Šta je novo?

Potrošnja vaših klima

Količina vazduha odnosno toplote u zimskom periodu ili hladnoće u letnjem periodu koju izbaci 24 na prvoj brzini kada je nečujna je veća nego količina vazduha koju izbaci 12kta na prvoj brzini. Odnosno istu količinu vazduha će izbaciti 24ka na prvoj brzini i 12ka na drugoj brzini osim 12lt ona je prica za sebe. Nekako se nameće zaključak da je 24ka ipak tisa, ugladjenija. Ali kada zatreba snage, a ima je na pretek i da tada duva ozbiljno..
Kakva je modulacija na 12lt?
200W u grejanju i 170W u hlađenju. Ide i niže, ali na kratko. Ovo su stabilne vrednosti. FAN na AUTO i bez ograničavanja snage

Ne znam zašto mi pričaš o širini turbine i izbacivanju vazduha, kada sam pre toga napisao da je minimalni protok 24 dosta veći od minimalnog protoka 12?! Siguran sam da znaš kako je protok vazduha obeležen po brzinama ventilatora?!
Dakle, kada klima uradi svoje, 12ica će lepo da pirka, a 24 će da duva dosta jače ili da se gasi.
Tu onda dolazimo do drugog problema, jer će na nižoj modulaciju 24 da duva jace i to vazduh koji deluje hladnjikavo i to dosta jače.
To je već milion puta opisana problematika.
Ako pak ne modulira nisko, onda će da radi u režimu ugašena ili orkan.
Tu nema kulture rada.
Analogija sa crevom ne ide, jer pričamo o grejanju, ali recimo tuš.
Jel bi radije da se tusiras ili da te neko poslije vodom?
E tu 12ica tusira, a 24 te poslije vodom.
Šta je komfornije?
To što ti pišeš bi imalo smisla u sobi od 70 kvadrata gde bi 24 radila rasterećenje, a 12 bi umirala pod punim gasom...
Za prosečnu sobu je 24 predimenzionira i apsolutno nefunkcionalna.
Isto važi i za 18.
Sobe do 30,35 kvadrata su za 12, manje više, uzimajući u obzir izolaciju i sl.
U dobru izolaciju ili klimu koja daje više kw, moze to i bolje.
Trebas poslusat ovog koji se trudi da ti docara.Nisi u pravu.

Ti si samo uporedio 600m3h iz male klime i 600 m3h iz velike siroke klime.A to nije isto.

Maloj klimi je 600m3h maximum,turbina se okrece max brzo i osjecas se kao na motoru,ubi.

Velikoj klimi je 600m3h minimum turbina sw okrece polako mininalno i puse lagano,nije kao na motoru.

Probaj obje verzije,pa javi sta,si osjetio.Ja sam vec probao,pa zato pisem.

Eee a ja kao osoba koja je uzela 18kmta. Mogu da ti kazem da Fujitsu je regulisao tako da samo do 500w moze da modulira na vecim brzinama. Kad dostigne temp bek bude i u max fan ona ce da spusti na 2 i da modulira na 200w. Sto je mozda dobro za izolivane kuce ali za kuce bez izolacije i bas nije :( Meni je razlika imedju dve sobe 3 stepena jer imam velike gubitke.
Druže, koliko nisko ide 18kmta u grejanju a koliko u hlađenju? Kod mene će ići u 38kvm plus hodnik sa velikim otvorenim stepeništem. 12-ce su mi bile "mršave" za toliki prostor, sem LT-a koga više nema.

Ti si samo uporedio 600m3h iz male klime i 600 m3h iz velike siroke klime.A to nije isto.

Maloj klimi je 600m3h maximum,turbina se okrece max brzo i osjecas se kao na motoru,ubi.

Velikoj klimi je 600m3h minimum turbina sw okrece polako mininalno i puse lagano,nije kao na motoru.

Minimum za onu 24kmta je 510m^3/h

Sve to bi bilo tačno da se ta 24 ne uguši u malom prostoru pa radi on off I onda tu nema te kulture rada kako bi vi to želeli da predstavite.
Kapiram šta pišete, ali to bi bilo tačno samo u prostoriji adekvatne veličine za tu klimu, a to je baš bas puno m2

Pa ako spušta na 200W to jeste adekvatno i za manji prostor ~30kvm. Jedino to kretanje vazduha...

Nisam ulazio u temu o prostoru,ugodjaju itd.

Samo puhanje iz uske i siroke klime,i osjecaju ispred nje dok pusu istu kolicinu zraka.

Ma vodite glupu polemiku, 24 je previse za prostor u kom se boravi, pogotovo radi niske modulacije. Dvanestici je moguce izbjeci tu prohladnost, a od 24-tvorke ne mozes pobjeci. Jeste da je 24 KMTA zahvalna radi modulacije, i njenih dimenzija, o mijesanju vazduha da ne pricam, ali komfora nema, mada je i to sujektivno, nije isto da li ti je prostor vise ide u kocku ili pravugaonik. Raspored prostorija ne znam, ali cim ona uspijeva da mu odrzava sa razlikom u 1° u sopama, vjerovatno je open-space.
Kod mene će ići u 38kvm plus hodnik sa velikim otvorenim stepeništem
E sad 18 idealna radi kubikaze vazduha, ali kad spusti u 1. brzinu, hoce li ti stepeniste sve povuci?

Druže, koliko nisko ide 18kmta u grejanju a koliko u hlađenju? Kod mene će ići u 38kvm plus hodnik sa velikim otvorenim stepeništem. 12-ce su mi bile "mršave" za toliki prostor, sem LT-a koga više nema.

Za hladjenje ne znam brate pre par dana sam je postavio ne bi da se ladim na ovaj minus :) :) :).
Najmanje sam je uhvatio na 200w ali meni vila promaja i plus nordic jos nije u dnevnoj tako da sam 18kmta u 80 kvadrata radi na 3 brzini na 500-600w da odrzava samo kad nabije temp koju konstatno ne moze da nabije ona spusti sama u drugu brzinu i radi na 200w. Max sam je uhvatio da ide 2500w. Ali ne znam sta da ti kazem iskreno mene izludjuje mnogo defrosta. Brate cim dodje oko 0 ona ide na sat vremena. Sad mozda je to sto je ja opterecujem cekam nordic da zakacim pa da rade dve za vikend kad ce da bude -7 pa da ti iskreno kazem. Nordic me odusevljava koliko malo defrosta. Dva od pocetka zime. Dok za ovih 5 dana 18kmta svaki dan napuni punu kofu onu od vece poludisperzije.

Cega ce produziti, kompresora? Sve sto se haba i trosi radi konstantno i sa 20% i sa 100%, tako da ti vijek trajanja zavisi od kvaliteta, sto Fujitsu i donosi. Da li ti smanjuje izduv na 1. brzinu kao sto to radi na 18-tici?
Naravno da ce da produzi zivotni vek kompresora kao i cele klime ako radi rastereceno a ne non-stop u 100%.

Pa tebi je otisao motor turbine od rasterecenja na Vox-u? Nije, otisao je radi kvaliteta istog.

Za hladjenje ne znam brate pre par dana sam je postavio ne bi da se ladim na ovaj minus :) :) :).
Najmanje sam je uhvatio na 200w ali meni vila promaja i plus nordic jos nije u dnevnoj tako da sam 18kmta u 80 kvadrata radi na 3 brzini na 500-600w da odrzava samo kad nabije temp koju konstatno ne moze da nabije ona spusti sama u drugu brzinu i radi na 200w. Max sam je uhvatio da ide 2500w. Ali ne znam sta da ti kazem iskreno mene izludjuje mnogo defrosta. Brate cim dodje oko 0 ona ide na sat vremena. Sad mozda je to sto je ja opterecujem cekam nordic da zakacim pa da rade dve za vikend kad ce da bude -7 pa da ti iskreno kazem. Nordic me odusevljava koliko malo defrosta. Dva od pocetka zime. Dok za ovih 5 dana 18kmta svaki dan napuni punu kofu onu od vece poludisperzije.
Ovo moram i ja da potvrdim. Kod moje 24kmta koliko god da radi rasterećeno jer je nešto jača od onoga koliko bi trebalo za moj prostor, opet kada je napolju 0 sa maglom zna da radi defrost svaka dva sata.
Prošle zime sredinom meseca januara bilo je - 10, sećate se.. Tada mi je radila pod većim gasom, trošila je 1kwh i radila je defrost na svakih sat vremena.

Skoro sam nesto gledao na sajtu coolshop, cini mi se da sam video 12lt da imaju, proveri... Preko njih sam nabavio 24..
Čuo sam za tu lt i luca modele da hoće neki mehanizam da se pokvari koji podiže i spusta prednju masku, ima li istine u tome?

Uplatio sam već 18kmta. A što se tiče zupčanika na 12LT, i ja sam čuo, al' nikad video 😂
Koristim je non-stop, evo 13-ta godina i nemam ni jedan problem. Radi kao i prvog dana.

Poslednja izmena:
Uplatio sam već 18kmta. A što se tiče zupčanika na 12LT, i ja sam čuo, al' nikad video 😂
Koristim je non-stop, evo 13-ta godina i nemam ni jedan problem. Radi kao i prvog dana.
12lt i 18kmta bi trebalo da su iste po snazi.
Čini mi se da je LT ipak malo kvalitetniji, ali ti garantujem da će 18kmta da potroši manje struje. Modulacija je urađena baš nisko.

I ja sam probao ovo sa 18ticom i 12ticom, kada ih nastelujes da duvajku priblizno istu kolicinu vazduha, mnogo je ugodnije kod 18tice nego 12tice. Tako da verujem da je kod 24orke jos bolje. Ali ovde su neki mantru "ne 18tica u stambeni prostor" ponavljali na svakih par postova preko deceniju, pa se to primilo. A nigde veze, kaze iskustvo. :)

Jedino ako je prostor bas mali i ogranicen si rasporedom pa ce uvek duvati "nezgodno", tada ima smisla ici na klime koje mogu samo svoju neposrednu okolinu da greju. Ali zato ih mozete staviti 5-6. xD

I ja sam probao ovo sa 18ticom i 12ticom, kada ih nastelujes da duvajku priblizno istu kolicinu vazduha, mnogo je ugodnije kod 18tice nego 12tice. Tako da verujem da je kod 24orke jos bolje. Ali ovde su neki mantru "ne 18tica u stambeni prostor" ponavljali na svakih par postova preko deceniju, pa se to primilo. A nigde veze, kaze iskustvo. :)

Jedino ako je prostor bas mali i ogranicen si rasporedom pa ce uvek duvati "nezgodno", tada ima smisla ici na klime koje mogu samo svoju neposrednu okolinu da greju. Ali zato ih mozete staviti 5-6. xD
Bas to,ja da sam znao za ovaj forum pre kupovine klime verovatno bih se zesce prevario i uzo neku 12 ili 9,posto ovde kad spomenes preko 12 ljudi oce da placu 😂 a sto se tice duvanja pa brate podigni krilca u vis i cao,bukvalno na turbo da je stavis ne osecas da duva.

Bas to,ja da sam znao za ovaj forum pre kupovine klime verovatno bih se zesce prevario i uzo neku 12 ili 9,posto ovde kad spomenes preko 12 ljudi oce da placu 😂 a sto se tice duvanja pa brate podigni krilca u vis i cao,bukvalno na turbo da je stavis ne osecas da duva.
A koja je poenta da grejes plafon?
Kapiras da je poenta da topao vazduh duva u pod, pošto posle fizika uradi svoje i taj vazduh se podiže...

A to je malo i stvar kofora. Mnogi ljudi su sa radiatora presli na klime pa ne vole buku. Ja sa TA peci kad sam presao na klime pa cak i 18 na max meni ne smeta ta buka. I da Radiatori drze temp konstatnu. Dok neke klime imaju taj problem da pregreju pa cute. Ja sam imao srecu da sa Hiseanse i Fujitsu nemam taj problem sa stelovanjem temp ali ko zna mozda kad uradim izolaciju bice problema sa pregrevanjem.

Da je to tako kao što pričate vi sa 18 ili pa tek sa 24 ne bi postojale 7, 9 ,12, 18... Drugo staviti 24 i grejati ceo stan sa jednog mesta, umesto 2 ili 3, treba to da duva da bi sve iole zagrejala. Tu gde je postavljena osećam da se ne sedi. I onda pričamo o kulturi rada. Ma ajde.

A koja je poenta da grejes plafon?
Kapiras da je poenta da topao vazduh duva u pod, pošto posle fizika uradi svoje i taj vazduh se podiže...
To jeste ali kazem kome smeta ne ostaje mu drugog izbora nego to da uradi.
Da je to tako kao što pričate vi sa 18 ili pa tek sa 24 ne bi postojale 7, 9 ,12, 18... Drugo staviti 24 i grejati ceo stan sa jednog mesta, umesto 2 ili 3, treba to da duva da bi sve iole zagrejala. Tu gde je postavljena osećam da se ne sedi. I onda pričamo o kulturi rada. Ma ajde.
Kod mene se sedi,znaci hocu da kazem da ljudi mnogo zanovetaju,cuj smeta mu zvuk klime koja duva ili kad pirka topao vazduh,brate bitno da je toplo pa nek radi kako oce,sto se tice ovo za vise klima slazem se ali ja licno nisam imao para,svakako idu u sobe dve 9 ili 12 to se jos nisam odlucio😂

A to je malo i stvar kofora. Mnogi ljudi su sa radiatora presli na klime pa ne vole buku. Ja sa TA peci kad sam presao na klime pa cak i 18 na max meni ne smeta ta buka. I da Radiatori drze temp konstatnu. Dok neke klime imaju taj problem da pregreju pa cute. Ja sam imao srecu da sa Hiseanse i Fujitsu nemam taj problem sa stelovanjem temp ali ko zna mozda kad uradim izolaciju bice problema sa pregrevanjem.
Sa Fujitsu nećeš imati problema, održava temperaturu prilično precizno. Što se tiče velikih klima, ja lično nisam gadljiv, dok god to ima smisla. U prevodu ako se klima ne pali i ne gasi često, što ne valja, kao i da ne duva prejako pa ne može da se sedi u blizini klime. Treća stvar je temperatura izduva. Nije isto ako klima izduvava 350m^3/h sa 250W u minimumili ako duva 600m^3/h sa 200W. U drugom slučaju je izduv manje temperature, i može da smeta, tj subjektivno da se oseti "promaja".

Sa Fujitsu nećeš imati problema, održava temperaturu prilično precizno. Što se tiče velikih klima, ja lično nisam gadljiv, dok god to ima smisla. U prevodu ako se klima ne pali i ne gasi često, što ne valja, kao i da ne duva prejako pa ne može da se sedi u blizini klime. Treća stvar je temperatura izduva. Nije isto ako klima izduvava 350m^3/h sa 250W u minimumili ako duva 600m^3/h sa 200W. U drugom slučaju je izduv manje temperature, i može da smeta, tj subjektivno da se oseti "promaja".
Pa ta modulacija od 200w svakako je to prohladni vazduh,meni licno ni to ne bi smetalo ali moja zena bi odma digla paniku,ako nije vreo vazduh odma ne valja😂

Ispravka za modulaciju za 18kmta sad na 15 napolju spustila na 150-170w da odrzava. I ne bije hladno jer je spustila brzimu izduva na min.

Prilozi

• PXL_20241120_123814545.jpg
    PXL_20241120_123814545.jpg
    54.2 KB · Pregleda: 13
12lt i 18kmta bi trebalo da su iste po snazi.
Čini mi se da je LT ipak malo kvalitetniji, ali ti garantujem da će 18kmta da potroši manje struje. Modulacija je urađena baš nisko.
Pa i nisu baš iste. 12LT ima masivniju spoljašnju od 18kmta, ali zato ova druga ima masivniju unutrašnju, i jači izduv. Max snaga 12LT je 6.5kW, dok je kod 18kmta to 8.7kW. Pdesign za 12LT je 4kW, dok je Pdesign 18kmta 4.8kW. Tako da su različiti uređaji, slične ali nisu iste klime.

trebalo bi 350-360w na grejanju i posle 0 stepeni napolju pali se grejac. Na nordic model koji ja imam je 160w koji radi non stop tako da onda klima modulira na min 500w.

Nazad
Vrh Dno