style53
Čuven
- Učlanjen(a)
- 13.12.2023
- Poena
- 885
Ma ovo mnogo nesto...
Ja imam Amber 9 Premium i grejem 60m2(neizolovani) i evo potrosnja od danas:
A kad se pre nekog dana spustala temp. nocu do -5c bilo izmedju 19-22kWh za 24h
Ma ovo mnogo nesto...
Jezivo.. A gde je druga klima.. Racun za struju ce mi biti sigurno 20k.Imas izolaciju 10 i opet ti nordic vukla u prosek 1.11kWh
Pitanje je sta joj radis i na koju temp je stavljas. Ako nordic drzis na autofan ne moj samo na fix. Isto takodje drzi ba 23-24 max. Ne ocekuj da mozes klimom jeftino da odrzavas na 29 stepeniJezivo.. A gde je druga klima.. Racun za struju ce mi biti sigurno 20k.
Nisu klime nimalo povoljne, niti mali potrosaci kao sto ljudi pricaju :/
Drzim je uglavnom na 23-24, ventilator medium-high kako kad.. Ne znam sta da radim da je obuzdam, da li bi valjalo da stavim preko noci da odrzava 20c temperaturu pa od ujutru da poveca na 23..Pitanje je sta joj radis i na koju temp je stavljas. Ako nordic drzis na autofan ne moj samo na fix. Isto takodje drzi ba 23-24 max. Ne ocekuj da mozes klimom jeftino da odrzavas na 29 stepeni
Subota najhladniji dan preko dana bilo 1 kod mene a uvece -7 Nordic potrosila 15.4 a 18kmta 16.8 obe greju 80 kvadrata neizolovanog prostora. Samo ja imam izolaciju na tavanu 150-20cm vune ali opet imam jos jedan sprat pa tek ta izolacija. Nesto ti tu nije uredu. Cekaj pitanje jel drzis na Ifeel na 23-24 ili drzis regularno???Kuca oko 60-65 kvadrata bez ulaznog hodnika, precrtani hodnik se ne greje, crvenim oznacene klime. U dnevnoj Nordic 12k, u radnoj AERI+ 12k.
Izolacija 10, neizolovana tavanica.
Pogledajte prilog 468572
Subota najhladniji dan preko dana bilo 1 kod mene a uvece -7 Nordic potrosila 15.4 a 18kmta 16.8 obe greju 80 kvadrata neizolovanog prostora. Samo ja imam izolaciju na tavanu 150-20cm vune ali opet imam jos jedan sprat pa tek ta izolacija. Nesto ti tu nije uredu. Cekaj pitanje jel drzis na Ifeel na 23-24 ili drzis regularno???
A nemas drugi termostat u kuci? Svi kinezi mase 3 stepena na obicnom stavi na 20 stepeni ima da ti nabije 23 i da odrzava. posto nemas izolaciju na tavanu ne moze da nabije 26-27 nikako i stalno radi na max. Jel provaljujejs da ti vrucina u kuci da suv vazduh?Regularno.. nisam cackao ifeel uopste..
A nemas drugi termostat u kuci? Svi kinezi mase 3 stepena na obicnom stavi na 20 stepeni ima da ti nabije 23 i da odrzava. posto nemas izolaciju na tavanu ne moze da nabije 26-27 nikako i stalno radi na max. Jel provaljujejs da ti vrucina u kuci da suv vazduh?
Sto se tice modela to ce te drugi posavetovati, jer ove novije modele ne poznajem, niti ih imam. I ja zadnjih dana nesto citam u vezi njih. Ove starije modele Fujitsu prilicno poznajem, i bez mnogo razmisljanja bih uzeo 12lmce, na osnovu podataka koje si dao (dobro bi bilo da si obelezio i sve spoljne zidove, kao i strane sveta) .... ali, bas ono sto si stavio pod obavezno-poziciju unutrasnje, ja bih na svaki nacin pokusao da izbegnem. Koliko vidim to je spavaca soba, veruj mi da na toj poziciji unutrasnje mnogo kompromisa morate da istrpite (ako uopste i mogu da se istrpe), jer je klima bukvalno iznad glave. Bice problem za spavanje bilo kome i zimi i preko leta. A krilca ces morati da uvek drzis najvislje podignuta, fan ces morati da mnogo ugadjas itd.. Takodje, iz te pozicije, mnogo manje manevarskog prostora imas za 2 i 3.Zdravo drugari, sutra ujutru idem da pazarim inverter klimu, primarno je grejanje, razmisljam se izmedju ovih modela, da li moze neko da me posavetuje? Tu je i plan prostorija. Znam da postoje bolje pozicije za kacenje klime, ali verujte da mora da bude na ovom delu gde sam oznacio zelenom bojom. Prioritet je grejanje te sobe (prostorija broj 1), i bilo bi dobro da malo toplote ode u prostoriju broj 2 i 3 (bitnije kupatilo od prostorije broj 3). Imam izolaciju 10cm, kao i PVC stolariju sestokomornu. Sve ove 3 prostorije imaju ukupno nepunih 30m2, medjutim ja bih na kraju ove prostorije broj 3 otvorio ponekad vrata za grejanje jos jedne prostorije od 10m2, sto bi ukupno bilo najvise 40m2, ali to je pitanje da li ce tako biti. Prioritet je tih 30m2. Ne postoji mogucnost za postavljanje 2 jedinice inace bih tako uradio, stavio bih u proostoriju broj 1 jednu 7icu ili 9ku, i isto tako u prostoriju broj 3, ali nije moguce. Mora jedna 12ica. Bacio sam oko na Daikin, Fujitsu, Mitsubishi i jednu Gree. Ne znam kakva je ta Gree s obzirom na to da je nov model, mada karakteristike me privace malo. Da li je ugradnja ista za sve ove modele? Nema nekih posebnih uslova nego klasika antivibracione gume, 3m cevi izolovane prvo posebno pa zajedno, vakumiranje itd... Zanima me i zasto Fujitsu klima nema po radnjama vec samo na nekoliko mesta i to koliko vidim samo online? Da li je problem i sa delovima? Budzet mi je 100.000 dinara (oko 850e) ali bi bilo dobro da bude malo manje, tu oko 800e. Prednost bih dao Japancima ali spreman sam da saslusam svaki savet, vremena je malo uglavnom. Da dodam samo da je u pitanju Beograd. Hvala unapred svima na savetima
![]()
MITSUBISHI MITSUBISHI MSZ-HR35VFK/MUZ-HR35VF INVERTER
MITSUBISHI MITSUBISHI MSZ-HR35VFK/MUZ-HR35VF INVERTER Kapacitet hladjenja: 12000 BTU Kapacitet grejanja: 12000 BTU Energetski razred: A++ Tip gasa: R32 Funkc...www.bcgroup-online.com
Fujitsu inverter klima uređaj ASYG12KETA/AOYG12KETA, Inelektronik
www.inelektronik.rs
Pogledajte prilog 468532Fujitsu inverter klima uređaj ASYG12KMCE/AOYG12KMCC, Inelektronik
www.inelektronik.rs
Cisto da znas i taj merac u Hiseance laze jedno 25-30% u zavisnosti dal je minus ili nije. Ja imam tapo p115 i p110 da mi mere hiseance. Ne znam kad si je ugradio ali da znas ostavi preko noci na 20 vidi ujutru jel ti prija temp. Znaj da uvek ce na nogama da bude ladnije kad je minus pogotovu ako nemas podnu izolaciju i samo laminat kao ja. A skupi pare imas ovde na forumu kako se postavlja termo izolacija odradi to i bice ti 5 puta prijatnije cak 40% toplote se gubi kad nemas na tavanu izolaciju., Ja sam je uradio i mnogo mi prijatnije na spratu gde mi spavaca nego dole.Mislis termometar? Samo jedan.. Istina, jeste suv vazduh i bude povremeno vrucina.
Stavio sam Nordic da radi na 20 preko noci a AERI+ na 21 pa da vidim kako ce biti ujutru. Inace, Nordic duva toplije na 20 nego AERI+ na 22
Nadam se da je tako kao sto kazes, ako jeste onda si mi sacuvao dosta novca![]()
Nijedna klima ne moze da greje druge sobe, moze da ih dogreva.Da da definitivno Fujitcu nije klima koja moze da greje druge sobe. Mozda dobro usukan stan ali ja imam 18kmta u vecoj sobi 38 kvadrata neko bi rekao da je overkil ali trebalo mi nesto sto ce na minusima da greje jer nemam izolaciju. I na ovim blazim temp se isto pokazala extra modulira 150-200w ali sama smanji fan a druge sobe ne dotakne.
Cisto da znas i taj merac u Hiseance laze jedno 25-30% u zavisnosti dal je minus ili nije. Ja imam tapo p115 i p110 da mi mere hiseance. Ne znam kad si je ugradio ali da znas ostavi preko noci na 20 vidi ujutru jel ti prija temp. Znaj da uvek ce na nogama da bude ladnije kad je minus pogotovu ako nemas podnu izolaciju i samo laminat kao ja. A skupi pare imas ovde na forumu kako se postavlja termo izolacija odradi to i bice ti 5 puta prijatnije cak 40% toplote se gubi kad nemas na tavanu izolaciju., Ja sam je uradio i mnogo mi prijatnije na spratu gde mi spavaca nego dole.
Zamolio bih te da ovo potvrdis da je 100% sigurno za 12LMCE (za fix fan), posto sam ja poodavno digao ruke i pozaboravljao kako koja radiOvo nije tacno. Na LMCE kad namjestim fix fan on je fix. Nijednom nije mijenjao brzinu duvanja. U stanu na primoruju id 2004. godine imamo Fujitsu on/off klimu nikada nije mijenjala brzinu fix fan-a. To je izgleda nesto sa novim modelima, to i zalijetanje. Ja stvarno sam drzao uvijek na auto jer mi tako najbolje odrzavala temperaturu i pretezno radila u 2. brzini.
Ok @djalf , slazem se. Ali recimo 80% sa tobomNijedna klima ne moze da greje druge sobe, moze da ih dogreva.
Da to tako moze onda ne bi razvlacili cevi po celom objektu i gurali radijatore u svaku prostoriju nego bi stavili lepo jedan ogroman u jednu i odatle grejali ostale.
Kao sto to ne moze tako ni klima ne moze. Ko je zaboravio fiziku nek se podseti.
Potvrdjujem ovo sto ti je rekao,meni vox na klimi stoji 20 a merac pokazuje 23,kad ga stavim na 21 to je 24😂Mislis termometar? Samo jedan.. Istina, jeste suv vazduh i bude povremeno vrucina.
Stavio sam Nordic da radi na 20 preko noci a AERI+ na 21 pa da vidim kako ce biti ujutru. Inace, Nordic duva toplije na 20 nego AERI+ na 22
Nadam se da je tako kao sto kazes, ako jeste onda si mi sacuvao dosta novca![]()
Obelezio sam ovde spoljne zidove. Taj cosak kuce je severna strana, da kazemo da bi spoljna jedinica stajala na levom spoljnom zidu, sto je neki severo-istok.Sto se tice modela to ce te drugi posavetovati, jer ove novije modele ne poznajem, niti ih imam. I ja zadnjih dana nesto citam u vezi njih. Ove starije modele Fujitsu prilicno poznajem, i bez mnogo razmisljanja bih uzeo 12lmce, na osnovu podataka koje si dao (dobro bi bilo da si obelezio i sve spoljne zidove, kao i strane sveta) .... ali, bas ono sto si stavio pod obavezno-poziciju unutrasnje, ja bih na svaki nacin pokusao da izbegnem. Koliko vidim to je spavaca soba, veruj mi da na toj poziciji unutrasnje mnogo kompromisa morate da istrpite (ako uopste i mogu da se istrpe), jer je klima bukvalno iznad glave. Bice problem za spavanje bilo kome i zimi i preko leta. A krilca ces morati da uvek drzis najvislje podignuta, fan ces morati da mnogo ugadjas itd.. Takodje, iz te pozicije, mnogo manje manevarskog prostora imas za 2 i 3.
Moj ti je savet da unutrasnju postavis na zidu koji gleda prema vratima za prostoriju 3, znaci desno od prozora (ili balkonskih vrata) da duva preko komode sa TV-om prema prostoriji 3. Recimo krilca da najcesce budu pod 45 stepeni, cak i vislja. Obzirom na velicinu 1,2,3 ... prilicno sam siguran da bi 1 kom 12lmce zavrsavao posao prilicno dobro. Malo je 12.8m2 za nju, ali uz otvorena vrata za 3 i 2 zavrsavace posao, sto kazu taman. Ostajace za 13m2 bas koliko treba toplote, manje ces da imas on-off i kada je napolju + i kada je napolju minus. Kada se ne spava, fan ces malo jace poterati da sto vise toplote ode prema 3 i 1, a kada se spava, zbog eventualne buke, smanjis na minimalno.
A sve ovo, sanse nema iz pozicije kako si UJ sada obelezio. Mnogo ces vise imati razlike u T izmedju 1,2 i 3.
+ sto ce biti vrlo diskutabilno za glavu onoga ko spava ispod nje![]()
Na obraz djalfe ova posljednja recenica. Valjda se vrata zatvaraju da se malo umoris a ne odmoris.Svaki Fujitsu smanjuje fan brzinu kad postigne zadatu temp. Ako hoces da duva jace podignes temp i to je to.
@NePa
Pisali u isto vreme. Naravno da moze ali kod mene je kuca i kad je minus 10 razlika je ogromna i ako imam izolaciju. Drugo, ja moram ovamo gde se nalazi klima da napravim 24-25C da bi u drugoj sobi bilo 22C ali deluje mnogo hladnije od tih 22C jer su spoljni zidovi hladni, gubici su veliki a ovamo gde je klima ja se kuvam. Tu sedim u majici a u drugoj mora duks a i to nije prijatno.
Ja ne volim da osetim oscilaciju u pola stepena. Kuca je cela podjednako ugrejana na 23C do 23,5C i to je komfor koji imas kao sa centralnim ali i bolje jer centralno je tesko podesiti da bude ovako precizno.
Zaboravih i na privatnost, zatvorim vrata kad hocu da odmorim da mi drugi ne smetaju ili ja njima.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari