Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Stigao na email prvi prozjumerski račun, buni me što nema TV takse, moguće da je neka greška ili će poslati još jedan račun, ne znam.
Bez solara bi račun bio oko 4000din, dodao kilovate koje je kuća direktno sa elektrane potrošila.
Račun za uplatu je novi 200-75405-11 i nema provizije kada uplaćujem online preko Poštanske.
TV taksa ide na račun za prethodno brojilo.

Taksa je bila na novo brojilo dok nisu prebacili na nov ugovor, stari ugovor vise ne vazi. Avgust je lepo ocitan 6.9. i to je zadnji racun na starom ugovoru i bila je taksa, sada je nema za septembar.

I kod mene je 0 za javni servis.

Nadam se da nece posle da nam posalju odjednom da platimo njihove greske koje su ceste u zadnje vreme.
Kako ti pravi elektrana ovaj mesec, kod mene do danas 206kw (6kW elektrana i isto toliko panela)?

Djalfe, kolikp ti lupaju pikovi? 6kw ili manje? Daj neki graph...

Nadam se da nece posle da nam posalju odjednom da platimo njihove greske koje su ceste u zadnje vreme.
Kako ti pravi elektrana ovaj mesec, kod mene do danas 206kw (6kW elektrana i isto toliko panela)?
454.5 kWh (12kW u panelima, 10kW inverter)

IMG_1809.PNG

Slicni su grafovi :) najveca proizvodnja koju sam video kod sebe je 10.1 kWh.

Da nije bilo 30.09.? Meni je tada bio peak 6379W.
1000010258.jpg

Hah, tacno tad :)

Pozdrav svima :)
Premišljamo se da li da uđemo u priču sa solarima, pa bih voleo da čujem vaša mišljenja.
Kuću grejemo na gas koji koristimo i za toplu vodu i kuvanje. Nemamo veliku potrošnju struje, osim par letnjih meseci zbog klima (ovog leta posebno).
Krov na kući je istok-zapad i moglo bi oko 10kw panela da se postavi.
Puno neodumica imam oko vraćanja viškova u mrežu i korišćenja toga kasnije kada zatreba.
Da li ima smisla sa ovolikom potrošnjom ulagati u solare?

1728926750840.png

Tebi licno se za sad ne isplati iz dva razloga:
1) relativno nam je jeftin kWh u zelenoj i plavoj tarifi
2) skupi sistemi i uzasna (i skupa) papirologija potrebna sa EPSom

Kada bi uveli kao u Nemackoj da mozes da zakacis mali sistem (balkonkraftwerk) do 800W bez specijalne papirologije i prilagodjenja mernog mesta (samo prijavis EPS da si ukljucio malu elektranu) onda bi imalo smisla. Kod nas je "hardware" duplo skuplji nego u Nemackoj (npr kod nas mikroinverter od 800W kosta kao ceo sistem u Nemackoj sa sve panelima, mikroinverterom, kablovima i kacenjem), a i "papiri" znaju da kostaju vise od ovih malih sistema.
Ne kazem da bi te spasilo tih 800W, to je samo 120kWh manje tokom letnjih meseci, ali bi povrat novca video u neko dogledno vreme, a ne 10+ godina.
Kod nas se ovo isplati relativno brzo samo okome ko ne izbija iz crvene tarife. Tebi sa ovom potrosnjom racunaj 8 godina minimum za povrat investicije.

Ček... 8 godina je prilično dobro za povrat investicije. Kad kog sam računao za sebe, jednocifrene godine su samo ako dobijem subvenciju.

Stigao je i septembarski račun i ja ne kontam ništa. :) Jesam nešto iskoristio od predatog? Gde se to nalazi? Ako jesam odakle 180kW potrošnje, zašto nije 0? :) Ako neko zna da rastumači recite :)

Screenshot 2024-10-15 at 15.25.55.png

Tebi licno se za sad ne isplati iz dva razloga:
1) relativno nam je jeftin kWh u zelenoj i plavoj tarifi
2) skupi sistemi i uzasna (i skupa) papirologija potrebna sa EPSom

Kada bi uveli kao u Nemackoj da mozes da zakacis mali sistem (balkonkraftwerk) do 800W bez specijalne papirologije i prilagodjenja mernog mesta (samo prijavis EPS da si ukljucio malu elektranu) onda bi imalo smisla. Kod nas je "hardware" duplo skuplji nego u Nemackoj (npr kod nas mikroinverter od 800W kosta kao ceo sistem u Nemackoj sa sve panelima, mikroinverterom, kablovima i kacenjem), a i "papiri" znaju da kostaju vise od ovih malih sistema.
Ne kazem da bi te spasilo tih 800W, to je samo 120kWh manje tokom letnjih meseci, ali bi povrat novca video u neko dogledno vreme, a ne 10+ godina.
Kod nas se ovo isplati relativno brzo samo okome ko ne izbija iz crvene tarife. Tebi sa ovom potrosnjom racunaj 8 godina minimum za povrat investicije.
Hvala puno.
Tako sam i ja nešto skontao, uz pomoć prijatelja koji se bave solarima, da mi se za sada ne isplati.
Eventualno to sa 2 ili 4 panela da umanji leti za klime i bez prijavljivanja eps-u.

Ako je povezano na električnu instalaciju koja je povezana na distributivnu mrežu, da.

Stigao je i septembarski račun i ja ne kontam ništa. :) Jesam nešto iskoristio od predatog? Gde se to nalazi? Ako jesam odakle 180kW potrošnje, zašto nije 0? :) Ako neko zna da rastumači recite :)

Pogledajte prilog 462357
Posto nisi predao nijedan kwh u nizoj tarifi-isporucena ee, tebi je osnovica za obracun razlika izmedju preuzete (180 kwh) i isporucene ee (0 kwh) i viska iz prethodnog perioda (0 kwh). Utrosena ee obracunava se po tarifama.

Pogledajte prilog 462357
Preuzeta energija je ono sto si uzeo od njih, niza tarifa je sve njihova dok ovih 276 koje si preuzeo su tvoji kilovati od ranije (to vidis u stavci 9, 276 puta 3,9din, toliko placas kad povuces svoj kilovat).
Ono sto zbunjuje je stavka 4, ona je informativnog karaktera i ne ulazi u obracun, to je ustvari koliko bi kostala tvoja potrosnja da nemas elektranu. Vidis da je nema u stavci 10, obracun akcize.
Isporucena je ono sto si ti poslao u sistem.

Imate ovde objasnjeno detaljno:

Tebi je ovo drugi racun, vidim da sad ima TV takse?

Hvala puno.
Tako sam i ja nešto skontao, uz pomoć prijatelja koji se bave solarima, da mi se za sada ne isplati.
Eventualno to sa 2 ili 4 panela da umanji leti za klime i bez prijavljivanja eps-u.
Nije dozvoljeno bez prijavljivanja, tj nije po zakonu. Nemoj se igrati.
Da jeste, vec bih instalirao kod roditelja... Razlika je sto kod nas za sve okaceno na mrezu moras projekat, prilagodjenje, izlazak komisije... A kod nemaca za ove male sisteme samo obavestis da si pustio u pogon,do 800w nista drugo ne treba.

Uvek mozes da ugradis offgrid sistem i povezes samo ono sto ti hoces (klime).

Komplikacija. Probaj.

Jeste, ali je izvodljivo. Naravno, isplativost upitna.
Ono sto je neki predlog je da uzme toplotnu pumpu jer kilovate moze da napravi solarom a gas ne moze. Ako moze subvencija za oba, pun pogodak.

Kako se projektuje snaga elektrane? Pretpostavljam prema potrosnji ee u visoj tarifi za period od godinu dana, a ne ukupne potrosnje ee.

Jeste, ali je izvodljivo. Naravno, isplativost upitna.
Ono sto je neki predlog je da uzme toplotnu pumpu jer kilovate moze da napravi solarom a gas ne moze. Ako moze subvencija za oba, pun pogodak.
Time bih ono sto kazu "pucao sebi u nogu".
Sa gasom smo prezadovoljni. Grejemo 200m2 (23C), topla voda za celu kuću i kuvanje i to sve u januaru (da racunamo kao najhladniji mesec) ispada oko 150€ (sa proslogodisnjim poskupljenjem gasa). U mesecima kada se ne greje, potrosnja za toplu vodu i kuvanje je ~20-30€.

Ako proizvodis struju onda treba i da je koristis. S obzirom da se sav visak poklanja epsu racunica za isplativost je jasna, sto vise koristis struje, i sto je manje poklanjas, to ces pre povratiti investiciju.

Kako se projektuje snaga elektrane? Pretpostavljam prema potrosnji ee u visoj tarifi za period od godinu dana, a ne ukupne potrosnje ee.
Otprilike. Nocu nemas proizvodnju iz solara, ali mozes sa blago predimenzioniranim sistemom da deo potrosnje nocne tarife prebacis u suncane dane kad imas extra proizvodnju (npr ves i sudo masina umesto da okinu nocu okinu oko podne kad imas viska energije).
Najisplativije je da odmah iskoristis sto vise toga sto napravis, bez vracanja u EPS.

• Like
Reagovanja: Ira
Tako sam ja uradio i uzeo 6kW jer vise od toga bi mi propadalo 1.4. kada se resetuje stanje.

Ja sad ne trosim preko dana kada je sunce jer mi je propalo leto a ne znam koliko cu imati proizvodnje u novembru, decembru pa i januaru. Ovo je bila potrosnja u visoj:
NOVEMBAR - 501
DECEMBAR - 649
JANUAR - 723
FEBRUAR - 553

Gledam da bar malo ublazim decembar, januar i februar pa sad "skupljam" kilovate koliko mogu. Sledeca sezona ce biti bolje jer cu imati viskove u rezervi pa ce da se trosi i preko dana.

Sa gasom smo prezadovoljni. Grejemo 200m2 (23C), topla voda za celu kuću i kuvanje i to sve u januaru (da racunamo kao najhladniji mesec) ispada oko 150€ (sa proslogodisnjim poskupljenjem gasa). U mesecima kada se ne greje, potrosnja za toplu vodu i kuvanje je ~20-30€.
Ok, ali ne znam zasto onda pitas za solar kada ti to radi na gas i zadovoljan si?
Moj predlog, ako imas mogucnost subvencije uzmi 5kW sistem (ne moze manje) i tako smanjis racune. Cena struje ce ici gore a leta nece biti blaza to je sigurno. Takodje mozes klimama da dogrevas i ustedis na gasu.
Uz subvenciju mozes da otplatis sistem za 7-8god.

Koju izolaciju imaš?

Vrh Dno