Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Nema neki limit, znaci ako moze neka 18 da stane na ovo mesto, mesto ove, znaci vidi se po slikama da maks visina na nosacu bude 600cm, da bude inverter aj da kazemo neki best buy, generalno nece se koristiti u nekim ekstremnim ladnocama, koristice se i leti da hladi, to trenutna zadovoljava, al ona ne zadovoljava da bude prijatno zimi.

Ne znam da li može Gree Amber Premium 12 da se uklopi tu, u nazivu je 12tica a u stvarnosti dosta jača klima. Iskreno slabije klime ne bi razmatrao jer je ipak veći prostor, bez obzira što neće da se greje na neku veću temperaturu.

Ili Amber Premium 12 kao sto je naveo dexter, ili neka dobra 18 tica! E sad, ako bi imao neko da napravi rang listu 18-tica dobrih za grejanje vecih prostorija, 50+kvm, pa ti sam odluci u koji budzet se uklapas!

a nesto kao recimo amber 12 da je 12 a jeftinija ?
ili neke 18 da se uklapaju u dimenzije,.ova sadasnja 18 obicna se koristi vec godinama, nije idealno resenje al moze da se izgura i sa njom, pogotovo ste vise od mesec dana skoro i 2 meseca po zimi prostorija ne koristi, pa se izbegne pik zime.

Na tvom mestu ne bih skidao i menjao ovu postojecu, vec bih dodao jos jednu.

@mr008
Ovo su ti dimenzije od Amber Ultra 12
Dimenzije spoljasnje jedinice ( S x V x D ): 899 x 596 x 378 mm

Cena je oko 120k

style53
videh sve, al ono da vidim koliko je ekonomski islpativo, dal ici na dodat jos jedne prosecne inverter 12tice,
ta amber ultra 12 nije bas jeftina.

Meni je on/off klima trošila 1.6kWh na grejanju, amber ultra sad kad je napolju oko nule troši 0.5kWh prosecno, pa ti računaj. Ja bih staru klimu skinuo...

Naravno da ne, ne moze to tako da se gleda, On-Off klima ne radi non-stop, vec se pali gasi, a koliki je prosek ko ce ga znati!

Nisam bas siguran, slabo sam je i koristio za grejanje. Ali par dana pre nego što sam je zamenio, sam probao pametnu utičnicu par sati i toliko je pokazivala dok radi. (mada se često gasila kad dostigne temp) 🤔
Mozda sam i doneo pogrešan zaključak o potrosnji

Stavi je u fiksnu 2. brzinu i samo steluj temperaturu, nikad nece da ide preko 2. brzine i duvace topliji vazduh ako podignes temperaturu, nece se osecati taj neprijatni prohladni vazduh. Nikako ne mogu da ukapiram, da li je taj nacin rada koje imaju sve Fujitsu klime, da nema fiksne brzine, pametan ili ne!
Na Fujitsu je fiksna brzina MAKSIMUM kojim će duvati (1-4), a AUTO mod radi posao savršeno, uglavnom drugom brzimom. Treću fiksnu palim kad je minus, da forsiram treću brzinu kad joj to treba

Dobro je da si se setio posle dvocifrenog broja godina da to nije ok. :D
Šta nije ok, ne razumem?

Prvo, znak uzvika je znak interpunkcije isto kao i znak ? koji si ti stavio! Drugo, znaci ako nemam brend o kojem pisem, znaci da ne znam sta pisem? Zanimljivo, aj cik da te vidim da komentarises neku klimu osim Fujitsu-a! Trece, gde ti vidis da ja blatim Fujitsu klime osim sto sam naveo manu za fiksne brzine, sto i jeste objektivna mana na koju svi imaju primedbu, samo ti ne!? Smanji dozivljaj ne budi dete! Cetvrto, mozes da imas ne 5, nego 55 Fujitsu klima, ne znaci pod obavezno da si u pravu nesto! Peto, cemu taj kompleks da niko ne sme da iznese svoje misljenje i da kaze nesto, ne razumem, jel su Fujitsu klime sveta krava pa ne sme niko da ih kritikuje pozitivno ili negativno jer se ti Bog te nadjes prozvan i uvredjen! Vezivanje za brendove tj brendomanija je vrsta zastranjivanja koja je kod tebe ocigledno izrazena! Aj opusti se, i Fujitsu klima je obicna klima kao i sve drue, sa svojim manama i vrlinama o kojima ovde SME i HOĆE da se pise kao i o svim drugim klimama. ✌ bro!
Nije isto, ja tebe pitam a ti vičeš (a i skačeš kao oparen kad ti neko protivreči).
Blatiš konstantno a nemaš Fujitsu klimu, to je činjenica.
Fiksna brzina i mana koji ti vidiš je u tvojoj glavi, da imaš klimu onda bi znao da nije mana već feature. Ali ti znaš bolje od Fujitsu inženjera, daj javi se njima možda te i zaposle.
Ne treba mi 55 klima da uradim pametno. Ja kada sam 2010 tražio šta da uzmem ja sam izabrao pametne ljude na jednom dugom forumu (koje ste takvi kao ti većinu oterali sa istih) i rizikovao, uzeo Fujitsu i nikad se nisam pokajao. Evo greju od 2011 bez problema, dodao još dve 2017te i sve to lepo radi.
Nema nikakvog kompleksa i ne izmišljaj da ja pišem o klimama koje NEMAM. Ja imam Fujitsu i jedan VOX, o njima pišem.
Nisi ti mene prozvao već lupaš ovde o nečemu što nemaš pa imaš kompleks tog Boga koga pominješ.
Ti mene da uvrediš ne možeš i da hoćeš, ne spuštam se ja na te fore.
Ja priznajem da JESAM i BIĆU vezan za Fujitsu brend dok god su ok jer meni to RADI kako treba i nemam razloga da eksperimentišem sa nečim drugim. To je moja odluka i od nje ne odstupam.
Ja sam skroz opušten, ti skačeš kao oparen kad ti neko zadrma kavez idealnog sveta.

Na dalje me preskoči jer ovakve eseje ne pišem često pogotovo ne za ovakve gluposti kao sad.

Šta nije ok, ne razumem?

Nije isto, ja tebe pitam a ti vičeš (a i skačeš kao oparen kad ti neko protivreči).
Blatiš konstantno a nemaš Fujitsu klimu, to je činjenica.
Fiksna brzina i mana koji ti vidiš je u tvojoj glavi, da imaš klimu onda bi znao da nije mana već feature. Ali ti znaš bolje od Fujitsu inženjera, daj javi se njima možda te i zaposle.
Ne treba mi 55 klima da uradim pametno. Ja kada sam 2010 tražio šta da uzmem ja sam izabrao pametne ljude na jednom dugom forumu (koje ste takvi kao ti većinu oterali sa istih) i rizikovao, uzeo Fujitsu i nikad se nisam pokajao. Evo greju od 2011 bez problema, dodao još dve 2017te i sve to lepo radi.
Nema nikakvog kompleksa i ne izmišljaj da ja pišem o klimama koje NEMAM. Ja imam Fujitsu i jedan VOX, o njima pišem.
Nisi ti mene prozvao već lupaš ovde o nečemu što nemaš pa imaš kompleks tog Boga koga pominješ.
Ti mene da uvrediš ne možeš i da hoćeš, ne spuštam se ja na te fore.
Ja priznajem da JESAM i BIĆU vezan za Fujitsu brend dok god su ok jer meni to RADI kako treba i nemam razloga da eksperimentišem sa nečim drugim. To je moja odluka i od nje ne odstupam.
Ja sam skroz opušten, ti skačeš kao oparen kad ti neko zadrma kavez idealnog sveta.

Na dalje me preskoči jer ovakve eseje ne pišem često pogotovo ne za ovakve gluposti kao sad.
😂 dobro, kako ti kazes!

Zdravo drugari, sutra ujutru idem da pazarim inverter klimu, primarno je grejanje, razmisljam se izmedju ovih modela, da li moze neko da me posavetuje? Tu je i plan prostorija. Znam da postoje bolje pozicije za kacenje klime, ali verujte da mora da bude na ovom delu gde sam oznacio zelenom bojom. Prioritet je grejanje te sobe (prostorija broj 1), i bilo bi dobro da malo toplote ode u prostoriju broj 2 i 3 (bitnije kupatilo od prostorije broj 3). Imam izolaciju 10cm, kao i PVC stolariju sestokomornu. Sve ove 3 prostorije imaju ukupno nepunih 30m2, medjutim ja bih na kraju ove prostorije broj 3 otvorio ponekad vrata za grejanje jos jedne prostorije od 10m2, sto bi ukupno bilo najvise 40m2, ali to je pitanje da li ce tako biti. Prioritet je tih 30m2. Ne postoji mogucnost za postavljanje 2 jedinice inace bih tako uradio, stavio bih u proostoriju broj 1 jednu 7icu ili 9ku, i isto tako u prostoriju broj 3, ali nije moguce. Mora jedna 12ica. Bacio sam oko na Daikin, Fujitsu, Mitsubishi i jednu Gree. Ne znam kakva je ta Gree s obzirom na to da je nov model, mada karakteristike me privace malo. Da li je ugradnja ista za sve ove modele? Nema nekih posebnih uslova nego klasika antivibracione gume, 3m cevi izolovane prvo posebno pa zajedno, vakumiranje itd... Zanima me i zasto Fujitsu klima nema po radnjama vec samo na nekoliko mesta i to koliko vidim samo online? Da li je problem i sa delovima? Budzet mi je 100.000 dinara (oko 850e) ali bi bilo dobro da bude malo manje, tu oko 800e. Prednost bih dao Japancima ali spreman sam da saslusam svaki savet, vremena je malo uglavnom. Da dodam samo da je u pitanju Beograd. Hvala unapred svima na savetima

klimaklima123.jpg

Poslednja izmena:
Ukratko pošto imaš relativno male prostorije, preporučio bi klimu koja može niže da modulira, a to uglavnom bolje rade 'japanci', od tih nabrojanih možda je fujitsu ok izbor.
Ugradnja je uglavnom slična za sve te klime, ali svakako treba ispoštovati preporuke koje preporučuje proizvođač.

Da da definitivno Fujitcu nije klima koja moze da greje druge sobe. Mozda dobro usukan stan ali ja imam 18kmta u vecoj sobi 38 kvadrata neko bi rekao da je overkil ali trebalo mi nesto sto ce na minusima da greje jer nemam izolaciju. I na ovim blazim temp se isto pokazala extra modulira 150-200w ali sama smanji fan a druge sobe ne dotakne.

Meni nije jasno zasto niko prije tebe nije to napomenuo? Ima vec sigurno 2 godine kako na forumu pisu o njoj, hvale se sa modulaciom sa 100W, ali to mi se ne svidja uopste.

Pa svaka fujitsu klima koliko znam automatski menja brzinu fana, ne znam samo da li se u svakoj brzini isto ponaša ili možda na većim brzinama ipak forsira jače duvanje, ako se isto ponaša kao automatski fan, onda nema poente da ima podešavanja sa fiksnim brzinama.

Meni nije jasno zasto niko prije tebe nije to napomenuo? Ima vec sigurno 2 godine kako na forumu pisu o njoj, hvale se sa modulaciom sa 100W, ali to mi se ne svidja uopste.
Pazi ja sam razmisljao da uzmem 24ku prvo da ona cuci tu gde je 18tica pa sam provalio da je bolje da imam jednu 12 i 18 nego samo 24. Da sam uzeo 24kmta tako bi se zeznuo. Ne kazem ima ovde decko greje 80 kvadrata sa 24kmta ali meni ne pije vodu jer velika mi onda razlika u temp od druge sobe zato sto nemam izolaciju. Ono sto mogu da kazem da je efikasnija mnogo od Hiseance koja navodno ima veci Scop :). A dacu vam za decembar detalje u potrosnji izmedju obe kad kupim jos jednu Tapo sad mi stoji neki krsh prosto uticnica koja meri kmta samo trenutnu potrosnju

Neko je ovde vec pisao o grejanju drugih prostorija po principu slanja toplog vazduha preporučeno na adrese drugih soba. Jedino moguće ako je izolacije izuzetna a stan mali. Dovoljan je jedan prozor pa da zrači više hladno nego što klima iz druge sobe gura toplo.
Takodje je neko uporedjivao sa centralnim grejanjem po principu 75 rebara radijator u jednoj sobi a da se greje ceo stan.
Ja to pokušao sa jednom klimom i prve godine prošao Ok ali nezadovoljan i shvatio da mora drugacije. Naredne dodata još jedna klima u sobu koja je najudaljenija i najhladnija. Razlika drastična.
U principu onda podržavam rešenje klime 18 ili 24btu u sobi od 25m2 ako ocekujes da greje 80m2.

@NjegosBeograd Ja imam Daikin FTXF35D, ovaj E je isti model samo novoji. Grejem 45m², 4 prostorije, kuća, 25°c, 24h. Na grejanju modulira 160w na hladjenju 130w. Ima 5 brzina ventilatora i auto. Ja je držim na auto fen. U udaljenim prostorijama bude 2-3°c niza temperatura, zavisi od spoljne. U Inelektroniku je najjeftinija 92000, ja sam tamo kupio. Najviše mi potrosila u januaru 3600 din. Ostali meseci po 1000-2000 din. Na hladjenju oko 500 din. Ovako je kod mene. Zavisi dosta potrosnja od izolacije. Za ove druge klime koje si naveo ne znam, ja sam se za ovu klimu odlucio čitajući ovaj forum i za sad sam zadovoljan grejanjem a racunima sam iznenađen prijatno.

Pa svaka fujitsu klima koliko znam automatski menja brzinu fana, ne znam samo da li se u svakoj brzini isto ponaša ili možda na većim brzinama ipak forsira jače duvanje, ako se isto ponaša kao automatski fan, onda nema poente da ima podešavanja sa fiksnim brzinama.
Ovo nije tacno. Na LMCE kad namjestim fix fan on je fix. Nijednom nije mijenjao brzinu duvanja. U stanu na primoruju id 2004. godine imamo Fujitsu on/off klimu nikada nije mijenjala brzinu fix fan-a. To je izgleda nesto sa novim modelima, to i zalijetanje. Ja stvarno sam drzao uvijek na auto jer mi tako najbolje odrzavala temperaturu i pretezno radila u 2. brzini.

Nisam dugo gledao potrosnju klime, i sad reko da bacim pogled..

Jel ovo normalna potrosnja za grejanje?

Hisense Nordic 12k

1732654279881.png

Nije nam pri ruci kristalna kugla da znamo sta grejes i kakvu izolaciju imas pa ako bi mogao ovaj put da kazes i to.

Nazad
Vrh Dno