Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Zavisi za koliko nabavljas kit, ali po ovim cenama sa sajta (ako sam dobro video), yellow izadje 170$ a za te pare moze da se uzme fin PC za home lab koji je dosta mocnija sprava i pored HA moze da tera razne druge servise/aplikacije.
mhm, a da li je tu jos nesto potrebno, da bi radio zigbee I drugi protokoli? glavni razlog zasto razmisljam o kitu je jer se na sajtu hvale da rade svi moguci protokoli bez potrebe za dodatnim hubovima. inace sam koristio tyua, zigbee I druge ne, mada vidim da ljudi ovde hvale zigbee kao pouzdan. (recimo i Sonos ima dosta interesantnih uredjaja)..

Kakav ti setup imas, i kako ti radi?

Za Tuya ti nije potrebno nista, tj predpostavljam da ruter imas, samo nakacis masinu sa HA na istu mrezu i to je to.
Za Zigbee ti je potreban koordinator, na preporuku sa ove teme sam uzeo Sonoff Dongle P i evo ga radi fino.

Setup je i7 2600, 16GB RAM, tj PC koji sam vec imao pa sam odlucio da ga iskoristim za ovu namenu. Na njega sam nakacio gore spomenuti Dongle P, podigao Z2M i HA kao doker kontejnere. Pored HA i Z2M imam jos neke service tipa Jellyfin, Paperless, Immich.
Sve radi bez po muke.

EDIT: Skoro sam podigao Sunshine server na masini, pa sad mogu da igram PC igre sa bilo kog uredjaja u kuci, zanimljiva stvar.

Jel ima neku ideja kako da automatizujem bojler u kotlarnici, u pitanju je paljenje na okretanje temperaturnog knob-a

Malo sam nesto ranije pretrazivao ali nisam uspeo neko relativno jednostavno resenje da nadjem

Jel ima neku ideja kako da automatizujem bojler u kotlarnici, u pitanju je paljenje na okretanje temperaturnog knob-a

Malo sam nesto ranije pretrazivao ali nisam uspeo neko relativno jednostavno resenje da nadjem
Da li je to jedini nacin paljenja? Nema li neki termostat?
Koliki je problem da se bojleru gasi struja? Recimo da knob stalno bude na ON, a da palis i gasis struju preko osiguraca.

Koji od ovih zigbee 3.0 tuya multi mode gateway uredjaja razmatrati, gledam nesto da nije preskupo, da uparim par uredjaja sa njim koji su tuya zigbee bazirani.

Ne mogu da editujem post, ako može preporuka za neki USB hub koji radi sa ovim kineskim zigbee uređajima sa Alija, pod rpi 4 i Home Assistant ?

ako sam te razumeo hoces da u RPI ukljicis zigbee usb hub ?

vidim da HASS ima na sajtu nesto na tu temu....
+ javi sta si uradio

Da, da na rpi (na kom je HA) priključim USB hub koji bi radio sa jeftinijim zigbee prekidačima, i ostalim sličnim uređajima.

To je koordinator. Pominjano je par postova ranije sonoff donle P. Ima i E verzija, P je bolja.

Po onome što sam pratio po z2m githubu i novim ember drajverom, deluje da P više nije bolja opcija, već da je faktički svejedno.

Šta je po tebi uticalo na poboljšanje, s obzirom da ima isti čip kao sonoff e, plus je plastično kućište u odnosu na metalno na sonoffu?
Šta je po tebi uticalo na poboljšanje, s obzirom da ima isti čip kao sonoff e, plus je plastično kućište u odnosu na metalno na sonoffu?

Meni deluje da razlog poboljšanja, barem prema mom iskustvu, hardverska kontrola grešaka RTSCTS. Kod Sonoff a je softverska. Nalazio sam po forumima da može da se aktivira, kod mene to nije uspelo, nisu pomogle ni zamene firmware. Naravno, kako će kordinator raditi i ponašati zavisi i od proizvođača uređaja.

Kod mene preovlađuju Xiaomi (Aqara) uređaji.
  1. Total 66
  2. By device type
    End devices: 47
    Router: 19
  3. By power source
    Battery: 39
    Mains (single phase): 27
  4. By vendor
    LUMI: 26
    SONOFF: 14
    _TZ3000_gjnozsaz: 7
    _TZ3000_lvhy15ix: 3
    _TZ3000_w0qqde0g: 2
    _TZ3000_au1rjicn: 2
    _TZ3000_xr3htd96: 2
    _TZE204_t1blo2bj: 1
    _TZ3000_jl7qyupf: 1
    _TZ3290_ot6ewjvmejq5ekhl: 1
    eWeLink: 1
    _TZ3000_oxslv1c9: 1
    _TZ3000_dowj6gyi: 1
    Xiaomi: 1
    _TZE284_aao3yzhs: 1
    _TZE200_aoclfnxz: 1
    _TZE204_aoclfnxz: 1
  5. By model
    lumi.sensor_magnet.aq2: 12
    TS011F: 9
    lumi.weather: 7
    ZBMINIL2: 7
    TRVZB: 6
    TS0601: 4
    TS0003: 3
    lumi.switch.n0acn2: 3
    lumi.sensor_wleak.aq1: 3
    TS0203: 3
    TS0201: 3
    S26R2ZB: 1
    TS0012: 1
    TS1201: 1
    lumi.sensor_motion.aq2: 1
    TH01: 1
    LYWSD03MMC-z: 1

Da li je to jedini nacin paljenja? Nema li neki termostat?
Koliki je problem da se bojleru gasi struja? Recimo da knob stalno bude na ON, a da palis i gasis struju preko osiguraca.
Ima ovo smisla, ali mi nije palo na pamet. Taman imam visak pametnu uticnicu.

Knob je za temperaturu ali ostavim jednom i ne menjam.

Hvala!

Što se tiče Sonoff kao brend, imam njihove uređaje, ZBMINIL2 bez nule, je odličan, prezadovoljan. Na par mesta gde nisam hteo da kopam zid oni su postavljeni. Sonoff termoglave za radijatore, po meni savršeno rade, testirao sam neke Moes i Tuya, ali ove su se pokazale najbolje. Jedino kod kordinatora sam morao da ga zamenim, što se pokazalo u mom slučaju kao dobar potez.

Home Assistant ima:
Sensors: 1934
Lights: 24
Switches: 127
Binary sensors: 156
Automations: 138

Od tehnologija koristim Zigbee, Zwave, RF433mhz(polako ih izbacujem), BT, ESP...

Sada mi je zanimacija i da pravim ESP uređaje, uradio sam automaticiju zvona (on, off, notfikacija, enterijer uređaj za zvono..), interfon (on, off, jačina zvona, otvaranje vrata, notifokacija snimka kamere...)... Ovo mi je postao hobi već godinama. :)

Ima ovo smisla, ali mi nije palo na pamet. Taman imam visak pametnu uticnicu.

Knob je za temperaturu ali ostavim jednom i ne menjam.

Hvala!
Samo obrati paznju na struju. Ne znam koliko trosi bojler, ali ne bih stavio uticnicu za 10A na bojler. Ma cak i kineski 16A mi je strah.

Ja se svaki put oduševim "hrabrosti" ljudi koji postavljaju review na aliju sa slikama gde su im bojleri uključeni na ove najjeftinije tuya utičnice. Čak dosta tih review-a ima onaj additional feedback gde kažu da radi odlično već xy vremena.

Kod mene dva bojlera od po 2KW rade na onim obicnim tuya aubess 16A, sad ce godinu dana i jace. Ne znam rok kakav im je, koliko ce im izdrzati kontakti, inace u rukama to jeste prilicno malo prekidac, nije ni da uliva poverenje neko, ali eto, radi za sad dok se sve ne prebaci na lokalnu varijantui nesto bolje.

Koja je generalno preporuka za neki Zigbee hub? Znaci ne koodrinator za HA, već nešto što bi standalone radilo.
Hteo bih da stavim kod roditelja u kuću za par prekidača, znači nešto da je lokalno, da ne treba internet.

Msm da me nisi razumeo, tražim hub ne koodrinator. Znači nešto da radi standalone. Da li P može da radi standalone bez HA ili Z2Q?

Aha, pa dobro i to je prihvatljivo valjda jer mi se ne kupuje RPI ili neki mini server zbog par switcheva. Hvala.

Porucio sam P verziju, hvala svima.
Samo ukoliko je koristis sa Pi, nabavi i USB produzni kabl, nevezano za koji Dongle.

Imas na Youtubeu kako se flesuje za P, ukoliko vec nije flesovana prilikom kupovine (ne znam kako je sada, moje su pre par godina trebale da se flesuju).

Inace za bojlere, iskreno ja bih smeo samo Shelly, jer ima evropske CE certifikate i prodaje se kao sigurno u EU, ove ciste kineze ne bih.

Ne mogu da integrišem u Local Tuya 2 senzora temperature/vlažnosti jer ih HG8245W5-6T pokazuje kao offline, iako su povezani preko WiFi na net i šalju podatke Smart Life aplikaciji. Šta bi mogao da bude problem i ima li rešenja?

Prilozi

• dd.png
    dd.png
    30.1 KB · Pregleda: 17
Ja se svaki put oduševim "hrabrosti" ljudi koji postavljaju review na aliju sa slikama gde su im bojleri uključeni na ove najjeftinije tuya utičnice. Čak dosta tih review-a ima onaj additional feedback gde kažu da radi odlično već xy vremena.
Blagi offtopic, ali mislim da je vreme da lagano menjamo predubeđenja oko toga čiji su uređaji kvalitetni a čiji nisu. Prošlo je dosta godina otkako je Kina bila sinonim za jeftine kopije zapadnih proizvoda, Kinezi nisu tapkali u mestu što se ne može reći baš za sve zapadnjake...

Koja je generalno preporuka za neki Zigbee hub? Znaci ne koodrinator za HA, već nešto što bi standalone radilo.
Hteo bih da stavim kod roditelja u kuću za par prekidača, znači nešto da je lokalno, da ne treba internet.
Pogledaj Homey.

po meni nije problem sto je kina poreklo (btw i kontaktori su verovatno kineski), nego sto imam vise poverenja u kontaktor,
nego u rele, kada su termicki potrosaci u pitanju

Nazad
Vrh Dno