Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Meni je 18kmta potrosila 12kw za 24h i Hiseance nordic 15kw obe rade u 80 kvadrata neizolovane kuce setovane na 23. I u spavacoj 27 kvadrata negde oko 8kw setovana na 20. Ispade 18kmta najekonomicnija a ona u najvecoj sobi. Kad pogledas Nordic ima 5.1 scop a 18kmta 4.4. Al *** 18kmta ima duplo veci protok vazduha.

18kmta ima i veći izmenjivač i spoljašnji i unutrašnji
Meni je 18kmta potrosila 12kw za 24h i Hiseance nordic 15kw obe rade u 80 kvadrata neizolovane kuce setovane na 23. I u spavacoj 27 kvadrata negde oko 8kw setovana na 20. Ispade 18kmta najekonomicnija a ona u najvecoj sobi. Kad pogledas Nordic ima 5.1 scop a 18kmta 4.4. Al ********* 18kmta ima duplo veci protok vazduha.
Smeta li toliki izduv iz 18kmta? I kakav je subjektivan isećaj grejanja u prostoriji, u odnosu na Hisense Nordic?

18kmta ima i veći izmenjivač i spoljašnji i unutrašnji

Smeta li toliki izduv iz 18kmta? I kakav je subjektivan isećaj grejanja u prostoriji, u odnosu na Hisense Nordic?
Smeta samo kad sedis ispod nje i radis na telefonu si a ljudi ti kazu zatvori prozor u kolima cujem vise vetar nego tebe :) :) Kad je na max smeta samo zvuk ali kad pustis muziku ili vise ljudi u sobi ne. I kad bije direktno u tebe malo ti osusi oci topao vazduh. Ali ona kad nabije temp retko kad ide na max jedino nocu kad ja spavam i kad je jaci minus. U odnosu na Nordic pa bolje regulise temp to definitivno. Na 1 i 2 od cetiri bukvalno je ne cujes i ne osecas. 3 podnosljiv zvuk i osecas toplo na 2 metra od nje. 4 ili ti max uragan toplote i zvuka. Ali na max ona ne vuce ispod 600w.

Kod mene LT na AUTO duva u drugoj, pa smanji u prvu. Sem kad je debeli minus (-10°C ili hladnije), pa prešalta u treću. Jel' tako i sa 18kmta?

Ne koristim Auto. To jest izgleda Kmta samo ima auto. U koju god brzinu ga ti stavio osim ako ne podignes tipa 3-4 stepena iznad pa ona da pusti snagu ona radi kako ona oce. Izgleda da fan je samo da ti ogranicis do kojeg ona max moze da ide a ona smanjuje kako ona oce. Ja je drzim na max fan i nikad nije na max fan sem prvog dana kad je trebalo da zagreje sobu jer dan ranije nije se grejalo.

Ne koristim Auto. To jest izgleda Kmta samo ima auto. U koju god brzinu ga ti stavio osim ako ne podignes tipa 3-4 stepena iznad pa ona da pusti snagu ona radi kako ona oce. Izgleda da fan je samo da ti ogranicis do kojeg ona max moze da ide a ona smanjuje kako ona oce. Ja je drzim na max fan i nikad nije na max fan sem prvog dana kad je trebalo da zagreje sobu jer dan ranije nije se grejalo.
Stavi je u fiksnu 2. brzinu i samo steluj temperaturu, nikad nece da ide preko 2. brzine i duvace topliji vazduh ako podignes temperaturu, nece se osecati taj neprijatni prohladni vazduh. Nikako ne mogu da ukapiram, da li je taj nacin rada koje imaju sve Fujitsu klime, da nema fiksne brzine, pametan ili ne!

Ljudi planiram sledece godine da ubacim jos tri klime u spavace sobe, spavace sobe su velicine 24 m2-14m2-18m2. Sta bi mi preporucili od klima sto nize moduliraju a i dobro greju. Kuca ima dobru izolaciju 20 cm stiropora.prozori sa 3 slojnim staklom. Tavan 15 cm kamene vune? Mislio sam toplotnu pumpu da ubacim ali je investicija dosta velika , imam uslove za nju zbog podnog grejanja. Ali ja na sam u kuci stalno tako da to otpada kao solucija . Trnutno se grejemo na pelet .
Ljudi planiram sledece godine da ubacim jos tri klime u spavace sobe, spavace sobe su velicine 24 m2-14m2-18m2. Sta bi mi preporucili od klima sto nize moduliraju a i dobro greju. Kuca ima dobru izolaciju 20 cm stiropora.prozori sa 3 slojnim staklom. Tavan 15 cm kamene vune? Mislio sam toplotnu pumpu da ubacim ali je investicija dosta velika , imam uslove za nju zbog podnog grejanja. Ali ja na sam u kuci stalno tako da to otpada kao solucija . Trnutno se grejemo na pelet .
Ne zivimo u kuci stalno .

Stavi je u fiksnu 2. brzinu i samo steluj temperaturu, nikad nece da ide preko 2. brzine i duvace topliji vazduh ako podignes temperaturu, nece se osecati taj neprijatni prohladni vazduh. Nikako ne mogu da ukapiram, da li je taj nacin rada koje imaju sve Fujitsu klime, da nema fiksne brzine, pametan ili ne!
El imas ti Fujitsu klimu? Logika rada je da ne duva hladno dok greje. Znaci ako greje niskom modulacijom onda nece da duva na trecu ili cetvrtu brzinu vec na drugu da taj vazduh ima odredjenu temperaturu i da ne bude hladan i neprijatan. Kad podignes temp modulacija raste pa onda moze i veca brzina koju ti mozes da ogranicis ako hoces ali dobijas manju razmenu toplote tako da ce vreme zagrevanja biti duze. Zato ne moze da se greje daleko 18 metara ili vise kroz vrata i slicne gluposti jer ako to ne moze radijator kod centralnog grejanja onda nece moci ni klima.
Svaka prostorija koja ima vrata je jedna celina. Moze neko dogrevanje susedne prostorije ali kad su gubici veliki i razlika u temperaturi je sve veca.

Dvoredni izmjenjivac Daikina FTXC50D-RXD50 pri temperaturi od 2 stepena. Iznad nule ne zna za defrost pri grijanju neizolovane kuce.

Prilozi

• IMG_20241124_225212941_AE.jpg
    IMG_20241124_225212941_AE.jpg
    167.8 KB · Pregleda: 133
  • IMG_20241124_225229212_AE.jpg
    IMG_20241124_225229212_AE.jpg
    178.9 KB · Pregleda: 98
  • IMG_20241124_225224560_AE.jpg
    IMG_20241124_225224560_AE.jpg
    150.2 KB · Pregleda: 96
  • Screenshot_20241124-225603~2.png
    Screenshot_20241124-225603~2.png
    137.7 KB · Pregleda: 93
  • Screenshot_20241124-231410~2.png
    Screenshot_20241124-231410~2.png
    69 KB · Pregleda: 115
Pozdrav svima! Klima koja je izazvala najviše kontroverzi i interesovanja u ovoj grejnoj sezoni je GREE CLIVIA AI COMFORT 18K. Vrebam je na black friday, pa prije nego je kupim volio bih da neko kaže nešto više o ovoj klimi. Na forumu se ne mogu naći recenzije zato jer je ovo novi model. Grejanje me interesuje.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima! Klima koja je izazvala najviše kontroverzi i interesovanja u ovoj grejnoj sezoni je GREE CLIVIA AI COMFORT 18K. Vrebam je na black friday, pa prije nego je kupim volio bih da neko kaže nešto više o ovoj klimi. Na forumu se ne mogu naći recenzije zato jer je ovo novi model.

Prilozi

• Screenshot_20241124-235625~2.png
    Screenshot_20241124-235625~2.png
    241.5 KB · Pregleda: 121
El imas ti Fujitsu klimu? Logika rada je da ne duva hladno dok greje. Znaci ako greje niskom modulacijom onda nece da duva na trecu ili cetvrtu brzinu vec na drugu da taj vazduh ima odredjenu temperaturu i da ne bude hladan i neprijatan. Kad podignes temp modulacija raste pa onda moze i veca brzina koju ti mozes da ogranicis ako hoces ali dobijas manju razmenu toplote tako da ce vreme zagrevanja biti duze. Zato ne moze da se greje daleko 18 metara ili vise kroz vrata i slicne gluposti jer ako to ne moze radijator kod centralnog grejanja onda nece moci ni klima.
Svaka prostorija koja ima vrata je jedna celina. Moze neko dogrevanje susedne prostorije ali kad su gubici veliki i razlika u temperaturi je sve veca.
Nemam Fujitsu klimu! Sta s tim?

Prvo cemu uzvik, nismo na brdu?
Drugo, nemas brend o kojem pises konstantno (da ne kazem blatis).
Ja ih imam 5 i opisao sam logiku rada.
Toliko.

Dobro je da si se setio posle dvocifrenog broja godina da to nije ok. :D

Prvo cemu uzvik, nismo na brdu?
Drugo, nemas brend o kojem pises konstantno (da ne kazem blatis).
Ja ih imam 5 i opisao sam logiku rada.
Toliko.
Prvo, znak uzvika je znak interpunkcije isto kao i znak ? koji si ti stavio! Drugo, znaci ako nemam brend o kojem pisem, znaci da ne znam sta pisem? Zanimljivo, aj cik da te vidim da komentarises neku klimu osim Fujitsu-a! Trece, gde ti vidis da ja blatim Fujitsu klime osim sto sam naveo manu za fiksne brzine, sto i jeste objektivna mana na koju svi imaju primedbu, samo ti ne!? Smanji dozivljaj ne budi dete! Cetvrto, mozes da imas ne 5, nego 55 Fujitsu klima, ne znaci pod obavezno da si u pravu nesto! Peto, cemu taj kompleks da niko ne sme da iznese svoje misljenje i da kaze nesto, ne razumem, jel su Fujitsu klime sveta krava pa ne sme niko da ih kritikuje pozitivno ili negativno jer se ti Bog te nadjes prozvan i uvredjen! Vezivanje za brendove tj brendomanija je vrsta zastranjivanja koja je kod tebe ocigledno izrazena! Aj opusti se, i Fujitsu klima je obicna klima kao i sve drue, sa svojim manama i vrlinama o kojima ovde SME i HOĆE da se pise kao i o svim drugim klimama. ✌ bro!

Prije pola sata klima stala sa radom, uticnica u koju je bila ukljucena ne radi nikako, nije izbacilo osigurac...sta je sad

Ne znam sta je bilo ali je cudno....

Na prvom spratu je ormaric za taj sprat sa osiguracima

Na drugom je za drugi sprat

Iskocio je osigurac na prvom koji je haman za uticnicu na drugom spratu, nista posebno bitna...

Je li to neka greska u instalacijama ili nesto jos gore ni sam ne znam ali ne znam kako je to moguce uopste

Da ne dajemo napamet odgovore... Niko ne zna kako su kome izvedene instalacije.

Potrebna je inverter klima za jednu radionicu 70kw, tu je sad neka koja je 18tica unutrasnja jedinica, a spoljna jedinica je kao za 12ticu, klima je obicna, e sad plan je tu staviti inverter klimu od 12, koja ce tu prostoriju da greje da bude prijatno zimi, a leti da rashladi, pa me zanima neka preporuka na koju klimu ici, sta uzeti ?
Spoljna jedinica je sad visoka 550 mm, a prostor je 600.

Теби треба добра 24ка, а не 12ца.
Шта значи последња реченица?

Evo malo iskustva sa Hiseance nordic. Sinoc -4 kod mene. Obe nordic pocele da se ponasaju kao Fujitcu. nabile temp i odrzavaju na 500w ali nece na max fan nego na 2 ili 3 ne mogu da provalim. Prvo sam mislio da brljavi app pa je izbrisao. Probao da menjam fan ne reaguju probao da ih ugasim pa upalim. Ma jok , Izgleda i nordic ima taj algoritam da nece da duva na max kada da ne bi izbacivalo hladan vazduh al samo u ekstremnim slucajevima i da obe su radile tako. do negde ujutru. Dnevna na ifeel bez gasenja. Spavaca bez ifeel gasila se povremeno.

Prilozi

• Screenshot_20241125-113428.png
    Screenshot_20241125-113428.png
    68.7 KB · Pregleda: 59
  • Screenshot_20241125-113448.png
    Screenshot_20241125-113448.png
    76.9 KB · Pregleda: 79
Теби треба добра 24ка, а не 12ца.
Шта значи последња реченица?
Tu gde je radionica ne treba da bude mnogo toplo kao u stanu samo da bude prijatno, jer ne radi se stalno posao, e sad tu je bila obicna klima koja kao radila posao, racunam da bi inverter radila bolje ?
a 550cm je sad visina spoljne jedinice, moze maks da stane 600 cm u taj prostor da ne smeta, znaci spoljna jedinica ne sme biti veca od visine od 600cm

Evo ovako to sad izgleda trenutno kako je to postavljeno:

spoljsnjajpg.jpgunutrasnja.jpg

Pa bolje da stavis 24ku da radi lagano i da manje trosi nego 18ticu da se muci i trosi vise struje. Bez obzira sto ne planiras da je drzis na 25-26. Ako je prevelika 24ka mozes da je stavis i dole ne mora na nosace ima brdo klima koje ne stoje na nosacima

Pa ne radi se tu odicno od negog decembra pa do kraja januara, jer tad rad nije potreban, to je vise da bude kad su ovi blazi mesec. zato mislim da 24 je previse

Svakako vecina spoljnih jedinica 24ke ne bi stalo tu.
Koliki ti je budzet za klimu ako ne racunamo montazu?

Nazad
Vrh Dno