Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Imam tri faze, kabl sa bandere je zamenjen 2000 i neke godine samonosecim kablom. Napon izmedju faza je 400V. U kuci je do 90-ih bio trofazni hidrofor, a i dalje postoje trofazne prikljucnice u sobama. Problem je nastao kad sam hteo da postavim solarnu elektranu. Kad sam izvodjacima poslao racun za struju, primetili su da je na racunu obracunska snaga za monofaznu struju. Rekli su mi da ce, ako ostane tako, prilikom zamene brojila za elektranu da mi postave monofazno brojilo. Savetovali su mi da prvo resim to sa ED (da se evidentira stvarna trofazna prikljucenost), pa tek onda da postavim elektranu.

Onda ti ostaje da se ćeraš sa njima...
Srećno!

Na koliko su limitatori?
Za odobrenu snagu 17,25 kW (3x25A) leti je obračunska snaga 6,9 kW a zimi preko 11. Obračunska snaga se odredjuje u zavisnosti od potrošnje i za odobrenu snagu 17,25kW je do potrošenih 350kWh mesečno 6,9 a preko 350kWh je nešta malo preko 11.
Nemoguće je da za mono priključak obračunska snaga bude 5,75 kW odnosno 25A pošto za fizička lica je max limitator 25A i kod tebe je verovatno odobrena snaga 13,8kW iliti imaš osigurače (limitatore) 3x20A a znajući vranjance išli su masovno na 11.04kW (3x16A) jer je pojeftino.
Vranjanci kao Japanci i nema laganje a nisi okačio odobrenu snagu i očekuješ pomoć, razjasnio sam ti malo jer mi je žička odatle a po tim podacima trebalo bi da možeš da nakačiš elektranu 5kW trofaznu a da li trgovci imaju istu pitanje je.

Na racunima koje imam od 1983. do 1985. nigde ne stoji odobrena snaga, dok se na novim racunima (od 2008-ih pa nadalje) jasno pise da je odobrena snaga 5,75 kW. Brojilo je unutar objekta i nema limitatore – u pitanju su topljivi osiguraci. Nije bilo nikakvih promena ni prikljucka ni snage od tada, sve je isto od kad je uvedena struja.

Malo smo otišli u off... Tema je solarni paneli i subvencije države

Ljudi ja stvarno nemogu shvatiti ovih iz EPS ili sad EDS gledam svake nedelje koliko je novih takozvanik prozjumera kupac-proizvođača na sajtu ako to podelim za celu srbiju nema ni jedan priključeni na dan... a ja znam barem 10oro koji čekaju da daju nalog za komisiju lokalnih centrima da izađu i da se pusti u rad solarnu elektranau... Tu radi isto neki Grčić ? https://elektrodistribucija.rs/pdf/DOMACINSTVA.pdf

To se ne update-uje na dnevnom nivou.

Verovatno, ne liči na EPS.
Meni su nakon dva meseca od podnošenja zahteva za zaključenje ugovora kupac-proizvođač odgovorili da su primili zahtev. Kada će poslati ugovor i ostalo što sledi ne mogu ni da zamislim zbog zdravlja svog.

Na racunima koje imam od 1983. do 1985. nigde ne stoji odobrena snaga, dok se na novim racunima (od 2008-ih pa nadalje) jasno pise da je odobrena snaga 5,75 kW. Brojilo je unutar objekta i nema limitatore – u pitanju su topljivi osiguraci. Nije bilo nikakvih promena ni prikljucka ni snage od tada, sve je isto od kad je uvedena struja.
U svakom slučaju ne pokušavaj da uvodiš na monofazni priključak solarnu elektranu - čeka te pakao jer nemaju dvosmerno brojilo, lik je ovde baš dosta jurio i čekao.

Nazad
Vrh Dno