Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Malo da aktiviramo ovaj topic...
Prvo što nisam našao odgovor kao prozjumer kako računa EDS na primer u junu sam predao višak EDS-u 600kW na julskom računu za struju falilo mi je neki kW jel će od junskog već skidati od tih 600kW kako se računa to? Ja skupljam za zimu jel onda mi treba zbog toplotne pumpe+nema ni sunca zimi...
Drugo vidim da mi inverter rano ujutru kad je jeftinija tarifa od 23h-06h napravi par kW i to isto predam EDS-u. Jel se i ti kW prebacuju/oduzmu na sledeći mesec?

Sledeci obracunski period vec koristis svoje predate kilovate, a ono sto ne iskoristis tovaris na sledece mesece.

Kad si postao prozumer? Od tog momenta krece obracun i na sledecem racunu ce obracunati.

Ok.
Isto i za jeftinju tarifu? U piranju su samo par kW-a al po logici i to bi trebalo da se prebacuje na sledeci mesec.

Sve što je u tekućem mesecu proizvedeno i nije potrošeno do kraja obračunskog perioda, akumulira se za naredne mesece, odvojeno po tarifama. I to sve do 01.04. kada se resetuju brojači i kreću od nule.
Preuzimanje akumulirane energije u periodima kada nema proizvodnje košta nekih 3.89 dinara po kWh (ako se dobro sećam i ako uredba nije menjana), što nikako nije zanemarljiv iznos, ali to je naša trenutna prozjumerska realnost. Barem je jeftinije od cene struje u plavoj i crvenoj tarifi...

Povecanjem cene elektricne energije i smanjivanjem granice na crvenu zonu, ovo ispada jedna od pametnijih investicija koju sam napravio u zivotu. Uzeo sam i elektricno vozilo koje u mom user case-u dodaje nekih 250kWh potrosnje vise mesecno. I dalje sam u debelom plusu za zimu.

Povecanjem cene elektricne energije i smanjivanjem granice na crvenu zonu, ovo ispada jedna od pametnijih investicija koju sam napravio u zivotu. Uzeo sam i elektricno vozilo koje u mom user case-u dodaje nekih 250kWh potrosnje vise mesecno. I dalje sam u debelom plusu za zimu.
I meni, kako računam ova investicija mi je bila najbolja na kući. Samo da potraje. Al baš me interesuje šta su izmislili ovima što će se priključiti kao prozjumeri posle 2026.12.31

Ok.
Isto i za jeftinju tarifu? U piranju su samo par kW-a al po logici i to bi trebalo da se prebacuje na sledeci mesec.
Da.
Sve što je u tekućem mesecu proizvedeno i nije potrošeno do kraja obračunskog perioda, akumulira se za naredne mesece, odvojeno po tarifama. I to sve do 01.04. kada se resetuju brojači i kreću od nule.
Preuzimanje akumulirane energije u periodima kada nema proizvodnje košta nekih 3.89 dinara po kWh (ako se dobro sećam i ako uredba nije menjana), što nikako nije zanemarljiv iznos, ali to je naša trenutna prozjumerska realnost. Barem je jeftinije od cene struje u plavoj i crvenoj tarifi...
Izađe to na 6 dinara sa porezima.
Ono što se zaboravlja da trošenje svojih kilovata ne utiče na zone tako da imate mnogo više lufta pre nego uđete u plavu i crvenu zonu.
Ušteda je u proseku 60%, itekako se isplati.

Evo mog računa za Jun pa bacite pogled:

Prilozi

• 1 pr.jpg
    1 pr.jpg
    266.6 KB · Pregleda: 21
I meni, kako računam ova investicija mi je bila najbolja na kući. Samo da potraje. Al baš me interesuje šta su izmislili ovima što će se priključiti kao prozjumeri posle 2026.12.31
Bila je neka vest? Šta se dešava 2027?
Format datuma na srpskom je 31.12.2026.

Pisali smo o tome, iz Viber grupe od prošle godine:

1753896175436.png

Grupa i nije nešto aktivna, evo linka za nove prozjumere:

Da dodam i ovo iz grupe na tu temu:

¨Sigurno će biti još izmena u budućnosti, ne samo kod nas, već u celoj EU.

Ono što deluje kao pravac, pre svega za domaćinstva, je da se prozjumeri u što većoj meri usmere na sopstvenu potrošnju. To će sigurno uključivati i skladištenje energije, ali će se sigurno otvarati još neke mogućnosti. Nikada neće biti savršeno, ali je ideja da se proizvodnja i potrošnja dešavaju na istom mestu, a za sva lokacijska razdvajanja će se plaćati mrežarina u skladu sa udaljenošću. Možda će off-grid ili zatvoreni distributivni sistem, jednog dana, postati standardno rešenje za domaćinstva.

Između ostalog, zbog toga se širi i koncept energetskih zadruga građana, gde članovi ne moraju da imaju bilo kakvu elektranu, već samo da umanjuju račun za struju kroz npr. preuzimanje viškova od članova koji ga imaju, odnosno da budu tzv. off-takeri. Ali ne samo to, EZG će moći svašta da rade - od razmene do prodaje na berzama ili pružanje sekundarnih i tercijalnih usluga.

Sopstvena, decentralizovana i demokratična proizvodnja, upravljanje i potrošnja struje sada zahteva nove koncepte i usmerava na što šire povezivanje što većeg broja aktera. To nije samo promena proizvodnje, već ukupne energetske i ekonomske paradigme koja trenutno vlada. Kako će to ići kod nas - videćemo. Čini se da smo trenutno usmereni na "svako za sebe", ali sa EZG možemo imati veću fleksibilnost i koristiti zajednički bafer (infrastrukturu upravljanja, skladišenja, razmene, trgovine, agregacije...) za amortizaciju nedostataka sopstvenih solarnih sistema.¨

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno