi lagano, a za to dogrevanje 16 kvadrata ne znam kako će se snalaziti Hisense jer ima visoku modulaciju i verovatno bi drndala kao on/off klima. S druge strane nemamo podatke o potrošnji Clivie 12-ice, za 18-icu ima podataka.
Pa mogu i da tokom noci ostavim otvorena vrata pa da dogreva svih 50 kvadrata. Jer pec koju koristim kada drva izgore i zatvori se leptir na njoj ona jako lepo isijava temperaturu do samog jutra. Mislio sam da ce joj mozda biti lakse da dogreva samo 16 kvadrata, nisam razmisljao da bi se toliko cesto palila i gasila.

Palila i gasila bi se često i jedna i druga klima od te dve, naročito kad su temperature u plusu, mislim da i Gree ima relativno visoku modulaciju 400W+
Za hlađenje mislim da bi bilo ok.

Clivia 18-ica modilira na 400w, kačio je jedan član u temi za Gree. Ako 12-ica ima nešto manju to bi bilo dobro.

Jutros bi malo svjezije, haj sto nema dzeve nego nema ni rakije. Smrzli se oboje 🤣🤣

Prilozi

• IMG_20241201_080259.jpg
    IMG_20241201_080259.jpg
    76.5 KB · Pregleda: 78
  • IMG_20241201_104603.jpg
    IMG_20241201_104603.jpg
    39.6 KB · Pregleda: 65
  • IMG_20241201_104637.jpg
    IMG_20241201_104637.jpg
    43.9 KB · Pregleda: 60
  • IMG_20241201_075910.jpg
    IMG_20241201_075910.jpg
    72 KB · Pregleda: 68
Tako sam i razmisljao za dogrevanje. Da uvece samo zatvorim vrata kada idem na spavanje, upalim klimu i ujutru kada ustajem potpaljuje se vatra u peci, a klima se gasi.
Za hladjenje nisam razmisljao da ce biti jako hladno u toj manjoj sobi jer bi klima bila bukvalno naspram vrata koje vode u tu vecu prostoriju od 34 kvadrata. Duvala bi na sama vrata.
Hteo sam da stavim klimu u tu manju sobu bas zbog dogrevanja iste, inace bi je stavio u sobu pored nje koja je znatno vece kvadrature.
U ovoj kuci nisam nikada imao klima uredjaj ali u prethodnom stanu koji je imao nekih 34 kvadrata sam imao Vox Inverter klimu. Iako su prostorije bile odvojene, kada se otvore vrata nisam primecivao da je bilo vece razlike. Tipa da je jedna bila znatno hladnija, a druga toplija. Mene su svi sprdali jer sam drzao tu klimu na 24-26. Generalno mi ne prija osecaj kao da sam u frizideru, a svima je to bilo smesno pa su se salili sto leti dogrevam stan :ROFLMAO: 24-25 sam koristio kada su najjace temperature tokom poslepodneva, a 26 predvece i tokom noci kada se spava.

Pa mogu i da tokom noci ostavim otvorena vrata pa da dogreva svih 50 kvadrata. Jer pec koju koristim kada drva izgore i zatvori se leptir na njoj ona jako lepo isijava temperaturu do samog jutra. Mislio sam da ce joj mozda biti lakse da dogreva samo 16 kvadrata, nisam razmisljao da bi se toliko cesto palila i gasila.
Nece da se pali i gasi ako drzi na fan 1-2 preko nocilagano ce da mu odrzava do ujutru za tih par sati ce da mu potrosi max 4kw

Nazad
Vrh Dno