Šta je novo?

Jeftine klime

Hvala za info o Neo klimi, nisam znao bas nista, ali ozbiljna klima 37kg sj, nikad popravljana za 19 god. Da se pohvalim za ijl vox, samo sam jedan df uhvatio za sve ove dane. Jedna situacija mi nije jasna, kada sam klimu drzao na 24c fan auto, radila je df za neko vreme, sad kad drzim 25-26c fan 4 samo jeda df, cak nema one vode ispod nje, i drugu palim samo posle 12h nocu. Bas sam zadovoljan ovim modelom, ostale dve sam mogao bolje da pazarim, ali gotovo sad.

Ja imam isto tu klimu samo 18-ticu! Grejem 50+ kvm otvorenog prostora. Kada ti je fan auto klima drzi nedovoljno jaku brzinu duvanja i zato kompresor mora jace da radi da bi ugrejao i samim tim ide u defrost. Kad namestis jacu fix brzinu, jace duva i kompresor manje mora da radi, to ti je to!

Druze ona totalno drugacije radi od ostale dve, lepo, tiho i pici topao vazduh. U kuci kod roditelja gde je 18 ca vidim da mi ona manje snage ima nego 12ca, mozda gresim ali stvarno lepo gruva,mada 18 cu moji drze na 22c kaze dosta im, imaju na sebi vise odece nego klima kilograma, sta ces stari ljudi,ali mozda ako je prebacim na 25c bude i ona ok,nisam probao.Sto se tice trece tu sam bacio pare, kostala 5k manje nego ijl pa ja somina da ustedim.

Ta 18 tica koju imas kod roditelja koliko znam nije VOX IJL nego neki drugi model VOX a! IJL je najbolji model VOX a za grejanje, ostale su dosta tanje!

Pa da, moja IJL 18 ima 28 kg, 1,03 kg gasa i grejac spoljne jedinice, u tome je razlika u jacini. Nije svaka 18 tica ista!

Nisu me tada klime zanimale pa gledao da se uklopim u budzet, majstor kaze vox nema kvarova. Nema 18ca nesto tezak zadatak, mora da ugreje 40m2, bez izolacije ali malo spoljnih zidova,potpalim ja nekad i pelet, cisto da se zanimam, a i kotao mora da malo radi. 😁

A za koju klimu kazes da si dao 5k manje i da su bacene pare?

Ova mukica, nju palim za sada posle 12h kad je jeftina, jutros je poterao na fan 4 25c ona bruji, nije proslo 45min kad eto i df, tandrlja kad radi, bas je slabasna.Ova klimica je neka 7ca za sobicak do max 8-10m2- smesna a nije bas da je stedisa, trosi kao ijl mozda i vise. Vidim jos se prodaje, to zaobici u sirokom luku.

Prilozi

• IMG_20240923_154801.jpg
    IMG_20240923_154801.jpg
    97.4 KB · Pregleda: 102
18 kg SJ!
Da, to je najslabiji vox ov model! Ne znam u koliko kvm ti radi, ali kazes da je palis tek posle 12h nocu, mozda zato i ide u deftost, kad bi radila stalno na 22-23 mozda i ne bi, probaj!

To su potpuno iste klime, sa grejacima i wi-fi, jedna ima belu UJ a druga crnu! Uzmes koja ti se vise uklapa u prostor, ili koja ti se vise svidja, sve ostalo je potpuno identicno!

Pazi ovako, ja kad sam proslog leta kupovao klimu licno sam bio prisutan kada je prodavac razgovarao sa menadzerom za vox i objasnjavali se oko razlika u modelu. Na pitanje koja je razlika izmedju IJL..DWH i IJL..DB odgovorio je u boji, jedna je bela a druga crna, otuda u nazivu WH white i B black, sve ostalo je isto. Kada sam tada gledao sajt iste su bile karakteristike, sada vidim da nusu. Mislim da Vox ima uzasan sajt i da to sto tamo pise ni oni ne znaju sta je i nisu sigurni. Call centar bolje da ne zoves, pojma nemaju u cemu su razlike. I dalje tvrdim da su to iste klime sa razlikom u boji UJ. U svakom slucaju neka pozove pa neka pita, ali..

Takođe sam mislio da su iste, što je nekako i logično, ali nigde na internetu nisam video da piše da crna verzija ima grejač i WiFi, pa iz tog razloga nisam hteo da rizikujem i vraćam. Crna mi je bila favorit jer već imam jednu crnu, ali pošto me je bela izašla samo 32000, nisam mogao da odolim ponudi. 😁

Mislim da ono H u oznaci kod bele označava heater.

18 kg SJ!
Da, to je najslabiji vox ov model! Ne znam u koliko kvm ti radi, ali kazes da je palis tek posle 12h nocu, mozda zato i ide u deftost, kad bi radila stalno na 22-23 mozda i ne bi, probaj!
Ma ja to slucajno primetim, njih dve meni zagreju kucu i zavrse posao, ali kad covek kupuje klimu, treba da doda jos 5k i uzme ijl, razlika ogromna. Savet za sledece korisnike.

Ta Vox IJL12 ima baš slabašne karakteristike. Ne uzdate li se malo previše u taj grejač tacne SJ? Ili se ta klima već u praksi pokazala pa je zbog toga preporučujete? Mislim da je za sličan novac IHD12 dosta jača klima bez obzira na nedostatak pomenutog grejača. I sama težina SJ od 26kg naspram 22,5 kod IJL govori u prilog tome. Uz to i SCOP 4,3 naspram 4,03 i opseg grejanja -25 vs -15.

Ne primaj to previše k' srcu. Veruj mi da pravila nema. Što se tiče seckalice, mi kupili Boš i trajala nekoliko godina. Naravno, bila je među najskupljima. Kinez "čop čop" što je prodavao onaj kuvar sa RTS još pre 20 godina, bila 3x jeftinija i trajala 5x duže. I da, na kraju se svima "pojede" zupčanik jer je od plastike.
Jedina seckalica koja ima metalni je

SOGO SECKALICA PIC-SS-5260​

Ta Vox IJL12 ima baš slabašne karakteristike. Ne uzdate li se malo previše u taj grejač tacne SJ? Ili se ta klima već u praksi pokazala pa je zbog toga preporučujete? Mislim da je za sličan novac IHD12 dosta jača klima bez obzira na nedostatak pomenutog grejača. I sama težina SJ od 26kg naspram 22,5 kod IJL govori u prilog tome. Uz to i SCOP 4,3 naspram 4,03 i opseg grejanja -25 vs -15.
Ovo mi je druga zima, proslu radila bez problema, ima lep rad u odnosu na druge dve koje imam. Ako se pogleda ponuda na netu, za te novce tesko nesto bolje naci, neko je cak pisao da je kupio na akciji za 35k, tako nesto. Prosle god u maju ja platio 41.500 i sad bi je za te pare uzeo, Aux klima sa grejacem, skroz ok.Zima 2023 je bila blaga max - 10c ali mislim da na - 15c moze da sljaka kao sto je i deklarisana,a ko zna mozda i vise zbog tog grejaca. 😁

Ja je uzeh na akciji za 32k. 😁
Dzabe, svaka cast, da te lepo sluzi. 👍
Jos da nesto napisem, stalno se potencira za malu sj za neke kineze oa i ovu vox, pa ja stalno nailazim na japance i mideu sa 22-23-24kg, evo primer za 70k od 24kg sj, pa i oni smanjuju kg, naravno bolje veci izmenjivac, ali sta da se radi. Bitno je kako se pokazala na delu u odredjenom prostoru i uslovima.

https://www.inelektronik.rs/fujitsu-inverter-klima-uredjaj-aseh12klta-aoeh12klta

Jos da nesto napisem, stalno se potencira za malu sj za neke kineze oa i ovu vox, pa ja stalno nailazim na japance i mideu sa 22-23-24kg, evo primer za 70k od 24kg sj, pa i oni smanjuju kg, naravno bolje veci izmenjivac, ali sta da se radi. Bitno je kako se pokazala na delu u odredjenom prostoru i uslovima.

https://www.inelektronik.rs/fujitsu-inverter-klima-uredjaj-aseh12klta-aoeh12klta
Ispravka, nije 24kg nego 22kg..

Ma jasno je to da se ide na uštedu materijala. I ja kupih skoro TCL sa 22,5 kg SJ. Videćemo kako će da se nosi sa minusima. Ona čak i nema grejač a deklarisana na - 20°C.

Ma jasno je to da se ide na uštedu materijala. I ja kupih skoro TCL sa 22,5 kg SJ. Videćemo kako će da se nosi sa minusima. Ona čak i nema grejač a deklarisana na - 20°C.
Ma bice to ok, pa neko je to testirao, taj TCL ce tek da bude hit, velika kompanija i bas se siri. Sto se tice samog grejanja, moje skromno misljenje da je sve do objekta, ima kuca koje nisu ni izolovane a super tople, dobar blok, cigla ili sta vec. Kuca kod mog rodjaka nema izolaciju, davnih godina postavljen na fasadi neki kamen, u kuci mlaki radijatori a toplo da mu je i otvoren prozor na sobi, kod mene bi ledara bila da tako grejem. Znaci i klima ako se pogodi da je u dobrim uslovima, mora da zagreje, naravno da uskladis kwh sa m2 itd.

Ma taj model ne treba ni razmatrati pored starih proverenih sa većom masom spoljašnje. Ovo je konkurencija Midea/Gree segmentu. Recimo SEDMICA modela KGTF ima spoljašnju od 31kg. Nisu baš sve nove Fujitsu olakšane.

Ma taj model ne treba ni razmatrati pored starih proverenih sa većom masom spoljašnje. Ovo je konkurencija Midea/Gree segmentu. Recimo SEDMICA modela KGTF ima spoljašnju od 31kg. Nisu baš sve nove Fujitsu olakšane.
Sve je to u ok, pa moj stari kinez sj 37kg,samo kazem da japanci sada prave ove olaksane sj, valjda im je matematika bolja.

Klime su sve lakse, ne mora uslovno da znaci da su i losije, evo primera: moj sadasnji Vox 18 ima sj 28 kg, sto je objektivno malo za 18-ticu i govori o ustedi na materijalu, ali moja druga klima, Galanz 12 ima 30 kg, sta to sad govori, da je Galanz jaci, bolji?! Nije svakako, ali da ce da traje duze trajace, evo 12 godina bez greske, hladi, greje, jes da ne moze trecinu snage da isporuci sto daje Vox ali radi, nema problema, koliko ce Vox sezona da sastavi videcemo, al toliko sigurno nece.

Japanci su i ranije pravili spoljne jedinice od 24, 25kg pa su grijale bez problema, a kinezi su ranije imali spoljne od preko 30kg i to za osnovne modele.

Nazad
Vrh Dno