Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Imam neki glupi problem, koristim HA instaliran na Nuc uredjaju.
U spavacoj sobi se ispraznila baterija od onog najjeftinijeg BT xiaomi termometra sa ekranom.
Bio je bez baterije par dana, i pre neki dan sam mu stavio bateriju. Medjutim od tada, nema ocitavanja u HA.
Sta bi moglo da bude?
Stavio sam uredjaj pored samog nuc uredjaja(misleci da nema domet), opet nece, zatim stavio i drugu bateriju, opet isto. Predpostavljam da treba nesta da se namesti u HA ?
I ranije je bilo slucajeva da se isprazni baterija iz nekog termometra, i tako stoji duze od nedelju dana, ali cim stavim bateriju , kroz sat vremena krene ocitavanje.
Evo u prilogu od prosle i sadasnje nedelje, nece da radi.

Prilozi

• Screenshot_20241123-105630.png
    Screenshot_20241123-105630.png
    120.1 KB · Pregleda: 30
  • Screenshot_20241123-110913.png
    Screenshot_20241123-110913.png
    84.4 KB · Pregleda: 16
  • Screenshot_20241123-110918.png
    Screenshot_20241123-110918.png
    78.9 KB · Pregleda: 30
Probaj da ga resetuješ spajanjem ona dva kontakta kod baterije.
Ok.
Jel treba onda ispocetka da ga unosim u HA, ili ce automatski da se konektuje?
Jer treba da izvlacim opet onaj key.
Pre nekoliko godina je to bilo, zaboravio sam kako ide 😀

Da li si probao samo da ga ponovo upariš?
Bez prethodnog brisanja u HA.

Ovo postaje skup hobi :D
Upravo sam poručio još "par" stvari. Žena će me se odreći (ili šta već). Ovo mi je lista uređaja koji treb….

I ja sam prosao tu skolu, i naucio da gomila tih senzora nije vredna iskreno.

Npr temperaturni senzor je relativno neprecizan, imam ih nekoliko i beze po 1 stepen, dok je vlaznost niza i do 10 %. Najbolje su mi se pokazali Aqara, jesu dosta skuplji, ali po meni vrede.

Senzor za vrata jede baterije, tako da sam ga zamenio za Aqara isto, koji radi vec drugu godinu sa istom baterijom, problema nula, plus je bas manji i elegantniji.

Senzor pokreta koristi 2450 koja u dobroj varijanti kosta bas. Njega sam zamenio sa Ikea Vallhorn koji pri tome ima i lux senzor, odlican.

Sve to sa Rpi HA Z2M.

Svi senzori su mi na AA ili AAA baterije. Koristim punjive Eneloop i nemam problema sa tim da nešto jede baterije. Po ovome kako vidim, trajaće godinama pre nego što ih napunim ponovo.
Meni su senzori dovoljno precizni. Nisam upoređivao sa nekim kalibrisanim, ali recimo slaže mi se sa senzorom u termostatu ta toplotnu pumpu. Ako mi bude trebala preciznost videću da uzmem nešto skuplje.
Trenutno (dok ne stigne ovo sa spiska) imam 3 PIR senzora, 4 senzora za vrata/prozor i 7 merača temperature.
Meni vrede to koliko sam ih platio.

Naravno, odnos cene i kvaliteta im je na mestu.

Meni je preciznost, pouzdanost, velicina i dizajn prioritet, pa sam se malo preorijentisao :)

Izlazi mi ovde, ali kada ga dodam, ne izlaze mi informacije sa uredjaja (temp, vlaznost, baterija...) vec samo jacina signala.

Prilozi

• Screenshot_20241123-174146.png
    Screenshot_20241123-174146.png
    93.6 KB · Pregleda: 25
Mi senzor sa displejem je zakljucan, zbog toga ne vidis. Imas na YT kako se to resava.

Ja sam ih flesovao, i ocitavam ih sa esphome, izuzetno pouzdano resenje.

Flesovanjem su obicni BT, pa mozes i bez esphome.

Inace su dosta precizni.

Edit: sada videh da si vec izvlacio key. Ja sam ih flesovao sa ATC, i preko Esphome sve fercera.

Imam neki glupi problem, koristim HA instaliran na Nuc uredjaju.
U spavacoj sobi se ispraznila baterija od onog najjeftinijeg BT xiaomi termometra sa ekranom.
Bio je bez baterije par dana, i pre neki dan sam mu stavio bateriju. Medjutim od tada, nema ocitavanja u HA.
Sta bi moglo da bude?
Stavio sam uredjaj pored samog nuc uredjaja(misleci da nema domet), opet nece, zatim stavio i drugu bateriju, opet isto. Predpostavljam da treba nesta da se namesti u HA ?
I ranije je bilo slucajeva da se isprazni baterija iz nekog termometra, i tako stoji duze od nedelju dana, ali cim stavim bateriju , kroz sat vremena krene ocitavanje.
Evo u prilogu od prosle i sadasnje nedelje, nece da radi.
Namešteno.
Evo ga tutorijal po kom sam i tada , i sada podesio:

Imam u garaži jedan prekidač koji pali tri odvojene sijalice...jel može neka preporuka za senzor koji pali sve tri sijalice čim se detektuje pokret, dal motion senser ili human presence sensor...da li human presence sensor može sve vreme da drži svetlo upaljeno dok god je čovek prisutan u garaži i da li reaguje na vrata recimo ?

Ne znam da li već imaš neke pametne uređaje, HUB i slično ili ti treba samo paljenje svetla na pokret?

Motion sensor je obično PIR što znači da reaguje na pokret toplog tela. Ne reaguje, recimo, na pokret vrata. Presence sensor je aktivan i odašilje radio talase i osluškuje eho. Reaguje na pokret bilo čega. Ako si u dometu moći će da drži svetlo upaljeno dok neko u garaži. Ako imaš još nekih pokreta u garaži i oni će biti detektovani bez obzira da li su čovek ili ne.
Ja planiram da sledećeg vikenda postavim 2 presence senzora u svojoj garaži za istu namenu + kao neku vrstu alarma. Jedan mi ne pokriva dovoljno tako da ću probati sa dva. Sam senzor ne pali i ne gasi sijalice, samo javlja Home Assistantu (to koristim) da li ima prisustva u prostoriji ili ne. Na osnovu te informacije definiše se logika da se na smart prekidaču upali ili ugasi svetlo.

Meni su se dobro pokazali Sonoff SNZB-06P.

Garaza je u zgradi i ne bi mogao da je povezem na kućnu mrežu, barem ne na moju...znaci presence sensor mi treba...imam prekidač koji pali svetlo u garaži i iznad njega razvodnu kutiju...dal bi mogao da iz razvodne kutije uzmem kabl koji ide do prekidača i povezem na sensor, tako da kad detektuje pokret pali sijalice?

Onda ovo i nije bas pitanje za pametnu kucu.
Postoje senzori, PIR koji sluze za reflektore

Povezuju se kao prekidac.
Radice dok se neko mrda u njihovom opsegu merenja, ali prestaju da rade ako neko stoji u mestu iako je ispred.
Imas i ovako jednu zanimljivu stvar koja je bolja od PIR senzora

Onda ovo i nije bas pitanje za pametnu kucu.
Postoje senzori, PIR koji sluze za reflektore

Povezuju se kao prekidac.
Radice dok se neko mrda u njihovom opsegu merenja, ali prestaju da rade ako neko stoji u mestu iako je ispred.
Imas i ovako jednu zanimljivu stvar koja je bolja od PIR senzora
ovo je zanimljivo. a ako ih vezes na neki detektor - mozes da kazes nakon aktivacije zadrzi svetlo X minuta

btw, kako rade human pressence sensori koji rade i kad se ne mrdas?

ovo je zanimljivo. a ako ih vezes na neki detektor - mozes da kazes nakon aktivacije zadrzi svetlo X minuta

btw, kako rade human pressence sensori koji rade i kad se ne mrdas?
PIR + zvuk je uglavnom presence senzor

Ako mislite na mm vawe senzore onda da, oni vide i disanje .... lokaciju i možda čak i udaljenost.

Oni baš i nisu za stan, više su za kuću.
Kolega dobija obaveštenja od svake mačke ispred vrata vikendice. Ne znam da li bi hvatao i komšije iznad i ispod stana.
Imaju podešavanje fokusa, razdaljine, ma svašta nešto, ali je pitanje kako to radi. Možda zavisi i od modela, nisam imao dodira sa sonoff npr, samo sa nekim jeftinijim.

Na starom laptopu sam podigao HA u virtuelnoj čisto da vidim kako radi i šta sve mogu da povežem. Povezao sam bez problema Xiaomi prečišćivač, Shelly 1PM, Midea odvlaživač i neki Tuya senzor za vrata. Ne izgleda loše sve to ovako na prvi pogled.

Jedino me sad muče oni najobičniji Xiaomi merači temperature i vlažnosti (LYWSD03MMC), imam ih 3 komada, ali svi su na poslednjem firmveru (2.1.1_0159) sa kojim nije moguće odraditi ono flešovanje kako bi se povezao sa HA. Vraćanje na raniji firmver nije izvodljivo bez dodatnog hardvera. Da li možda postoji neki drugi način da ih, bez dodatnog hardvera, povežem sa HA?

Stiglo mi je IKEA Somrig dugme. Jedva sam ga upario sa HA (preko ZHA). Krene inicijalizaciju pa zakuca na "Configuring" i dugme se ne vidi u spisku uređaja. Nakon nekoliko neupelih pokušaja, restartovao sam HA i pojavilo se, alil nije reagovalo dugme 2. Onda sam odradio "Reconfigure" i nakon toga radi kako treba i 1 i 2. Čitam po netu i vidim da ima puno nezadovoljnih korisnika. Videću u budućnosti kako će se ponašati.
I Aqara i Sonoff su mi nekako deluju kvalitetnije. Somrig sam uzeo zato što ima 2 dugmeta i zgodno mi je za akciju podizanja i spuštanja roletni.

E i ja koristim Somring za roletne, samo sam ja preko Z2M, bez problema iz prve sve funkcionisalo.

Samo vodi racuna da kod Somringa kada uradis double click registruje prvo single kao akciju, pa potom double, sto je malo vise bezveze. Zato sam morao da ga podrsim da double clock spusta/podize do kraja, a HOLD da podize ad-hoc.

Meni Ikea deluke kvalitetnije od Sonosa definitivno, imam bar 5 Rodreta i izuzetno su lepo uradjeni i robustni.

Nemam problema sa tim single/double click. Probaću da testiram da li i meni to radi.
Trenutno je dugme 1 da podigne sve roletne u prizemlju (6 komada), a dugme 2 da spusti sve roletne. Long press radi open ili close, a long press release radi stop. Single click je da uradi open ili close. Double click je da uradi stop.
Valjda zato nisam primetio double click problem, pošto bi to značilo da sam zadao komandu da npr. podigne roletne koje se već podižu, a onda zaustavi (što i treba da uradi).

Za sada sam primetio da je praktično da se ima ovako nešto za roletne. Fizički taster treba da se drži sve vreme da bi se podizale/spuštale roletne, što traje ispod 10-tak sekundi ali je smor da stojiš i držiš taster više od sekundu-dve.
Druga opcija je bila telefon, gde je sve mnogo jednostavnije, ali opet, otključavanje i otrvaranje aplikacije, biranje sobe...
Nadam se da će endgame biti da svaka soba ima svoj tablet na zidu koji ima HA kiosk, ali još sam daleko od toga.

Fizički taster treba da se drži sve vreme da bi se podizale/spuštale roletne, što traje ispod 10-tak sekundi ali je smor da stojiš i držiš taster više od sekundu-dve.
Mali offtopic. Imaš dve vrste "prekidača" za roletne. To što ti imaš je taster (momentary switch) . A postoji i pravi prekidač za roletne koji kad pritisneš ostane u toj poziciji i podiže dok ne pritisneš da se vrati na srednju poziciju ili roletna dostigne maksimalnu poziciju. Mislim da su prekidači par procenata skuplji i onda majstori stave te jeftinije tastere.

Znam da postoje dve vrste prekidača. Imao sam prvo prekidače koji ostaju u poziciji, pa sam ih zamenio ovim tasterima.
Nego, ako zna prekidač da li je roletna dostigla maksimalnu poziciju? Ove koje imam su kao i tasteri za svetlo. Moraš ponovo da pritisneš da bi zaustavio. Ne može da uradi "click" i da se vrati sam u neutralno kad završi roletna.
Moji prekidači su "glupi", a sva pamet je u HA i Zigbee kontroleru za roletnu. Tubularni motor za roletnu ima podešavanje za granicu podizanja i u teoriji mogu da ostavim uključen prekidač koliko hoću i rolenta će se podići ili spustiti samo do granice koja je podešena na motoru. Ali ne mogu da ostavim prekidač stalno u stanju podizanja ili spuštanja pošto mi to pravi problem sa Zigbee kontrolerom.
Dakle, kontroler (koji ima podešavanje koliko se podže ili pušta roletna) drži signal za podizanje ili spuštanje motoru za rolenu, koji ima granicu, ali kontoller (ili korisnik pretera). Fizički taster je povezan sa kontolerom, a takođe je kontroler uparen sa Home Assistatom bežično preko Zigbee mreže.
U 99% slučajeva roletne se spuštaju ili podižu automatski na osnovu logike koju sam podesio u HA. Na primer kad zađe sunce, roletne se spuste i upale se svetla. Retko kad sami upravljamo njima. A za ručno upravljanje imamo 3 načina sada: 1. fizički taster, 2. HA apliakija na mobilnom, 3. IKEA Somring dugme. Ovo treće je trenutno najpraktičnije za to ručno upravljanje.

Nego, ako zna prekidač da li je roletna dostigla maksimalnu poziciju?
Ne zna prekidac, zna motor. Kod mene prekidac ostane u poziciji dole ili gore, motor zaustavi kad dodje do max.
Takodje, prekidac moze da ostane npr u poziciji dole, roletna spustena skroz, a ja mogu da je podignem preko shelly-a. Nebitno sto je prekidac i dalje na poziciji dole.

Nadam se da će endgame biti da svaka soba ima svoj tablet na zidu koji ima HA kiosk, ali još sam daleko od toga.

Upravo sam pazario Sonoff NSPanel Pro 120 na Aliju. Ići će u doznu pored ulaznih vrata koja je ostavljena za tako neki uređaj, i na njemu će biti HA dashboard naravno. Inicijalno sam planirao da svaka soba ima po NSPanel (onaj obični, sa relejima, umesto tastera za svetlo) ali sam u međuvremenu shvatio da mi ne treba toliko ekrana i da ih ne želim. Uz adekvatne automatizacije zaista jako retko moram da čačkam po telefonu da bih nešto uključio.

Nazad
Vrh Dno