Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Po pravilu službe koliko se mora panela prijaviti epsu? Poznavajući njih pretpostavljam i solarni digitron da stavim na krov bio bih im dužan?
Po pravilu službe, samo ako emituješ struju u distributivnu mrežu, onda si zvanično proizvođač i dužan si da po važećim propisima ispoštuješ procedure. Postoje samo gordnji limiti za kuće 10,8kW za pravna lica 150kW.
Ukoliko ne emituješ struju u mrežu (iza sata) onda ne moraš ništa prijavljivati, to se postiže pomoću smart mettera koji se montira iza brojila i poveže komunikacijski sa inverterom (RS485), pa se podesi da se struja ne emituje u distributivnu mrežu.

Moguće je postaviti inverter sa dodatnim modulom koji meru potrošnju na ulazu u našu (kućnu) mrežu, te se setuje da sistem radi u zero-to-grid modu. Tako će inverter da radi onoliko koliko može, za naše potrošače. A ako ima (u sebi) viška energije, jednostavno, neće raditi toliko.

Tada nisi obavezan ništa da prijavljuješ ODS-u. Solari rade samo za tebe. Iz mreže uzimaš samo koliko ti fali.

Na taj način možeš postaviti i daleko jaču "elektranu" nego što operater zvanično dozvoljava.

Ja bas takav imam ali moram da napomenem da se moraju opteretiti sve tri faze podjednako ili priblizno jer bez eksporta inverter pravi onoliko koliko ti vuce najmanje opterecena faza i toliko salje na ostale dve.
Na primer prva vuce 1000W, druga 800W a treca 600W, tebi ce inverter da pravi na svakoj fazi po 600W, ukupno 1800W. Tako da ako nemas stalne i konstantne potrosace bez baterija nemas dobru iskoriscenost sistema.
Ja sam letos pre eksporta zonglirao po kuci sa fazama, bukvalno mi je prva faza bila prazna pa kad sam stavio od klinca komp na nju on dok cepa igre imao sam nesto proizvodnje, druge dve faze su bile klime ali one ne vucu stalno.

njikolaj

Da li ti je stigao račun? Meni još ništa, prošli je stigao 11-tog u mesecu.

Paneli montirani 18.07., danas je zvanicno primljena i pustena u rad od strane komisije EPS-a.
Uz mesec dana praznog hoda, zbog godisnjih odmora itd.

Dobro došao u klub :cool:
Napiši više o samoj elektrani, koji paneli, orijentacija, inverter itd.

Dobro došao u klub :cool:
Napiši više o samoj elektrani, koji paneli, orijentacija, inverter itd.
Pisao sam vec i to na na tvoj nagovor:

Davno bilo, pa tek sad te povezali? Al su spori...

Mozemo reci da je bilo mesec dana "praznog hoda", tako da bi realno trebalo oko 2 do 2.5 meseca. Jer su mene hvatali i njihovi godisnji odmori itd.

Ja sam jurio pa povezan tek 20.9. a postavljeno 20.6.
Bitno da smo krenuli 💪
Ovo musavo vreme sad nema proizvodnje samo 500W, juce ni 1kW nije napravio... Čekamo 🌞

Kako ste birali tip panela i invertera?
Vidim postoje mono- i bifacijalni paneli, sa N- i P-tipom ćelija.

Evo proizvodnje po mesecima, a i za svaki dan tekuceg meseca (oznacena je jucerasnja proizvodnja):

Stigao račun danas, 3473din, bilo bi 7700 bez elektrane.

Знам да је још рано, али имаш ли неку идеју за колико времена отприлике се исплати инвестиција.

Jeste rano, onako napamet od 7 do 8god uz subvenciju.
Inverter ima 10god garancije plus može da se produži još 5.
Paneli imaju 25god tako da lagano, isplatiće se sigurno.

👍

Evo i računa za oktobar:

Prilozi

• 10.24.jpg
    10.24.jpg
    169.5 KB · Pregleda: 64
Kad smo kod otplate tj. povrata investicije, moja matematika je 280 - 300k godisnje za struju, dok nisam imao panele. Sa panelima, necu preci 70k za godinu dana. Elem, otplatice se za 5 godina, mozda i brze, ako bude povecanja cene struje (a bice)...

Zato sto si imao dosta "crvene" tarife, vama se najbrze i isplati investicija zbog skupog kWh.
Ko je u plavoj mora da stavi na papir, uglavnom oko 7-9 godina sa subvencijom.
Ko je u zelenoj nema nikakve svrhe dok ne omoguce one male balkon elektrane. I da ne budu 500-600 i jos toliko za papire i brojilo i komisiju, nego 200-300 eura i prijava EPS da si se povezao kao sto je sad u DE...

Pisao sam vec, imam dosta sezonskih (letnjih) potrosaca - klime, bazen itd.
Jun, jul i avgust mi budu oko 45k, a u ostalim mesecima nisam ispod 15k...

Bazen greješ kako grejačima ili toplotna pumpa? Koliko je kubika?

Kolektori na krovu i pumpa koja "obrce" bazensku vodu na svakih 1h. Veci potrosac je sama bazenska pumpa za filtraciju, koja je snage 1.2kw i radi 12h na dan x 30 ili 31 dan, sto dodje na nekih 440 kwh mesecno... Na to dodas 4 klime koje aktivno rade tokom istih tih dana i brzo dodjes do 2000 kwh na mesecnom nivou...

Jel' može neko od prozjumera da napiše koliko košta "povučeni" kwh? Na kraju, sa dažbinama.

Povučeni kilovat je 3,879din pa na to ide akciza od 7,5% - 4,169din pa na to PDV 20% - 5din.
Valjda sam dobro izracunao, zaokruzio malo cifre ali tu je.

Vrh Dno