Šta je novo?

Carina na pošiljke (2024 / 2025)

Pozdrav, imam pitanje vezano za carinjenje robe.
Hocu da pazarim nesto sa Alija i cena mu je (na velikom popustu 40% off) 50.44e. Znam znam, mogli su jos malo... :cautious:
Kakve su mi sanse da izbegnem carinjenje ako je iznos od limita od 50e veci za 0.44e ?
Shipping je free.

Posto je u pitanju veci popust nisam ispeo da iskoristim one coine ili jos neke *******cije sto zna Ali da da, tako da cena ne moze da se smanji na taj nacin.
Poslao sam poruku sales timu da li mogu da mi daju neki kod za popust od 1e cisto da se smanji racun kako ne bi moglo da se carini.
Nadam se da ce mi izaci u susret.
carina gleda pravu cenu, ne tu sa popustom

Imaš prava na prigovor uz prethodno plaćenu taksu i čekaš max 60 dana na odgovor.
Umesto što juriš prodavca da upiše manju vrednost trebao si da ga juriš da ubaci fakturu u pošiljku pa ne bi razmišljao o 10% carine

Imaš prava na prigovor uz prethodno plaćenu taksu i čekaš max 60 dana na odgovor.
Umesto što juriš prodavca da upiše manju vrednost trebao si da ga juriš da ubaci fakturu u pošiljku pa ne bi razmišljao o 10% carine
Da li se placa prvo carina i uzima paket iz pošte pa onda placa taksa i podnosi žalba, te oni rade refundaciju razlike ako je žalba uvazena? Ili je potrebno odbiti plaćanje prvobitne carine pa onda početi proces žalbe?

Naručio sam Choice sa Aliexpressa tri sitnice - silikonski uložak za air fryer, neke metalne bedževe, i kablić-adapter za USB-C. Ukupno $21. Stiže mi da treba da platim 651 dinar?! Pošto je Choice i stiže spakovano zajedno obično te sitnice prođu, ali ovaj put mi je na aplikaciji stajao svaki predmet odvojeno s istim brojem za praćenje, jedino mi pada na pamet da je naplaćeno tri otvaranja na carini, inače nemam pojma odakle im cifra.

PDV + otvaranje izadje otprilike toliko, koja 3 otvaranja :D

Nisam ni za duplo i više skuplje pošiljke s elektronikom platio toliko, a ne gluposti iz kineske radnje.

Ne napise kinez uvek tacnu vrednost, nekad je usvoje, nekad ne.

Platio si otprilike koliko bi i trebalo da platis, to sto nisi placao ranije ne menja nista.

Dvije zaredom pošiljke s Temua ovih dana, sa mehaničkom tastaturom, kuhinjska pomagala, gomila stvari, sve puno skuplje, sve išlo preko carine i sve ostavljeno u paketomatima bez dažbina. Lakrdija.

Ne razumem sta je lakrdija? Prolazi ti (prolazi nam) stotinu puta nesto bez dinara troska, jednom mora nesto i da se plati. Pogresna percepcija.

Pa čitav carinski sistem je lakrdija, mislim da je to jedino što smo nepobitno ustanovili od početka čitave priče s naručivanjem iz inostranstva, ne znam šta se iščuđavate? :D

Ja se ne iscudjavam, meni odgovara da svaki 50i put platim, umesto svaki, za druge ne znam. Iz tvog posta mi deluje kao da negodujes sto su ti ovog puta naplatili, a prolazile mnogo vece i vrednije stvari. Za mene je to super, da mi naplate manje nego vise, nisam ultimativni borac za pravdu. :D

Samo se glasno iščuđavam što se istovremeno dešavaju toliko različitih i naoko nasumičnih varijanti. Niti ima smisla ako prođe ni ako ne prođe, samo mi je taj rulet odvratan i to je to. Nothing to see here.

Aha, AE cijena bez u Temu sa PDV iste. Znači da ne kupujem više išta na AE.

Biće isčudjavanja još više jer koliko pošiljki stiže u odnosu na pre Temu euforije ne samo za LA već i za UC redovan PDV.

Kako god ti želiš
Ja znam da na temu nema originalnih brendova, a i ovo što sam kupio tamo deluje kao fuš dok sam upravo sad na AE poručio brendiran pametni sat :D
Dobro, nemojmo se praviti blesavi, ove gluposti što sam naručio na AE s ovim PDVom su sve i na Temu za nižu cijenu, samo kad sam ovo poručio nisam još koristio Temu, dok je putovalo poručene i stigle mi dvije pošiljke ovamo. A za brendove - nema sve, naravno, ali da nema brendova... ne znam odakle mi ove Ajazz i Aula tastature po $20 i $25, dok su na AE po $60 i više.

Nema veze, nije to ni bila poenta, samo sam bio neprijatno iznenađen cifrom i to je to.

Poručio pre 10 dana IHERB suplemente. Stigli juče. Sve zajedno sa poštarinom, par centi manje od 50 evra. Platio sam PDV oko 950 dinara. Danas sam hteo da poručim još nešto. Imao sam oko 4 evra na računu kao komentar na 4 suplementa koja sam kupio 12. 11. Desilo se da mi je banka uredno skinula nešto malo manje od 50 evra, što je ok, ali mi je na IHERB računu kao total stajao iznos preko 50 evra bez ti dodatnih poena (evra). Bojeći se da ne platim uz PDV i carinu, otkazao sam posle par minuta porudžbinu i banka mi je na poziv vratila rezervisana sredstva. Kako se naša carina odnosi prema ovakvim slučajevima?

Da ne otvaram novu temu a tice se carine, pitao me burazer da mu kupim eksterni hard za Xbox, pa me zanima da li ga mogu preneti iz Nemacke za Srbiju avionom u rucnom prtljagu?
Nije problem ni da raspakujem, ali zanima me da li moram da prijavim carini uopste?

Nece da te diraju zbog toga, prenosni hardovi su sad kao fleske. Nabaci neke random fajlove na njega za svaki slucaj i miran si.

Pozdrav, prvi put bih narucio robu iz Litvanije.
U pitanju je aluminijumski prah. Vrednost robe bi bila do 2000 dinara. Mene interesuje posto prvi put narucujem iz inostranstva, koliko bi izasla carina i pdv za paket te vrednosti i da li bi to proslo carinu?

Koliko za ime sveta carina može da drži pošiljku koja je u sporu? Od kraja septembra imamo otvoren spor. Traže mi dokumentaciju koja nije uobičajena i koju ja nemam. NIti im ja šta dostavljam, niti oni žele bilo šta da urade. HOće li je ikad vratiti pošiljaocu ili treba i za to da ih molim? Triput su me već zvali da se ubeđuju sa mnom kako mi fali samo taj jedan papir i sve će biti u redu, ali ja taj papir nemam da im dam.

koji papir ? :O

Stvar je dosta specifična, da sad ne ulazim u nepotrebnu istoriju detalje i radi se o medicinskom papiru, iako pošiljka nema veze sa medicinom. Tako da taj papir niko ne može ni da mi da za tu svrhu za koju oni misle da može. :) Ali ja bih samo da vrate paket nazad, ako je takvo nešto uopšte propisano.

onda verovatno taj predmet je zabranjen za uvoz iz inostranstva. cim traze taj medicinski papir.

Štagod da je, trebalo bi valjda onda bar da ga vrate. Nije nagazna mina.

Nazad
Vrh Dno