Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Na obraz djalfe ova posljednja recenica. Valjda se vrata zatvaraju da se malo umoris a ne odmoris. :D
Haha, istina, ima i toga 😝
Razliciti prostori drugacije gube energiju. Ja sam primetio da je bolje da zatvaram vrata da svaka klima greje svoj prostor nego da sve bude otvoreno. Jedino hodnik i kupatilo, vesernica i wc su otvoreni jer je to sve ukupno 12m2 pa to jedna devetka greje.

@NjegosBeograd Ja imam Daikin FTXF35D, ovaj E je isti model samo novoji. Grejem 45m², 4 prostorije, kuća, 25°c, 24h. Na grejanju modulira 160w na hladjenju 130w. Ima 5 brzina ventilatora i auto. Ja je držim na auto fen. U udaljenim prostorijama bude 2-3°c niza temperatura, zavisi od spoljne. U Inelektroniku je najjeftinija 92000, ja sam tamo kupio. Najviše mi potrosila u januaru 3600 din. Ostali meseci po 1000-2000 din. Na hladjenju oko 500 din. Ovako je kod mene. Zavisi dosta potrosnja od izolacije. Za ove druge klime koje si naveo ne znam, ja sam se za ovu klimu odlucio čitajući ovaj forum i za sad sam zadovoljan grejanjem a racunima sam iznenađen prijatno.
Da li ima problema sa defrostom? Kako se ponaša po ovim temperaturama oko 0° i kako u minusu? I na magli takođe. Da li je bučna spoljna jedinica i jel imaš antivibracione gume ili bez njih? I jel ima grejač spoljne jedinice? Tj famozni grejač tacne. Može još neki detalj, za sada mi je prvi izbor. Krećem uskoro u kupovinu 🙂

Poslednja izmena:
Pozdrav
Kada klima radi cuje se kao da kroz nju duva vetar...
Malopre sam izlazio napolje vetra uopšte i da nema ali se unutra cuje kao da duva kroz klimu...
Pitao sam majstora kaže da je to kao normalno i da vetar ulazi kroz neko crevo, ali ja mislim da to nije bas normalno...
Da li ima neko slivaju problem i neki savet ili je to stvarno normalno...
Unapred hvala
Kod mene se to desava prilikom promjene vertikalnog smjera duvanja klime kada klimi zadam da duva ispred sebe ili ako u tom polozaju dodje do velikog priliva novog hladnog vazduha, poput otvaranja vrata da bi se grijao ostali dio kuce. Sve to nestaje poslije nekog vremena nakon sto klima provuce hladni vazduh kroz izmjenjivac, dok u donjim i gornjim polozajima do tog zvuka ne dolazi. Pokusaj nesto od ovoga. Inace to nije redak slucaj koji ti imas, da se ljudi zale da ventilator klime salje vazduh u valovima, poput udara vjetra. Obicno kazu zaprljan ventilator, sto vjerovatno i najcesce bude slicaj, ali to se desava i na novim klimama kao u mom slucaju. Cackao sam oko toga pa sam tako i nasao rjesenje u mom slucaju.
Nisam dugo gledao potrosnju klime, i sad reko da bacim pogled..

Jel ovo normalna potrosnja za grejanje?

Hisense Nordic 12k

Pogledajte prilog 468564
Postavi je da duva ka podu, pa vidji da li je bolja situacija. Tada klima najmanje trosi na grijanju jer se ne akumulira hladan vazduh ispod senzora, nego ga klima oduva i potom usisa i zagrije. Isti je slucaj na hladjenju ako klima ne duva ka plafonu, jer se tad toplota akumilira iznad senzora a klima ga ne kupi nego duvanjem u donjem polozaju topao vazduh dodatno nabija ka plafonu. Pratio sam kod sebe rad preko pametne uticnice pa pricam iz nekog licnog iskustva. Npr kod mene preko ljeta smjer duvanja klime diktira razliku u potrosnji od nekoliko stotina vati po satu prilikom hladnjenja neizolovane kuce pri svakodnevno velikim vrucinama.

E kakve su te uticnice? Vidim malo-malo pa ih pominju ovde.. Gde ima da se kupi? A klimu sam ugradio negde krajem juna ove godine.
Znas sta je najcrnje.. kupio sam i one folije i dva sloja mineralne vune od 10cm za tavan, nego nikako da se nateram da to postavim jer imam haos na tavanu koji moram prvo da pocistim da bi mogao da postavim to.. A nisam nikad ni radio sa mineralnom vunom pa me i to nervira jer je sva pipava..
Imas ih u Gigatronu ove tapo p110 ja sam uzeo za vikend jednu odlicna je meri lepo potrosnju. Bolja je p115 al u principu isto
@ivanojle Evo kako izgleda potrošnja od 12 sinoć na 20c.

Pogledajte prilog 468609
to je vec ok dolazis negde na 8-10 kilovata dnevno sto mu dodje oko 300 kilovata mesecno ato ti je negde prosek 4000rsd. Naravno imace dana gde ce da trose 15 al imace dana gde ce da trosi 6. Samo je pitanje jel tebi prijatno sa tom temp. ako nije ozdrzi ceo dan pa veceras u 12 dogni jedan stepen pa poredi dva dana potrosnju za razliku u jedan stepen. al to odradi veceras jer u petak krece ladnije pa ne mozes da dobije realnu razliku

Poslednja izmena:
Поздрав драги моји,

Хоћу да пазарим клима уређаји који ће бити и једино грејно тело у објекту. У питању је приземна кућа, 35 квадрата, пуна цигла спајана земљом (уместо цемента, грађена пре 100 година - 40цм дебљина), са унутрашње стране је стављено 5 цм вуне и гипс, а са спољне ће ићи 10цм стиропора (на пролеће), на плафону је стављено 10 цм вуне.

Имам одлична искуства са Gree Comfort Amber 12k, међутим ту тренутну немају на стању, већ имају Gree Amber Pro 12k, можете ли ми дати неку информацију каква је Amber Pro 12k у односу на Comfort Amber?

Поздрав драги моји,

Хоћу да пазарим клима уређаји који ће бити и једино грејно тело у објекту. У питању је приземна кућа, 35 квадрата, пуна цигла спајана земљом (уместо цемента, грађена пре 100 година - 40цм дебљина), са унутрашње стране је стављено 5 цм вуне и гипс, а са спољне ће ићи 10цм стиропора (на пролеће), на плафону је стављено 10 цм вуне.

Имам одлична искуства са Gree Comfort Amber 12k, међутим ту тренутну немају на стању, већ имају Gree Amber Pro 12k, можете ли ми дати неку информацију каква је Amber Pro 12k у односу на Comfort Amber?
Neka sa što nizom modulacijom ta pro i confort su prejake.

Да, Comfort сам узео пре годину ипо дана јер је тада важила за једну од клима са доборм модулацијом, па ми сад није најјасније.

Истраживањем форума сам схватио да су Comfort i Amber pro иста класа само разлика је у старији/новији модел. Да ли неко има искуства са Амбер Про, да ли се показала добро као претходник?
To bi trebalo posle završenih radova da može opušteno da greje bilo koja dobra klima. Možda već i u sadašnjem stanju.
Kakav ti je raspored prostorija, može jedna klima sve da pokrije?
Може, биће постављена у централној просторији која заузима више од половине квадратуре и смер дувања ваздуха ка вратима ходника

Да, Comfort сам узео пре годину ипо дана јер је тада важила за једну од клима са доборм модулацијом, па ми сад није најјасније.

Истраживањем форума сам схватио да су Comfort i Amber pro иста класа само разлика је у старији/новији модел. Да ли неко има искуства са Амбер Про, да ли се показала добро као претходник?
Amber Pro je malo jaca od predhodni Comfort... A spoljasna je laksa oko 5kg

Ima par članova Amber pro, ali mislim da niko nema pametnu utičnicu da kaže potrošnju. Meni je stigla danas, ugradiću je ovih dana pa ću javiti kolika je potrošnja.

Kod mene se to desava prilikom promjene vertikalnog smjera duvanja klime kada klimi zadam da duva ispred sebe ili ako u tom polozaju dodje do velikog priliva novog hladnog vazduha, poput otvaranja vrata da bi se grijao ostali dio kuce. Sve to nestaje poslije nekog vremena nakon sto klima provuce hladni vazduh kroz izmjenjivac, dok u donjim i gornjim polozajima do tog zvuka ne dolazi. Pokusaj nesto od ovoga. Inace to nije redak slucaj koji ti imas, da se ljudi zale da ventilator klime salje vazduh u valovima, poput udara vjetra. Obicno kazu zaprljan ventilator, sto vjerovatno i najcesce bude slicaj, ali to se desava i na novim klimama kao u mom slucaju. Cackao sam oko toga pa sam tako i nasao rjesenje u mom slucaju.

Postavi je da duva ka podu, pa vidji da li je bolja situacija. Tada klima najmanje trosi na grijanju jer se ne akumulira hladan vazduh ispod senzora, nego ga klima oduva i potom usisa i zagrije. Isti je slucaj na hladjenju ako klima ne duva ka plafonu, jer se tad toplota akumilira iznad senzora a klima ga ne kupi nego duvanjem u donjem polozaju topao vazduh dodatno nabija ka plafonu. Pratio sam kod sebe rad preko pametne uticnice pa pricam iz nekog licnog iskustva. Npr kod mene preko ljeta smjer duvanja klime diktira razliku u potrosnji od nekoliko stotina vati po satu prilikom hladnjenja neizolovane kuce pri svakodnevno velikim vrucinama.
Hvala na savetu, probacu pa cu videti da li je do toga...

Uradio sam kao sto si mi rekao, ali je i dalje skroz isti problem...
Moracu da zovem nekog servisera

Zaguseni filteri ili zaprljana turbina ventilatora. Klima se guši i proizvodi takav zvuk propirivanja vetra, licno doziveo par puta na Gree uredjajima.
Potvrdjujem. Kod mene klima stara tri godine, relativno redovno ciscena. Isti zvuk proizvodila. Pozvao servisera a ono unutra prljavo katastofa. Posle ciscenja sve kao nova. Kaze turbina pravi problem ali i sace klime bilo puno prasine to jest zapuseno. Kaze prolazi pored filtera prasina. Letos ociscena i evo sad vec vidim na sacu tj u njemu vec ima prasine. A poceo sam od tad na dve nedelje da cistim filtere.

Ubeđuju me da ne stavljam antivibracione gume jer ću ih navodno skidati za godinu dana i menjati, jer je potrošni materijal. Da poslušam ili ne? Ne znam koliko će mi kvalitetne doneti ako budem insistirao, da li da kupim sam neke boljeg kvaliteta ili ne?
I da li se cevi prvo izoluju posebno, pa onda obe zajedno, ili idu samo posebno i onda bandaž traka za klime da se spoje te dve cevi?

Antivibracione gume su hit or miss. Nisu neophodne i ne garantuju da ce se eliminisati eventualne vibracije koje se mogu preneti od kompresora. Cevi se isključivo izoluju svaka zasebno, a zatim bandažiraju zajedno.

Sto se tice zamene gumica, ja sam menjao i treba u najgorem slucaju 10 minuta ako ti je klima koliko toliko pristupacna.
Odvrnes sraf, podignes klimu da izvuces gumicu i stavis novu i zavrnes opet.

Ja na svojim klimama imam gumice, rekao bih sa pomažu.
Majstore malo i mrzi da se bakcu sa tim pa cak i kad im trazis lupaju gluposti.
Meni je jedan rekao, stvrdnuce se posle godinu dana i bice kao da je nemas.

Kad sam rekao da je bolje i tvrda gumica nego metal na metal samo je odmahnuo rukom i namontirao na kraju 🤣

Da li ima problema sa defrostom? Kako se ponaša po ovim temperaturama oko 0° i kako u minusu? I na magli takođe. Da li je bučna spoljna jedinica i jel imaš antivibracione gume ili bez njih? I jel ima grejač spoljne jedinice? Tj famozni grejač tacne. Može još neki detalj, za sada mi je prvi izbor. Krećem uskoro u kupovinu 🙂
Nema problem sa defrostom. On traje od 5-7 minuta najviše. Koliko često će ići zavosi od magle i vlažnost. Nekad ode na sat vremena a nekad na 4 sata. U plusu ne radi defrost. Koliko ce opasti temperatura tokom defrosta to zavisi samo od izolacije objekata. Svkaa klima oko nule radi defroste. Kod mene su plafon i pod neizolovani, gore poluotvorena ploča pa na -13°c prošlog januara padala za 2-3°c tokom defrosta ali za desetak minuta nadoknadi to. Nije bučna, nemam gume. Ako je zid loš svaka klima će da prenosi neke vibracije. Kod mene se ne čuje. Kad pridjem na dva metra tek je onda čujem. Nema grejač spoljne, skinuo sam lulu i kontrolisao svaki dan, nije nikada imala leda, rupa je uvek bila prohodna, samo sam par puta skinuo ledenicu ispod, preventivno mada nisam morao. Na daljinskom zadaješ 22-23°c ako želiš 24-25°c u prostoriji, maši za dva, tri stepena ali održava konstantno tih 25°c precizno. Možda to može da se podesi ali nisam dirao. Gasim je jednom nedeljno kada perem filtere. Težina spoljne je 24kg mada na sajtovima piše 28kg. Krilca pod uglom od 45°. Ova Sensira je 92000, Comfora je 132000 ali ima 32kg spoljnu. Da li vredi tih dodatnih 40.000 ne znam, to je još pola ove klime. Planiram jos jednu samo zbog ravnomernog rasporeda toplote jer mi u kuhinji gde je klima bude 25°c u spavacoj 24°c a u dnevnoj 23-24°c. Meni je u kuhinji ali planiram i u dnevnoj jos jednu, Daikin sigurno samo još nisam odlučio koji model, i onda me ne zanima da li ide u defrost jer nikad nece ici u isto vreme. Meni došla polomljena spoljna, oštećena u transportu, to sam video tek kada je ugradjena, brujila tek kada majstori odu, zamenili mi za novu za 7 dana i sad radi super. Ako ti ne smeta sto nema fiksni fen imas Fujitsu modele jeftinije od Daikina. Meni Fujitsu bio prvi izbor ali sam odustao kada sam pročitao ceo forum. Dobra je i ona ali jednostavno nije ono što meni treba. Vidim da ima ljudi na forumu kojima FTXC35C radi bolje nego moja FTXF35D a jeftinija je. Uglavnom zavisi i od objekta najviše a i od navika korisnika. Sta god da odaberes neces pogrešiti. Wifi adapter se posebno kupuje, košta oko 50€ i pokazuje i potrošnju struje dnevnu, mesečnu, godišnju, spoljnu, unutrašnju temperaturu i ima mogućnost podešavanja u pola stepena. Ovo je trenutno stanje.

Prilozi

• IMG_20241127_193058.jpg
    IMG_20241127_193058.jpg
    41.4 KB · Pregleda: 88
  • IMG_20241127_193126.jpg
    IMG_20241127_193126.jpg
    55.6 KB · Pregleda: 60
Nema problem sa defrostom. On traje od 5-7 minuta najviše. Koliko često će ići zavosi od magle i vlažnost. Nekad ode na sat vremena a nekad na 4 sata. U plusu ne radi defrost. Koliko ce opasti temperatura tokom defrosta to zavisi samo od izolacije objekata. Svkaa klima oko nule radi defroste. Kod mene su plafon i pod neizolovani, gore poluotvorena ploča pa na -13°c prošlog januara padala za 2-3°c tokom defrosta ali za desetak minuta nadoknadi to. Nije bučna, nemam gume. Ako je zid loš svaka klima će da prenosi neke vibracije. Kod mene se ne čuje. Kad pridjem na dva metra tek je onda čujem. Nema grejač spoljne, skinuo sam lulu i kontrolisao svaki dan, nije nikada imala leda, rupa je uvek bila prohodna, samo sam par puta skinuo ledenicu ispod, preventivno mada nisam morao. Na daljinskom zadaješ 22-23°c ako želiš 24-25°c u prostoriji, maši za dva, tri stepena ali održava konstantno tih 25°c precizno. Možda to može da se podesi ali nisam dirao. Gasim je jednom nedeljno kada perem filtere. Težina spoljne je 24kg mada na sajtovima piše 28kg. Krilca pod uglom od 45°. Ova Sensira je 92000, Comfora je 132000 ali ima 32kg spoljnu. Da li vredi tih dodatnih 40.000 ne znam, to je još pola ove klime. Planiram jos jednu samo zbog ravnomernog rasporeda toplote jer mi u kuhinji gde je klima bude 25°c u spavacoj 24°c a u dnevnoj 23-24°c. Meni je u kuhinji ali planiram i u dnevnoj jos jednu, Daikin sigurno samo još nisam odlučio koji model, i onda me ne zanima da li ide u defrost jer nikad nece ici u isto vreme. Meni došla polomljena spoljna, oštećena u transportu, to sam video tek kada je ugradjena, brujila tek kada majstori odu, zamenili mi za novu za 7 dana i sad radi super. Ako ti ne smeta sto nema fiksni fen imas Fujitsu modele jeftinije od Daikina. Meni Fujitsu bio prvi izbor ali sam odustao kada sam pročitao ceo forum. Dobra je i ona ali jednostavno nije ono što meni treba. Vidim da ima ljudi na forumu kojima FTXC35C radi bolje nego moja FTXF35D a jeftinija je. Uglavnom zavisi i od objekta najviše a i od navika korisnika. Sta god da odaberes neces pogrešiti. Wifi adapter se posebno kupuje, košta oko 50€ i pokazuje i potrošnju struje dnevnu, mesečnu, godišnju, spoljnu, unutrašnju temperaturu i ima mogućnost podešavanja u pola stepena. Ovo je trenutno stanje.
Koji si ti car, hvala za ove informacije do neba. I u moje a verujem i u ime ostalih forumaša. Daikin je porucen, cekamo ugradnju prekosutra! 🙂

Imas ih u Gigatronu ove tapo p110 ja sam uzeo za vikend jednu odlicna je meri lepo potrosnju. Bolja je p115 al u principu isto

to je vec ok dolazis negde na 8-10 kilovata dnevno sto mu dodje oko 300 kilovata mesecno ato ti je negde prosek 4000rsd. Naravno imace dana gde ce da trose 15 al imace dana gde ce da trosi 6. Samo je pitanje jel tebi prijatno sa tom temp. ako nije ozdrzi ceo dan pa veceras u 12 dogni jedan stepen pa poredi dva dana potrosnju za razliku u jedan stepen. al to odradi veceras jer u petak krece ladnije pa ne mozes da dobije realnu razliku
Brale, izgleda si ubo u centar.. Sad sam dosao kuci, i da ne ureknem, ali ovo deluje sad ok. Ono se tacno izgleda mucila ranije sto ti kazes da dostigne neku nemogucu temperaturu.
Hisense Nordic podesen na 20C a AERI+ na 21C, u radnoj sobi gde provodim najvise vremena 22C.

1732736061090.png

Brale, izgleda si ubo u centar.. Sad sam dosao kuci, i da ne ureknem, ali ovo deluje sad ok. Ono se tacno izgleda mucila ranije sto ti kazes da dostigne neku nemogucu temperaturu.
Hisense Nordic podesen na 20C a AERI+ na 21C, u radnoj sobi gde provodim najvise vremena 22C.

Pogledajte prilog 468687
Tek ce da ti se smanji potrosnja i da dobijes na ugodnosti kad poredjas gore izolaciju. Savet ne odugovlaci nego za vikend cisti to gore i redjaj.

Ima li neko predlog za neki uredjaj sa kojim bi mogao da petemUJ, ja nadjoh samo ovo da prostojno kosta.

Prilozi

• Screenshot_20241127_204254.jpg
    Screenshot_20241127_204254.jpg
    106.1 KB · Pregleda: 85
Salu na stranu, kupio sam na temu onu musemu i penu za ciscenje, samo mi treba nesto da mogu dobro da operem, imam bebca malog, pa da bude uvek cista klima.

Ja na svojim klimama imam gumice, rekao bih sa pomažu.
Majstore malo i mrzi da se bakcu sa tim pa cak i kad im trazis lupaju gluposti.
Meni je jedan rekao, stvrdnuce se posle godinu dana i bice kao da je nemas.

Kad sam rekao da je bolje i tvrda gumica nego metal na metal samo je odmahnuo rukom i namontirao na kraju 🤣
Neko moje skromno mišljenje o tome je da nisu nužno potrebne i da ne pravi neku razliku. Najveci faktor kod prenosenja vibracija je, kakav je zid na koji se postavlja spoljna jedinica, kako je spoljna jedinica postavljena, duzina instalacije, izolacija cevi i slicno. Montirao sam ih dosta bez guma, stvarno nije bilo nikakvih vibracija i zvukova cak ni kad kompresor radi na najjacem, a dosta tih klima je montirano na neizolovane objekte od blokova. Naravno, gume uvek stavim kada neko traži ili kada dodju uz klimu, jer ne potraje instalacija ništa duže zato što stavim 4 gume izmedju vijaka😁. U suštini ako se ispoštuje 3m cevi, svaka cev u svoju izolaciju, obavezno razdvojiti holendere na unutrasnjoj jedinici komadom izolacije da ne bi doslo do nekog dodirivanja i vibracija tu... ne bi trebalo biti nikakvih problema.
Ovim ja perem klime redovno, cak sam i u ugostiteljskim objektima uspeo bez problema da operem zamašćene klime sa ovim. Dobra hemija i ćao. Probao Zep sredstva i nisam nesto bio zadovoljan, cak ostavi neprijatan miris hemije u klimi neki period. Koristim axel sgrasso ili nesto slicno za odmascivanje, rastvor u toj boci i cao. Posle dobro isprati i nema sta. Turbinu pozeljno skinuti ako je pristupacno, ako nije moze se i bez skidanja dobro oprati unutra. Samo kabanica na klimu :)

Ovim ja perem klime redovno, cak sam i u ugostiteljskim objektima uspeo bez problema da operem zamašćene klime sa ovim. Dobra hemija i ćao. Probao Zep sredstva i nisam nesto bio zadovoljan, cak ostavi neprijatan miris hemije u klimi neki period. Koristim axel sgrasso ili nesto slicno za odmascivanje, rastvor u toj boci i cao. Posle dobro isprati i nema sta. Turbinu pozeljno skinuti ako je pristupacno, ako nije moze se i bez skidanja dobro oprati unutra. Samo kabanica na klimu :)
Pa moj komentar bio ozbiljan
Poznato da mnogi ovde sa takve prskalice peru klime :)
Nego @Miroslav zv mozda mislio zbog :LOL: da se zezam...

Nisam dugo gledao potrosnju klime, i sad reko da bacim pogled..

Jel ovo normalna potrosnja za grejanje?

Hisense Nordic 12k

Pogledajte prilog 468564
Mnogo za 12-cu. Ovo je nominalna potrošnja neke 16-ce ili 18-ce. Stavi termometar u sobu, i proveri na koliko greješ tu sobu, Hisense maši temperaturu. I koristi ifeel obavezno, da daljinski očitava temo, a ne klima
@ivanojle Evo kako izgleda potrošnja od 12 sinoć na 20c.

Pogledajte prilog 468609
Očekuj nešto između, jer su ti zidovi ugrejaniji od pretnodnog grejanja na +3°C više nego sada. Sutra ćeš imati realniji prikaz potrošnje

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno